K. Lipnik, Finance: Išče se gasilec Alenke Bratušek

0

Če Alenka Bratušek trdi, da je Slovenija v boljšem položaju, kot je bila pred letom dni, potem je treba opozoriti, da smo po večini kazalcev še vedno povsem na dnu. Realno je slika nekoliko boljša le zaradi stvari, kjer nam je pomagalo članstvo v evropski in evrski družbi.

Delovna mesta se še vedno zapirajo, državna blagajna je globoko v rdečih številkah in poleg tega bo ena prvih nalog nove vlade rebalans proračuna tako za leto 2014 kot tudi za leto 2015. Že res, da se država lahko zadolžuje v tujini, toda tu nam je pomagala Evropa z ukrepi za bančno unijo.

Veliko se govori, kako bo izvozno usmerjeno slovensko gospodarstvo potegnilo Slovenijo v lepši jutri. Žal ne bo tako lahko. Tudi ta vlečni konj se zaradi slabih razmer doma vse bolj seli v tujino.

Ključna naloga prihodnje vlade ne bo zgolj sestaviti nabora ukrepov, ampak te pravilno časovno uvesti in jih povezati v celoto, ki bo pila vodo. Predvsem pa javne službe približati gospodarstvu in prebivalcem.

Se mogoče kdo kdaj vpraša, zakaj so polne čakalnice pri specialističnih pregledih v bolnišnicah in zakaj imamo tako dolge čakalne vrste? No čakalne vrste bi se dalo denimo odpraviti tako, da bi Slovenija dovolila prosto izbiro specialista: država za določen pregled iz zdravstvenega zavarovanja pokrije natančno določen znesek, bolnik pa se sam odloči, ali bo šel na pregled v slovensko javno ustanovo, k zasebnemu specialistu ali morda celo v tujino.

Rešitev je dokaj preprosta, država pa se je izogiba zato, ker bi to pomenilo manj prihodka za slovenske bolnišnice. Skratka, bolnišnice bi se spravile v položaj, ko bi morale res paziti na stroške in se potruditi za učinkovitost. In bolnišnice še zdaleč niso edina ustanova, ki zlorablja vlogo javne službe. Nočem udrihati po zdravstvu, dajem zgolj primer dilem, ki se jih bo morala Slovenija v prihodnjih letih lotiti, če se bomo hoteli zavihteti med moderne socialno usmerjene družbe.

Več lahko preberete v Financah.