K. Hočevar, Družina: Z besedami k Besedi

0

V Tednu Univerze v Ljubljani so v sredo, 7. decembra, na Teološki fakulteti predstavili znanstveno-raziskovalne dosežke oziroma publikacije, ki so jih izšle v zadnjem letu v zbirki fakultetne založbe. Teološka fakulteta, ena od petih ustanoviteljic najstarejše slovenske univerze, namreč slovi po bogati založniški dejavnosti. Vsako leto v Zbirkah založbe TF in tudi v tujini, kot je v uvodu povedala prodekanja Mateja Pevec Rozman, profesorji in raziskovalci izdajo več deset knjig s področja teologije in drugih humanističnih in družboslovnih znanosti. Publicirana nova znanja in znanstvene ugotovitve so v prvi vrsti namenjene slušateljem fakultete, s predstavitvijo na tiskovni konferenci pa želijo, da dosežejo tudi širši krog bralcev. Letošnja predstavitev publikacij je bila nekaj posebnega, saj so prvič javnosti predstavili ročno prepisano Sveto pismo, izjemen dosežek študentke Teološke fakultete Lucije Rožman.

Dekan Petkovšek: »Študij teologije študij o tem, kaj beseda na svojem dnu je«

»Naslov tiskovne konference Z besedami k Besedi izpostavi bistvo našega dela: vse naše delo je usmerjeno k Besedi,« je v pozdravnem nagovoru dejal dekan fakultete Robert Petkovšek. »Človeku najbližje okolje je beseda, nič ni človeku bližje kot okolje: človek v besedi živi, skozi besedo se drug drugemu odpiramo.« Po dekanovih besedah je študij teologije študij o tem, kaj beseda na svojem dnu je: kaj je pomen, kaj je smisel, kateri je smisel vseh smislov. »Naš namen je iti v globine besede – tistega torej, kar nam je najbližje, tistega, iz česar neka kultura črpa svoj smisel, trdnost. Gre za nekakšen vodnjak …«

Dekan Petkovšek je ob ročnem prepisu Svetega pisma navedel primer opata, ki je v času odkritja tiska bratov Guttenburg zavrnil tiskanje, češ da beseda ni tisk. »Menih ob prepisovanju naredi neko delo, labor, ob tem spremeni samega sebe, zori, raste.« Prepis Svetega pisma je tako po besedah dekana simbolno dejanje, ki kaže, da v besedi živimo in da je namen besede, da se iz nje spremenimo, da iz nje črpamo pomen in smisel.

Več: Družina