K. Cingerle, Družina: Kreka so spoštovali tudi nasprotniki

4

Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca in župnija Selca sta v dvorani v župnišču Selca ob 100. letnici smrti dr. Janeza Evangelista Kreka v okviru Krekovega leta (1917-2017) pripravila adventno predavanje in prvi Krekov večer.

Krekove govore z naslovom Življenje in delo dr. J. E. Kreka in pomen njegove dediščine za današnji čas je imel dober poznavalec dr. Kreka in vodja Gibanja za otroke in družine, Aleš Primc. V kulturnem programu je sodeloval mladinski pevski zbor Selca pod vodstvom Marjete Oblak.

Župančič je o Kreku napisal pesem

Krek je v vsakem mladem želel videti svetlo prihodnost, videl je dobro in potencial za srečno življenje. »To je bilo njegovo osnovno poslanstvo.« Mlade je učil slovenske literature, tujih jezikov (sam jih je znal kar 13), aktivnosti v družbi, vere in ponosa na svoje korenine. Med temi mladimi je bil tudi Oton Župančič, ki je Kreku napisal celo pesem. Mlade je učil, kako uporabiti svoje talente za dobro sebi in drugim. Spoznal je, da so tudi ženske potrebne izobrazbe in vzgoje, zato jim je na tečajih posvetil posebno pozornost.

Znanje pretapljal v prakso

Primc si je ob Krekovem letu zaželel, da bi Kreka spoznavali prek njegovih del, saj meni, da je znal zelo dobro govoriti. Na dogodku so zato prebrali nekaj odlomkov iz njegovih del in njegovih pesmi, med drugim tudi pesem, namenjeno materi, ob kateri je spoznaval, kako pomemben je vsak človek in da se je treba do vsakega, še tako majhnega, nebogljenega, čudnega lepo obnašati. Tudi o Selcih je razmišljal v povezavi s svojo materjo, ki se je zaljubila v tamkajšnjega učitelja in se z njim poročila kljub ugovarjanju staršev. Janez Evangelist Krek je zato Selca doživljal kot svoj domači kraj, čeprav v njem ni veliko živel. Po očetovi smrti je namreč odšel na šolanje v Ljubljano.

Nad šolo ni bil navdušen, razen nad slovenščino, ker je izjemno rad bral. Znal je ločiti, kaj je pomembno zanj, za župnijo in za Slovence, je povedal Primc. »Znanje je poskušal pretopiti v prakso.« Povezoval se je z ljudmi in jih nagovarjal k skupnemu delu, zato je z njegovo spodbudo nastalo veliko organizacij in zadrug. Organiziral je torej pestro civilno družbeno življenje.

Več: Družina

4 KOMENTARJI

 1. Berem: “Kreka so spoštovali tudi nasprotniki” in komentiram: “Seveda! Saj niso bili komunisti oziroma njihovi potomci!”

  To so bili neki drugi časi, ljudje z dobrim spominom celo trdijo, da so bili rahlo demokratični. Prosim pa, da bodimo realni pri prenosu idej gospoda Kreka v sedanjost. Najprej je treba poskrbeti za pravno državo na osnovi človekovih pravic in svoboščin.

  DDr. Klemen Jaklič: V pravni državi se skriva ključ do blaginje domovine in njenih ljudi.
  http://siol.net/siol-plus/kolumne/bogastvo-pravne-drzave-430651

 2. Cingerle je tipičen južnotirolski oz. pustertalski priimek. Povprečnemu Slovencu se sanja ne, kako so po vojni komunisti pobijali in etnično čistili južnotirolsko manjšino oz. praznili njihove prelepe vasi v bregovih visoko pod Ratitovcem in pod bohinjskimi hribi nad Bačo. Npr Zgornje Danje, najvišje ležečo vas na Slovenskem. Tudi Ivan Grohar iz Heblarjev oz. Sorice, je bil njihove gore list.

  Očitno rabimo med sabo ostanke JužnoTirolcev, da nas opominjajo na vrednost spomina na velikega Janeza Evangelista Kreka. Tudi planinsko kočo pod vrhom Ratitovca so poimenovali po njem. Fejst ljudje.

  • Zanimivo je ime ene od najvišje ležečih slovenskih vasi Davča na zahodnem robu škofjeloškega hribovja med Poreznom in Blegošem!Domnevno naj bi nastalo ime te vasi po naseljih nemških pregnancev že v srednjm veku,ko so izgnali iz bavarske protestante freisnški škofje!

   • A res? Bavarskih priseljencev in še danes njihovih potomcev, s tipičnimi priimki, je največ na sorškem polju, torej med Škofjo Loko ( ki je bila stoletja posest freisinških škofov) in Kranjem. Samo to niso bili izgnani ljudje z Bavarskega zaradi protestantizma, vsaj ne, da bi jaz vedel. Nič ne vem, da bi v teh krajih kdo hotel “vztrajati” na protestantizmu.

Comments are closed.