Justin Stanovnik: “Slovenci nimamo lastne državne in politične identitete” (VIDEO)

11

Posnetek z naslovom “Slovenci nimamo lastne državne in politične identitete” je naslednji izsek iz predavanja Justin Stanovnik “Kakšna prihodnost se nam obeta?”, ki ga je 3. februarja 2016 organiziralo društvo Slovenski katoliški izobraženci.

V celoti si lahko predavanje prof. Stanovnika ogledate na povezavi. Videoposnetek je produkcija Socialne akademije.

11 KOMENTARJI

 1. Vsako modrovanje je brez smislja, ko bi morali vedeti, da ja Bog vodnik zgodovine, vodi tako, da vse obrne v prid ljudem, to pa je spreobrnenje. Na žalost niti voditelji Cerkve se tega ne zavedajo in pišejo neumnosti, namesto, da bi povedali Resnico o težavah.
  (5Mojz 11, 26-29)
  »Glejte, danes polagam pred vas blagoslov in prekletstvo: Blagoslov, če boste pokorni zapovedim Gospoda, svojega Boga, ki vam ga danes dajem; prekletstvo, če ne boste pokorni zapovedim Gospoda, svojega Boga, temveč boste krenili s pota, ki vam ga danes zapovedujem in hodili za tujimi bogovi, ki jih niste poznali.«

 2. Kakorkoli obračamo je tisti trdni temelj na katerem jmoramo graditi svojo slovensko identiteto naša kulturna dediščina.

  Gre za večstoletno pozitivno kulturno dediščino, ki vsebuje naslednje temeljne elemente:

  – slovenski jezik
  – slovensko glasbo in pesmi
  – slovenske šege in navade
  – slovensko vero
  – slovensko nošo, folkloro in arhitekturo
  – druge slovenske kulturne, gospodarske, športne dosežke …
  – slovensko delavnost in poštenost, ki je velja že več stoletij, na kar sta opozarjala Valvasor in Slomšek v svojih pisanjih
  – izrazito lepoto slovenske pokrajine…..

 3. Ja g. Avgust, tole še dodajam … naša iddntiteta je tam nekje v breznih, napol pa v bremenu krivde.
  Ko bi vsaj nekdo zacel da bi stekel dialog, da bi jo lahko najdli.

 4. Na ta trden temelj nas opozarja tudi Mednarodna Unescova konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine, sprejeta leta 2003 v Parizu, ki smo jo ratificirali leta 2007 z zakonom.

  Vendar v Sloveniji nimamo do nje še pravega odnosa.
  To dokazuje tudi sinočnja slovenska popevka.

  Značilnost sinočnje slovenske popevke je bila:

  – Promoviranje roka
  – Omalovaževanje slovenske kulturne dediščine ( negativna omemba Fantov iz Praprotna z namenom, da se izzove negativno hihitanje)
  – Onemogočanje poštenega glasovanja z omejitvijo, da se glasuje le o treh izvajalcih, ki jih je izbrala RTV komisija
  – Podelitev več nagrad skupini, ki je prikazovala izraziti rok in prejela od gledalcev le 11% glasov.

  Ko se izogibamo razvijati različne glasbene zvrsti na svojem kulturno dediščinskem temelju, konkretno na slovenskem alpskem melosu, smo le bleda kopija drugih, in nimamo obetavne glasbene prihodnosti, ker ne izkoristimo svoje ustvarjalne izvirnosti.

 5. Še sreča, da imajo ljudje v Sloveniji večji smisel za slovensko identiteto kot razne komisije in žirije ter nastavljeni glasbeniki.

  Če ne bi bilo zdravega slovenskega jedra, ne bi bilo več slovenskega večglasnega petja, slovenskih glasbil, slovenskega alpskega melosa…

  V svojih okoljih, kjer živimo in delujemo, spodbujajmo občutek za negovanje slovenske identitete, s katero bogatimo slovensko in svetovno kulturo!

  Pojdimo naprej, v svojem plemenitem delovanju!

 6. Politika naj bo v harmoniji s slovenskim pozitivnim kulturno dediščinskim temeljem, pa bo dala svoj maksimalni razvojni soprispevek.

Comments are closed.