Judežev novec

71

„Ob 100. obletnici rojstva partizana, vojaškega stratega in narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta je Slovenija izdala spominski kovanec nominalne vrednosti dveh evrov z njegovo podobo. Skovanih je milijon kovancev, ki so že v obtoku in bodo krožili tudi po Evropi, saj ne gre za zbirateljske ampak spominske kovance.“ Tako pravi suhoparna novica, ki smo jo v medijih zasledili te dni. Morda bo kdo zamahnil z roko in rekel, saj gre samo za novec, nič tragičnega. A ni tako preprosto. V resnici gre za mnogo več, kot zgolj za numizmatiko.

Simbolna vrednost nekega dogodka

Letos praznujemo 20 letnico slovenske samostojnosti. Leta 1991 smo prvič v svoji zgodovini zaživeli samostojno, postali smo gospodarji na svojem. Brez dvoma gre za največji dosežek slovenske zgodovine, njen zenit. Ob tem smo za nekaj časa ob stran porinili tudi tisto, kar nas deli. Enotno, skorajda v en glas, smo se na plebiscitu odločili ZA. Ko je čez noč zapokalo in so se na ulicah pojavili tanki, se nismo predali, še več, odločeni smo bili braniti novo državo. Ker smo bili enotni in prepričani, da imamo prav, smo jo ubranili.

Če obstaja lista primernih dogodkov, ki bi jih bilo mogoče obeležiti na evrskem kovancu, je zgoraj opisani, daleč na prvem mestu. Ima globok simbolični pomen, predstavlja našo mlado državo, poudarja enotnost, ki nam je vzor, prikazuje tisto kar nas druži, tisto s čimer se lahko vsi identificiramo. Levi in desni!

Nelagodje ob osamosvojitvenih temah

Da pa so pri nas tudi taki, ki tako ne čutijo, postaja vse bolj jasno. Osamosvojitev je zanje breme in njeno poudarjanje je le »zaslugarsko prerivanje«, zato so 20-letnici samostojnosti prilepili še 70-letnico Osvobodilne fronte. To se jim je zdelo prav, ker zaslug za samostojnost nimajo, ali pa jih vsaj nimajo dovolj, zato so morali njen pomen zmanjšati, kolikor se le da. To bolj ali manj prikrito počnejo že ves čas, odkar so na oblasti, zadnje mesece pa odkrito, brezsramno in vsem na očeh.

Pri tem prednjači naš svetovljanski predsednik, ki je morda iz belega sveta prinesel svoje manire, nikakor pa se tam ni navzel duha svobode. Deluje namreč še vedno tako kot kak politkomisar Centralnega komiteja, v skladu z Orwelovo tezo, da »kdor nadzoruje preteklost, nadzoruje prihodnost. Kdor pa nadzoruje sedanjost, nadzoruje preteklost.«

Prvorazredni naši

Verjetno se je vse začelo z njegovo izjavo o drugorazrednih temah, ko na praznik žena ni hotel govoriti od odkritju množičnega grobišča v Hudi jami. Kasneje se je nesrečno zagovarjal, da je bil narobe razumljen. Morda je bil, vendar mi dopustite dvom, kajti stvari gredo naprej v isti smeri. Nadaljevalo se je namreč z njegovim odlikovanjem šefa nekdanje tajne policije Tomaža Ertla. Ta je bil na čelu službe, ki je v imenu prosule ideologije, dokazano kršila človekove pravice. In tu ne gre več za pomoto, saj je predsednik pred kratkim dejal, da bi Ertla odlikoval še enkrat.

Potem postane jasno tudi, zakaj je sodnik Branko Masleša, ki se je navduševal nad ostrostrelskimi sposobnostmi jugoslovanskih graničarjev, postal predsednik vrhovnega sodišča in zakaj bo Zvonko Fišer, ki je tožil duhovnika, ker sta postavila križ pred brezno na Lajšah, kjer ležijo nedolžne partizanske žrtve, najverjetneje postal generalni državni tožilec.

Selektivnost zgodovinskih dejstev

Da bo šla bitka za interpretacijo zgodovine naprej, je postalo jasno že ob poimenovanju ljubljanske vpadnice po diktatorju Titu. Ta je odgovoren za povojne poboje, kar je benevolentno priznal celo predsednik Zveze borcev Stanovnik. Zamolčal pa je, da je Broz leta dušil tudi demokratične procese v nekdanji državi, sam pa živel kot kak arabski šejk v nepopisnem razkošju, daleč od idealov komunizma in socializma, na katera je prisegal.

O tem obdobju in pa o partizanih se danes v Sloveniji ne sme reči nič slabega ali kritičnega, ne da bi bil označen za klerofašista. Iskrena želja po pokopu umrlih se takoj prepozna kot »nabiranje političnih točk« in »kopanje po kosteh«. Še več, izgubiš lahko tudi zaposlitev vodje službe za vojna grobišča, ker si preveč prizadevaš za preiskavo novoodkritega množičnega grobišča, ki so ga povzročili partizani. V marcu 2011 pomočnikom ravnateljev na strokovnem srečanju, namesto o slovenski samostojnosti, predavajo o ustanovitvi Osvobodilne fronte. Pri nas le 9 % dijakov ve, kdo je vodil prvo osamosvojitveno vlado. Naši dijaki do zdaj niso pisali niti ena maturitetne naloge, ki bi obravnavala čas slovenskega osamosvajanja, zato pa še vedno vedo, koliko je bilo okupatorjevih ofenziv in kaj se je zgodilo v bosanskem Jajcu.

Kulturni boj na nož

Franc Rozman Stane na kovancu za dva evra je torej znak, da se kulturni boj zaostruje. Kaže brutalno nepripravljenost aktualne oblasti po dialogu. Vse zgoraj omenjene odločitve so bile namreč sprejete s preglasovanjem, tako rekoč zanalašč. Tudi za eno ni bilo širšega družbenega konsenza. Namesto, da bi skušali poiskati sprejemljivejše rešitve za širši krog, trmasto vztrajajo na “kulturnobojnih” okopih. Ali mislite, da se zdajšnja Titova cesta ne bi mogla imenovati kako drugače? Naprimer Cesta slovenske osamosvojitve (namenoma nisem zapisal Demosa), pa bi bilo vsem (veliki večini) prav? In ali res nimamo nobenega sodnika, ki ne bi bil kompromitiran z dejanji iz preteklosti, da bi lahko postal bolj verodostojen varuh pravice? V luči vsega zapisanega, je novec s podobo partizana na evrskem kovancu bolj znamenje izdaje svojih državljanov ter njihovih demokratičnih in kulturnih načel, kot pa promocija in uveljavitev Slovenije v Evropi.

Foto: Jože Bartolj

71 KOMENTARJI

 1. Tovarišica Leny, gospod profesor Stane Granda se ne bi strinjal z vami, saj je celo na javni RTV potožil, kako so partizani imeli boljše pesmi od domobrancev.

  Tovariš APM, prav tako ne bi bilo nič narobe, če bi “potomci kolaborantske strani nosili svoje občutke v sebi in ne bi provocirali. Dokler bodo pa posamezniki lahko postavljali kipe kolaborantom ter spominske plošče nadškofom genocida, pa se bomo v tej držvi seveda lahko spomnili tudi kakšnega zavezniškega poveljnika kot je npr. Tovariš Stane.
  Da ne bomo zdaj odpirali še kakih drugih zgodb.

  “Če ni bilo mogoče do sedaj, bo že kmalu prišel čas, ko bo tudi v Sloveniji možno obsoditi te zločine in takrat boste vsi, ki sedaj trobite neumnosti utihnili, ker bo zločin postal zločin, zločinci pa zločinci. ”

  Ne, tovariš APM, v kolikor bo v Sloveniji obstajala demokracija ne bo nihče utihnil. Zato je tudi Vam dovoljeno pisariti neumnosti, saj ustava vsem zagotavlja svobodo govora. Še vedno bo dovoljeno napisati, da je bil tovariš Stane izjemno pozitivna osebnost. Seveda pa to pomeni, da lahko tudi vi pišete drugače čeprav so argumenti bolj slabi (ali neobstoječi)

 2. rx – če niste opazili sem samo pohvalila visoko kvaliteto slavospeva komandantu Stanetu…

 3. Ko zmanjka argumentov, se pa en rx izmisli, kako so partizanske pesmi boljše od domobranskih.

  Seveda so njemu partizanske boljše.

  In ja. Komunajzerji boste slej ko prej postali manjšina, lahko še tako tulite, resnica bo prišla na dan.

  In takrat vaše tuljenje in vaše neumnosti, ki jih kvasite (brez argumentov) ne bodo nič pomagale.

  Zločinec Stane je bil pa vojni zločinec.

 4. Res je, tudi komunisti so nekaj prispevali k slovenski razdvojenosti in sprtosti, ampak začetnica in glavna podpihovalka te narodne nesreče do danšanjih dni je pa rimokatoliška sekta. Da to mojo trditev dokažemo, je dovolj zgolj odpreti “verski” tednik Družino ali pet minut poslušati radio Ognjišče …

 5. rx 170! Kolaborantski potomci so drago plačali napake svojih prednikov. Partizani so jih v “junaškt” revoluciji pobili, ene med vojno, druge po vojni, o čemer priča storine grobišč, ki jih lahko odkrivamo šele sedaj, ko nad nimi ne bdita UDBA in KOS, ki sta bila zadolžena, da se dejanja, ki jih ni mogoče imenovati drugače kot zločini, prikrijejo vsaj za tri, do štiri generacije. K sreči se to ni zgodilo in Slovenija je postala dežela mutcv. Prejšnji heroji so obmolknili in o teh grozodejstvih ne vedo nič. Z molkom kažejo svojo strahopetnost in potrjujejo, da so zločinci, saj če bi bila to častna dejanja, bi jih na veliko opevali, tako kot zmago v Dražgošah ali pohod XIV. divizije.
  Pa izguba staršev še ni bila najhujša kazen. Bili so izločeni iz družbe in so lahko dobivali le drobtinice. Naj spregovorijo Ciril Ribičič, Janez Kocjančič, Slavko Ziherl, Anton Bebeler, Lev Kreft in podobni, koliko privilegijev so imeli pri šrudiju in potem pri udobnih položajih, ki so jih zasedli. Ali so kdaj pomislili na tovaiše, ki so se morali kot “domobranski” otroci prebijati skozi študij brez štipendije, brez ugodnosti študentskih domov, brez potekcij in brez v naprej dodeljenih visokih položajev. Vse do danes ti priviligiranci niso premogli poguma, da bi se tem sirotam opravičili. Nasprotno, s takšnimi podleži, kot si ti rx 170 blatitjo ljudi, ki niso ne krivi ne odgovorni za dejanja staršev, ki jim je bilo zločinstvo dokazano le v zelo zelo malem številu. Večina jih je žrtev kolektivne krivde, ki je v paravu, tudi slovenskem zavržno dejanje.
  Če se zahtevajo dokazi zločinov heroja Staneta prstni odtisi, DNK, fotografije z datumom in imenom fotografa, ki mora še biti živ in pri zavesti, račun obleke in ime čevljarja, ki mu je naredil škornje, ter vremenski podatki meteorološke postaje in sinoptična karta, za nekoga pa je zano, da je kolaborant, zločinec, ker ni iz hleva dal partizanom zadnjega prašiča in zadnje vreče moke, tako kot je to izjavila tovarišica Micka, ki je bila takrat stara tri leta in je to slišala od tete. Ko se bodo kriteriji za dokazovanje krivde izenačili in bodo obravnavani vsi, ki bi naj storili kaznjiva dejanja, potem boš lahko ti niče in prdulek enakopravno diskutiral, kdo je v Sloveniji zločinec in kdo ni.

 6. Florjan, ne bodi smešen! Ko je bila sredi leta 1942 ustanovljena prva vaška straža, so komunisti preko partizanskih čet pobili že več kot tisoč neoboroženih Slovencev. Ti to dejstvo nič ne pove? Aja, saj res, ti pobiti so bili verjetno izdajalci, kajne? Ampak to je tako kot če bi jaz prišel k svojemu sosedu in ga ustrelil, nato pa ljudem v izgovor natvezil, da je izdajalec. In bi si verjetno mislili: “Potem je pa že dobil, kar je zaslužil.” Lahko sicer iščemo krivce v Mahniču (ki je bil res oster, ampak je na koncu postal žrtev fašizma), Rožmanu (ki je bil po karakterju zelo mehak človek) in morda Erlichu (ki je bil zaveden Slovenec), toda nihče od teh pred vojno ni ustanovil Golega otoka, fural montiranih sodnih procesov ter izvajal sodno potrjene umore. V primerjavi s povojnim obdobjem.

 7. Tovariš APM, raba ad personam pisanja ter določenih izrazov (me prav zanima, če jih bo uredništvo cenzuriralo) dokazuje žal samo to, kako šibki (ali bolje povedano neobstoječi) so vaši argumenti.

 8. Florajn spet laže. Izključni razlog za razdvojenost (tega ne enačim s pluralizmom) so komunajzerji.

  Oni so začeli s pobijanjem drugače mislečih, oni še danes vsakega, ki se ne strinja z njihovim enoumjem, ožigosajo za izdajalca.

 9. rx170 očita drugim šibkost argumenta, on jih pa samo nima.

  Obesi se na eno ostro besedo, ki mu je bila namenjena, ker je slep in gluh za argumente, ko gre za zločine komunajzejev.

 10. Janez, saj se ni treba omejevati zgolj za zadnje stoletje! Kaj pa krvavo pokristjanjevanje, pa lov na čarovnice, pa grmade, pa barbarska protireformacija, pa zatiranje svobodomiselnih ljudi v 19. stoletju?? So to morda počeli komunisti? Saj jih takrat še bilo ni …

 11. Florjan, zakaj ne gremo še bolj v preteklost?

  Rimsko cesarstvo ali še nazaj? Tam je bilo še huje, kar se krvavosti in krvoločnosti tiče.

  Civilizacija napreduje iz bolj krute in krvoločne na bolj humano, empatično in manj krvavo. Komunizem je bil tu korak nazaj.

 12. Še kar to premlevate. Zdaj pa si dajte dopovedat.
  Komandant Franc Rozman Stane je slovenski narodni heroj in tega ne more spremeniti noben Bartolj in nobena Ančka. Kakor so domobranci narodni izdajalci in tega isto ne more spremeniti ena posamezna sekta ali njeni propagandisti. Tu gre za stvari nacionalnega konsenza, vsaj večinskega.
  Evro kovanci so v obtoku. Naj počastijo njegov spomin.

 13. Rozman Stane je vojni zločinec in edini izdajalci slovenskega naroda so komunajzerji, ker so nas spravili pod 50 letno okupacijo Srbije in 50 let totalitarizma.

  Domobranci so pa edini pravi borci za svobodo.

  Tega ne morete spremeniti niti najbolj zagrizeni komunajzerji!

 14. rx 170! Najprej opozorilo, za tebe nisem tovariš. Tovariši so namreč spoštljivi med seboj in pripravljeni uresničevati skupne cilje. Ti niti najmanj ne kažeš tovariških lastnosti, se pa oklepaš tistega tovarištva, ki so ga zapovedali komunisti, ki sta jim bila izraza gospod in gospa buržoazna navlaka, saj so po njihovem gospodi odstopali od povprečja, ki ga je hotel komunizem ustvariti v družbi.
  V svojih replikah sem nanizal mnogo dejstev, ki pobijajo tvoje in tvojih somišljenikov “trabunjanje”.
  Če želite ovreči moje trditve morate nastopiti z dejstvi in dokazi. Nisem in nočem biti sodnik, najmanj pa sodnik kakršne producira leva koalicija. Ni mi potrebno prinašati dokaze, kakršne sem navedel za heroja Staneta, lahko jih je manj, vendar morajo biti prepričljivi.
  Na primer: Dokažite, da v Sloveniji ni bilo množičnih pobojev!
  Dokažite, da so bili pobiti sojeni in jih je doletela smrtna kazen na osnovi smrtne obsodbe izdane na sodišču, ki je sodilo po legalnih zakonih!
  Dokažite, da je tisoče otrok, sirot, ki so jim pobili starše revolucionarni partizani, bilo maltretiranih zato, ker so bili krivi in sodelavci okupatorja!
  Lahko zahtevam še in še podobnih dokazov, pa sem že s temi zahtevami spravil tebe, Carlosa Contrerasa in ostale somišljenike v zadrego,iz katere se lahko izvlečete z molkom, ali pa tako, kot si se izvlekel z zadnjo repliko, s katero si naredil le vtis, ko si me tako kot tvoj vzornik Carlos Contreras imenoval za tovariša.
  Še enkrat, tovariš je plemenita beseda, posebno še, če velja za osebo, ki je sama plemenita. Ti tega še dolgo ne boš dosegel, zato midva še dolgo ne bova tovariša med seboj. Prepričan sem, da mi pritrjuje kar mnogo bralcev te sicer brezplodne razprave in po načelu: pametni odneha, končujem to razpravo.

 15. “Če želite ovreči moje trditve morate nastopiti z dejstvi in dokazi. ”

  Seveda je potrebno predhodno trditve dokazati -osnove logike. Česar pa v tvojem pisanju kronično primanjkuje.

 16. Od uredništva pa seveda pričakujem, da glede na pisanje netovariša APM, zagotovi ustrezen nivo debate. Ker netovariš APM očitno ni opazil, da je tukaj v navadi kolikor toliko kulturni dialog.

 17. POVSEM identično, kot s STANETOM se je zgodilo z BALANTIČEM,

  DESTOVNIKOM, umorili so jih komunisti, pa posthumno

  razlasili za “NARODNE HEROJE “, seveda heroj ni postal

  domobranec ! !

 18. Potem se ni identično zgodilo z Balantičem in je zgornji stavek čisti logični nesmisel.

Comments are closed.