Jože Horvat osamljen v zagovarjanju sankcij proti Rusiji

18
Poiskus uboja ruskega vohuna je prizadel angleško suverenost in čast kraljestva, pri Putinu pa vemo, da morala in mednarodno pravo ne obstajata. Korenine slovenskega odnosa do ruskega ravnanja so v slovenski notranji politiki. Še malo, pa bo veljalo, da sta se Sergej in Julija Skripalo sama zastrupila zaradi nemarnosti. Foto: Reuters
Poskus uboja ruskega vohuna je prizadel angleško suverenost in čast kraljestva, pri Putinu pa vemo, da morala in mednarodno pravo ne obstajata. Korenine slovenskega odnosa do ruskega ravnanja so v slovenski notranji politiki. Še malo, pa bo veljalo, da sta se Sergej in Julija Skripalo sama zastrupila zaradi nemarnosti. Foto: Reuters

Je Jože Horvat, ki je predsednik pristojnega parlamentarnega zunanjepolitičnega odbora DZ, osamljen, ko gre za vprašanja o izgonu ruskih diplomatov?

Evropsko in svetovno javnost pretresa reakcija nekaterih evropskih vlad zaradi poskusa umora nekdanjega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere Julije. Čeprav izvajalci v podrobnostih niso znani, pa se ve, čigavi so in kdo je naročnik.

Vohuni so izjemno pomembne osebnosti za določeno zvrst literature. Njihove dogodivščine pritegnejo najboljša peresa. So tudi izjemno koristni in občasno lahko celo ključne osebnosti mednarodnega dogajanja, sicer pa kakšnega posebnega spoštovanja ne uživajo. Njihovo delo  je zaradi metod in spoštovanja zakonov ter morale preveč umazano, da bi uživalo splošno spoštovanje. To še toliko bolj velja za one, ki iz ideoloških potreb vohunijo za lastnimi državljani. Znano je, da je imela nekdanja Sovjetska zveza zadnjih več kot je bilo rudarjev v državi. Pri nas je bilo najmanj enako, če ne bistveno slabše.

Čeprav je dvojno vohunstvo zelo razširjeno in se pravzaprav samo ponuja, je to v očeh državnih voditeljev in šefov vohunskih organizacij nekaj najbolj osovraženega. Je skoraj zanesljiva pot v umor. In to se je zgodilo tudi nesrečnemu Sergeju Skripalu in njegovi nič krivi hčeri, ki je bila na pragu življenja zrele žene.

Poizkus uboja ruskega vohuna je prizadel angleško suverenost in čast kraljestva

Kakorkoli je poizkus uboja ruskega dvojnega vohuna grozljiv, tudi če s hčerjo preživita, ne bosta sposobna normalnega življenja. Svet, diplomacija ta še manj, nista toliko moralna, da bi se zaradi njiju tako razburjala, kot se. Žalostni dogodek je sprožil vrsto vprašanj.

Izdelava in hramba vojnih strupov je z mednarodnimi pogodbami prepovedana. Kot kaže Sirija, tega mnogi ne upoštevajo. Verjetno je seznam držav bistveno daljši. Kot vse kaže, je med njimi tudi Rusija. To verjetno ni novica.

Poizkus umora je bil izvršen na angleških tleh. S tem je prizadeta angleška suverenost in čast kraljestva. Ker to ni prvi tak primer, bi gotovo tudi tega kmalu pozabili, pa ga, kot vse kaže, ne bodo.

Pri Putinu morala in mednarodno pravo ne obstajata

Ključno vprašanje je verjetno dejstvo, da je bil obračun z nekdanjim dvojnim ruskim vohunom izvršen tako malomarno, da so bili z prepovedanim strupom poškodovani še številni angleški državljani. To pa seveda presega normalne mednarodne politične reakcije. Nekatere države pač svoje državljane cenijo, predvsem pa jih hočejo zaščititi pred brezobzirnim delovanjem tujih.

Rusiji je pod Putinom nasilnost države nekaj tako domačega in običajnega, da bi bil na to ponosen celo. J. V. Stalin. Slepo je zagledana v svojo velepomembnost in nič ji ne sme nasprotovati. Ne Ukrajina, ne Evropa, ne svet. Interesi Rusije, kot jih vidi njen novoizvoljeni predsednik, so nad vsemi. Morala in mednarodno pravo ne obstajata.

Korenine slovenskega odnosa do ruskega ravnanja so v slovenski notranji politiki

Slovenija v mednarodni politiki malo pomeni. Še pri uresničitvi arbitražne obsodbe je bolj ali manj sama in nič ne kaže, da bi kmalu bilo bolje. Da si bo s sedanjim odnosom do ruskega ravnanja mednarodni ugled popravila, je najmanj vprašljivo. Vprašanja slovenskega odnosa do ruskega ravnanja se ne bi lotili, če ne bi imelo svojih korenin v slovenski notranji politiki.

Slovenija se je bolj ali manj sprijaznila z resnico o povojnih pobojih. Zločin je bil, zločincev pa ni. Četudi najdejo originalne dokumente z podpisom odgovornega funkcionarja. Spomnimo se slovenskega odnosa do Katyna, pa je bil med pobitimi vsaj en potomec Slovencev. Tako je tudi tokrat. Zločin je, zločinec ni dokazljiv. Zato je tudi stališče do zločina vprašljivo. Še malo, pa bodo posamezniki trdili, da sta se sama zastrupila zaradi nemarnosti. To je veliko bolj zaskrbljujoče, kot pa je vse drugo. Očitno smo v Sloveniji mentalno tako poškodovani, da ne zmoremo soočenja z (neo) totalitarizmom. Zaradi domačih, ne mednarodnih razmer. Slovenska pomladna politika, če to hoče v resnici biti, je na resni preizkušnji. Je Jože Horvat kot predsednik pristojnega parlamentarnega odbora osamljen?

Slovenija se je bolj ali manj sprijaznila z resnico o povojnih pobojih. Zločin je bil, zločincev pa ni. Tako je tudi tokrat. Še malo, pa bo veljalo, da sta se Sergej in Julija Skripala sama zastrupila zaradi nemarnosti. Je Jože Horvat kot predsednik pristojnega parlamentarnega odbora osamljen?

18 KOMENTARJI

 1. Erjavec in ostali tako usmerjeni, se sklicujejo na zgodovinsko prijateljstvo z Rusijo, ki bi naj od nas zahtevala popustljiv odnos do Rusije.
  No, pa poglejmo to prijateljstvo:
  V času Titove Jugoslavije ga ni bilo, ker ruski režim ni bil naklonjen Jugoslaviji. Je pa bil prijateljski odnos zahoda do Jugoslavije, ki se je odražal na različne načine, tudi z materialno in drugo pomočjo.
  Tudi v času NOB so Tito in njegovi sodelovali z zahodom, ki je dajal materialno in drugo pomoč.
  Res pa je, da so se slovenski komunisti med prvo in drugo svetovno vojno šolali za likvidacije ipd. v Moskvi in potem ta teror sejali po Sloveniji.
  Tudi med prvo svetovno vojno smo bili na nasprotnih bregovih.
  Tudi v času osamosvojitve Slovenije smo bili na nasprotnih bregovih.

  • Svitase točno tako je , vse kaže na to , da so v ozadju “velikega prijatelstva” s sovjetsko zvezo – Rusijo velike in prikrite mahinacije ! Gospodu tovarišu Karlu & comp. je treba preprečiti nadaljevanje prodaje naše države , zato naj ljudje vendar z vso resnostjo razmislijo o nadaljevanju zlih poslov , ki nas bodo sicer ponovno pahnili v komunistični bordel ! Vsi dogodki zadnjih let kažejo na to , da nas v Evropi nihče več ne jemlje resno in prav je tako ! Ali ste morda kdaj zasledili , da bi naši ekonomski migranti iskali zadovoljstvo in brezskrbno življenje v nekdanji sovjetski zvezi ? Tudi mesečevi lunatiki so podobni cuckom , ki za namišljeno varno ogrado komunističnih gospodarjev junaško bevskajo na vse izza komunistične ograde ! Nič nimam proti ruskemu narodu , ki je prav tako kot naši cucki priklenjen na verigo ortodoksnih komunistov in diktatorjev , na milost in nemilost ! Ni dolgo tega , ko me je starejša gospa , ki jo na videz poznam prosila za kakšen Evro , ker ne more dvigniti zdravil zapisanih na receptu , verjel sem ji in zadevo sva uredila v obojestransko zadovoljstvo , tudi sramotna nizkost njene pokojnine je grozljiva !
   Nisem je spraševal , ali nima nikogar , ki bi ji lahko pomagal ! Pojem sramota v naši družbi že dolgo časa ni več prisoten , mislim na oligarhe , ki nas vodijo v “boljšo prihodnost ” in vse več je
   teh pijavk !

   Andrej Briški

 2. Seveda pa smo imeli tradicionalno dobre odnose s Hrvati, s katerimi smo živeli v skupni državi več stoletij, kar se odraža tudi v isti veri in mentaliteti.

  Vendar pa do Hrvatov levica ravna Erjavec in levica povsem drugače.

  • Ne vtikam se v mnenja. “v skupni državi več stoletij” pa seveda ne drži. V “skupni državi” smo živeli manj kot eno samo stoletje. Pred letom 1918 pa nikoli. Na oni strani državne meje slovenskih dežel je bila Kraljevina Ogrska. In preko te meje je stoletja prihajal samo “rop, požig, umor”. (Še pred kratkim).

 3. Skratka, levica dokazuje, da ne mara evropskih civilizacijskih vrednot, kar je povsem logično, saj se še danes ne strinja z obsodbo totalitarizmov,

  Enak pozitiven odnos do komunističnega totalitarizma je v Rusiji. Zato želi slovenska levica pod ruski totalitarni in hegemonistični dežnik.

 4. To, da je Rusija prepričana, da lahko pobija svoje državljane, ni nič novega. Toda k temu prepričanju je izdatno prispeval tudi Zahod. Ali je Zahod kdaj z enako vnemo kot holokavst obsojal tudi ruske in druge komunistične zločine, ki so bili še strašnejši, kot tisti nad Judom? Niso! Zato ni čudno, da se Rusi čudijo: kaj jim je naenkrat?

  Seveda, Britanci so užaljeni, ker se je to zgodilo na njihovih tleh. Če bi se to zgodilo v Rusiji ali npr. v Kazahstanu, ne bi bilo nobenega izgona. Če jih kdo vpraša po odgovornosti za povojne zločine na naših tleh, je konec njihove načelnosti in vidimo le kup zvijanja.

  V tem svetu vlada zakon dialektike. Vsaka stvar potrebuje svoje nasprotje. Dobro potrebuje zlo, saj se brez njega ne more definirati. Na eni strani Zahod, na drugi Rusija. Na kateri strani je dobro, je težko določljivo, ker svet ni črno-bel. Toda dejstvo je, da je na Zahodu bistveno višja življenjska raven. Pahor ima prav: Slovenja ni niti samostojna niti neodvisna dokler je odvisna od tujih kreditov. Ti prihajajo z Zahoda. Manever kolektivnega odziva Zahoda ni namenjen utrjevanju pravičnosti in morale, saj je Zahod te vrednote že davno zavrgel, temveč je to zgolj priložnost za strnjevanje in krepitev svojih vrst.

  • Tine , to pot pišete neumnosti , spomnite se dogodkov po 2. svet . vojni ! Sicer pa je to predvsem
   vaš problem , kaj mislite o Ameriki in njenem početju , vsi dobro vemo zakaj so bili američani
   zadržani do odnosa z Židi ! Po zmagi nad nacizmom so kljub vsemu reševali tudi žide
   in njihov obstanek ! Večja kot je politična kriza , večja je dilema preživetja v normalnih odnosih z
   bližnjimi in daljnimi sosedi in še nekaj tako kot američani in rusi bodo preživeli , vsak po svoje !
   Nas , vse kaže na to preteklost očitno ni izučila ! Angleži že vedo kaj delajo , nikoli pa niso bili zanesljiv partner , ne v miru , ne v vojni ! Veliko povedo dogodki ob brexitu ! Ne primerjajte
   velesil z našo majhnostjo , zgodba o Goljatu in Davidu , je svetopisemska zgodba , ki ima popolnoma drugačen pomen in demonstrira moč nebogljenega v drugačnem smislu !

   Andrej Briški

 5. Poslanec Horvat bi se moral sklicevati :
  – na naš celokupen evropski izvoz, ne le na nemškega
  – na pomen evropskih civilizacijskih demokratičnih vrednot, ki imajo prednost pred sodelovanjem z državo, kjer so te pogosto kršene.

  V svojem nastopu je bil preveč zadržan. Predsednik Pahor ga je prekosil.

 6. Ni mi jasno, zakaj desnica argumentirano in celovito ne opozori na pasti pretiranega sodelovanja z Rusijo.

  Pa smo zaradi tega v Evropi in V ZDA na stranskem tiru ( arbitraža itd.)

 7. Zaradi našega pretiranega političnega sodelovanja z Rusijo, nas tudi ne obišče noben pomemben evropski in ameriški predstavnik.

 8. Ali ni žalostno in hlapčevsko ter nesamozavedno:,
  – da se tako pompozno spominjamo skupaj z ruskimi predstavniki tistih, ki jih je zasul plaz na Vršiču
  – ko pa po drugi strani povsem ignoriramo naše slovenske fante, ki so padli na soški fronti, ko so branili pred napadalcem slovensko ozemlje in slovenske ljudi.
  in tudi slovenske fante, ki so padli v rusko avstroogrskih bojih v prvi svetovni vojni.

 9. A se ni za to zavzel tudi Borut Pahor? Sicer pa lepo, da se vsaj redki posamezniki zavzamejo za etično in moralno držo, čeprav je za izgon diplomatov iz Slovenije malo možnosti. Naše gospodarstvo je preveč vpeto v ruskega. Najbrž pa se v prihodnosti ni bati za nove priložnosti za sankcije.

 10. Za levico je vsak izgovor dober. To opažamo že 70 let. Zato se je zgodilo toliko vrednotno zmotnega in hudega.

 11. In zdaj, ko bo začel delovati rusko slovenski institut za zgodovino v Sloveniji, bo izničen slovenski pogled na slovensko zgodovino in bo ustoličen ruski pogled na slovensko zgodovino.

  Kam smo prišli in kam gremo?!

 12. Zanima me, če bodo volivci spoznali v kakšno brezno pogube vodi levica slovensko vrednotno civilizacijsko prihodnost?!

 13. Ali bodo desne stranke znale prepričati volivce na celovit način , da je tisto, kar jim ponuja levica za njih in za Slovenijo pogubno?!

Comments are closed.