Jože Strgar: Naše krajevne volitve

8

Jože Strgar: Biti član politične stranke mi daje občutek pripadnosti. / Foto: Arhiv ČasnikBeseda »naše« poudarja, da imamo svoje slovenske lokalne volitve, ko bomo volili župane in občinske svetnike, torej svoje krajevne ljudi, ki so vredni našega zaupanja. Na kandidatnih listah pa nastopajo, vsaj v treh glavnih mestih, (Ljubljana, Koper, Maribor), kakor poroča Časnik spletni magazin z mero, tako imenovani »jugoslovanski« kandidati – torej ljudje, ki na nek način izhajajo iz drugih držav. Ob tem se moramo vprašati, prav vsak izmed nas, ali se bodo znali in hoteli obnašati, če bodo izvoljeni, po slovensko, v skladu z našo kulturo, z našim načinom življenja in delovanja, z našo pripadnostjo v evropski civilizaciji?

Brali tudi smo, da si, zlasti ljubljanski kandidat, Zoran Janković pridobiva svoje simpatije pri voditeljih tujih verstev – pri muslimanih, pri pravoslavnih in celo pri evangeličanskem škofu. Kaj vse lahko vidimo in slišimo!

Da, spet bomo imeli volitve, kar pogosto jih imamo. Družbene in politične razmere pa ostajajo pri starem. Kaj nismo v Sobotni prilogi Dela, ki je izšla 3. 11. 2018 brali, da imamo pohlepno katoliško cerkev? Odmevna časnikarka je to kar nekajkrat zapisala. Nekaj, kar je bilo Cerkvi ukradeno in ta, ki se sedaj prizadeva za vrnitev, naj bi bila pohlepna? Ali ni to sprevržena »lajna«, ki jo kar naprej poslušamo?

Pred nami je važno vprašanje, ali se spet ne bo nič spremenilo – spremenilo v resnično demokracijo, združeno z osnovno poštenostjo in odgovornim sobivanjem?

Spremenilo se bo, če bomo šli na volitve v čim večjem številu in če bomo izvolili ljudi, ki so in bodo resnični demokrati, odgovorni za svoje delovanje in za z vse nas, celotno Slovenijo. Če bomo na dan volitev spet tako na veliko ostajali doma, bomo ostali tam, kjer smo – v družbenih in političnih razmerah, ki nas bodo še naprej pohabljale. Bodimo zrelejši in z volitvami spremenimo naš lepi slovenski dom.

Veselo na delo in lep pozdrav Jože Strgar.

8 KOMENTARJI

 1. Gospod Strgar, spodbudne in dobrodošle predvolilne misli ter zlasti poziv: vsi na volitve!
  Z vašim retoričnim vprašanjem: “Se bodo znali in hoteli obnašati, če bodo izvoljeni (v Ljubljani, Mariboru in Kopru), po slovensko, v skladu z našo kulturo, z našim načinom življenja in delovanja, z našo pripadnostjo v evropski civilizaciji?” ste pa malce tvegali, da vas obsodijo (verbalno) za sovražni govor. Smo pač v mehkem totalitarizmu. Če bomo pa tiho, bomo kmalu pristali v trdem.

  • Kapodistrias kaj pa je tukaj sovražnega , če se bomo “posrali” in kar molčali se nam ne piše dobro ! Pes , ki je resnično dober in zvest in laja takrat kadar zasluti nevarnost ne potrebuje nagobčnika , branil se bo , če mu ga boste poskušali natakniti in prav je tako ! Sami polagate glavo na tnalo v strahu pred posledicami napisane resnice , ki niti malo ni sovražna ! Zahojene in prevarantske druščine , ki dejansko perfidno goji sovraštvo do veh tistih , ki jim ne parirajo njihovi samopašnosti in grabežljivosti na račun “prestrašenih” ! Gospod Strgar je napisal resnico !

   Andrej Briški

 2. »Beseda ‘naše’ poudarja, da imamo svoje slovenske lokalne volitve, ko bomo volili župane in občinske svetnike, torej svoje krajevne ljudi, ki so vredni našega zaupanja. Na kandidatnih listah pa nastopajo […] tako imenovani ‘jugoslovanski’ kandidati – torej ljudje, ki na nek način izhajajo iz drugih držav. […]”.

  Mnenje glede besede »naše« ni koncizno. Govora je namreč o problemu lokalnih volitev, ki potekajo v tem tednu. Problem konciznosti besede »naše« je tu vezan zlasti na 4 pozicije:
  A. »Naši«, ki imajo pravico voliti člane občinskih svetov.
  B. »Naši«, ki imajo pravico biti voljeni v občinske svete.
  C. »Naši«, ki imajo pravico voliti župana.
  D. “Naši«, ki imajo pravico biti voljeni za župana.

  Problem ni odvčeraj. Izkušen lokalni politik se problema definicije »naših« pri lokalnih volitvah dobro zaveda. Več let pred zadnjim tednom pred aktualnimi lokalnimi volitvami je namreč treba poenotiti »naše«.

  Naša leta so mimo. Se je pa v zadnjih dneh uspelo malo poenotiti pod pismo podpore h kandidaturi dr. Anžeta Logarja za župana Mestne občine Ljubljane.

 3. Premalo je apelirati k udeležbi za volitve. Za suverene državljane je to pravica in dolžnost. Toda te volitve so jasni dokaz, da gre za prevaro volivcev v sami pripravi in to v neverodostojnih listah in preferenčnem glasovanju.
  Županove ali občinske liste so čisti kriminal, saj se tu ohranja partijska elita, ki na tak način jemlje glasove regularnim, zlasti pomladnim strankam, ki so državne in regularne.
  Preferenčni glas ni mogoče izbrati iz cele občinske liste, ampak samo iz enote občine. Občinski sveti so enoten organ upravljanja v občini. Vsi volimo ta organ in pošteno in pravično je, da iz cele kvote delegatov po strankah izberemo kandidata za preferenčni glas.
  Ker sem že glasoval sem ugotovil, da sem pri tem referenčnem glasu omejen in nesvoboden za izbiro kandidata po svoji volji. To je nepošteno in po Ustavi nedopustno. Občinske liste pa so egoistične skupine, ki se jim gre samo za oblast in privilegije.
  Zoper tako dejstvo se bom pritožil po Ustavi in sporočil nezadovoljstvo kot suveren državljan Slovenije.

 4. Dopolnitev: Preferenčni glas ni mogoče izbrati iz cele kandidatske liste stranke za občino…..

  • Seveda ne, saj bi bil tak sistem zelo neumen. Lahko v svojem volilnem becirku, ne pa v tistrm, kjer ne zivis.

   • Spoštovani L. Erzen !
    Za volitve je pomemben kriterij: “Po njih delih jih boste spoznali” in po tem kriteriju je spodobno izbirati iz cele liste za en organ upravljanja. Drugo je nesmisel.
    Sicer pa vi ste se spoznali kot partijska kontinuiteta in zato vam je všeč zmešnjava, ki služi partijski kontinuiteti.
    Volitve po Ustavi bi morale biti poštene za vse kandidate in volivce. Za to je potreben nov volilni zakon, ki bo pravičen za vse in ne bo omogočal privilegije in poljubne liste.

Comments are closed.