Jože Strgar: Dočakal sem, da se je vendar premaknilo

22
Jože Strgar: Biti član politične stranke mi daje občutek pripadnosti. / Foto: Arhiv Časnik
Jože Strgar: Biti član politične stranke mi daje občutek pripadnosti. / Foto: Arhiv Časnik

Že od vsega začetka, od časov ponovnega nastajanja političnih strank v letih 1989/90, sem član krščanske demokracije, ki se danes imenuje Nova Slovenija – krščanski demokrati. Takrat je naša stranka zmagala ter vodila Slovenijo v samostojno in neodvísno državo. Že po dveh letih pa so razdiralci Demosa potisnili na stran tudi krščanske demokrate. Potem smo bolj ali manj životarili. Šele letos se je moji stranki vendar spet nekaj dobrega uresničilo.

Začetek dobrega je bil že pri predsedniških volitvah, ko je naša kandidatka, takratna predsednica stranke Ljudmila Novak, ohranila vse svoje člane in pridobila še nekaj novih. Tak napredek se je med vsemi takratnimi predsedniki strank, kljub vsestranskim nasprotovanjem z leve in desne, posrečil samo njej.

Z junijskimi državnozborskimi volitvami je stranka spet nekoliko napredovala. A prava nagrada za konstruktivno ter kakovostno delovanje stranke kot celote, tako v Državnem zboru in tudi sicer v širši javnosti, se je uresničila šele z izvolitvijo našega sedanjega predsednika stranke mag. Mateja Tonina za predsednika Državnega zbora. To je za nas kot celoto, za celotno članstvo, ki smo ves čas potrpežljivo prenašali dovtipe in namigovanja, češ »ne bodi vas treba«, prava novost in smo na svojega predsednika ponosni.

Izvolitev Tonina za predsednika DZ zbuja veliko upanje za boljšo prihodnost Slovenije

Čeprav kot mladosten politik še nima vseh »političnih modrosti«, ki jih prinašajo leta, smemo reči, da je njegovo dosedanje delovanje na upravnem ter družbenopolitičnem odru obetavno. Kjerkoli je bil, je svoje obveznosti opravljal korektno. S tem smo dobili tudi potrditev, da je program in celotna pojavnost krščanske demokracije, tako pri nas kakor v celotnem svetu, tista družbeno politična smer, ki zagotavlja  obstoj in napredek družbe, človeštva.

Slovenija potrebuje nove in zrele, strokovno usposobljene ter politično strpne, delavne, poštene in moralno neomadeževane politične voditelje. To so tudi lastnosti, ki jihnovi predsednik Državnega zbora tudi ima. Novo izvoljeni poslanci so vse to tudi doumeli in Mateja Tonina izvolili za predsednika. To je dejanje, ki je vredno vsega spoštovanja. Čestitamo! S tem so zakoličili  osnove za stabilno delovanje države. Bog daj, da bi se v tem duhu nadaljevale in uresničile še vse druge dolžnosti, ki jih bodo poslanci morali sprejeti. K dobremu začetku želimo dobro nadaljevanje.

Omenim naj še prvi Toninov nastop v Državnem zboru. Nagovor je zbudil veliko upanje za boljšo prihodnost Slovenije. Umirjen nastop, jasne misli – vse v smeri boljše prihodnosti za vse nas.

22 KOMENTARJI

 1. Kaj pa vem, če ste čakali na pravo stvar, da Tonin igra najprej razdiralca poskusa združiti desnico, zdaj pa igra nekaj, česar nas vera in nauk ne učita: prijateljevati z lažjo.

 2. Gospod Strgar , ali vam še vedno ni jasno kje živite in ob vsem tem celo verjamete v “nekaj se je premaknilo” ? NIČ se ni premaknilo v smer , ki
  bi nam vendarle morda pokazala , da smo našli pravi kažipot , da kažipot , ki je od iskane poti še vedno oddaljen in zavajujoč ! Mislim , da je tudi
  kažipot , ki ga navajate zmoten ! Vprašam vas g . Strgar , zakaj se je
  Novakova odrekla predsedovanju stranke NSi – “krščanska” demokracija ,
  njena izjava v na zbrovanju pred skupščino nekaj let nazaj , da je premalo demokracije v slovenskem parlamentu , je bil pravzaprav poziv
  za sklenitev pakta s strankami ,ki so pospravile g. Janšo v zapor ! Gospod
  Strgar vera peša in še bolj bo , če bodo brali Berila pri maši tovariši iz
  kamniške in tuhinjske regije , plehko nabiranje volilcev , tistih , ki kljub vsemu zaupajo in verjamejo v postavke desetih Božjih zapovedi ! Koncem koncev mi je vseeno , slovenski politični sceni pač ne verjamem nič ! Blagor Vam g . Strgar , da ste kot častitljiv očak tako duhovit in naiven !

  Andrej Briški

 3. Upajmo, da intuicija gospoda Strgarja dobro deluje in da iz Tonina vendarle se bo kaj. Kaj pozitivnega seveda. Meni se sicer zaenkrat ni zdel dovolj moder in zanesljiv. Ampak mogoce sem siten in prezahteven. Gospoda iz krscanske demokracije, ki sta se pred dnevi tu oglasila, Mozetic in Kurincic, se mi prej zdita zrela politicnega liderstva. Ampak to je moj privatni okus.

 4. Vsaki stranki, ki ima poštene namene in cilje, privoščim vse najboljše. Žal sem do NSi v velikih dvomih. Da je Tonin postal predsednik DZ, je OK. Toda to je hkrati jasna napoved vstopa v vlado. Kaj bo počela krščanska stranka sredi rdeče koalicije, ne vem, mislim pa, da se ne motim, da gre za samomor stranke. Tokrat bom iskreno vesel, če se motim.

  • Lucijan: “… Da je Tonin postal predsednik DZ, je OK. Toda to je hkrati jasna napoved vstopa v vlado. ”
   =================

   Na to je potrebno gledati kot željo Šarca, da bi pritegnil stranko NSi v svojo koalicijo kar je razumljivo saj mu drugače ne preostane drugega kot povezava z Levico ali SNS. Tako, da to ničesar ne obvezuje stranke NSi kar se vidi iz tega, da so navedli, da gre za začasno rešitev.
   Po mojem mnenju ne gre za jasno napoved, da bi stranka NSi vstopila v vlado. Je pa razumljivo, da so sprejeli ponujeno funkcijo saj jih to k ničemer ne obvezuje. Torej počakajmo!

   • Riki, oprosti mojemu karikiranju, toda dovolj imam čakanja. Že 30 let čakam. Vedno me kdo opozarja: počakajmo (še) malo. Ne da se mi več čakat. Presenečaš me s svojo naivnostjo. Da ne vidiš ene poteze vnaprej … Življenje, še zlasti politika, je šah. To je vse prej kot enostavna igra.

    • Dokler bo v državi , ki šteje manj kot glavno mesto katerekoli države v Srednji Evropi , 22 strank , ki so v večini usmerjene levo , ali se prikrito spogledujejo z različnimi variantami z levičarskimi tendencami , bomo dragi Lucijan , tavali v rdečih meglicah še vsaj sto let ! Stara generacija socialistov in rdečkarjev zaboga ne bo popustila , najbolj žalostno je to , da tisti , ki se hočejo znebiti rdečega priokusa iščejo drugje kruh in bežijo v dežele , kjer vladajo ljudje z izkušnjami , dobrimi in slabimi ! Dovolj mi je igre z brezzobimi tigri , ki so totalno izpridili državo in narod ! Prepustil jo bom klovnom in diplomantom uničujočega FDV inkubatorja !

     Andrej Briški

    • Lucijan: “Riki, oprosti mojemu karikiranju, toda dovolj imam čakanja.”
     ===============

     Kaj pa če odmislite moj zadnji stavek, ki se je končal s klicajem?
     Še vedno menim, da jih sprejem funkcije predsednika parlamenta k ničemer ne obvezuje (a naj bi se mu odpovedali?). Ampak dva dni pozneje pa tudi sam nisem več prepričan, da NSi ne bo vstopila v vlado. To bi bilo slabo, ker bi v tem primeru Levica ostala v opoziciji in bi se na naslednjih volitvah zelo ojačala. Leva vlada z Levico pa bi to stranko na naslednjih volitvah zelo oslabila. Skratka, vstop NSi v vlado bi zelo ojačal ekstremno levico na Slovenskem.

     • Zato tudi ne preseneča, da si Dejan Židan želi, da bi bila v levi vladi tako njegova SD kot Levica, kjer bi skupaj tekmovali v tem kdo je bolj socialističen, in se skupaj potaplali. Če pa bi SD bila v vladi in Levica v opoziciji pa bi to pomenilo velik poraz SD napram Levici na naslednjih volitvah.

     • Vsekakor si Pogorelec želi, da bi bila v vladi NSi. Štih ga je na tviterju prepričeval, da bo to pomenilo konec za NSi. In pa krepitev Levice.
      Se kar strinjam z njim.

     • Z vstopom v levo vlado NSi tako in tako ne bi imela nobene moči za spremembe.
      Samo agonijo bi podaljšala za še en mandat.

     • Amelie: “Ne razumem zakaj bi si Židan želel skupnega potopa?”
      ==================

      To napisano je bilo moje mnenje in nekaj kar bi pripisoval Židanu. Njemu je Levica direktna konkurenca zato jih ne želi imeti v opoziciji kjer bi se ojačali napram SD v vladi. Če bi bili skupaj v vladi z Levico bi bili oboji deležni približno enakega tretmaja volivcev.
      Zaradi Levice se je SD v zadnjih dveh letih vidno radikalizirala kar je jasen znak konkurenčnega boja za iste volivce.

     • Sem opazila tud sama to radikalizacijo pri SD-ju.
      Pripisujejo jo pa SDS-u.
      Tako da so skupaj z Levico radikalna levica.

     • Lapsusi:
      Oh zmotil sem se, mislil eno napisal drugače, napačno. Torej takole sem imel v mislih:
      “To napisano je bilo moje mnenje in NE nekaj kar bi pripisoval Židanu.”
      Izpustil sem nikalnico.
      Je pa danes nogometni komentator na RTV SLO 2 dejal tole:
      “Argentinci se trudijo. Tega jim ne moremo očitati” :)))
      In predvčeraj :Takole se je Peskova poslovila od Cerarja:
      “Hvala lepa za vaše komentarje nocoj dr. Brglez …”
      https://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174548556
      Ob 15:24

      Se pa ne pridružujem navdušenju iz naslova tega Strgarjevega članka.

 5. Skratka, kot je povedal David takoj na začetku, ni kaj za dodat.
  In takoj za njim g. Andrej!
  Da se gre “za našo stvar” pri vsem skupaj.

 6. Tako da, g. Strgar, upam da preberete tudi komentarje.
  Da se prav nič še ni premaknilo.
  Ima pa NSi sedaj v rokah ključek, da se lahko MORDA kaj le premakne.

 7. Zakaj predsednika NSi ne slišimo, da bi na primer rekel – “v koalicijo levih strank ne gremo, ker so volilci na volitvah večinsko podprli leve stranke.
  V vlado bomo šli, ko bo volilno telo tako želelo. Ko bodo volilci ugotovili, da potrebujemo spremembo.
  Za zdaj tega še niso ugotovili, zato v taki koaliciji ne moremo sodelovat.”

 8. Sam sem Strgarja imel za razgledanega, uglajenega in resnega gospoda. Toda ko berem te njegove politične obrambe strankinih dejanj ali oseb, pa se zdi, da je izgubil vso razsodnost in prav lakajsko brani najbolj neprimerna dejanja. Brez sramu. To večkrat zasledim pri kakšnih NSijevcih. Pri SDSu to nekako morda celo “pričakujemo”, čeprav ni lepo, je pa vsaj malo na nivoju. Tole pa je res pod nivojem.

 9. 28.6.
  Riki: “… Torej počakajmo!”
  ===========

  2.7.
  V NSI-ju pa so, kot je poročal Radio Slovenija, previdni glede napovedi, s kom bi sodelovali v vladi. “Ne vem, kako se bodo stvari obračale, bomo videli, ne bi prehiteval,” je povedal predsednik NSi-ja Matej Tonin.

Comments are closed.