Jože Strgar: Bo oblikovanje slovenske vlade prepuščeno nekvalificiranemu človeku?

69
Predsednik republike Borut Pahor je v soboto, 14. 4. 2018, razpustil državni zbor in razpisal predčasne volitve. Foto: Jože Suhadolnik
Predsednik republike Borut Pahor je v soboto, 14. 4. 2018, razpustil državni zbor in razpisal predčasne volitve. Nove vlade pa še vedno ni na obzorju. Foto: Jože Suhadolnik

Predstavljam si, da je predsednik države Slovenije, gospod  Borut Pahor, glede potrditve kandidata za sestavljavca vlade v veliki zadregi. Navade in predpise, ki jih za te namene imamo in se jih predsednik drži, ne delujejo najbolje. Težava se je začela že z njegovim predlogom, da mandat za sestavo vlade najprej ponudi Janezu Janši, ki je s svojo stranko SDS na volitvah dobil največ glasov in mu je to po nekem nenapisanem pravilu tudi pripadalo. A kaj ko Janez Janša, kljub odličnemu volilnemu prvenstvu, vlade ni mogel sestaviti.

Na odru je ostal skoraj sam – kar je ves čas sejal, to sedaj žanje. Druge stranke na »desni« je ves čas odrival, najsrditeje krščanske demokrate, (ki se danes imenujejo Nova Slovenija, NSI- krščanski demokrati). Ko bi rabil podporo in sodelovanje, ostaja osamljen in s tem omogoča živahno pripravljanje nove vlade »levim« – torej strankam in ljudem, med njimi izstopa Marjan Šarec, ki so popolnoma novi na področju državniške politike. Sem sodijo tudi propadajoče stare stranke, ki so izšle, ali se še vedno navdihujejo s post komunistično naravnanostjo, s katerimi se Šarec dogovarja. Celotna Šarčeva »kompozicija« nima ničesar, s čimer bi naznanila, kako in s čim bi vodila državo. Bivši župan Kamnika, danes poslanec DZ Marjan Šarec pa ima še lastnost, da celo v malem kaniškem občinskem svetu enkrat nekaj podpira, drugič je o isti stvari proti. Najbolj izstopajoč primer je gotovo poimenovanje kamniške knjižnice po pesniku Francetu Balantiču, kar je Šarec najprej podprl, potem pa se je premislil …

Mahedravost na državni ravni ni perspektivna. Morda bo prvi kandidat Janez Janša končno le našel ustrezno rešitev za oblikovanje vlade, a sodelovanje z drugimi bo moral temeljito premisliti. Ali pa se bo dogodilo kaj tretjega?

Današnje politično stanje je za mlado državo Slovenijo naravnost sramotno. Vlado bi smeli sestavljati zreli in strokovno usposobljeni ljudje. Človek, ki je po svojem poklicu, po strokovni kvalifikaciji daleč od državniške politike in njenih dejavnosti in je brez slehernih praktičnih izkušenj na tem področju, sploh ne bi smel dobiti možnosti za visoke državniške funkcije. Seveda rezultati volitev kažejo drugače, saj je bil Šarec izvoljen in volitve so bile svobodne. Omogočajo mu kandidaturo za predsednika vlade.

Ob mnogih posebnih težavah, ki tarejo našo mlado državo, imamo še to protislovno godljo – svojevrstno volilno zakonodajo –, o čemer je pisala Tamara Griesser Pečar. In temu primerni so tudi rezultati volitev. Kaj torej predsednik Pahor lahko stori? Ali naj oblikovanje slovenske vlade prepusti nekvalificiranemu človeku, ki v nobenem primeru ne more kakovostno opravljati pomembne državniške naloge in je povsem brez povezav med evropsko politično smetano.

Državljani, to je volivci, moramo ob tej zagati  poudarjeno razmisliti o naši lastni politični zrelosti. Vprašati se moramo, ali smemo za velike državljanske dolžnosti voliti kogar koli!? Ali se zavedamo osnovnega pravila, da je za vsako stvar potrebna določena kvalifikacija. Da je politika, zlasti še na državni ravni, nadvse zahtevna dejavnost. Opravlja jo lahko le politik, ki je najprej ustrezno kvalificiran, je tudi odgovoren in domovinsko zrel človek. Na začetku, ko smo državo šele ustanavljali je zadostovala splošna usposobljenost in visoka državljanska zavest. Danes je to premalo – politika je visoko strokovno in zahtevno delo, za katerega se je treba skrbno ter kar nekaj časa pripravljati. Vsaka resna stranka skrbi za kvalificirane sodelavce, šele z njimi lahko javno nastopa.

Če bo lista Marjana Šarca sestavljala vlado in celotno državno upravo, se nam ne obeta nič dobrega. Kje je njen utrjen program? Kakor lahko beremo v poročilih, ga sproti pripravljajo in popravljajo. Kje in kdo so usposobljeni funkcionarji? Ne o enem, ne o drugem nismo še nič slišali ali videli. Mlada država Slovenija, kam ploveš?

Ko tako razmišljam o naši strankarski politiki in državljanski zavesti posameznikov in strank kot celote, ponovno ugotavljam, da imamo v Sloveniji vendar eno izmed strank, ki je organizacijsko urejena, zakoreninjena v narodu in v širšem evropskem prostoru. Ima izdelan in široko podprt program, preizkušen doma in na tujem. Ima številne izkušene politike, ki se zavedajo. kaj je za slovenski narod dobro in potrebno. To je krščanska demokracija, kakor koli se sedaj uradno imenuje. Ne rečem, da je brez napak, le kdo jih nima? Je pa zanesljivo slovenska, državotvorna in korektna do drugih strank.

Če ima kdo za ponudit kaj dobrega ter izvedljivega, sodeluje. Kot odmev na napade je krščanska demokracija je tu in tam ostra (glej Ljudmila Novak), a velikokrat preblaga, kakor v času Andreja Bajuka, ki je raje potrpel, kakor da bi odgovarjal. Naš nekdanji politik, Marko Štrovs, je javno zapisal, da nas Janševa stranka reže, kakor mesar reže salamo. To se je ponavljalo od DEMOSA naprej. Napoti smo ves čas bili zlasti starim boljševikom in njihovim potomcem. Tako je na primer očitek Novakovi, da drži z njimi, pogosto serviran s strani Janševih vernikov, ne samo krivičen ampak tudi neumen.

Težave in zadrege so sicer velike, a kanček perspektivnega vendar imamo.

69 KOMENTARJI

 1. “Na odru je ostal skoraj sam – kar je ves čas sejal, to sedaj žanje. ”
  Ja, tak je. Ko sem na to opozarjal, sem postal komunisti, nacist, fašist in še marsikaj.Pa je bil moj namen le, da se ga nekako postavi v ozadje, da se na desnici pojavi nov vodja.

  ” Vlado bi smeli sestavljati zreli in strokovno usposobljeni ljudje.”
  Ja, tudi s tem se strinjam. Edino le zrelost bi še bolj podrobno določil: moralni in pravični ljudje. Ampak! Problem je elita … naj napišem še devetič:

  Slovenci nis(m)o nikdar ponovno vzpostavili vladajočega sloja. To je tistih par odstotkov ljudi,
  – ki so zavedna, moralna in pravična inteligenca ter
  – ki za sabo vleče preostalih 98 % narodove mase.
  Brez vodilnega sloja pa je teh 98 % ljudi lahko karkoli, odvisno od večjih ugodnosti ali ustrahovanja. Grdo, ampak resnično, tako pač je.

  In kam naj bi vladajoči sloj vlekel narod? Kratkoročno v odpravo:
  – izumiranja,
  – organiziranega kriminala in
  – sistemske korupcije.
  Dolgoročno pa je treba korakati v smereh:
  – človekovih pravic in svoboščin kot osnove pravnega sistema,
  – čim manj države v gospodarstvu,
  – solidarnosti kot vrednoto in ne z zakonom predpisane ter
  – splošnega dobra kot vrednoto in ne z zakonom predpisanega.

  Tako pa bomo v burnih časih upiranja islamizaciji imeli vlado, ki je idealna za podkupovanje. Če naredimo človeški izračun 1+1=2, potem velja: “ZBOGOM SLOVENIJA!” V ta račun, če se želimo rešiti, moramo nujno poklicati Boga.

 2. Da so drugi v totalitarni maniri nestrpni, ja kriv JJ, da gre drugim le za položaje in jih ne zanimajo težave naše družbe, je kriv JJ, da drugi razbijajo desni blok, je kriv JJ, da druge desne stranke ne zmorejo prepričati voliivcev, je kriv JJ, da bo danes vroče, je kriv JJ, da bo konec tedna kakšna neviha, bo kriv JJ,..

  Vedno je kriv nekdo drug in ta ima ime:JJ. S takšnim pristopom NSi nima nobenih možnosti, upam, da je Toninu to jasno. Bodite boljši od drugih in zmagajte na svobodnem trgu, ne v monopolu, kjer bi konkurente ukinili. Stopite že enkrat na realna tla in v dobro države začnite delati na sebi, najprej počistite pri sebi! Vaša težava je doma pri vas, tako kot velja za vse ostale.

 3. Kljub velikemu spoštovanju do Vas, g. Strgar, Vam odločno nasprotujem.
  “Na odru je ostal skoraj sam – kar je ves čas sejal, to sedaj žanje”. To ni res! Sam je na odru zato, ker nismo (predvsem NSi niste) uspeli oblikovati desne, ali desno sredinske stranke, ki bi znala pritegniti enako oz. več volivcev, koliko jih redno pritegne SDS. Morali bi začeti od: Neuko sejemo, skoraj nič ne žanjemo.

  • Ne razumem, kako ne vidite, kaj Janez seje?!
   Iz leta v leto, iz dneva v dan zaničljivo komunicira z vsemi, s katerimi bi moral sodelovati, potem pa trdi, da se z njim noče nihče pogovarjati?
   Halo?!!

   • Morda bo najprej treba izdelati prvi razred, kjer se uči abeceda politike. Ta vedno temelji na interesih in ne na takšnih ali drugačnih izjavah, ki so v glavnem odziv na laži.

   • Silvo,
    potrudite se in konkretno navedite povezave, kjer Janez “zaničljivo komunicira z vsemi, s katerimi bi moral sodelovati”, da bomo vedeli, o čem govorite.
    Vaše pavšalne obtožbe niso vredne počenega groša in so še najbolj podobne obrekovanju.

    Če boste slučajno privlekli na plano očitek o tvitanju o prostitutkah, vam zagotavljam, da z lažnivimi novinarji nikomur ni potrebno sodelovati.

    • Ja, gospod Silvo! Takoj poiščite vse primere zaničljivega pogovora in prilepite spletno povezavo. Pa četudi tri dni to delate! Nas nič ne briga, ker če tega ne naredite, potem nimate prav! Ko pa boste to naredili, bomo pa mogoče razmislili, ali mogoče spremenimo pogled na Njega!

     In še to!Bodoči predsednik ima pravico imenovati lažnive novinarje, da so prostitutke! Ne samo pravico, celo dolžnost! TAKO! TAKO JE TO! IN TUDI BO!

     • No, AlFe, pomirite se, predvsem pa se ne sprenevedajte.

      Vaš komentar me ne preseneča, kajti tudi vi ste na pričujočem forumu že dokazali, da vam je neargumentirano obrekovanje na račun Janše nadvse blizu. Šli ste celo korak dlje in o njem odkrito lagali.

     • Ja, kdaj in kako se, odkrito lagal o njemu? Potrudite se in konkretno navedite povezave, da bomo vedeli, o čem govorite. Vaše pavšalne obtožbe niso vredne počenega groša in so še najbolj podobne obrekovanju.

     • AlFe,
      se mi je kar zdelo, da boste preleni… ali pa ste morda nesposobni za samostojno guglanje?

      Ker nimam spomina zlate ribice, vam podajam povezavo na Časnikov članek, pod katerim ste 3. februarja letos, ob 5 uri 27 minut, torej navsezgodaj zjutraj, še v zavetju mraka, odkrito lagali o Janši ter ga obrekovali – ker je pač tako zelo prikladno slediti črednemu nagonu in početi isto, kar počne nebroj levičarskih družbeno-političnih delavcev in aktivistov, ki lažejo in obrekujejo Janšo in z njim povezane ljudi.

      Če je toliko družbeno-političnih delavcev totalno svinjsko, predvsem pa nekaznovano(!) lagalo o Janševi družini – da je gospa Urška ubila njunega otroka, pa da je ta duševno prizadet (da bi preprečila svinjsko laganje, sta bila zakonca Janša primorana začeti objavljati slike lastnih otrok), pa da posedujejo kliniko v Avstralijii in še bi našli medijskih laži na Janšev račun – zakaj torej ne bi mogel o Janši lagati nek anonimni komentatorski lujsek na Časniku?

      https://www.casnik.si/tri-moznosti-mateja-tonina/

      Zgoraj je vzorec vašega laganja. Pobrskajte po lastnem spominu, pa se boste spomnili še kakšnih svojih laži. Kadar niste širili svojih, ste pa tuje laži.

      Satan se zagotovo veseli vašega farizejstva, ne pa tudi Janševega spreobrnjenja h krščanski veri….

     • Oh, gospa Vanja! Hočete reči, da nima dveh družin?

      Javnosti poznani sta dve Janševi partnerici. S Silvo Predalič ima dva otroka – Žana in Niko, ki sta danes že odrasla, samostojna človeka.

      Od leta 2006 je v zvezi z Urško Bačovnik, s katero je se poročil leta 2009, dve leti pozneje dobil sina Črtomirja in še kasneje Jakoba.

      Kaj pa vmes? No, to so govorice …

      Od novinark so s prvakom desnice najraje povezovali Rosvito Pesek, ki naj bi mu bila kar preveč naklonjena tudi v intervjujih.

      Med svetlolasimi novinarkami pa naj Janez očaral tudi Nino Orel. Žgečkljivo je bilo, ko je Nina za eno od revij delala intervju, na katerem sta se tako dobro ujela, da je fotograf revije članek opremil kar s fotografijami, kako Janez Nino hrani s tortico.

      Revija Mladina se je na primer leta 2008 spraševala, s čim si je Urška Toplak prislužila redno službo (takoj po diplomi!) in celo službeno stanovanje. Razlogi, da je nepogrešljiva na svojem delovnem mestu, naj bi bili bolj neprepričljivi, saj je vsekakor precej nenavadno, da je novopečeni diplomant že v prvih mesecih v prvi redni službi tako izjemno pomemben. Vsekakor so za to damo, ki je bila takrat tudi predsednica SDS v Celju, namigovali, da je bila bolj kot v službi pomembna tedanjemu premierju …

      Karizmatični politik je zmešal glavo še kar nekaj pripadnicam svoje stranke. Med njimi naj bi bila tudi Alenka Jeraj, generalna sekretarka SDS. Alenko je morda Janši res speljal drugi, vendar ne pozabimo, da je politik, ki je na malem ekranu sicer običajno zelo resen, v družbi pa menda pravi veseljak in šaljivec.

      Pustimo govorice pri miru, dejstvo je, da ima dve družini in da je sedanjo ženo tednik Družina zelo, zelo reklamiral. No potem se je zadeva zelo umirila, ker vsaj kristjanom mora biti očetovstvo sveto in ne skakanje s cveta na cvet. Ja, takrat s mnogi kristjani protestirali, da tak zakon, četudi je cerkveno veljaven, ni za reklamo. Ja! In jaz sem bil med njimi.

      Je pa v primerjavi z levimi politiki resnična osvežitev. Ni garažnega seksa, rad ima nasprotni spol, ima celo otroke … Nič čudnega, da se z njimi ne ujame.

      Sedaj pa prosim, kaj od tega ni res?

     • AlFe,
      moji komentarji na vaše laži in obrekovanje se nahajajo že pod člankom s 3.februarja letos, na povezavi, ki jo zgoraj podajam.

      Ne ljubi se mi še znova ukvarjati z vašo zablodelo dušo.
      Navsezadnje ste o sebi izpovedali, da ste odrasel, poročen moški in oče štirim otrokom.
      Se boste morali kar sami usmeriti na pravo pot… če boste hoteli slediti Kristusu…

   • To je deloma zelo res. Mislim, da je to rezultat tega, da je bil tudi sam zelo zaničevan. Mislim tudi, da se sam niti ne zaveda, da napravi marsikomu krivico. Če bi JJ včasih držal jezik za zobmi, bi bilo posledično boljše za Slovenijo. Povej resnico, ni rek modrega človeka. Očitno nisem moder.

 4. Strinjam se z Veroniko.
  Vprašanje naj bi se po mojem glasilo –
  Kaj je sejala Ljudmila ? In povzročila upad pridelka ?

 5. Kako globoko je v resnici sovraštvo »krščanskih demokratov« do Janše in SDS, dokazuje nazorno tudi ta pamflet ene od sivih eminenc nekdanje Peterletove SKD. Stranko so po številnih kravjih kupčijah s kontinuiteto sesuli v prah, a zahvaljujoč Bajukovem usmiljenju so se ti isti uspešno »prešvercali« v NSi, ki je nastala ravno iz protesta temu neprestanemu (kocbekovskem) »štacunanju« z mafijo propadlega preteklega režima. No, končno jim je uspelo spodnesti tudi ustanovitelja in spet so tu, v novi (stari) zasedbi s kuharico vampov in nadobudnimi kruhoborskimi mladci na čelu.

  Kot že tolikokrat, se zgodovina ponavlja kot farsa. Tudi to stranko bodo očitno sesuli. In še naprej krivili za propad svojega poniglavega projekta edinega (in edino stranko), ki je mogoč potencialni zaveznik na poti k demokraciji in pravni državi. A zato jim je figo mar, gre le za povzpetniško druščino, ki sanja o nekakšni »velestranki«, predstavniku večinskega krščanskega dela populacije, ki naj bi imela avtomatsko (po defaultu) primat na »desnici«.

  Da bi lahko gospodje (in gospe) pomembno mešetarili. Zdaj so namreč nepomembni in kriv je seveda, kdo drug, kot Janša in SDS. Kakšna bedna politična revščina. In za pomoč pride prav tudi tisti, ki so ga ti gospodje (in gospa) iz stranke zabrisali (Štrovs), Zakaj že? Podobno kot so se znebili Hojsa in najbrž še koga, ki jim je bil napoti. Vse za »narodov blagor«. Kako vizionarski je bil Cankar.

  »Žanje kar je sejal« (JJ). Kaj že? Čakamo in čakamo, pa ne dočakamo. Nič od konkretnih očitkov, kaj za vraga je storil? Kako, nak kak način, s čim »jih je rezal kot salamo«? Morda s tem, da se ni umaknil, da ni razpustil SDS? Ali morda s tem, da se je sam dal zapreti in postal »politik v zaporu«? Je morda kriv za Puckota, za izničenje večinskega volilnega sistema, za bogato penzijo Kučanu, za zapiranje arhivov, za zakonsko redukcijo morišč v grobišča?

  Za nič od tega. A glej si ga vraga, za vse to je zaslužna prav propadla SKD in – sedanja, post Bajukova NSi, ki se po novem spet kiti z dodatkom »Krščansko demokratska stranka«. A propadle »veličine« pač ne morejo iz svoje kože. Privoščljivo tulijo v en rog s svojimi starimi zavezniki, v upanju da si bodo znova zagotovili pomije z bogatinove mize. Torej, pogumno naprej, VSEGA JE KRIV JANEZ JANŠA!

  To je pravi obraz sedanje NSi. Previdnejši ga skrivajo (Tonin), a podporno ozadje jasno sporoča. Novakova, Pogorelci in Strgarji, Ilci in kar je še takšnih, pravzaprav glavnina vodstva NSi. Močno si želijo v koalicijo s peterčkom, a kaj ko je tu bolečina preveč očitne, vnovične izdaje ciljev pomladi. Ti pač brez poraza povampirjene levice niso uresničljivi.

  Vzrok nesreče demokratičnega pola Slovenije je vse bolj na dlani – ob takšnih prijateljih ne potrebuješ sovražnikov. Šele v rešitvi tega problema tiči formula za rešitev Slovenije.

 6. Neverjetno, kar berem, g. Strgar. Vedno ste želi moje spoštovanje, toda očitno sem ga gradil na povsem napačnih osnovah. Dobro ste me prelisičili.

 7. Določen del članstva N.Si je popolnoma izgubil orientacijo.

  Nepošteno je trditi, da je Janša ves čas odrival druge stranke na desni, celo “najsrditeje” N.Si, medtem ko predvsem nekateri člani vrha stranke N.Si že dlje časa odrivajo Janšo iz politike s pozivi, naj se umakne z vrha svoje stranke!

  Kaže, da se nekateri krščanski demokrati nikoli ne pogledajo v ogledalo.

  Pogorelčev in Ljudmilin, v osnovi levičarski strup, češ ‘Janša je vsega kriv’, se bo očitno se naprej širil v stranki N.Si – a le do njenega bridkega konca…

 8. Gospod Jože Strgar, tale Vaš prispevek je dokaz, da strarost ni vedno modrost. Škoda bi bila, da bi Vaše spoštovanja vredno delovanje pokvarili zdaj, ko bi ga morali zaokrožiti z dostojanstvom in modrostjo.

  Škoda!!!!

 9. Ali se zamslite, kaj vam ni jasno da niti izbor evrovizijske pesmi ni le tisto kar vidite na odru,dogajanje se dogaja se pod odrom . To se dogaja Rudi v strankah. Kaj vam ni jasno. Kaj če uspete xakulisnih iger prenesti na politično polje. Janša ni nobena ovčka kot se nekaterim prikazuje na odprti sceni. Ali ne zmorete pomisliti da ljudje ki ga osebno poznajo že 30 let, ki z njim osebno komunicirajo, se pogovarjajo, nimajo mogoče “čisto” malo prav in jim je ta odnos izven odprte scene, presegel mejo prebavljivega. Torej zagovarjati funkcije 45 let komunizma in Janša ( doslej že 30 let), torej Janša še naslednjih 15 let, da doseže Titovo dosmrtno vodenje.Zmaga levico še 15 let zagotovljena. Ne zaradi uspešne in spodobne levice,ampak zaradi skregane, nesposobne desnice, ,ki je v bistvu davno ni več. SKD/NSi ne pod Peterl
  etom, ne pod Bajukom, Novakovo in Toninom ni kaj več kot marginalna skupina posameznikov. je zgolj neprofesionalna stranka brez koncepta, brez jasne vizije kdo so sploh volilci krscani ali komunisti? Stranka brez enega samega tudi povprečnega politika. Zgolj raven podeželskega občinskega sveta ali četrtne skupnosti Črnuče Stranka brez intelektualcev. S.p. 7 kruhoborcev in nič več.

 10. Mene je tokrat kot se koga drugega g. Strgar povsem razocaral. Kot da raje nima pomladne oz. desnosredinske vlade z N.Si izkljucno iz averzije do zmagovalke volitev. A je Jansa avtorju osebno kaj hudega storil, ali kaj? Gre za izkljucno jezo in zavist, ker SDS na pomladni strani, tudi v katoliskem obcestvu, tudi med kleriki, dobi vecjo podporo kot N.Si? Za Bozjo voljo, v tem ni krivde Janse, krivda je predvsem v nezadostni prepricljivosti vodstva N.Si! Celo volilci N.Si po anketah vecinsko zelijo za premiera Janeza Janso! Naj se nomenklatura N.Si enkrat zamisli, koga predstavljajo oz. kdo jih voli in kaksna sporocila jim daje njihova baza. Ne recimo Mladina ali clani foruma21.

  • Ja točno. Briga jih mnenje volilne baze. To je v nasprotju z besedo demokracija. Borba
   7 posameznikov za svoja delovna mesta in nobene odgovornosti do volilcev. Tako tudi Lojze, ko so volitve pride pogledat in se prepričat če je njegov monopol v Bruslju kaj ogrožen. Peterle je pravi “zmagovalec * osamosvojitve- kaj pa je pravzaprav od ukinitve SKD naredil. Za volilce in za stranko NIČ, LE ZASE.Tako deluje vodstvo NSI- brigajo se le zase, zato ne uspejo dobiti več kot sramotnih 50-60.000 volilcev,kar sejejo to žanjejo -plevel!

 11. Še to. Najbrž se še kdo spomni predavanja g. Petrača iz Nase pred časom nekje v LJ. Po predavanju je tekla beseda tudi o politični situaciji v SLO in na opozorila prisotnih o čudnem paktiranju NSi z postkomunistično levico (penzija MK, arhivi, morišča), je Petrač pomodroval, da mora »baza« takšno vodstvo pač zamenjati. Po odgovoru izključenega g. Štrovsa, da je to nemogoče, saj o vseh kandidaturah odloča zaprti krog, se je Petrač prijel za glavo, češ kakšna demokracija pa je to?

  In prav to je bistvo, ki jasno kaže, da gre za kruhoborsko združbo, ki je izigrala g. Bajuka in se organizirala v SKD 2.0. Znebili so se Hojsa, izključili so Štrovsa, na margino zrinili Dolinarjevo, skratka znebili so se tistih, ki so jim stali napoti pri njihovem projektu postati glavna stranka na desnici, žlahtne sorte seveda. Ovira je le Janša in SDS in dobro vedo, da pri tem lahko računajo na velikodušno pomoč murgelskega podzemlja.

  Edina (skeleča) skrb se skriva v neznanki (x), ali jim bo pri tem uspelo pretentati volivce, da je takšna NSi še vedno pomladna demokratična stranka in ne del kučanovega podzemlja. Obupno čakajo na kakšno »kardinalno napako« Janeza Janše, rešilno bilko tega podlega projekta. Morda se sliši res pretirano, a resnica je pač žal boleča in tiščanje glave v pesek glavobola demokratom ne bo preprečilo.

  Novakova v tej igri dvoličnosti ni dolgo vzdržala, izgubila je živce in ušlo ji je kar precej tistega, kar tako skrbno skrivajo (sovraštvo do Janše). Zato je, morda nekoliko nepredvideno zgodaj, moral vskočiti njen politični sin Tonin. A ta ima zahtevno nalogo, vzdrževati videz zmerno desne NSi (baje z najboljšim programom), in hkrati kar najbolj onemogočiti morebiten ponoven vzpon Janše na oblast. Še več, nočna mora zanj in njegovo NSi je tudi skupno životarjenje v senci SDS v opoziciji.

  Takšna je pač usoda dvoličnežev in prav je tako. A za ponoven povratek slovenske pomladi je prav politika sedanjega vodstva NSi naravnost uničujoča. Na desnici, poleg SDS, se mora nekaj ključnega spremeniti. Bolj kot puščava vode, potrebuje Slovenija poštenih, domoljubnih in nesebičnih predstavnikov krščanske večine. Šele potem bo pomlad, šele potem bo svoboda.

 12. Groteskne trditve g. Strgarja: Janša je ostal sam! Je g. Strgar pogledal povolilni zemljevid Slovenije? Razen v nekaj občinah je postal zmagovalec Janša. Če bi imeli večinski (torej pravičen) volilni sistem, bi Janša brez težav sestavljal vlado. Človek osupne ob takšnem sovraštvu do Janše! In to s strani menda krščanskega človeka. Od Časnika nekako pričakujemo izbor argumentiranih prispevkov. Na podlagi kakšnih argumentov je napisan ta članek? To ni vredno niti rumenega tiska.

  • Gospod Lucijan,
   tisto o sovraštvu zadržite zase. Dejstvo je, da nima nikogar, s katerim bi sestavil vlado. Torej je sam! To je sporočilo gospoda Strgarja.

   Poskusite gledati tako, da vidite levico in desnico, da vidite dva pola. Da je en pol razbit na ene sedem strank, vas ne sme zanesti. Ko je treba, bodo skupaj s padalcem vsi enotni.

   • Stvar je še bolj problematična. V veliki večini slovenskih volilnih okrajev se je večina prebivalcev odločila za spremembe statusa quo in so zato večinoma volili SDS. Toda tiste stranke, ki zagotavljajo ohranjanje sedanjega stanja in nadaljnje izčrpavanje družbe za korist zakulisne manjšine in njihovih satelitov, so kljub temu po obstoječem volilnem sistemu dobili več poslanskih sedežev.

    Tako koalicija ohranjanja statusa quo sestavlja vlado. Ne zato, ker bi bil Šarec lepši od Janše, temveč zato, ker je ohranjanje stanja interes kontinuitetnih interesnih skupin ali globoke države.

    Dejstvo je, da sta samo SDS in delno NSi obljubljata spremembe v smeri normalizacije demokratične družbe. Te normalizacije, ki bi odpravila prvo- in drugorazrednost ter privilegije, se globoka država boji tako, kot ZZB resnice. Zato se Janše bojijo in ga po totalitarno izključujejo.

    To izključevanje nima nič opraviti s z bolj ali manj prijateljskimi odnosi. Saj se neuradno vsi med sabo pogovarjajo in tudi šalijo. Interesi so tisti, ki določajo koalicijo in ne osebni odnosi. Tega očitno tudi Strgar ne razume.

  • Večinski volilni sistem sili stranke v koalicije pred volitvami, zato ne neobhodno sledi, da bi JJ zmagal na volitvah s takim sistemom.

 13. Alfe, glede na to, da g. Strgar ni neumen, in da bi moral, če se je že lotil resne analize, vzeti v ozir številne dejavnike, pa jih ni, lahko govorimo o sovraštvu. Strgarjev članek – tak kot je – ni nič boljšega kot naši komentarji pod njim.

 14. Alfe, vsak komentar, desni ali levi, je po svojem bistvu odstiranje ali vsaj iskanje resnice. Ko avtor v svoj komentar vnese neke svoje zmedene občutke, v tem primeru očitno nastale na podlagi nekih zamer, se komentar spremeni v svoje nasprotje. Poglabljati začne vseprisotno Laž, ki je najboljše netivo za sovraštvo.

  • S to mislijo se ne strinjam. Ker ni omenjena zelo pogosta možnost, to je propaganda, ki nima veze z iskanjem resnice.

 15. AlFe:Poskusite gledati tako,…da vidite dva pola.
  Da, to delamo in vidimo, da je na desnem polu skoraj prazno. Razen, če bi klonirali SDS, kar bo hitrejše kot čakati, da bi desnica končno enkrat dopolnila glasove SDS.
  Sicer pa si za zabavo zamislimo, kaj bi od NSi poslušali, če bi SDS našla dovolj glasov na levici.
  Da mi je biti levica, grem skupaj s SDS samo zaradi bolj veselega pogleda na svet. Pa še lažje bi preživela do konca mandata.

 16. Ja, končno! O tem skoz govorim. Ob SDS manjkajo desne stranke. Ali pač desno sredinske, da bo bolj jasno.

 17. Jože Strgar: “Naš nekdanji politik, Marko Štrovs, je javno zapisal, da nas Janševa stranka reže, kakor mesar reže salamo. ”
  =====================
  Tole mi je takoj padlo v oči, kar nisem mogel verjeti, da je res tako rekel, pa sem šel preverjat ker sam imam v spominu: “Janša nas reže kot salamo”. In res, celo v Mladini niso delali vzporednic med mesarjem in Janšo. Ker jasno je, da salamo lahko reže tudi gospodinja Milka iz Moravč in ne nujno da salamo reže ravno nek mesar. Jože pa nam da kar primerjavo med mesarjem in stranko SDS, skratka, da je stranka SDS mesar, ki mesari oz reže salamo => mesari stranko NSi.
  Besede so orožje. Marko Štrovs je inteligenten in duhovit možakar, tudi z “Matildo” ni mislil nič slabega pa so ga vseeno zrezali kot salamo, nobenih primerjav z mesarjem ni delal.
  Intervju z Markom Štrovsom v Mladini:

  https://www.mladina.si/?__rewriter=1&id=43376&

  Se pa še danes splača prebrati ta intervju v katerem se lepo vidi, da so se znotraj stranke NSi kar sami dodobra rezali, ni bilo potrebnih nobenih “Janševih vernikov”.

 18. Ne morem verjeti! Koga zanima, če se režejo kot salame? Naj se!
  Nas, ki moramo preživeti v zmedi ukrepov Junckerjeve komisije, nesmiselnega evropskega popuščanja migrantom (imajo svoje dovolj bogate države), neumnih in nevarnih posegov v družine (iz njih izhaja sreča in blaginja)….. ne rabijo obveščati o tem, kdo koga reže in kakšne napake imajo druge stranke.
  Potrebujemo čim bolj široko in čim prej sestavljeno koalicijo za uspešno Slovenijo. NSi je za kaj takega vseskozi premalo uspešna, po vidnih posameznikih pa že rušilna. Upajmo, da je jedro zdravo in da si bodo sami napravili red.

 19. Čudne prispevke se objavlja v Časniku: poleg tega Strgarjevega smo pred kratkim imeli priložnost brati neko bizarno pisarijo o domnevnem manjvrednostnemb občutku Slovencev naspram Hrvatom.Mislim, da je bil avtor tistega umotvora nek Andrej Tomlje.

  • Zakaj čudni ?
   So pač različni pogledi posameznih avtorjev.
   Sicer pa imamo možnost soočanja različnih komentarjev.

 20. Lahko jim pomagamo. Čas je za peticijo za hitro sestavo široke koalicije. Stranke, ki se zaradi lastnih interesov ne morejo vključiti, naj odstopijo, kajti svoje plače prejemajo (od davkoplačevalcev) za učinkovito skupno delo. Njihove plače niso majhne in glasove so dobili za uspešne premike v dobro vseh državljanov. Razmerje prejetih glasov je potrjeno s strani volilne komisije, in kot tako, edini nesporni temelj za sestavljanje koalicije.

  • Ne bi rekel. Vsaj, jaz mislim, da tako široke koalicije ne more biti. Nenačelnost ima svoje meje.

 21. … “naj odstopijo” ..
  —–
  Odstopijo od česa ?
  Trenutno so na levi nekako dogovorjeni, da sestavijo manjšinsko vlado s podporo glasov Levice.

 22. Lahko potem rečemo, da imamo tak volilni sistem, ki zagotavlja status quo.
  Da tudi če se volilci odločimo za preobrat (kar smo se tokrat z zmago po volilnih okrajih), tega ne more (NE SME) biti.
  Kakšna je to DEMOKRACIJA?

  • Lepo vas prosim gospa Amelie, da še enkrat preberete misli slovitega Sokrata iz petega stoletja pred Kristusovim rojstvom:

   »Demokracija bo plačala, ker bo hotela ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim ga bo dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot starejši, ženske bodo hotele biti kot moški, tujci bodo hoteli staroselske pravice in demokracija jim bo to dala. Tatovi, goljufi in moči željni kriminalci bodo želeli pomembne državne funkcije, kar jim bo demokracija omogočila, in ko bodo ti demokratsko prevzeli oblast, se bo rodila hujša tiranija, kot je vladala za časa katere koli monarhije ali oligarhije.«

   Kje delate miselno napako? Od demokracije zahtevate to, kar vam lahko da edino le Bog: “Če je Bog na prvem mestu, potem je vse ostalo na pravem mestu!”

   • Ta vaš zadnji odstavek lahko razumem na več načinov ….

    Da se nam ni treba trudit za boljšo demokracijo, saj te tako in tako ne more bit. Da jo lahko le Bog.
    Kar se Njega tiče, pa ne vem če bomo dosegli soglasje.

    • Da, tudi tako se lahko razume, ali pa še kako slabše. Zakaj pa nočete razumeti tako, kot je mišljeno?

    • Saj vas namerno nisem razumela, ker če bi vas, potem pa naju nihče ne bi razumel.
     Ali pa morda bi še kdo na Časniku ?

     Ker sem izhajala iz možnosti ki jih imamo za izboljšavo sistema, ki se mu reče demokracija.
     Medtem ko vi segate višje. Kjer ni več sistema, ampak je boljši človek.

     Ali pa vas ne razumem.

     • Danes sem že napisala: Namesto iskanja odgovora, zakaj manjkajo glasovi NSi (in drugih desno sredinskih strank), se tukajšnji strici z ospredja ukvarjajo s SDS. Tukajšnje tete jih sicer opozarjamo na zmoto, a čas beži in bistvo ostaja skrito. Upajmo, da nenamerno.

     • Ja, ker imate sistem in Boga na istem nivoju, ne razumeta ničesar.

      Še enkrat, tokrat malo drugače: “Če je Bog na prvem mestu, je tudi demokracija dobra.” Če ni, se demokracija sprevrže v tiranijo. To je opazil že sloviti Sokrat, ki je živel v petem stoletju pred Kristusovim rojstvom.

      Zakaj vidve gospe tega nočeta razumeti? Zelo velika verjetnost je razporeditev od alfa do epsilon samcev. Vsaka samica pač hoče biti oplojena od alfa samca. Zato raziščita, če Janez ni preveč “macho” pa vama je zavrtel glavo? Ne trdim, da to velja za vaju. Je le upoštevanja vredna možnost.

      Še namig: čustven napad potrdi verjetnost omenjenega vzroka. Zato poskusita razumsko nadaljevati pogovor. 😉

     • …”ker imata sistem in Boga na istem nivoju”…
      ——-
      Pa ravno danes zjutraj ob 7.03 uri sem vam napisala ravno to, kar mi očitate !?!

     • Amelie,
      AlFeku ni do argumentiranega dialoga, on najraje provocira.

      In seveda rad obrekuje Janšo… bržkone zato, ker se AlFek ne more uvrstiti med alfa-samce, pa ga silno žuli, če drugim moškim to uspeva 😉

      Zato AlFe nastavlja verbalne bombice.
      Po papežu Frančišku je namreč obrekovanje neke vrste terorizma, obrekljivce je papež slikovito primerjal z bombaši:

      https://www.24ur.com/novice/svet/papez-francisek-obrekovanje-je-vrsta-terorizma-raje-se-ugriznite-v-jezik.html

     • AlFek???? Torej so prevladala čustva. Kaj sem že napisal … aha! … vsaka samica se na vso silo trudi, da bo oplojena od alfa samca… tako je to v svetu, kjer ni Boga …

      TAKO JE TO! TAKO PAČ JE! IN TAKO TUDI BO!

     • AlFek
      morda gre za vaša čustva, za moja pač ne – vaše pritlehna obrekljivost vas dela AlFeka… al pa lujseka, če vam je ljubše 😆

  • Če vi mislite, da je preobrat 25%, potem vam pa ni pomoči.
   Velika večina državljanov Slovenije je za “LEVO”. Že dolgo in vprašanje je samo, kako dolgo še.
   Najbrž Janša preobrata ne bo doživel.

 23. Celotni osnutek nesojene koalicijske pogodbe med Marjanom Šarcem, kandidatom za mandatarja, oziroma peterčkom (LMŠ, SD, SMC, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS) ter Levico.
  Ta pogodba je sicer, kot vemo, že padla v vodo, zavrnil jo je svet stranke Levica, je pa vsekakor izjemno zanimivo branje, da praktično vidimo, kako se to dela, kaj in kako pišejo …
  Pri tem še posebej izstopajo izrazite politične floskule, pravi biseri pa so dodani komentarji Levice.

  http://pozareport.si/post/408220/faksimile-54-strani-osnutek-pogodbe-med-sarcem-in-levico-poglejte-kaj-delajo-in-kaj-pisejo

 24. Silvo 13:36: “Ne razumem, kako ne vidite, kaj Janez seje?”
  Dober dan, Silvo. Vidim, da SDS seje tako, da nagovori vsaj 20% glasov. A moja intimna izbira je NSi. In ta seje manj uspešno, če nagovori okoli 5%. Nobeno gledanje na Janeza ne pomaga ne nam in ne njej. Razen, če bi pri gledanju odkrili, kje je vzrok SDS izkupička.

 25. Martin ob 22:19 “Potrebna je ponižnost. Brez tega v življenju ne gre. Bralec naj sam ugotovi, komu je manjka”.
  Izredno tehtni stavki. Ponižnosti je vse manj. Čeprav menim, da je v SLO še vedno prisotna bolj, kot v ostalih postkomunističnih narodih.

 26. Zdravko 22:48
  Strinjam se, da je možnost široke koalicije oz. število strank v njej, odprto vprašanje. Udeležba vsake stranke je povezana z njeno prostovoljno pripravljenostjo za skupno delovanje v korist državljanov. Ne pustimo se zavajati s krikom in vikom o izključevanju: Skupno delovanje bo prineslo korist in napredek popolnoma vsem državljanom.

  • To “skupno delovanje v korist državljanov” je precej naivno rečeno. Težko je politiko definirati. Ne vidim pa nobene možnosti za široko koalicijo. Ponovne volitve so pred nami. Manjšinska vlada, če bo, ne bo trajala par mesecev.

 27. Vse te razprave okoli nekaj, za nekatere spornih sporočil, ki naj bi povzročila, da (vsaj do sedaj) koalicijo sestavlja Šarec in ne Janša, me spominja na javne razprave, kjer ljudje ne želijo naravnost povedati, kaj jih pri obravnavanem projektu žuli, temveč se pritožujejo čez vse drugo, samo da ne bi priznali, kaj jim je v resnici v napoto.

  Npr. če se v bližini uvaja nova cesta, ne bodo rekli, da jih skrbi hrup, ki ga bo cesta povzročala, temveč govorijo, da so druge rešitve boljše, da je projekt nesmiseln ipd. Govorili bodo o vsem drugem, le o tem ne, kar jim je res problematično. To se na teh razpravah stalno dogaja. Kar je hecno, toda resnično.

  Tudi tu, tistim, ki ponavljajo, da se koalicija ohranjanja statusa quo sestavlja zaradi kakšnega, za nekatere spornega sporočila, gre v resnici za ohranjanje statusa quo ali gre za njihovo lastno frustracijo z Janšo ali pa ne razumejo temeljnih mehanizmov politike. Domnevna (in napihnjena) neprijaznost je izgovor za v otroški vrtec.

 28. Zdravko, skupno delovanje v korist državljanov ni nič naivnega. Tudi poslanci so državljani in situacija v svetu se izredno hitro spreminja, postaja ranljiva in neobvladljiva. Vprašanje časa je, kdaj bomo potrebovali drug drugega. Zato apel za skupno reševanje (tudi vlade) prihaja morda le “nekaj minut” prezgodaj. Glede na medsebojno odtujenost, ki še napreduje in čemu je botrovala nevarna politika polarizacije, je morda “skrajni čas” za temeljito spremembo v razmišljanju o vseh vrstah sodelovanja. Vemo, da sodelovanje prinaša hiter uspeh in nas (priznate, ali ne) osrečuje.

 29. AlFe, brala sem Vaš prispevek z 3.2 ob 12:03. In v zadnjih urah opazila uporabo termina “princ teme”. Če ste tako pisali že večkrat, je velik čudež, da sta SDS in NSi sploh prejeli celih 30%.

Comments are closed.