Jože P. Damijan, blog: Kilava rast oziroma stagnacija se nadaljuje

8

Zanimivo je, kako smo se uspeli navaditi na skromnost. Danes je dobra novica že to, če rast BDP ni negativna. V celotnem obdobju med letom 1950 in 2008 bi objava podatka o 0.1- ali 0.2-odstotni rasti pomenila gospodarsko katastrofo. Spodnja slika kaže, da nam je očitno usojena ničelna rast. Po dveh recesijah hodimo po robu tretje in smo veseli, da ne pademo čez. Pogledano iz večje distance pa smo na robu malega kraterja znotraj velikega in brez perspektive, da bi se v doglednem času iz njega izvlekli. Po zaslugi impotentnosti ekonomske politike.

Vir in ogled grafa: blog Jože P. Damijan

8 KOMENTARJI

 1. Hrvati so nam lahko za vzor v pogledu, kako njihovi zasebni bogataši, kupujejo naš Mercator ( Todorovič) in portoroške hotele ( Osteja).

  Naše ” bogataše” pa smo zaradi naše zavisti nagnali v davčne oaze in tuje banke, ker ne upajo pokazati, da so tudi sposobni reševati med drugim naša podjetja, kjer je lastnik ali solastnik tudi država.

  Kdaj bo konec bolestne in pogubne zavisti, ki pri nas povzroča revščino.

  Namesto, da bi krepili pozitiven odnos do tistih, ki so uspešni, saj nas morajo motivirati, da tudi mi kaj storimo v smeri svojega uspešnega delovanja.

 2. Zelo dobro opažate, gospod Svitase. Samo … kaj mislite, da Todoroivću in Osteji noben Hrvat ne zavidu njuno bogastvo? Ampak kljub temu mislita na Hrvaško.

 3. KLjub temu so očitno na Hrvaškem ugodnejši pogoji glede onemogočnja zavisti. Mogoče prispeva tudi to, ker je vernost na Hrvaškem mnogo močnejša kot pri nas.

 4. Hrvaška ima svojo državno politiko, povezano tesno z domoljubljem, nacionalno zavestjo in katolištvom, česar pri nas ni, ker se vladajoča komi kontinuiteta za domoovino ne briga. Glede svoje državne politike imajo Hrvati vse s konsenzom usklajeno tudi s svojimi tajkuni. Ti nakupujejo slovenska podjetja kot so Mercator, Kolinska, hoteli v Portorožu itd. Portorož sovpada s skorajšnjo odločitvijo arbitražnega sodišča, ki bo nedvomno v korist Hrvaške, kot je bila v njihovo korist tudi razsodba ESČP v zvezi z izbrisanimi in varčevalci LB. Mednarodno javno mnenje namreč Sloveniji ni naklonjeno (zakaj nimam časa in prostora razpredati),kar vse naše sosede, zlasti Hrvaška in Italija učinkovito izkoriščajo. Usklajenost hrvaške politike proti Sloveniji je dobro vidna vsem, verjetno celo našemu brezbriznemu vodstvu komi režima.

  • Da ti ne bi bilo treba razpredati: Slovenci smo se izkazali, da bi radi prevarali vse. Z Bratuškovo bi pretentali še samo Evropsko komisijo…
   Kako da nihče v Sloveniji ne razume: izbrisani – brezpravni rok 6 mesecev v zakonu o državljanstvu, NLB – parlamentarna prevara ustanoviti NLB, pazite, z ustavnim zakonom!, in prenesti iz LB samo tisto, kar nam paše in pustiti staro LB kot poštni predal, potem mejna vprašanja, kjer mi napadamo našega! Kardelja, da je dal teritorije Hrvaški in bi mi revčki samo “pošteno” to radi nazaj vzeli.
   In da zdaj jaz ne razpredam dalje.
   V mednarodni politiki nastopamo kot prevaranti in o tem molčimo in glumimo brezmadežne. Seveda bo mednarodna politika naklonjena vsem drugim prej kot nam.

 5. Jaz pa vseeno trdim, da se bo odločalo po pravu in ne po naklonjensti. Vendar nam bo to le malo pomagalo, saj smo vse sami zapravili … od Piranskega zaliva do izbrisanih.

  Zakaj tako? Ker imamo mi plemensko ureditev, kjer je pomembno le, da si boljši od konkurenčnega plemena. Hrvati in predvsem pa Italijani pa majo nacionalno zavest, zavest države in to je na višji razvojni ravni kot plemenska miselnost.

 6. Po pravu, seveda. Saj se je tudi do sedaj. In to dela zadeve še težje, ker smo po pravu vse to izgubili. Ker pri nas velja, da ni treba da je po pravu. Da je naša suverenost samostojne države brezmejna, da lahko delamo kar hočemo. In res, s hrvaškimi varčevalci smo skoraj zmagali. No, izgubili še nismo, ampak vse kaže da bomo, mastno izgubili.

 7. Dokler bodo v SLO samo sledi socializma, kaj šele tak orto socializem kot sedaj, bomo drseli v vedno večjo bedo, revščino, siromaštvo. Dan in noč bomo sanjali brezupne zgodbe iz romanov komunista Prežihovega Voranca v 1.osebi ednine ali množine.

Comments are closed.