Jože Kurinčič, Družina: Sodelavci Udbe

18

Preklet, kdor zaupa v človeka … (Jer 17,5)

Knjiga Špiclji Udbe Romana Leljaka, zavzetega raziskovalca arhiva nekdanje UJV, prinaša prvi del seznama sodelavcev zloglasne tajne policije v Sloveniji. Knjiga je vzbudila veliko zanimanja, pa tudi nelagodja, saj so na objavljenem seznamu tudi ugledni nasprotniki komunističnega režima in kar lepo število duhovnikov. To in veliko število sodelavcev (okrog 30.000) nas usmerja k previdnosti pri branju in spodbuja, da na »sodelavce« gledamo s prizanesljivim srcem.

Upoštevati je npr. treba mnenje strokovnjakov, da je uničenega okrog 80 % tovrstnega arhivskega gradiva. Lahko sklepamo, da so dokumente komunisti uničevali selektivno, misleč na čas po »sestopu« z oblasti; da so uničili tiste papirje, ki so obremenjevali njih same, na ogled pa pustili tiste, ki obremenjujejo politične nasprotnike. Prav tako je treba dobro poznati okoliščine, v katerih je kdo pristal na sodelovanje. Ali je bilo to sodelovanje izsiljeno, morda pod grožnjo s smrtjo, ali pa je šlo za dejanje iz koristoljubja – zaradi boljšega družbenega položaja ali denarne nagrade.

Če hočemo razumeti, zakaj so mnogi podlegli pritiskom, se moramo posloviti od naivnih predstav, da je človek junak ali svetnik, ki se tudi v težkih okoliščinah zlahka odloča za dobro. Resno je treba upoštevati krščanski nauk o izvirnem grehu in vedeti, da človek ni monolit, ampak je razpet med dobro in zlo.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


18 KOMENTARJI

 1. “uničenega okrog 80 % tovrstnega arhivskega gradiva”

  Očitno je že vsem, ki so bili kdaj koli na oblasti, to všeč.

 2. Očitno je, da so barabe svoje vire zažgali, pustili pa so tiste, ki so bili disidenti in bi jih 91 lahko zamenjali. S temi viri so jih držali za jajca. Po svoje je prav, da se vse objavi. Čas je, da se starci nad 50 let poslovijo in da v politiko pride tretja generacija. Prva starčevska generacija je tako gospodovalna:
  da bo do smrti vztrajala v politiki
  da generacije svojih sinov sploh ni prepustila h koritu

 3. Časnik.si, se mi zdi, da odkar ga je podprla država, z izbiro svojih prispevkov ne pokriva več demokratičnega hotenja v Sloveniji. Kot da je večina člankov namenjena uspavanju volilnega telesa, občutek imam, kot da jih vse narekuje Kučan.

  Članek Jožeta Kurinčiča je edini v aktualnem naboru, ki mi je všeč (prebral sem ga že v Družini).

  Kje pa je v Časniku.si kakšno poročilo ali odmev na sobotno zborovanje v zvezi s sprevrženimi večinskimi slovenskimi mediji? Mogoče je molk odgovor uredništva na žvižge Ljudmili Novak, ki je izjavila, da se mora slovenska desnica demokratizirati?

  • Ne bi vedel da bi imel Časnik kako hudo podporo od države. Par drobtinic morda že.
   Tudi jaz čakam na kakšen odziv. Toda tudi Janša je imel zelo šibek govor in vsa scena je bila zelo šibka. Če ne bi Ljudmila govorila traparije, vse skupaj ne bi bilo sploh vredno pozornosti. Žal je to problem. Desnica si je z migrantsko krizo dala zanko za vrat in si jo dokončno zategnila. Jaz se ne prepoznam med to desnico, pa sem zagotovo desničar.

    • Jaz ocenjujem politični govor. Janša je govoril kot bi govoril o vremenu. Bil je umetnik, filozof, jezni dizident morda, ni bil pa politik, državnik.
     V tem smislu je šele Ljudmila trapala.
     Torej shod je ostal prazen. Čeprav so vsi govorili o bistvu, celo Ljudmila.

     • Saj veš, Zdravko. V Sloveniji se prepočasi premika v demokratično smer prav zato, ker smo vsi zadovoljni z drobtinicami.

 4. Ljudmila ni govorila traparij. Želela je več demokracije. Lažni demokrati pa so jo izžvižgali.

  “Alah je velik in ni drugega Boga kot je Alah. ”

  Pri nas pa:” Janša je velik in ni drugega Boga kot Janša! ”

  Preklet, kdor zaupa v človeka … (Jer 17,5)

  • pavel: “Ljudmila ni govorila traparij. Želela je več demokracije. ”
   ========================

   Je pa Ljudmila ravno ta prava, da govori o več demokracije na desni. Tako rekoč iz prve roke.
   Ampak samo govori, ker v praksi se je NSi že lotila spreminjanja svojega statuta (ali ga je že spremenila?).
   Ta člen spremebe bi lahko poimenovali Lex Hojs ali Hojsev zakon, namreč:
   V bodoče ne bodo več dovoljevali da bi kak član stranke NSi sodeloval v kakšnem strokovnem svetu druge stranke.

   Z Lex Hojs za več demokracije na desni!

  • Preklet, kdor zaupa v človeka … (Jer 17,5)

   Nisem teolog, ampak ta citat iz Svetega Pisma v svojem bistvu pomeni lahko le to, da ne zaupaj človeku, ki te obrača proti Bogu.

   Janša je svoj govor posvetil demokraciji (nasploh, ne samo na desnici), enakovrednosti (ne samo enakopravnosti)pred zakonom in medijskega obravnavanja z enakimi vatli (brez protežiranja kogarkoli, niti sebe), predvsem pa Sloveniji. V tem primeru je, če znaš stvari prav razumeti, Slovenija zelo širok pojem. Pomeni Boga, krščanstvo, Evropo, demokracijo, človekove pravice, spoštovanje zakonov, dobrososedske odnose, dobrodelnost in še veliko je vrednotnih kategorij, ki jih je potrebno vsak trenutek negovati. Le takšna Slovenija ima prihodnost. Alternativa je rdeča zvezda, kar z drugimi besedami pomeni pravice le za prvorazredne antifašiste. Pavel, pokaži mi eno samo Janševo besedico, ki vzpodbuja nasilje. Seveda je takšnih lahko dosti, če jih v slogu naših medijev iztrgaš iz konteksta.

   Za primerjavo prisluhni ultralevičarjem. Ustavite desnico! Prepovedati Reporter in Demokracijo! Ukiniti Novo TV. Kolaboranti ne bodo nikoli imeli svojega spomenika v Ljubljani! V hudi jami je še veliko prostora! Fašizem je na pohodu, fizično se mu je treba upreti. Ipd. ipd. Da izjave Svetlane in nekaterih drugih psihotikom niti ne omenjam.

   V življenju štejejo dejanja. V politiki so besede pravzaprav dejanja (resnica/ laž). Tudi v komentarjih so besede dejanja. Ne bom rekel, Pavel, da si pokvarjen, a očitno živiš v namišljenem svetu, kjer si iz neverjetnih frustracij skonstruiral osebe, ki z resničnimi nimajo nobene zveze.

 5. Dober vsebinski govor je imela v soboto na zborovanju Ljudmila Novak. V celoti, ne le zaradi besed, zaradi katerih so ji nekateri neotesanci zvižgali in sovražno vzklikali. Sem bil prijetno presenečen. Upam, da stvari, ki jih je povedala, v resnici verjame.

  Druga stvar je, ko je hočejo mediji znova in znova intrumentalizirati za njihovo gonjo proti Janši in SDSu. Pa ne, da tudi sam nisem kritičen na njihove odzive okoli begunske krize. Ampak to ne daje medijem pravice, da spet in spet grdo manipulirajo kontra njim.

  • Se strinjam, sicer pa so ti dogodki že mimo, danes se mediji posvečajo že čisto drugim dogodkom, okoli davčnih oaz itd …

  • Treba je razumeti podton Ljudmiline zahteve po več demokracije na desnici. V resnici je ta puščica uperjena proti Janši. In zdaj mi povej, Alfe, kako lahko razsodno razumeš in analiziraš to zahtevo? Ima Janša demokracijo na desnici v posesti? Kaj sploh to je, demokracija na desnici? Je prostor demokracije na desnici ograjen in kdo ga straži?

   Resnica je ta, da imata tako SDS kot NSi zelo omejen medijski prostor, ki bi ju obravnaval normalno. Nasploh pa je v mainstream medijih NSi veliko bolje zapisana. Seveda predvsem zato, ker je precej manj nevarna, a tudi zaradi koketiranja dela članstva s Kučanom. “Demokracija na desnici” je še en zavestno nebulozni besedni izdelek, ki ruši enotnost na desnici. Meni pa govori prevsem to, da Novakovi in njenim sopotnikom popuščajo živci.

   • g. Lucijan, v mislih ste imeli najbrž IFa!
    Drugače pa, res je bila čudna ta njena izjava. Npr v večernem Planetu se je vse vrtelo okrog tega, a bo razkol ali ne. Nobenih sporočil ki v temelju spreminjajo našo skupno usodo, o katerih je bilo govora na shodu.

 6. Želela je več demokracije. Kakšne?

  Ali je morda s tem mislila več sodelovanja s totalitaristi, ki ne spoštujejo niti ustave niti zakonov, ki načrtno zamenjujejo ljudi v državnih ustanovah, da je vse pod nadzorom partijskoudbaškega omrežja, ki se ekstenzivno zadolžujejo, a ne za razvojne projekte, temveč za zagotovitev privilegijev nedotakljivim, ki odpravljajo spol in načrtno omejujejo svobodo govora itd., da bodo monopolisti še bolj trdno v sedlu, monopoli pa še bolj trdni.

  Morda so žvižgači mislili, da misli na to vrsto demokracije. Čeprav mislim, da se na takšnih shodih ne žvižga, ampak se raje kasneje odgovori z argumenti, če se kdo s čim ne strinja.

 7. Volitve so pokazale rezultat:

  Stranka SDS je za več kot 4 krat bolj demokratična kot stranka NSi.

Comments are closed.