Jože Kurinčič, Družina: Rast misli o samostojni državi

2

Pred 25 leti smo se Slovenci rešili komunističnega režima, ki nas je dušil 45 let, in ustanovili lastno državo, o kateri so sanjali mnogi rodovi od prebuje slovenske nacionalne misli. Da je osamosvojitev najpomembnejši dogodek v slovenski nacionalni zgodovini, se strinjajo domala vsi resni zgodovinski analitiki, in ta misel je prodrla tudi v zavest večine Slovencev. Vendar je med ljudmi premalo jasna zavest, da je prišlo najprej do demokratizacije, do oblikovanja prve demokratično izvoljene vlade (1990) in da je šele ta ustvarila razmere za udejanjanje osamosvojitve (1991). Nosilci starega režima so na idejo o samostojnosti pristali šele potem, ko so uvideli, da se jim oblast odmika in da jo lahko vsaj deloma ohranijo, če začnejo trobiti v nove politične rogove.

Ob jubileju smo veliko brali, kdo ima zasluge za to, da imamo svojo državo. Pogosto se izpostavlja vojaški vidik osamosvojitve. Govori se o tem, kako je Slovenska teritorialna obramba porazila JLA in s tem vzpostavila suvereno slovensko državo. Z druge strani se pogosto sliši misel, da brez partizanskega boja nikoli ne bi bilo samostojne Slovenije. Menim, da se vojaškim akcijam pripisuje prevelik pomen, premalo pa se govori o tem, kdo in kako je gojil misel o slovenski državi.

Pred drugo vojno so jo gojili predvsem v katoliških krogih v okviru Ljudske stranke (Korošec,­ Ehrlich), po revoluciji pa je mora­la v ilegalo ali v emigracijo. Odkrito so jo gojili in promovirali predvsem begunci, živeči v zamej­stvu ali izseljenstvu.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

 1. Rast našega samozavedanja o svoji slovenski kulturni identiteti, ki je odsev najlepšega okolja v Evropi, pomeni tudi rast našega skupnega slovenskega dobrega in Slovenije kot države.

 2. Pred 25 leti smo se Slovenci rešili komunističnega režima,
  ============
  Najbrž se nismo.
  Otresti se moramo tudi misli, da Slovenija prej ni obstajala in da je nastala šele 1991. Otresti se moramo tudi misli, da smo nekaj več od drugih in da je osamosvojitev potrditev tega. Otresti se moramo misli, da smo se osamosvojili zato, da smo se rešili drugih okoli sebe, da bi imeli lastno državo kot svoje dvorišče. Stranpoti osamosvojitve je zelo veliko.

  Dan državnosti, poleg ludog balkana, poznajo še na Havajih. Gre za dan, ko jim je bila priznana državnost kot 50. državi v ZDA. Jasno, da v tem ni nobene vzporednice z nami, pa vendar temu rečemo enako.
  Otresti se moramo v slovenski kulturi tega, da v vsako stvar vtkemo vsaj malo laži. Slovenski narod obstaja že 1000 let in po njem se imenuje slovenska dežela. To ni od leta 1991 naprej.
  Še posebej pa se bo treba otresti ideje, da je Slovenija sedaj naša privat država. Naše dvorišče, kjer si lahko izmišljamo svoja pravila.
  Vse do takrat bodo vladali komunisti in še hujši od njih pridejo.

Comments are closed.