Jože Kurinčič, Družina: Prvi maj – praznik dela

10

Vdove in sirote, tujca in ubožca ne stiskajte … (Zah 7,10)

V sosednji hiši kot najemniki živijo štirje člani mlade družine. Oče je pleskar, ki dela po 10 do 12 ur na dan, tudi ob sobotah. Plačan je na uro. Delodajalec sicer plačuje zanj zdravstveno in pokojninsko­ zavarovanje, a le za 40 ur na teden, za »nadure« ne. Izkoristi le kolektivni dopust za božične praznike in dva tedna poleti. Žena je z dvema otrokoma po cele dneve doma, muči jo samota in želi si, da bi tudi sama šla delat, a kot priseljenka ne dobi dela.

Že 1. maja leta 1886 so v Chicagu delavci zahtevali krajši – 8-urni delavnik, ki so si ga potem v stoletnem prizadevanju tudi izborili, a očitno tudi spet izgubi­li. Med takimi delavci je tudi naš sosed. Pa ne le on, kar večina slovenskih delavcev in uslužben­cev se vrača domov v poznih popoldanskih ali celo v večernih urah. Mnogi morajo delati tudi ob sobotah in nedeljah. Pred leti smo imeli glede nedeljskega dela v trgovinah referendum, na katerem smo se odločili za spoštovanje Gospodovega dne in pravico ljudi do počitka. A naši trgovci so v spregi s politiki, pravniki in kapitalom to demokratično odločitev grobo pogazili.

Kdo bi se moral zavzeti za našega soseda in njegovo družino? Najprej sindikat. Vendar se naši (post)socialistični sindikalisti praviloma za take delavce ne menijo. Kot se niso oglasili ob sramotnem izkoriščanju tujih delavcev v času gospodarske krize pred petimi leti, niso povzdignil glasu, ko so leta in leta izkoriščali bolgarske priseljence v notranjskih gozdovih, in ne ukrenejo nič korenitega proti manipulacijam v zvezi s socialnimi dajatvami. Popolnoma so odpovedali pri obrambi pravic priseljenih delavcev, potegujejo se kvečjemu za vplivne uslužbence v javnem sektorju.

10 KOMENTARJI

 1. Zelo dobro. Sramota ne le za sindikate, tudi za politiko. Posebej tisto, ki se ima za levo in ima v tej državi skoraj stalno oblast, pa to dopušča.

 2. “A naši trgovci so v spregi s politiki, pravniki in kapitalom to demokratično odločitev grobo pogazili.”

  In to kljub ogromnim protestom katoličanov, ki so se celo na cestah zbrali skupaj s svojimi škofi in protestirali.

 3. To je zelo grdo. Pravna država ne deluje, vladavina prava še manj.

  To je socializem. Niti 1 milijon birokratov, niti milijardo pravil in zakonov ne more narediti reda, kjer ima mafija interesin korist.

  Tudi birokracija ima korist, le hinavska je. Kdo bo nakrmil milijon ležernih birokratov in jim dal denar, da se bodo lahko pohlepno zakadili v potrošniško družbo. Kdo bo delal za to, da bo mafija imela denar, da poplača vso to požrešnost birokracijo in svoje življenje na veliki nogi?

  Sužnji, tujci! Izkoriščati drugo in tretjerazredni!

  Kako se lahko kdo imenuje sebe kristjan, pa podpira ta socialistični, mafijski, “domoljubni” sistem.

  Na eni strani za mafijo delajo kloni, ki na prvo mesto dajejo “socialno pravičnost” kot trnek za lovljenje koristnih budala. In na drugo mesto dajejo trnek nacionalnega interesa.
  Na drugi strani imamo socialistične klone, ki na prvo mesto dajejo trnek “domoljubja” in “demokratičnost”, na tretje pa trnek “socialne pravičnosti” za drugorazredne.

  Tako imamo samo ISTE socialiste in tako tretjerazredni vedno izvisijo, mafijski volk pa vedno zmaga (celo triumfira, Hudič!) in birokratske ovce (+učitelji, zdravniki) so cele in site.

  Tisti, krščanski socialisti, ki jih pa peče zaradi gorčičnega zrna mikrodelec dobrega v popolnoma kosmati vesti, pa pišejo patetična pisma lažnega sočutja.

 4. Tale članek mi deluje podobno kot jamranja o lačnih in revnih otrocih na VALU 202.

  Ali pa kot vic, ko Tito iz nebes (bolje iz pekla!) sprašuje delavce, zakaj praznujejo 1.maj: “A gre su vam fabrike? ”

  Na prvi pogled zamaši usta. Potem se najde grešnega kozla zunaj sebe: v kapitalizmu.
  Kje pa, da bi se samospraševalo, kako jaz pripomorem k razrastu birokratsko-mafijskega sistema.

  1.maj je bil prej cerkven praznik, še prej pa poganski praznik, čarovnice.

  • Kje pa, da bi se samospraševalo, kako jaz pripomorem k razrastu birokratsko-mafijskega sistema.
   *****

   Vsi ki ste(so) zaposleni v javnem sektorju prispevate svoj delež k razrastu birokratsko-mafijskega sistema.

 5. “A naši trgovci so v spregi s politiki, pravniki in kapitalom to demokratično odločitev grobo pogazili.”
  Tukaj se mi zdi primerno, da se politike opredeli. Na oblasti je bila takrat SDS. Zapisati je potrebno, da ustrezen zakon opozicija ni kritizirala. Ta zakon je bil najbrž edini, pri katerem takratna vlada ni doživela kritike od opozicije.

Comments are closed.