Jože Bartolj: Ivo Ban

4

Iva Bana so razrešili z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana zaradi nesposobnosti.

Daleč gre ta farsa. Tudi sam sem bil na novinarski pred nekaj dnevi, ko je Bana razrešila ministrica za kulturo. Pravna pooblaščenka Ana Iglič nam je takrat nanizala vrsto pravnih spodrsljajev, ki si jih je ministrstvo privoščilo. In kot berem danes, se te igrice še kar nadaljujejo. Ne upoštevajo se zakonski roki, ob istem času sta veljavni dve pogodbi o ravnatelju in podobno.

Najbolj smešna pa je razrešitev zaradi nesposobnosti. Razumel bi, če bi ga razrešili zaradi katerega koli drugega razloga, nesposobnost pa je vendarle malo za lase privlečena. Še sploh, če sodimo po rezultatih Drame lani, številu odigranih predstav, realiziranemu dohodku, podpori kolektiva. Zakaj se ne reče bobu bob in jasno reče, da gre za politično odstavitev? Nekompatibilnost med ministrico in njenimi pogledi, ter ravnateljem Banom? Nesposobnost pa… Ko sem pred letom gostil Iva Bana na radiu, sem opazil, kako ima ta človek rad Dramo, kako mu ni vseeno, kaj si ljudje o njej mislijo. Zato me je presenetilo anonimno pismo, ki je razkrivalo njegovo uporabo službene kartice in avtomobila za privatne namene. Ko je prišlo pojasnilo, da je vse račune sprotno plačeval in tako ni nastala nobena gospodarska škoda, mi je bilo jasno, da gre za začetek obračuna z njim. »To je bila napaka,« je pred dnevi priznal pred novinarji. Prepozno za nekatera ušesa.

Obračun se zdaj (očitno) bliža koncu. Sotošek prihaja, da pa se bodo sodni spori zaključili v Banovo korist, ne dvomim.

Vir: blog Jože Bartolj

4 KOMENTARJI

  1. Da se bodo sodni spori zaključili v Banovo korist je sigurno, razen, če bo zadevo, kot sodnik, dobil kak sorodnik kulturne ministrice, Vprašanje pa je, če bo Ban dočakal razsodbo,(deset ali petnajst let), lahko traja sodni postopek. Lahko pa tudi zastara.

  2. Ivo Ban je sicer cenjen igralec, vendar je treba imeti pred očmi dejstvo, da je bil na funkcijo ravnatelja Drame pač imenovan politično, zaradi pripadnosti Janševi SDS. Politično imenovan, politično razrešen. In zadeve v Drami niso tako čiste, kot jih prikazuje.

  3. Ja itak, vse kar je SDS imenovala je bilo politično, ker imenujejo levo napredne sile pa je strokovno.
    Kaj je točno bilo narobe z Banovim imenovanjem? Kaj je narobe z rezultati Drame pod njegovim vodstvom?
    Kdo pa je ta Sotošek? Velik poznavalec Drame (ali drame)?
    Vse skupaj je še ena od potez v oranžnem cunamiju: ni važno če si usposobljen, ni važno, če dobro vodiš, ker te je imenoval Janša moraš iti. Nujno rabimo predčasne volitve, da se te svinjarije ustavijo!

Comments are closed.