Josip Broz Janković: Tito za XXI. stoletje

3
120

Dramaturgija Jankovićeve selitve z Mestnega trga na Gregorčičevo je zadnjih nekaj mesecev nihala med grotesknim in politikantskim. Kakor hitro je začela koalicija razpadati, že so se pojavili indici – ali pobožne želje, če hočete –, da sive eminence v ozadju iščejo novega voditelja levice. Tako imenovani dobro informirani (in dobro zaskrbljeni) – Jeretiči, Lorenciji, Repovži, Damjanići, Miheljaki in konzorcij senzacij željnih medijskih in političnih intrigantov –, so začeli govoriti o iskanju, če že ne prihodu Mesije, v isti sapi pa tudi o Jankoviću kot edinem človeku, ki bi bil dorasel funkciji voditelja levice.

…..

Del te zgodbe o Jankoviću kot tako rekoč edinem možnem in neizogibnem predsedniku vlade je prav ta slabo prikrita želja po gospodarju. Janković je slovenski Tito za XXI. stoletje: prijazen in pravičen, če hoče, vsaj na papirju ali pred kamero, a tudi zahrbten in goljufiv, če noče; odlikujeta ga železna roka diktatorja, ki pa zna pobožati, in namazan jezik, ki mu pomaga, da zna vsako neumnost povedati tako preprosto, da jo še pametni razumejo; pošten, pokončen človek, a ravno prav pokvarjen in/ali omejen, da lastnih napak ne vidi ali ne priznava; človek odkritega pogleda, ki čvrsto stisne roko, toda ki v svoji sveti preproščini ne loči med iznajdljivo konverzacijo in laganjem direkt v ksiht; tehnokratski turbokapitalist, ki mu je s hofiranjem prodajalkam v Mercatorju in možato zaskrbljenostjo nad počutjem podplačanih delavcev, ki so razkopavali Ljubljano, uspelo celo intelektualce, umetnike ter druge ponižane in razžaljene, eksploatirane in nevedne prepričati, da je levičar; in nenazadnje človek, ki bi rad bil oče naroda, a ni znal vzgojiti niti svojih dveh sinov.

…..

Kljubovanje Janši – posledično, v koncentričnih krogih pa tudi desnici nasploh – je iracionalna zadeva, ki daleč-daleč presega običajne državljanske razprtije in kontraste glede političnih prepričanj in volilnih preferenc. To je posledica petnajst-, dvajsetletnega pranja možganov, ki je nazadnje pripeljalo do tega, da so se levi volilci začeli obnašati iracionalno tudi takrat, kadar razmišljajo afirmativno, ne le negativno. Adulacija Jankovića je namreč podobno iracionalna kot averzija do Janše.

Čeprav ima Jankovič navidez plebiscitarno podporo, bodo torej mnogi glasovali zanj v afektu. Zato me koalicija “tako današnjih aktivnih snovalcev kot nekdanjih odločevalcev o slovenski stvarnosti in prihodnosti” v bistvu ne preseneča. Urgentnost in zanos, s katerim so osrednji velmožje slovenske tranzicije in njihovi nasledniki in priskledniki (ali pa vsaj sopotniki), stopili skupaj, še tem bolj dokazujejo, da Jankovićeva kandidatura rabi bolj racionalne argumente od teh, da ima pravico kandidirati, da ni čisto brez možnosti in da štarta s prednostne pozicije. Teh pa mu še kak bolj sapo jemajoči podporni gremij ne bi mogel zagotoviti.

Kar smo v ponedeljek videli na Magistratu, je bilo zadnje nadaljevanje otročje samovšečnega suspenza, ko Janković že približno sedemnajstič ni hotel dokončno povedati, ali bo za hudiča kandidiral ali ne. To je bil PR naslabše vrste, ki je sicer lepo pasal h kultu osebnosti, kot si ga predstavlja Janković. Naslednji dan pa se je Tito vrnil na kraj zločina: piarovci so mu sicer svetovali, da ne bi bilo najbolj pametno imeti govora z balkona Univerze, vendar je že sam Kongresni trg zadoščal. Navsezadnje ga je sam zgradil.

Vsekakor pa se mu bo ta štafeta mladosti najpozneje 4. decembra kruto maščevala.

Več: Delo

3 KOMENTARJI

  1. Zakaj se sirimaki v največjem udeležijo bogatinovega pogreba?

    Ker se radi identificirajo z bogataši!

    Nekaj takega je zaznati tudi pri volitvah.

  2. PRIBLIŽNO pred slabim letom je g, mag. APLENC na “ODMEVIH ” dejal.: JANKOVIĆ NA VSAK DAN PREŽIVETEGA V “MERCATORJU” UKRADEL MILIJON TOLARJEV , PA SI IZRAČUNAJTE , KOLIKO TO ZNESE V DESETIH LETIH”, je končal svoje razmišljanje ! PO TAKO HUDI OBTOŽBI, NI TEGA JANKOVIĆ (po mojem vedenju ) NIKOLI ZANIKAL, NITI GA NI TOŽIL, torej trditev drži !

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite