Joseph Daul (EPP) o referendumu: Slovenci razdeljeni glede temeljnega vprašanja

1
23

Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP Group) v Evropskem parlamentu, Joseph Daul, je vzel na znanje potrditev arbitražnega sporazuma s Hrvaško na referendumu v Sloveniji. 51,5% volivcev je podprlo sporazum.

“Rezultati jasno kažejo, da so Slovenci razdeljeni glede tega temeljnega vprašanja in vlada mora to dejstvo upoštevati. Hkrati ta rezultat odpira možnost nadaljnjemu dialogu med obema stranema, na podlagi sporazuma sklenjenega preteklega septembra, ki predvideva mednarodno arbitražo glede meje na kopnem in na morju”, je povedal včeraj po referendumu.

Predsednik Evropske ljudske stranke je izrazil željo, da se spor popolnoma razreši še pred vstopom Hrvaške v EU, ki je predviden za leto 2012.

Preberite tudi odziv predsednika Evropske komisije, ki rezultat slovenskega referenduma označuje za “pomemben korak naprej”.

Vir: EPP Group

1 komentar

  1. Daul: “Rezultati jasno kažejo, da so Slovenci razdeljeni glede tega temeljnega vprašanja in vlada mora to dejstvo upoštevati.” Milan Kučan pa je ob razglasitvi rezultatov rekel, da ni res, da bi bila Slovenija razdeljena, da je to samo konstrukt desnice, s katerim poskuša ta ustvarjat umetne delitve v narodu. V izjavi se je tako navezal na sicerjšnje delitve, ki segajo od druge svetovne vojne naprej. Po Kučanovem so za vse te delitve krivi ‘desničarji’, ki da te delitve še vedno umetno ohranja v polju javnega. Itak.

    Kosorjeva pa preko medijev nagovarja Janšo kot svojega kolega iz Evropske ljudske stranke. Halo? A je HDZ že pred pristopom v EU članica EPP? To jasno kaže, kako se bo okrepila pozicija hrvaške strani nasproti slovenski, ko bo Hrvaška enkrat v EU.

    Lepo od Daula, da je izrazil željo, da bi Slovenija in Hrvaška prišle do sporazuma še pred hrvaškim vstopom v EU. Vendar do tega verjetno ne bo prišlo. Morda čez 10 let. Morda pa še tudi takrat ne – s to razliko, da bo pozicija Slovenije oslabljena z odločitvijo arbitražnega sodišča in s članstvom Hrvaške v EU. Dobro bi bilo takrat imeti možnost v takih medijih kot je Časnik pogledati nazaj in prebrati, kaj so pisali, ko se je o tem odločalo.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite