Joseph A. Mussomeli, predsednik Republike Slovenije

84

mussomeliObstaja ogromno raziskav in razmišljanj, zakaj so določene družbe uspešne, druge pa kronično in trajno neuspešne. Zakaj se določene kljub katastrofam hitro kot Feniks vzdignejo, druge pa kljub bistveno boljšim naravnim danostim životarijo in se vrtijo v začaranih krogih. Odgovor se skriva v ljudeh in njihovih voditeljih. Državljani v demokratičnih ureditvah vedno zagotavljajo podporo sebi podobnim voditeljem, zato imajo po naravi stvari natančno takšno oblast, sedanjost in prihodnost, kot si jo zaslužijo. Podobno, kot ima žena takšnega moža, kot si ga je izbrala in kot si ga zasluži ter kot ga prenaša (in obratno), velja tudi, da ima vsak narod takšno vodstvo in takšno prihodnost, kot si jo zasluži.

Kakšni kandidati za voditelje uživajo podporo pri večini volivcev v Republiki Sloveniji? Pogumni, odločni, jasni, dosledni in odgovorni kandidati arhetipa pater familias, ali pa strahopetni, spletkarski, oportunistični, zahrbtni, hinavski ‘brezjajčni’ in impotentni priležniki?

Odgovor je že nedvoumno statistično in tudi v praksi dokazan. Kljub temu sem se poigral z resnično hipotetično mislijo, kakšen bi bil tek dogodkov, če bi Joseph A. Mussomeli po zaključku svoje diplomatske službe zaprosil in na podlagi izredne naturalizacije dobil slovensko državljanstvo ter nato kot politični voditelj poskušal v Sloveniji namesto sedanjih disfunkcionalnih vzorcev uvesti bistveno višje demokratične, pravne, ekonomske in etične standarde. Glede na njegovo dosedanje delovanje v Sloveniji si upam trditi, da ima navedeni možakar vse lastnosti spodobnega in sposobnega pater familias – zagotovo ni strahopetec in oportunist, je inteligenten in ima vizijo, je jasen in dosleden, ter kljub temu, da je zgolj veleposlanik nam tuje države, bolj ljubi in spoštuje našo državo, kot pa velik delež njenih lastnih državljanov in elite. Če teh lastnosti ne bi imel, se bi v preteklih letih zagotovo vedel podobno, kot se vedejo vsi ostali diplomati. Zagotovo bi tako bistveno lažje in bolj varno dočakal svojo penzijo. Nato predpostavimo, da se z njim na volitvah sooči protikandidat Aleksander Lukašenko, ki bi ob izdatni podpori elite in njenih medijev poudarjal, da mora država za vsakega državljana še bolj kot do sedaj skrbeti in poskrbeti, da se mora Slovenija začeti tesno povezovati z Vzhodom in Jugovzhodom ter se distancirati od dekadentnega in brezperspektivnega Zahoda, da bo vsak upokojenec ob koncu njegovega mandata prejemal najmanj tisoč evrov pokojnine, da bomo začeli izvajati megalomanske javne investicijske projekte, kjer se glede centa gor ali dol sploh ne bo spraševalo, da bodo vsi brezposelni dobili zaposlitev ali pa se bodo imeli pravico ugodno predčasno upokojiti, da bo zdravstvo, šolstvo, oskrba starostnikov in nasploh vse javne storitve na najvišjem svetovnem nivoju in dostopne prav vsem prebivalcem, ter da bomo likvidirali disfunkcionalno parlamentarno demokracijo in ukinili kapitalizem ter tako omejili vpliv zahodnih imperialistov na nam vsem ljubo domovino Slovenijo.

Kakšen rezultat bi v nedeljo ob 19:01 zagledali na ekranih? Joseph A. Mussomeli : Aleksander Lukašenko = 35% : 65% ??? Osebno ocenjujem, da bi lahko mirne duše namesto vprašajev postavil klicaje.

Za takšen volilni izid zagotovo ne bi bil odgovoren ali celo kriv Mussomeli oziroma njegov volilni štab, temveč državljani Republike Slovenije. Vendar ne vsi državljani! Res pa je, da vsi državljani plačujemo ceno za napačne odločitve večine. Še celo več, volilna večina ima globoko v sebi povsem oprijemljive materialne oziroma nematerialne motive za svoje odločitve in stališča, kar pomeni, da na takšne volivce odpade bistveno manjši del neto bremena zaradi napačnih odločitev družbe kot celote, kot pa na volivce, ki nasprotujejo politiki Aleksandra Lukašenka.

Ravno zaradi zgoraj opisanega fenomena postaja Slovenija vse bolj podobna Belorusiji in vse manj demokratičnim, svobodnim in odprtim zahodnim državam. Kruto dejstvo je, da je večini (ne pa vsem) slovenskih volilnih upravičencev pogumna, odločna, dosledna, poštena, transparentna in odgovorna politika ter vodenje države tuje oziroma celo odvratno in jim bo takšno ostalo vse dokler ne bodo doživeli katarze. Podobno kot je alkoholiku in narkomanu tuj red, disciplina in sprejemanje odgovornosti, vse dokler ni soočen s katarzo. Nosilci drugačne paradigme nismo žrtve zgolj sedanje slovenske (kolikor je sploh še slovenska) elite, temveč tudi vseh tistih svojih sodržavljanov, ki so s svojimi volilnimi glasovi in pasivno ali celo aktivno podporo aktualni eliti omogočili nastanek disfunkcionalnega stanja, s katerim se sedaj soočamo. Dokler ta oportuna večina volilnih upravičencev ne bo spoznala in vsaj intimno v sebi priznala svoje zablode, se v Sloveniji ne bodo začeli pojavljati kandidati za vodilna mesta arhetipa Joseph A. Mussomeli. Ravno zato moramo glasno in jasno opozoriti sodržavljane na njihove skorumpirane ali patološke volilne in vedenjske vzorce. Jasno pa Vam mora biti, da bo njihova reakcija podobna, kot reakcija moža na ženo, ki nekega dne začne javno govoriti, da ponoči ni zopet padla po stopnicah, temveč jo je povsem po nedolžnem pretepel njen uglajeni, kulturni, nekonfliktni, fini, lepi, priljubljeni in premožni mož.


84 KOMENTARJI

 1. Po domače povedano- slovenski folk je glup in bebav ! Niti slučajno ni izobražen, delaven ipd. Aja, “zna pa tuje jezike ” !!!!!!!! ….Je brez sočutja, pravzaprav izjemno pokvarjen, brez poštenja in zabit.Neinteligenten, neveden, s tem se celo hvali !!! Saj pogosto slišite- ja, o tem pa nimam pojma, pa jih ni sram…. Govorim za večino. Zato ne gre na volitve, če pa že gre , pa voli nenormalno ! Vsi, ki si želimo biti demokrati ali pa smo že, smo žrtve.
  Pa saj podoba sedanje vlade najbolj točno pove kakšni so volilci…Tudi tisti, ki niso šli na volitve.

  • Očitno živiš med “slovenskim folkom” kot tujec, po lastnem narodu ne bi tako pljuval. Slovenci smo še vedno delavni, inteligentni in izobraženi, pa če ti je prav ali ne. Kar zadeva sočutje: smo med najbolj karitativnimi narodi. Res pa je, da ne sodimo med narode, ki so jih sama usta, in si upamo priznati, da o čem nimamo pojma, kar je vsekakor bolj pozitivno, kot če govorimo neumnosti. Slovencem ni nikoli nihče nič podaril, v dolgi zgodovini smo bili veliko izkoriščani, najprej od severa, nato od juga. Sicer pa te ne mislim prepričevati, ker nisi ravno odprte glave niti izobražen, drugače ne bi pisal nbudalosti.

 2. “Če teh lastnosti ne bi imel, se bi v preteklih letih zagotovo vedel podobno, kot se vedejo vsi ostali diplomati.”

  tu je treba nekaj razumeti. diplomati tuje države, se v notranjo politiko države, v kateri predstavljajo tujo državo, ne nevmešavajo zato, ker bi bili strahopetci in oportunisti, neinteligentni in brez vizije, nejasni in nedosleden, ampak ker to določajo mednarodna pravila in običaji. jaz opažam, da večina ljudi tega preprosto ne razume in ne dojema, zaradi česar mussomeliju ploskajo, namesto, da bi to, kar počne razumeli kot poseg tuje države v suverenost slovenije, kar ravnanja mussomelija dejansko so.

  slovenci se vse prevečkrat še vedno obnašamo kot hlapci in celo pričakujemo, ne samo dopuščamo, da nam bojo drugi solili pamet, tako ali drugače. spomnimo se recimo raznih primerov, ko so razne stranke, novinarske organizacije ipd. v tujino pišiljale neka pisma, v katerih so se tujcem pritoževali nad tem in onim. čakajte malo, ali imamo svojo državo, ki je suverena in neodvisna ali smo morda še vedno dunajski konjarji?! ali smo res tako naivni, da pričakujemo, da nam bojo vse težave reševali tujci? zakaj imamo pa potem sploh svojo državo, če te države dejansko nismo sposobni sami upravljat in jo spoštovati in to ne samo takrat, ko so na oblasti tisti, s katerimi simpatiziramo, ampak v vsakem primeru?

  da se razumemo, tu sploh ne gre za to, da kritike in razmišljanja mussomelija ne bi bile upravičene in smiselne, ampak dejansko za funckijo, ki jo mussomeli opravlja. predstavljajte si vi slovenskega diplomata v zda, ki bi recimo v ameriških medijih kritiziral ravnanje ameriške vlade, njihovih politikov itd. koliko časa mislite, da bi zda takemu diplomatu to dovolile, čeprav bi bila njegova kritika celo upravičena, preden bi ga razglasile za nezaželeno osebo in od slovenije zahtevale, da ga zamenja? zagotavljam vam, da ne prav dosti. zda so pač država, ki razume pomen svoje suverenosti, slovenija pač ne. a poznate kakega ameriškega politika, ki bi se pritoževal tujcem, glede tistih stvari, ki ga v njegovi državi motijo? seveda ne, ker se preveč cenijo, da bi drugim dovolili, da se vmešavajo v njihove zadeve.

  “Ravno zato moramo glasno in jasno opozoriti sodržavljane na njihove skorumpirane ali patološke volilne in vedenjske vzorce.”

  zanima me, katero stranko v sloveniji si ti v zadnjih 20 letih volil, ker jaz dejansko v slovenskem prostoru ne vidim stranke kot take, ki ne bi bila tako ali drugače skorumpirana. kvečjemu sem pa tja obstaja kak politik, ki še ohranja neko integriteto, na strankarskem nivoju pa v sloveniji tega ni. vse stranke v sloveniji dajejo prednost njihovim lastnim interesom pred interes države in državljanov.

  • Ti si pač “izobražen” vstajnik, kenede..
   Solidaren verjamemoč vseved..Nekdo ki verjame le podlubeju ali kardelčku.Nobena stranka v zadnjih 20 letih ni bila zate dovolj dobra. Kaj pa KPJ ali KPS, te pa so bile, kenede…

   • izobražen zagotovo, vstajnik niti pod razno. tudi ne vem, zakaj se tako čudiš in razburjaš, ko pač trdim, da nobena stranka v sloveniji ne zasleduje interese države, ko je to več kot o čitno, ko pogledaš, v kakem stanju država danes je. da bi imel kaj s kpj ali kps sem pa premlad.

    drugače ti pa predlagam, da se poskušaš otresti te svoje očitne paranoje, da v vsem in vseh vidiš neke zarote. verjemi, da ti to škoduje. 🙂

    • ne, res, nobena stranka ne zasleduje interesov države. Posebej ne tiste, ki so bil ključne pri ustanovitvi te države !

     • no, če interese države te stranke tako zelo zasledujejo, potem to počnejo v napačni smeri, drugače danes ne bi bili dejansko bankrotirana država, se ti ne zdi?

   • jaz pa ne morem razumeti, kako lahko moj komentar sodiš, brez da bi svojo sodbo kakorkoli argumentiral.

  • Jaz se čisto nič ne počutim ” kot hlapec ” !!
   Sem mnenja , da človek prav dobro razume stanje v Sloveniji !Posega v suverenost Slovenije ??

   • slovenci, razen redkih posameznikov, se skozi zgodovino nikoli nismo počutili kot hlapce, čeprav smo to dejansko vedno bili. človek bi tako skoraj lahko rekel, da nam je to že v genih.

    mussomeli predstavlja državo ZDA. s svojimi komentarji, ki se nanašajo na notranjepolitične zadeve republike slovenije, pa posega v njeno suverenost. državna suverenost pomeni ravno to, da je država znotraj svojega ozemlja popolnoma suverena in druge države v to ne smejo posegat, še posebej to velja za diplomate.

    ko bo pa mussomeliju enkrat funkcija potekla, potem pa seveda lahko svoje mnenje povsem svobodno izraža. tako da dajte razumet to, da problem ni v kritiki kot taki, ampak v funkciji, v kateri mussomeli nastopa.

  • Tega smo pa že videli… Pa je vedno bil banan zaradi nestrpnosti.

   Mussomeli ima prav, zato pa levaki tako lajajo.

 3. Odlična primerjava avtorja članka.

  Slabost velikega dela Slovencev je, da nasedajo lažnim in zavajajočim obljubam, ki se nadaljujejo iz bivše države in ki nimajo realne in vrednostne podlage za slovensko zdravo samozavest.

  Zdravo samozavest, ki se zaveda, da ne nore biti materialnega in vrednostnega blagostanja, če se ne vedemo kot dobri gospodarji in imajo vrednostno držo in
  ki najrajši sodelujemo s tistimi, ki so prav tako dobri gospodarji z visoko vrednostno držo, da lahko bogatimo svoje značajske lastnosti,kar nam omogoča vrednostni in materialni napredek.

 4. Slovenska suverenost ni ogrožena, če se zgledujemo po dobrih gospodarjih z vrednostno držo.

  Je pa ogrožena, če se zgledujemo po slabih gospodarjih in tistih, ki nimajo vrednostne drže.

 5. Zdrava samozavest nam omogoča, da razmišljamo, se odločamo in ravnamo kot dobri gospodarji v zvezi evropskih držav.

  Dobri gospodarji smo takrat, ko se lahko kosamo, v pozitivnem smislu, z evropskimi uspešnimi državami, glede uspešnih gospodarskih ukrepov in vrednostne civilizacijske drže, kar ustvarja zaupanje v zvezi evropskih držav in pri naših poslovnih partnerjih.

 6. Mora nas nehati skrbeti kako bo večina glasovala. Treba je skrbeti za svojo lastno malo zmago. V tem je problem, da je cel narod, narod luzerjev. Lep primer je popis nepremičnin, kjer se je celotno ljudstvo vrglo na tla in cesarju prijavilo kakšen parket ima v dnevni sobi.
  Nekaj kar v normalnem narodu, ki da nekaj na svoje dostojanstvo, ne bi nikoli bilo mogoče.

  • ravno to je problem, ker nikogar ni zanimalo kakšen “parket” kdo ima….zato pa so dvorci ocenjeni 270 tisoč, delavska stanovanja ob kaki Celovški pa 160 tisoč…Narod ni normalen, če ne pove kakšen parket ima, pač pa če gre na volitve in voli demokratične stranke !

   • A res nihče več ne razume v čem je problem, če ti cesar pošlje domov študenta, da mu prijaviš parket, okna, itd.? Res nimamo več nobenga dostojanstva?
    Še celo je bilo tako organizirano, da si sam poklical svojega študenta, da pride da mu poveš. V nebo vpijoče, da cesar nima pravice do teh podatkov, pa nihče tega ne vidi?!

    • Oziroma, da nisi dolžan teh podatkov cesarju dat. In vendar so vsi pohlevno izpolnjevali obrazce. Danes pa je GURS zasut z raznim popravljanjem podatkov.

 7. Nezdrava slovenska samozavest pa je takrat, ko se izoliramo od dobrih gospodarjev z vrednostno držo in se oklepamo nezdrave pameti in nedomoljubja, ki mu škodimo z negospodarnimi ukrepi in nevrednostno držo.

  Takšno negativno ravnaje nam spodjeda samozavest in ne ustvarja zaupanja pri tistih državah, ki znajo gospodariti in vrednostno živeti.

  Skratka, na nas je, da se odločimo:

  – ali za gospodarno življenje in vrednostno držo, kar nam jamči vrednostno in materialno blagostanje

  – ali pa negospodarno in nevrednostno življenje, ki nam lahko zagotavlja le uboštvo, tako v materialnem kot vrednostnem smislu.

 8. Ko se odločamo med dobrim in slabim, je naša dolžnost, da se odločimo za dobro, kar nam zagotavlja vrednostno in materialno blagostanje!

 9. Prav zanima me, kakšne bi bile reakcije zagovornikov Mussomellijevega početja, če bi kaj takšnega kot on izjavil npr. srbski veleposlanik !

  • Ne vem, spomnim se pa, kakšne so bile reakcije na dvignjeno obrv Rusov, ko je naš Reberto Battelli glasoval v eni od evropskih institucij za obsodbo stalinizma – pri nas niso vedeli, kdo bi bolj spodvihal rep! Kar tekmovali so med sabo, kdo bo bolj božal Ruse in jim ugajal. Battellija pa so se takoj odrekli, reveža. Še sam je bil čisto preč in je nekaj jecljal. Skratka, nobenega partizanskega poguma in borbenosti ni bilo zaslediti, tako kot kadar je treba napadati Američane. In to zato, ker vedo, da jih Američani zaradi njihovega vpitja ne bodo okoli ušes. Pri Rusih pa nikoli ne veš.

  • Če bi povedal isto vsebino, bi o njem imel enako mnenje.

   Sicer pa – se bo treba sprijazniti, da ima mnenje Amerike večjo težo, kot pa mnenje Srbije.

 10. Pravičen davek to še pa nisem slišal… Kateri davek pa je pravičen…. in je sestavni del dobrega gospodarjenja… Kakšna ekonomija pa je to samoupravnosocialistična..
  Sedaj še recimo kot pravi “bogaboječi kristjani”… Spoštujmo oblast, ker je od Boga dana.. Zato pa imamo takšno stanje pri nas.. Smo krščansko ponižni (beri mazohizem do sebe) in hlapci brez lastne volje.

  • Seveda nisi slišal. Davki so v principu pravični. Vsi. Razen običajnih pravil davek na davek, retroaktivnost, in podobno. Sicer je davku zelo težko očitati nepravičnost. Zato se tudi ni dalo upreti davku na nepremičnine, čeprav je skrajno glupo zastavljen.
   Obdavčiti nelegalne gradnje pa je višek brezskrupuloznosti predlagateljev. Ravno tako 70% obdavčitev sumljivega premoženja. Take stvari rastejo samo v glavah prokomunističnih absolutistov.

 11. Za Mussomelijem nam bo še žal; resda je bil včasih zelo nediplomatski, vendar je povečini rekel bobu bob.

  “Levica rada skriva preteklost, desnica bi rada živela v preteklosti, ne eno ne drugo pa ni zdrava in koristna pot v prihodnost”

 12. @Aladar, pišete:
  "zanima me, katero stranko v sloveniji si ti v zadnjih 20 letih volil, ker jaz dejansko v slovenskem prostoru ne vidim stranke kot take, ki ne bi bila tako ali drugače skorumpirana. kvečjemu sem pa tja obstaja kak politik, ki še ohranja neko integriteto, na strankarskem nivoju pa v sloveniji tega ni. vse stranke v sloveniji dajejo prednost njihovim lastnim interesom pred interes države in državljanov."

  Mene bolj zanima, ali ste pozorni na to, kaj pomeni "stranka" – pri nas se ta izraz uporablja namesto "partije" (ker ima ta beseda zaradi komunizma slab prizvok), v nemščini, angleščini ter italijanščini pa se ta izraz redno uporablja za stranke… Pomensko označuje delnost, vsi deli skupaj pa tvorijo celoto. Zato je govoriti o tem, da stranke zagovarjajo zgolj svoje interese, dejansko odkritje tople vode. Nobena stranka ne more povsem v celoti pokriti interesa VSEH državljanov. Celo organizacije civilne družbe ne morejo vedno v celoti zastopati neke splošne volje državljanov (ja, pa smo pri politični filozofiji). In ko smo pri strankah – dostikrat slišim ideje, češ da bi morali stranke odpraviti, ker jim gre samo za oblast. Ja, halo, saj je definicija stranke taka, da se bori za oblast ali jo ohranja, če je že na vodilnem položaju. Tu se seveda vidi, da Slovenci nimamo ravno zakoreninjene demokratične tradicije. Mimogrede, Komunistična partija Slovenije se je že kmalu po vojni preimenovala v Zvezo komunistov Slovenije (party-> league), v skladu z marksistično doktrino o odpravi strank, odmiranju države in končnem nastanku brezrazredne družbe – ker naj bi ZKS itak pokrivala celotno družbeno sfero, se pravi delavski razred naj postane edini, vse ostale "izkoriščevalce" pa se uniči.

  Mussomeli pa kot veleposlanik zastopa interese lastne države, to je jasno. Ampak je še nekaj drugega. Novinarji ga veliko sprašujejo, kako komentira to ali ono. Še vedno je zelo diplomatski, je pa jasno, da je nekoliko drugačnega kova kot večina diplomatov. Jasno pa je, da ob njegovih stališčih komunjare norijo, saj je jasno, da Türk brez podpore ZDA ne more postati generalni sekretar OZN. A to podporo si je sam zapravil. Reakcije postkomunistične "levice" na vsako njegovo besedo pa me pravzaprav zabavajo. Tudi zato, ker je dejansko tudi Mussomeli sam bolj levičar (za nas je še vedno bolj "desen" kot "lev). 😉 Očitno ima dober politični instinkt

  P.S.: Jeseni sem bil ob avstrijskem državnem prazniku kot novinar povabljen na sprejem k avstrijskemu veleposlaniku. Zame je bil to prvi takšen sprejem, priznam, da se nisem najbolje znašel v tisti družbi, kjer skoraj nikogar nisem poznal. Povabljeni so bili tudi ostali veleposlaniki. Med drugim sem lahko tudi nuncija pocukal za rokav in ga povprašal o novih nadškofih. No, že v začetku sprejema sem stal nekje ob strani na precej temnem mestu, prav takrat pa je mimo uletel en tip, ki ga sprva nisem prepoznal, mi dal roko in rekel "Nice to see you." in odhitel ven. Ker je bilo zelo na hitro, ga nisem prepoznal… potem pa mi je kapnilo, da je bil to naš ameriški prijatelj "Joža" (nalašč ga imenujem tako kot sicer Gorenjci šaljivo imenujemo tovariša Tita). Takoj me je prepoznal, kar me je zelo začudilo, ker sem bil do takrat prepričan, da sem bil zanj Mr. Nobody. Zanimivo, da to ni bil moj prvi hkratni stik z Avstrijci in Američani… Januarja 2012, ko so Mussomelija postkomunisti napadli zaradi kobajagi vmešavanja v notranjo politiko, sem dobil z avstrijskega veleposlaništva knjigo o Aloisu Mocku (avstrijskem zunanjem ministru v času osamosvajanja) z vabilom na predstavitev knjige. Knjiga je z veleposlaništva do mene (na službenem naslovu v Ljubljani) en teden!! Rok za najavo prisotnosti na predstavitvi je tako že pretekel. Sama pošiljka pa je bila precej čudna in se je videlo, da jo je nekdo že odpiral. In me je potem nek vir opozoril, da SOVA pregleda vso pošto, ki jo veleposlaništva pošiljajo novinarjem, zato naj bom previden, ker je v Sovi veliko udbovcev.

  • mismim, da se nisva razumela. problem ni v tem, da bi stranka zagovarjala neke legitimne parcialne interese, npr. določene skupine ljudi, problem je v tem, da stranka zagovarja interese, ki negativno vplivajo na uspešnost države kot take in to v korist neke skupine ljudi. v tem bi pa težko našel neko legitimnost.

   eno je, če recimo ti zagovarjaš interese gospodarstvenikov, drugo pa je, če v parlamentu podpreš zakon, na osnovi katerega potem pride dejansko do kraje družbenega premoženja, skratka do posledic, ki uspešnost države slabijo, ki imajo negativen vpliva na gospodarski razvoj in to v korist interesov neke ožje skupine ljudi, ki je pač s to stranko povezana. temu na koncu koncev rečemo korupcija.

 13. Zaradi “pravičnih” davkov so se v zgodovini dogajali punti in upori… Nekatere res redke države predvsem tiste bogate z nafto nimajo davkov. Davek je vedno denar za državni aparat, ki pa potem, uporablja za servis storitev državljanom. Bi vam pa dal, da bi nekaj časa delali kot podjetnik in plačevali pravične davke…. Zakaj pa se potem naši podjetniki selijo iz države… zaradi pravični davkov…

 14. @Aladar B:
  Načeloma se strinjam, kar ste napisali.
  Je pa še en "hakelc" – pri nas se je to, kar je dobro in kaj slabo, zelo relativiziralo, ker imamo opravka s sprevrženo konstrukcijo realnosti. Recimo, večina medijev je pod vplivom politike, ki je tudi furala "nacionalni interes" pri lastništvu v bankah in velikih podjetjih (t. i. nacionalni šampioni, družinska srebrnina, itd.). Dopovedovali so nam, da je to nekaj dobrega in nujnega, da moramo ostati sam svoj gospodar, da ne bomo hlapci tujcem, in podobno. V ozadju pa so ta podjetja ali divje lastninili ali izčrpavali ali pa kako drugače izvajali razne malverzacije, banke pa so dodeljevale kredite političnim izbrancem (zato tudi bančna luknja). V imenu "nacionalnega interesa" smo kar naenkrat dobili cel kup prikritih koruptivnih poslov s področja tovarišijskega kapitalizma, ki temelji na monopolih, centrih moči in parastrukturah. Ceno za to plačujemo državljani z višjimi davki, nižjim standardom, pa tudi proračunskimi izdatki v namene, ki ne gredo v javno dobro… Recimo, Slovenci se vozimo še vedno po slabih cestah, policisti in vojaki upravičeno protestirajo zaradi nizkih plač, predvsem socialistično usmerjene vlade pa so po osamosvojitvi Slovenije ustanavljale razne agencije in urade, s čimer se je umetno zmanjševala brezposelnost, a ta strošek se je dejansko obesil na državni proračun… Birokratizacija in visoki davki pa so po drugi strani zadušili inovativnost ter podjetniško pobudo, pa tudi odgnale tuje vlagatelje. Zato toliko težje razumem tiste, ki dandanes še vedno tulijo o preverznem neoliberalizmu, pravih problemov pa ne vidijo. Ali pa jih nočejo videti. V to koruptivno mrežo je seveda ujeta tudi večina medijev, zato me ne preseneča, da prav ti mediji še naprej branijo arhitekte tovarišijskega kapitalizma. Med njimi je tudi človek, ki je v okviru SDV celo izdajal odredbe o mafijskih umorih. In ti ljudje nam iz ozadja vladajo.

  • in kdo ustvarja to sprevrženo konstrukcijo realnosti? ja, ravno politične stranke, mediji, ki so tem političnim strankam uslužni in podrejeni in vse to spet ne v interesu države, ampak intersu samih sebe in nekih skupin ali posameznikov iz ozadja. v tem ozadju pa najdemo tako interese tistih elit, ki so se izoblikovale še v prejšnjem sistemu, kot elit, ki so se izoblikovala skozi proces privatizacije in na koncu koncev imamo tudi interese KC.

 15. pa še to se ne sme pozabit, da so bile ZDA tista država, ki so do zadnjega vztrajale na tem, da se ohrani jugoslavijo kot celoto in da so nas dejansko priznale šele potem, ko je bilo očitno, da z njihovim načrtom ne bo nič. tako da tu človek ne sme biti naiven. ZDA niso država, ki bi karkoli počeli mimo svoje koristi ter svojih interesov.

 16. ..za diplomate oz. veleposlanike pač ni v navadi, da postavljajo ogledala državam in družbi kjer službujejo…

  ..Musso je pač malo nekonvencionalen, mediji stalno silijo vanj..pa je pač Sloveniji in slovenski družbi to ogledalce le postavil..

  ..zdaj pa je cel halo, ko se vidimo..

  zrcalce, zrcalce na steni povej press

  • Zato, ker ima večino državljanov o sebi zelo NEREALNO podobo. Pa smo pri hudi bolezni, pri pshični bolezni, katere znak je izguba stika z realnostjo. Nekaj podobnega kot 103% volilcev Sloba miloševića.

    • Možno.

     A zakaj potem v Sloveniji že 70 let živimo v veliki revščini, samo nekaj 10km stran pa v 3x do 10x boljšem standardu? Zakaj imamo vsak dan neke krize, ki jih mediji histerično rešujejo in ima politika nočne seje reševanja? Zakaj pravna država v Sloveniji ne deluje že 70 let? Zakaj so številna podjetja tako revna, da ves čas odpuščajo podjetja, propadaja, medtem, ko imajo zaposlene preveč administracije?
     In nazadnje: jaz sem ne razburjam z Mussomelijevim humorjem, kvečjemu se zabavam. Hkrati pa vidim paralele naših kučanovih vernikov z miloševićevimi verniki.
     Cel svet se je zarotil proti njim!!!

     Lahko odgovoriš z argumenti na moja vprašanja in trditve, ali si psihično bolna?

 17. Da dela Mussomeli v korist svoje države je prav in povsem razumljivo. Tako počenjajo, ali bi vsaj morali početi vsi, ki so v službi svoje države.
  Mene osebno neizmerno bolj zanimata vedenje in delo uslužbencev in predstavnikov slovenske države ter njene oblasti.
  Delež krivde za krizo v Sloveniji, ki ga nosijo predstavniki naše oblasti, je neprimerno večji od deleža, ki ga je povzročila tujina.
  Pa razni thalerji, ob katere se nobeden več ne spotika, pa drugorazredni predsedniki, nam tudi ne morejo biti v korist in ponos. Teh, ki niso koristni doma, jih tudi tujina ne mara.

  Iz državotvornega zorna kota, je podpiranje Turkove kandidature, le škodljiv domači politični direndaj in zapravljanje slovenskih priložnosti. Oblast, ki ne zmore uzreti državnih koristi, ne zasluži podpore svojih državljanov.

  Govorjenje o neki diplomatski etiki, ki ne bi smela povedati resnice zato, ker se pač ne spodobi, je licemersko prikrivanje domačih laži. Zame sta resnica in resnico govoreči človek daleč pred njegovim akademskim naslovom in še tako visoko državno funkcijo. Mi je tudi vseeno kakšno in katero državo tak človek zastopa.

  Neprestano čvekanje o Slovencih kot hlapcih, mi pa počasi že dviga želodec. Še rdeči priskledniki, ki o slovenskih hlapcih vedo največ povedati, bodo nehali svojim komunističnim gospodarjem hlapčevati, čim jim ti nekega dne ne bodo več plačevali njihovih uslug.

  Povsem prav je povedal G. Blažič, ko je zapisal, da je SOVA v posesti UDBE, zaradi česar ni v službi slovenske države, ampak Komunistične partije Slovenije. To je tisto, kar nas bi moralo Slovence najbolj skrbeti, saj tak odnos vodi nazaj k nasilju in še večji revščini.

 18. “Ravno zato moramo glasno in jasno opozoriti sodržavljane na njihove skorumpirane ali patološke volilne in vedenjske vzorce.”

  Zelo dober zaključek. Jaz bi namesto “opozoriti” raje rekel “opozarjati”, ker bo šlo za daljši proces.

  Pravzaprav mislim, da bo to “opozarjanje” v prihodnje ena glavnih nalog slovenske cerkve. Glede na stanje, kakršnega imamo sedaj, bi rekel, da je naša cerkev to nalogo v preteklosti precej zanemarjala.

 19. Petdeset let smo v socializmu dobivali samo ene informacije. Če si dobil drugo informacijo, če si upal pomisliti drugače, si bil nevaren za sistem in so te diskriminirali, zaprli ali pa v skrajnem primeru celo odstranili. Ljudje so se zato naučili razmišljati drugače. Kar se je dogajalo v letih zatem, vsega tega ne more izbrisati. Mislim, da bo potrebnih še precej let, da se bo pogled na splošne življenjske težave liberaliziral tako, da bo širši od današnjega.

  Marko Tušak, http://www.siol.net/novice/slovenija/2014/01/intervju_matej_tusak.aspx

 20. g.Kukar,
  odličen prispevek. Z vsem se strinjam.

  35% : 65% je tudi razmerje med delavnimi : paraziti, med zdravimi : psihopati in med demokrati : totalitarci, med civilizacijo : barbari, …

  Problem je volilno telo. Kar ni psihopatov, ki s skrajnimi egoizmom suženjsko izkoriščajo sočloveka pod parolami levičarstva, solidarnosti in socialnosti – pa so ljudje, ki imajo zelo izkrivljen pogled na realnost.

  • Ne Tone, volilno telo se ne menja. Tudi Hitler ga ni menjal leta 45. Katarza ga spremeni. Bi Nemci še volili Hitlerja po letu 45 ? Rusi še Stalina ? (pardon..v boljševistični Rusiji volili…ojej).
   Bi Kučan danes še dobil 60 ali več% ? Težko. Lukašenko pa , se povsem strinjam z g. Kukarjem, zagotovo. Večina Slovencev je še zmeraj na egiptovskih loncih mesa, ki pa nasičujejo vedno manj.

   • Še več, bi Kučan l 90 dobil tiste zmagovite procente, če bi imeli vsaj malo bolj nautralne medije, ki bi poročali, da je bil partijski veljak uporabnik udbovskih storitev, priviligiran državljan’. tako pa udba prek denarja, ki ga je po letu 90 še dodatno izpila iz nacije, s pomočjo
    medijev kreira sprevrženo sliko slovenske stvarnosti. Ljudje tako pogosto volijo tiste, ki
    jim najbolj škodujejo, ki so jim največ vzeli. Desne vlade so bile tu pozitivna izjema, čeprav še zdaleč ni bilo vse idealno.. Žal niti JJ ni uspelo razbiti levih monopolov. Jih je enostavno preveč, mediji, sodstvo, banke, državna podjetja, Sova, sindikati, večina državne birokracije. Sami priviligiranci seveda.

  • najprej morajo taki kot ste vi nehati pisati- najprej naj dolgo dolgo časa berejo, da bodo kaj razumeli….

  • mrkislav, Pavle ugotavlja, da je pri nas edini pavi problem volilno telo. Zato sem pikro pripomnil, da je potem edina rešitev, da se ga zamenja. Volilno telo nima prav samo za tiste, ki volitve zgubijo ali so v manjšini, sicer pa ima vedno prav, tudi kadar se zmoti. Če ne bi bilo tako, bi bila demokracija, ki temelji na volitvah, brez veze. Nehajte jokat, pa naredite kaj pametnega, da bo imelo volilno telo tudi za vaš okus zopet prav.

    • Tone je svojo pikrost oz. ciničnost pojasnil.
     Morda bi bilo dobro odmisliti, da je komentar napisal Tone in ga še enkrat prebrati.

     • Ničesar ni pojasnil. Pavle kliče k normalnosti, Tone pa insinuira komunistično dilemo, po kateri narod ni vreden komunizma in ga lahko uničimo če se ne poboljša.

    • “Nehajte jokat, pa naredite kaj pametnega, da bo imelo volilno telo tudi za vaš okus zopet prav.”

     Volilnemu telesu je potrebno programe (dobre) predstaviti na razumljiv,privlačen način, da bo bodo zanje oddani volilni glasovi.

     Končno bi tudi bobu bilo potrebno reči bob.

     SDS ima vedno levo, levosredinski program, sama pa se razglaša za desno stranko. Upor proti komunistični mafiji še ne pomeni, da si desničar, niti njeno zagovarjanje ne pomeni, da si levičar.

     Komunizem nikoli ni bil socialno čuteč. Komunisti so vedno zagovarjali le svoje privilegije in enakost raje v revščini oz. na minimumu preživetja.

     Volilci so enostavno zmedeni.

   • Ne. Ni res. Nima volilno telo vedno prav.

    Če bi bilo to, potem lahko na človekove pravice kar pozabimo.

  • vidi se tvoja politkomisarskost ali pa funkcionalna nepismenost:
   jaz pišem o problemu, ti pa dodaš EDINI PRAVI problem.

   Povej kaj naj skupaj naredimo, da bo pri nas spet pozitivna selekcija in da bodo pozitivne vrednote na demokratičnih volitvah zmagovale ( napredek države,večje blagostanje, večja svoboda, manj prisile, manj davkov, več osebne odgovornosti), ne pa zgubljale ( zato pa je vedno bolj revni in nesvobodni posameznik, vedno bolj močan Kolektiv, ki je antipod družbe, ki je antisocialna združba psihopatov in psihotično zlorabljenih ovc).

   1. vojna ali poseg od zunaj
   2. ekonomski poseg od zunaj ( pobesijo elito zločincev in uvedejo začasni protektorat kot v nacistični Nemčiji po 45)
   3. gverilni oborožen odpor redkih posameznikov in upanje, da bo po 20 letih večina spoznala zmoto
   4. dolgo propadanje, lakota, pot Belorusije in Severne Koreje
   5. čim hitrejši dokončni propad ( demokratične stranke naj v vseh norostih, še posebej pri UTD) podprejo socialistične, proticivilizacijske stranke, da dosežejo čim hitrejši zlom gospodarstva v Sloveniji in lakoto
   ( a pri tem opozarjam, da v kriznih razmerah, ko so ljudje lačni in imajo požgane domove najbolj uspevajo v vodenju teh otopelih jeznih ljudi prav najbolj pokvarjeni psihopati, torej že danes jih najdemo med socialističnimi “politiki”, mafijci, “novinarji” in “sindikalisti”, “družboslovci”, “humanisti”).

   Jaz bi želel videti boljšo rešitev, a je ne najdem. Mene za moje majhne otroke zelo skrbi. Nočem, da tudi njim vladajo kriminalci v preoblekah “pravne” in “demokratične države, inštitucij. In da jim cinični Toneti perejo možgane.

   Daj Tone, pomagaj iskati rešitev, ali pa s tem dokazuješ, da si na strani ZATIRALCEV, zlorabljevalcev.

 21. Resnica boli. Zakaj ambasador ne bi smel povedati svojega mnenja. Gleda na nas neobremenjeno in “second opinion” je prav dobrodošlo. Plačani komentatorji mu to pravico prepovedujejo. Ne protestirajo ko se naša prva ministrica dela norce iz nas, ko obljublja 60.000 novih delovnih mest itd. Prav simpatičen je in je do sedaj kar je povedal vse res.

  • recimo zato, ker dunajska konvencija o diplomatskih razmerjih, ki je mednarodno pravno zavezujoč dokument na področju diplomatskega prava, v prvem odstavku 41. člena pravi:

   Without prejudice to their privileges and immunities, it is the duty of all persons enjoying such privileges and immunities to respect the laws and regulations of the receiving State. They also have a duty not to interfere in the internal affairs of that State.

   tako da tu ne gre za plačane komentatorje, ampak komentatorje, ki smo glede teh stvari izobraženi. 🙂

  • Tako je!
   Ambasador je kot dostajanstven človek dolžen vsaj namigovati, da imamo pri nas mafijsko državo, ki uzurpira demokracijo. Na zelo diplomatski način je povedal, da Tuerk ni diplomat in nima najmanjših šans, da ga normalne demokratične države, ki skrbijo za civilizacijo PODPREJO. Bomo videli katere ga bodo, sam pričakujem države, ki uničujejo civilizacijo z raznimi novimi socializmi oz. fevdalizmi.

 22. Tega gospoda bi vsaka država, ki ima vsaj malo nacionalnega dostojanstva, že zdavnaj razglasila za persono non grato in mu sporočila, da mora v roku 48 ur zapustiti državno ozemlje. To, kar ta gospod kontinuirano počne, je najbolj grobo kršenje Konvencije o diplomatskih odnosih – vmešavanje v notranje zadeve države-gostiteljice. To je nedopustno!

  Poglejmo, kako so po drugi strani zelo zadržani veleposlaniki Kitajske, Rusije, Francije, Nemčije … Ta Mussomelli pa očitno misli, da je v nekem latinoameriškem protektoratu (“banana republika”) ZDA …

  • SAJ JE.

   Je v državi, ki je socialistična džamahirija. Socialistična teokracija, kot so Severna Koreja, Iran in nekoč Libija.

   Ne gre samo, da nas ozka elita j..e, oligarhija, mafija. Gre zato, da ima ta elita ( dvor kaviar socialistov, tajkunov, “gospodarstvenikov”, bančnikov, “humanističnih” dr., sindikalnih firerjev, sodnikov) ogromno podporo v birokraciji, ki ni samo materialna, ampak je VRAŽE ( socialistična Varnost, socialistična Država, socialistična Utopija)-verna. Sem spadajo vsi, ki so zaposleni v državnih podjetjih in zato so ekonomski sužnji, saj so kot džankiji odvisni od dealarja, ki jim “zastonj” dila drogo.

   Teh 65% negativcev in zlorabljevalcev ( Fritzli) z mehanizmom demokracije ( večina zmaga) in ugrabljenimi demokratičnimi institucijami dejansko ZLORABLJA tistih 35% civiliziranih in ustvarjalnih ljudi.

   • Joj, kako je težko brati tvoje komentarje. Dobro, da ne spadam v tvojih 65%, drugače bi imel ob branju komentarev na časniku vsakič cmok v grlu.

    Ja, socialistična država je kriva in ja, ozka elita ima narod kar dobro za norca.

    Ne strinjam pa se s tvojo teorijo o 65% negativcev in zlorabljevalcev. Iz nje namreč sledi samo ena rešitev. Nad to isto rešitvijo pa so se navduševali revolucionarji pred sedemdesetimi leti.

    Na tvojem mestu bi se jaz najprej lotil lastnih demonov.

     • Torej ima Tone prav: “Potem pa treba čimprej zamenjati volilno telo.”

      Meni se vsekakor zdi bolj izvedljiva tale možnost: “Ravno zato moramo glasno in jasno opozoriti sodržavljane na njihove skorumpirane ali patološke volilne in vedenjske vzorce.”

      Zdaj pa malo pomislite, koliko vas bodo državljani poslušali, če jim boste stalno govorili, da so “negativci in zlorabljevalci ( Fritzli)”

    • Ti, a si že kdaj alkoholike opozarjal, da naj nehajo piti alkohol? Kaj pa narkomane? _In kakšen rezultat si dosegel? Iz teh izkušenj pa predlagaš kakšno rešitev?

     Rugelj je pijanecem močno ostro dotolkel, da so pijanci. Če jih je fino dotolkel, šele takrat so se soočili in začeli delati.

     • V tvoj koš 65% mečeš med drugim tudi vse javne uslužbence. Grem stavit, da bi šla večina teh raje delat v zasebni sektor, če bi bile stvari pri nas bolj normalne. Ampak nihče ni tako neumen, da bi v teh kriznih časih pustil varno službo.
      Če je nekdo birokrat, še ni izkoriščevalec; to je samo služba.

      To, da ljudje volijo patološke lažnivce, je pa druga zgodba.

     • Dr. Rugelj je imel tak način, so pa še drugi, ravno tako uspešni. Stil dr. Ruglja je bil takrat pravi boooom uspešnosti, ker komunistično zdravstvo ni v stanju zdraviti nič razen ran, zlomov in podobno. Še razlaga: komunisti in pa še marsikdo ima popačen pogled na človeka, človek je družbeno bitje, je posameznik in predvsem bitje, ki se sprašuje:
      Kdo sem?
      Od kod prihajam?
      Kam grem?

      Slednje ne zmore vsak, je pa zelo pomembno za zdravljanje vseh odvisnosti.

     • Pavel, zdaj razumem, kaj hočeš reči. Vsi ki delajo v javnem sektorju, naj se zavejo, da živijo na račun nekoga drugega. Ampak da to spoznajo in se od tega odlepijo, jih je treba najprej dotolči. Ne rečem, da nekaj tega našim državljanom ne bi koristilo.

      Bolj mi je sporna ta delitev med 65% in 35%. Po mojem mnenju čisto nepotrebna. Če si zamislim dva človeka, eden spada med 65% in eden med 35%, med njima ni bistvene razlike. Tako da bi mirno lahko rekel, da je takih ali drugačnih (socialističnih) odvisnežev 99,9%. Mednje mirno lahko štejemo tudi vse politične brezbrižneže ali pa take, ki slepo in nekritično zaupajo svojim političnim zastopnikom, tudi kadar ti počnejo bedarije. Ali pa take, ki “se znajdejo” in si vzamejo nekaj, kar jim ne pripada. Ali pa take, ki čakajo, da bo prišel nek “mesija” in naredil red. Ali pa take, ki se smilijo samim sebi in stalno opazujejo dogajanje iz zadnjih vrst.

      Tako, da če se strinjam s tezo, da je treba odvisnike dotolči, ter da je teh odvisnikov 99,9%, potem je naša država ena velika ambulanta, gospodarska kriza pa terapija. Samo ne vemo še čisto, ali bo pacient ozdravel ali umrl. Ravno tako ne vemo, če zdravnik sploh obstaja.

 23. Za obstanek in razvoj Slovenije je potreben pravičen davek. Takšen kot je v uspešnih državah, ki imajo občutek za pravo mero, ki zagotavlja razvoj gospodarstva in ohranitev države Slovenije, vključno z optimalno socialno noto, ki izhaja iz ustave.

  Ne bi se smeli bati besede “pravičnost”.

  Pravičnost je čudežna življenjska formula za vsa področja življenja, ker zagotavlja optimalen življenjski odnos do stvarstva, soljudi in samega sebe.

  • S pravičnim davkom, pa ne bi bilo vira napajanje za mafijo in birokracijo. Torej kdo bo to naredil, da bo povedal to mafiji in birokraciji, da se jim pipe zaprejo. Kdo bo zdržal njihovo revolucijo na ulicah?
   Mi nismo demokratična država, kjer je več kot 60% normalnih ljudi, mi smo nenormalna država, kjer je parazitov, psihopatov in norcev več kot konstruktivnih in ustvarjalnih ljudi.

   Še ene rešitve sem se spomnil, ki bi bila zmožna preobrniti pot Slovenije v propad: državni ( v resnici pa udar proti ZLORABLJEVALCEM, UGRABITELJEM demokratične države kot je mafija in birokracija) udar kot se je zgodil v Čilu in zaprtje vse rdeče mafije in večine rdeče birokracije. A v taki rešitvi normalnih pred nenormalnimi nas mora tujina podpreti.
   Zaenkrat pa zgleda, da je tujini vseeno, ker ima dovolj svojih problemov. Veliko južno evropskih držav je na meji normalnosti, saj so socialistični “politiki” ves čas korumpirali večino državljanov z astronomskimi posojili, krediti, odtod taka astronomska zadolženost in skoraj 99% verjetnost za bankrot južne Evrope ( Italija, Francija, Grčija, Portugalska, Španija, džamahirja Balkan).

 24. Prav imaš Pavel. Pravičnost ni enakost in ne pomeni uravnilovke, ampak upošteva vse okoliščine, da je odločitev prava, koristna za človeka in skupnost.

 25. Lukashenkotove miselnosti ljudi in mentalitete je kar nekaj pri nas. Na nas, sedanjih sodobnih generacijah, je da delamo in postajamo produkt današnjega časa in ne da pomagamo in dovolimo s svojo neaktivostjo in ter neustvarjalnostjo, nekaterim da dajejo novo glazuro starim idejam in miselnosti. Mr. Joe je lahko dober zgled svobodno in odgovrno zgrajene osebnosti.

Comments are closed.