Jinov svet: Zakaj levice ne ganejo napadi na Jude?

6

Slučajno sem naletel na to vprašanje in mislim, da gre za pomembno vprašanje. Tu je moj odgovor.

Po Evropi je veliko napadov na Jude, predvsem s strani muslimanskih priseljencev. Na te napade ni veliko reakcij. Ni veliko posluha za strahove te skupnosti. Tisti, ki grmijo ob vsakem napadu na zbirne centre za begunce, so raje tiho.

Delno se da to pojasniti z razmerami v Izraelu. Palestinsko vprašanje je zelo pomembno za večino evropskih levičarjev. Izraelska država je prepoznana kot zatiralska država apartheida, Palestinci kot borci za svobodo. Zaradi tega številni levičarji po Evropi niso sposobni prepoznati terorizma v boju nekaterih palestinskih organizacij. Odnos do Izraela se potem prenese domov, kjer prihaja do trenj med muslimanskim in judovskim prebivalstvom. Na nek sprevržen način judovsko prebivalstvo postane le del zatiralskega izraelskega režima na Bližnjem Vzhodu. Čeprav gre za nedolžne ljudi, ki so žrtve skrajnežev.

Po drugi strani so številni na levici veliko investirali v begunce, ki v množicah prihajajo v Evropo. Niso vsi muslimani, seveda, toda občutek, ki ga ima večina, je vendarle takšen. To se potem navezuje na notranja nasprotja do politične desnice, ki želi priseljevanje zaustaviti. V črno belem svetu je potem edino mogoče trditi, da so vsi muslimanski begunci dobri in vsi njihovi nasprotniki hudobni.

Več lahko preberete na blogu Jinov svet.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. Ta očitek na račun levice je povsem upravičen. Sam sem se že kot osnovnošolec spraševal, kako je možno, da ko nek Palestinec nastavi v šolskem avtobusu bombo in v njem raznese na desetine judovskih otrok, naš tedanji režim in njegovi mediji, ki sem jih sledil, niso sposobni obsodbe takega dejanja.

  In ta pristranski odnos ali kar slepota na eno oko levice, celo morda večine demokratične evropske levice, se vleče v sedanjost, četudi v nekoliko manj radikalni obliki kot pri neuvrščeni komunistični Jugoslaviji.

  Na avtorja imam pa pripombo, da je direktna vezava nasilja proti Judom v Evropi na begunsko problematiko tudi poenostavljanje ali celo izkrivljanje.

  • Zmaga judov v tisti sedemdnevni vojni in zasedba ozemelj pri levičarjih šteje za “nepošteno”, v navezavi na ZDA pa za sam hudobni zahod, proti kateremu je nastrojena naša revolucija. Odtod pri nas averzija do Izraela in judov. Pa še po mojem vernost judov ni nič manj nevarna komunistom kot katolištvo.
   In dobiš dva “močna” razloga za nastopanje proti Judom. Druga plat pa je, do so že zgodovinsko vsi od nekdaj proti Judom.
   In tako kot komunizma ne jemljemo za terorizem, tako se skuša tudi opravičevati palestinski terorizem.

   Res pa da tega večnega konflikta ne razumem več. Saj menda so se že pred leti dogovorili za palestinsko državo a tega še niso uresničili.

   • Ko gledaš z današnje perspektive, se povojna ustanovitev judovske države Izrael in njena umestitev ter preseljevanje Judov iz celega sveta tja res ne kaže kot posrečena poteza, saj je pomemben, če ne osrednji vir strahovite averzije znatnega dela Arabcev in sploh islamskega sveta do nas, Zahoda.

    Ampak zdaj je, kar je, in pravico Izraela do obstoja in varnosti je nujno zagovarjati. Izrael je dobil dve vojni, v katerih je bil napaden in se je branil. Na terorizem odgovarja prekomerno in maščevalno, ampak jasno, da ne more dovoliti granatiranja svojih civilnih naselbin ali terorističnih dejanj znotraj države.

    Do Rabinove smrti je kazalo, da kaj utegne biti iz mirovnega procesa in da se uresniči dogovor o palestinski državi v zameno za garancijo miru; ampak od takrat naprej gre vse narobe. S sedanjim izraelskim vodstvom mirovnega sporazuma ne bo, delno je pa krivda tudi v očitni nemotiviranosti zadnjih ameriških in zahodnoevrospkih administracij.

    • Niti ne bi rekel da je ustanovitev Izraela problem. Židje so tam živeli od nekdaj.
     Resda se jih je potem veliko tja preselilo, ampak še danes je to število pod 10 milijonov. To ni nič.
     Menda pa je Palestina že narisana?! Samo ne vem kdo je več noče. Ali Hezbolah ali židje…
     Izraelu pa kljub temu da je bil napaden ne priznavajo okupacije po zmagi, ko se je, po mojem upravičeno, razširil. Ali pa se je malo “preveč.” V vsakem primeru bi Judje morali nekaj narest s Palestinci, ne pa da so izgnani po taboriščih. In to nekaj milijonov. To jim tudi jaz štejem v slabo.

 2. Dokler Palestinci in drugi arabci ne bodo pripravljeni priznati Izraela, ne bo miru.

  Levičarji zelo selektivno določajo, kdo je vreden obsodbe in kdo ne oziroma kdo ima lahko status žrtve in kdo ne. Poenostavljeno povedano, samo naši so žrtve in samo nenaše je treba obsoditi. Zanje je ključen kriterij, ali je človek naš ali ne.

  To pomeni, da ne obžalujejo ali obsojajo iz sočutja, temveč zaradi potrebe po potrjevanju sebe in svojih.

 3. Včeraj zvečer sem že 3.gledal Spielbergov München. Film mi je močan in večplasten. Tudi Hannah Arendt (sramota Heidigerja) mi je bila v drugo neprimerno boljša.

  Pri sv. Jožefu smo pred 15 leti plesali judovske plese. Judovstvo mi je blizu. Sploh kletzmer, Hava nagila, Itzhak Perlman. Zato me je začudilo , da mi žena in njeni kolegi v turizmu pravijo, da so Judje poleg Slovencev (razvajeni, zoprni, pedantni pritožljivci in iskalci dlake v jajcu) najbolj zoprni in negativni gostje (ki delajo namenoma škodo v hotelu etc).

  V Sloveniji so komunisti okrog 500 Judov (ki niso bili socialisti) izgnali.

  Kristjani ne smemo pozabiti, da so 2.000 let uradno, cerkveno (po črki, po nauku) sovražili jude, jih preganjali. Veliko jih je inkvizicija skrila na grmadah, tudi nasilno spreobrnjene v krščanstvo. Tudi ustaši (duhovniki) in protestanti v Evropi so bili posebej pedantni pri iztrebljanju judov. Šele 2.vatikanski koncil in JP2 sta to zlo v Cerkvi ustavila.

  Zakaj jih danes socialisti (skrajni, anti-socialni levičarji) SOVRAŽIJO:
  1.ker so podjetni, ekonomsko svobodni, prilagodljivi in razumni

  2.ker imajo močno vero v monoteističnega Boga, kar pomeni, da jih težko manipulirajo kot ostale

  3. ker so tako osebnostno (individualno) močni kot skupnostno močni

  4. ker kot podjetni nomadi niso bili nikoli birokrati, zasvojeni z Državo

  5.ker imajo veliko kapitala

  6.ker imajo tradicijo

  7. Ker imajo zdravo pamet (so realni)

  8. imajo pozitivno selekcijo

  9. imajo rezultate: izjemen delež znanstvenikov, podjetnikov, umetnikov, izumiteljev, učenjakov..

  10 mio se jih upira milijardi muslimanov.

  http://youtu.be/6a-lQCm6f_s

Comments are closed.