Jinov svet: Revolucija v Rusiji

0

Za zdaj malo verjetno. Napovedana rošada Putina in Medvedjeva na čelu države je skupaj z gospodarsko krizo, ki je podobno kot preostanek sveta, prizadela tudi Rusijo, zagotovo zbila podporo kremeljskim vladarjem, a napovedi javnomnenjskih anket in rezultatov volitev se ujemajo, tako da je okoli 50 % volilnega telesa še vedno za ohranitev sistema, kakršen je zdaj. Ne glede na morebitne volilne prevare, ki jih ni moglo biti toliko, da bi bistveno spremenile rezultate, razen v kakšni provinci. Po drugi strani je glavna opozicijska stranka komunistična partija, ne liberalci, ki imajo kvečjemu nekaj odstotkov.

Ne sme nas prevarati velikost protestov, sploh v Moskvi, kjer je tako ali tako tega dela volilnega telesa največ, niti ne atmosfera na spletu, kjer se je ob manjših možnostih v tradicionalnih medijih najbolj razvila liberalna opcija. Za zdaj jih je še premalo. To se seveda lahko spremeni v naslednjih letih. Ljudje se preprosto naveličajo enih in istih obrazov, ki jim obljubljajo marsikaj, a tega niso zmožni uresničiti. Resnica je takšna, da je Putinova vladavina Rusijo dvignila z dna, a vsaj v preteklih nekaj letih je prišlo do določenega zastoja pri reformah.

Če kdaj, potem je veliki prevrat pričakovati čez nekaj let, ko se bo delež prebivalstva, ki so enkrat že doživeli ‘konec sveta’, oziroma veliko spremembo v svojih življenjih, zmanjšal. Mlajše generacije ne bodo toliko obremenjene s spomini na katastrofo devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Ampak mogoče ne bi smel pisati o tem. Resnica je, da sem v preteklih meseceh veliko spremljal predvsem slovensko politiko, malo pa še ameriško, tako da je za mojo staro ljubezen Rusijo ostalo le malo časa. Le hitro vržen pogled sem ter tja. S koncem (upajmo) političnega cirkusa v Sloveniji se bo to spremenilo in moja pozornost vrnila v stare tirnice. Marca prihodnje leto nas namreč čakajo predsedniške volitve. Vladimir Putin je velik favorit, zelo zanimivo pa bo videti, kaj utegne v igro prinesti Mikhail Prokhorov, kot glasnik liberalne struje in ali bodo komunisti še vedno ostali pri tistih svojih 20%. Zjuganov očitno nima namena odnehati.

Vir: Jinov svet