Jezik razsodnosti

12

za mojo slovenijoPolitično, kulturno in vsako drugo javno delovanje ne more biti blagoslovljeno, če znotraj udeležencev vladajo spori, nezaupanje in zamere. Prav nič nam ni v pomoč sklicevanje na pripadnost krščanstvu in še manj sklicevanje na pretekle zasluge. Nenehno oponašanje te ali one geste posameznikov izpred petindvajsetih let; kdo je kaj rekel ali s kom se je ob tej ali oni priliki družil pa je čisti strup prizadevanjem za enotno, pošteno in ljudem naklonjeno državo oziroma republiko Slovenijo.

K pisanju so me spodbudili splošno znani dogodki, ob pripravi na proslavo »Za mojo Slovenijo« v soboto, 25. junija 2016, ki niso bili nič drugega, kot ponavljanje nenehnih sporov in zapletov v medsebojnih odnosih pomembnih osebnosti, ki so zaslužne za osamosvojitev pred 25. leti. Ti spori so povzročili padec prve Demosove vlade leta 1992, padec Bajukove vlade leta 2000 po le 7 mesecih vladanja in padec druge Janševe vlade leta 2013. Politika t. i. pomladnih strank s tem izgublja zaupanje ljudi; zato imajo stranke zgodovinsko poraženega komunističnega sistema v skupščini celo ustavno večino.

Žal k tem sporom vneto prilivajo olja tudi nekatera javna občila, ki jih imamo za izvorno demokratična in naj bi med ljudmi krepila zaupanje v politiko pomladnih strank in njenih voditeljev. Nobenega smisla nimajo pogrevanja nekaterih kolumnistov o vlogah Peterleta, Omana, Bavčarja, Podobnika in drugih v obdobju od osamosvojitve leta 1991 naprej. Ne glede na to, da ob vseh teh pisanjih ostaja vprašanje, kaj je res in kaj ni, moramo izpostaviti staro resnico, da obtožbe in obsodbe nikoli ne prispevajo k pomiritvi, ampak širijo nesoglasja, sumničenja in obsojanja tudi tam, kjer za to ni prav nobenih razlogov.

Zaradi tega je tudi politika nasprotne strani, politika strank nekdanjega totalitarnega sistema izgubila svoj lastni kompas. Ker v opoziciji ni nobenega odpora, nobene resnične nevarnosti za njihovo oblast, je njihova politika naravnost podivjala v nezadržnem boju za dokončno oropanje Slovenije.

Vemo, da je spore težko pogasiti, vemo, da je dialog med ljudmi, prizadetimi z medsebojnimi obtožbami, težko vzpostaviti. Zato je čas za korenito spremembo politične in kulturne strategije. Politiki, mnenjski voditelji, časnikarji in publicisti se morajo za svoje poslanstvo najprej naučiti jezika razsodnosti, kjer je prav pri vrhu veščina molčanja. Modri ljudje navadno veliko molčijo in malo govorijo. Zato je njihova beseda, ko se oglasijo, tehtna, premišljena in nikoli žaljiva. Če bomo zmogli jezik razsodnosti, bodo vse težave, ki nas že nekaj časa stiskajo, čudežno odpadle. In to zelo hitro.

 

12 KOMENTARJI

 1. Spoštovani gospod avtor.Zakaj vsega tega niste na primer povedali takoj onim,ki so tik pred 25.obletnico Slovenske države krivično ovadili oz.obtožili enega najzaslužnejših za svobodno Slovenijo,g.Krkoviča.Čemu danes to pridigate nam,ki so nas že avtorji državne proslave sredi Evrope nesramno razžalili s totalitarističnimi simboli na uradni državni proslavi te naše menda svobodne države!?Ponavljate stare žaljive floskule komunistov v stilu:kdor se brani,toliko slabše zanj-proglasimo ga za izdajalca…

 2. Razsoden jezik ne sme pomeniti način kako pometati krivice pod preprogo.

  Krivice do posameznikov in do slovenske skupnosti.

  Razsoden jezik zahteva naj se končno da odgovor o pravilnem ali napačnem ravnanju:

  – ob razoroževanju slovenske teritorialne obrambe
  – ob podpisovanju deklaracije o miru, ki bi ga naj dosegli brez formiranja in razvoja slovenske vojske ob osamosvajanju
  – bančni luknji
  – zavajajočih medijih, ki manipulirajo z javnim mnenjem
  – nepravičnem pravosodju
  – nevzgojnem izobraževanju
  – kmetijsko nepreskrbljeni Sloveniji, kar zadeva temeljno varnost skupnosti
  – nedomoljubju in nevrednotni drži…

  To so bistvena življenjska vprašanja nas posameznikov in slovenske skupnosti!

  To bistvena življenjska vprašanja, ki zadevajo nas kot posameznike in kot slovensko skupnost.

  Zato ne bomo dopustili, da nam nekdo preprečuje, da bi si ustvarili pogoje, v katerih bomo lahko odločali in živeli kot odgovorni državljani!

 3. Izredno pomembna je dobra argumentacija in vztrajna nepretrgana življenjska vrednotna drža, ki si prizadeva, odpraviti oblastne zablode.

  Zato ne bi smeli dovoliti, da se pozabi na tiste koristne predloge opozicije, ki jih je oblast zavrgla, pa so nujni za pozitiven razvoj Slovenije.

 4. Sodelujejo lahko le tiste skupine, ki gojijo nekaj skupnih vrednot ali si prizadevajo za skupne cilje. Dejstvo je, da ne desni strani političnega pola med sedanjimi strankami tega ni.

  Ni mogoče združiti ognja in vode.

  Na eni strani imamo SDS, ki deluje razmeroma samostojano ter se bori proti udbomafijskim omrežjem in za normalizacijo države glede demokratizacije države in vsega kar sodi k temu.

  NSi je, kot trdi Erlah, del Kučanove žlahtne desnice in orodje gejevskega lobija. Tega sedaj niti več ne skrivajo, zato se zdi, da je Erlah dobro informiran. Videti je, da je njihova glavna naloga zaustavljati in onemogočati Janšo in tako ohranjati status quo.

  Logično je, da to dvoje skupaj ne gre. Demokratična opozicija, ki bi lahko medsebojno sodelovala ter prevzela oblast in spremenila stvari, mora šele nastati.

 5. Čim dopustimo, da je pomembna le prihodnost, ne pa tudi preteklost, ki pogojuje našo pozitivno in uspešno prihodnost, ne bomo nikoli opustili mišljenje in ravnanje, ki zavira naše pozitivne odnose in pozitiven razvoj.

 6. Že, že, modri ljudje navadno veliko molčijo. Če je moder nasvet, naj mediji molčijo ( naj torej objavljajo plahte belega nepopisanega papirja?), je pa drugo vprašanje.

  Modrost verjetno tudi ni v tem, da bi od medijev pričakovali pisanje hvalnic in alegorij brez konca in kraja. Kdo bo to bral razen omejencev? Tudi nagobčnikov jim načelno ni koristno dajati, ali iz moških delati evnuhe.

  Vedno bom zagovarjal, da je za kvaliteto in verodostojnost medija najbolje, če v njem pisoči pišejo to, kar mislijo. In da tisto, kar vejo, ne skrivajo. Seveda je skoraj pogoj za to, da so že lastniško čimbolj neodvisni od kogarkoli, ki bi lahko bil upravičen predmet obravnave. In kritike.

  Skratka, kvalitetni desni mediji ne bojo tisti, ki bi zavzeli vlogo propagandistov desnih politikov. Še manj vojakov neke politike. V okviru programske vrednostne usmeritve nekega medija je prav, da so pisoči v njem svobodni in kritični. Mnogi vrhunski zahodni mediji celo namerno med svoje pisoče vključijo kakšnega kolumnista z nasprotne strani.

  Avtor je bil, če se ne motim, nekaj časa urednik pri Slovencu. Z mentaliteto, ki jo izraža, ni posebej čudno, da se ta časnik ni mogel prebiti.

  ps. Da se razumemo, v tem zapisu se nisem opredeljaval do konkretnih ad-personam kolumen. Le načelno.

  • Članek je res neprebavljiv in avtor neverjeten provokator, ki v teh časih najhujših sporov priliva olje na ogenj s paternalističnim “kaj se pa kregate”. Avtorju so zadnja stvar na svetu problemi, ki jih kdo ima.

   In kot praviš za medije, gledam kaj je nastalo s to Novo TV. Saj ne rečem, nimajo denarja. Ampak, saj ne morejo plačati vrhunskih kadrov, lahko bi pa vsaj najeli kakšnega dekoraterja, da bi vsaj kakšno grafično podobo sestavili, kakšnega zakotnega glasbenika, da bi vsaj glasbene špice naredili, da se jih da poslušat, za TV voditelje, bi vsaj kakšno avdicijo izpeljali, da bi jih slišali, preden so jih postavili pred kamere.
   Če bi rekel amatersko, bi bili amaterji upravičeno užaljeni!
   Vsebina pa, saj razumem, ni lahko iz nič ustvariti novinarsko hišo, tako da jim tu prizanesem.
   Portal pa greznica cinikov in luzerjev, ki jim je Slovenija privat lastnina, lastno dvorišče.

   • Zdravc,glej pač npr.pop tv,ter si naroči portal nedeljca in omladine.Kdo pa te sili,da haraš po drugih?

     • Ampak na Nova TV vsaj povabijo v goste včasih kakšno zanimivo osebnost, ki je na drugih televizijah povsem blokirana. Kje boš na nacionalki ali Pop tv lahko slišal recimo Gorazda Pučnika?

      Za nacionalko je uravnoteženje programa očitno to, da tako na ene 14 dni h komentiranju povabijo “desnega” Steinbucha. Sicer pa ne le najmočnejšo opozicijsko stranko, ampak celotni konzervativnejši del intelektualcev vse bolj puščajo neke v deep freezerju.

      Kje si to še videl? V normalnih državah javna TV skoraj vsak dan predvaja izjave, kaj si o dolčenem problemu misli ne le šef vlade ali minister, ampak tudi kaj si o tem misli vodja opozicije. Ali pa šefi več opozicijskih strank. ( In to ne le skrajno levih strank)

      Pri nas o tem, kaj si misli vodja opozicije o nečem, ne zvemo nikakor, razen sem in tja preko njegovih tvitov. Ali zapisov na strankinem protalu. Pa kakšna država smo to?

Comments are closed.