Pomlad slovenske civilne družbe in negativnosti Družinskega zakonika

14

Ob osamosvojitvenih razpravah smo od Böckenfördeja izvedeli, da demokracija, ki smo jo lovili v naša, samo navidezno zakrpana jadra, in smo o njej sanjali, ne ustvarja pogojev za svoje delovanje (mora pa ustvarjati razmere v katerih si družba organizira take pogoje). Zaljubljeni do ušes, mu nismo verjeli. Mislili smo, da imamo v novi politični garnituri dovolj sposobnih, zagnanih in poštenih ljudi, ki bodo poskrbeli za vznik civilne družbe, ki je humus iz katerega raste demokracija. Bonhöferju nismo prisluhnili tudi zato ker nismo vedeli kaj uravnovešena civilna družba sploh je, saj smo jo v prejšnjem totalitarnem sistemu poznali v sprevrženi podobi.

In zgodilo se je, kar se je moralo zgoditi. Civilna družba je klila in rastla izredno počasi. In danes mnogi analitiki ugotavljajo, da bi bile naše težave veliko manjše, če bi imeli pravo in razvejano civilno družbo. Površni zunanji obiskovalec bi hitro ugotovil, da imamo v Sloveniji veliko število najrazličnejših društev, ki naj bi bila nosilci civilne družbe. Društva res imamo, vendar je večina »copatarskih« in obrobnih. Nimajo bistvenega vpliva na delovanje države, kar pa je prav naloga civilno-družbenih organizacij.

Model delovanja civilne družbe

Za dobro in predvsem stabilno delovanje državnega vrha v demokratični državi niso dovolj volitve vsakih toliko let in občasni referendumi, ampak je potrebna tudi sprotna kontrola. To pa naj bi opravljala civilna družba skupaj z mediji. Toda kako?

Problem je podoben, kot ga poznajo študenti elektronike, ko pri tranzistorju dosežejo stabilno ojačenje s preprostim vezjem (negativno povratno zanko), ki privede del ojačanega in po predznaku spremenjenega signala nazaj na vhod.

Prenešeno v politiko, je izvoljeni državni vrh tranzistor, korekcijsko vezje pa je civilna družba, skupaj z nepristranskimi mediji. Ko je treba npr. vlado držati na vajetih t.j. vračati k temeljitim premislekom, se civilna družba postavi v negativno povratno zanko. Taka civilna družba kritično spremlja delovanje vladajoče garniture in z opozarjanjem korigira njene ambicije. Če to poteka ob harmoničnem sožitju deluje državni vrh stabilno in referendumi niso potrebni.

Z vplivanjem na vlado, ki je sama po sebi premalo aktivna in slabo reagira na pobude državljanov pa civilna družba v vlogi negativne povratne zanke, razmere samo še poslabša. Če pa je dovolj sposobna in ve kaj hoče, lahko svojemu delovanju začasno spremeni predznak in vlado spodbuja k delovanju. Govorimo o pozitivni povratni zanki, ki pa je navadno primerna le za kratek čas.

Civilna družba ima v demokratični državi skupaj z mediji pomembno odgovorno in občutljivo usklajevalno vlogo. V Sloveniji, ki ima za seboj v tem pogledu skromno zgodovinsko preteklost, učinkovite civilne družbe še nimamo. Povrh vsega pa ni dovolj da jo vzpostavimo. Treba je vložiti veliko truda v izobraževanje in vzgojo njenih nosilcev.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, kot primer uspešne pobude civilne družbe

Vendar je v Sloveniji zadnje čase nekaj pobud civilne družbe, ki kažejo, da se nekaj premika. Največ energije in vztrajnost je pokazala Družinska iniciativa za družino in pravice otrok, ki jo vodi Aleš Primc. Ker državni vrh za sprotno vplivanje in dogovarjanje ni bil pripravljen spremeniti ali zadržati novega družinskega zakona, bi pobuda rada z referendumom, kot skrajnim ukrepom, preprečila njegovo sprejetje. Po mnenju iniciative je zakon nesprejemljiv ker:

1. Pomeni simbolno razvrednotenje družine in prinaša nadaljnje slabljenje vrednote družine (v EU ima Slovenija odstotno najmanj sklenjenih zakonskih zvez; izenačitev s homoseksualnimi zvezami bo stanje še poslabšalo).

2. Vlada z družinskim zakonikom nadaljuje s finančnim in socialnim kaznovanjem poročenih mladih zakoncev in njihovih družin (mladi pari izgubijo veliko pravic prav s poroko).

3. Vlada v družinskem zakoniku ne podpira delovanja nevladnih organizacij, ki mlade pripravljajo na zakonsko in družinsko življenje (zavrača tozadevne predloge.)

4. V družinskem zakoniku vlada izenačuje dve neenaki skupnosti (čeprav istospolna ne more posredovati bistvenega, t.j. življenja).

5. Vlada v družinski zakonik uvaja homoseksualno partnersko in izven partnersko skupnost, (ki je naša Ustava ne pozna in nikjer ne omenja, in je ne pozna nobena država v Evropi ali v svetu).

6. Vključitev homoseksualnih partnerskih skupnosti v družinski zakonik vzpostavlja pravno osnovo za legalizacijo brezplačne umetne oploditve za lezbijke in brezplačnega nadomestnega materinstva za homoseksualne moške (kar je v nasprotju z našo ustavo, z Oviedsko konvencijo EU ter z rezultatom našega referenduma o umetnem oplojevanju samskih žensk).

7. Zakonik vzpostavlja pravno podlago za spremembo učnih programov v osnovnih in srednjih šolah (ne obstaja moški in ženski spol, otrok za svoj duševni in telesni razvoj ne potrebuje očeta in matere).

8. Vlada manipulira z javnostjo in trdi, da je Ustavno sodišče zahtevalo izenačitev zakonske zveze s homoseksualno skupnostjo (Ustavno sodišče je zahtevalo le ureditev dedovanja med istospolnimi pari).

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je na osnovi teh pripomb vložila pobudo za izvedbo referenduma o družinskem zakoniku. Pridobila je dve tretjini od potrebnih 40.000. Med zbiranjem podpisov je Državni zbor poslal pobudo za referendum na Ustavno sodišče v pričakovanju, da bo ugotovilo neustavnost pobude. Odločitve Ustavno sodišče še ni sprejelo s čimer je veljavnost Zakonika še vedno v rokah ustavnih sodnikov. Zato še čakamo, če se bodo o negativnostih, ki jih po mnenju Civilne iniciative prinaša zakonik, lahko odločali volilke in volilci.

Foto: Komisija za preprečevanje korupcije

14 KOMENTARJI

 1. PRJATLI: RUSI SO UVEDLI VEROUK PRAVOSLAVJA V ŠOLE!
  Medvjedjov in patriarh pravoslavne cerkve Kirill sta o tem suvereno govorila v Dumi in niti enega poslanca ni bilo,ki bi imel negativno mnenje!
  Celo več!
  Medvjedjov je govoril o razpadu morale mladih, zaradi neverovanja, nepoznavanja vloge človeka dane po Bogu! O tem, da je verska vzgoja nujni in potrebnoi sestavni del vzgoje mladih! O tem, da je verski pouk del kulture nacije in njene duhovne vrednosti! O tem, da je država osnovana na vrednotah vere! O tem, da vera pomaga premnogim najti sebe in najti smisel življenja! IN DA SAMO VERA NAREDI NAROD VELIK!
  In verouk je že vpeljan v 10.000 šolah v 21 regijah Rusije! V letu dni bo obvezen predmet!
  PA MI, SLOVENCI!

 2. SLOVENCI: upam, da se zavedate, pred kakšno odločitvijo ste z volitvami! SAMO SDS in JANŠA imata:
  1. Ekipo in moštvo!
  2. Program in načrte!
  3. Poznanstva v tujini!
  VSI OSTALI SE VEDEJO KOT BI BILI NA TV KMETIJI!

  Odločitev 04.12. pa je odločitev o naši državnosti, našem življenju, delu in prihodnosti!
  Virant pozna in prisega samo na neskončno odrešilno moč birokratov!
  Ob tem pa je to človek brez časti!
  Jankovič misli, da je SLO trgovsko podjetje!
  Ob tem pa je to človek tajkun in ropar!

  Zakaj so naši dedje obstali! Ker so volili ČASTNE; POŠTENE IN PREUDARNE! To pa je sedaj samo SDS!
  PREMISLITE!

 3. Pomlad civilne družbe, stric Cvelbar, so ljudje, ki bi nas radi vrnili v leto Gospodovo 1936? Hehe, ste me pa nasmejali, ni kaj.

  • Carlos: Evropa, svet je točno v letu 1936! In za to ni kriva civilna družba, Gospod Cvelbar! Za to so krivi banditliberali! Celoten ustroj zahodne “demokracije” Mar nismo točno v letu 1936! Anglija pred razsulom, gospodarskim in družbenim! USA pred razpadom nacionalne valute, družba brez vrednosti in brez ciljev! Samo še “vojna industrija zvezd” jih drži pokonci! Evropski narodi v kaosu, ko iščejo rešitev, za delo, zaslužek, poštenje in čast!
   srednja Azija in Rusija se valjata v energensih in rudninah, vse kar je na Mendeljejevi lestvici in več! Hrano uvažamo, je vse dražja!
   IN NAD VSEM TEM MOČNA IN PREUDARNA NEMČIJA!
   Manjka samo še pijani in nori morilec Churchill, da izjavi, kako je treba to svinjo (Nemčijo), ki se je tako lepo poredila, spet zaklati.
   In seveda najti je treba krivca v Nemčiji in mu pripisati lastno zlo!

 4. RU patriarh je v dumi dobro uro govoril o veri, hrbtenici naroda! In Medvjedov in Putin sta v tednu dni sprejela odlok in verouk je obvezen predmet v šolah srednjih in osnovnih! In Kirill je enoumno podprl napore Putina in “Enotne Rasije” na bližnjih volitvah!
  Točno tako dela ves verni muslimanski svet!
  Samo protestantske dežele so uvedle neke slaboumne zakone o ločitvi vere in države! Kako je to mogoče ločiti? Mar vernik ni državljan! Mar nas vera ni ubranila pred propadom, izginotjem! Mar zakoni Biblije ne uče nravstveno! OIdiotizmi bolane zapadne civilizacije i njenih populističnih skupin seksualno in družbeno netrtadicionalnih!

  In DOKLER TUDI RKC NE BO JAVNO, PO RUSKEM VZGLEDU, PODPRLA, PRIJATELJE, IZ NSI, PAMETNI NE MOREMO SESTAVITI VLADE IN ODLOČATI PO PAMETI IN ČASTI! Podprla javno in na prižnicah! To je njena naravna pravica in dolžnost do nacije!

  • To o javni podpori čisto določenih strank je preživeto, vsaj upam. Je več razlogov, zakaj se vodstvo RKC ne sme javno zavzeti za čisto določeno stranko, seveda pa MORA kakšno stranko razglasiti za neprimerno. Vsekakor pa bi moralo vodstvo RKC razglašati, da se kristjan MORA volitev udeležiti in voliti stranko, ki po njegovem mnenju najbolje zastopa krščanske vrednote.

   Kar se tiče NSi in njenega krščanskega značaja pa samo tole: Ogromno volivcev je izgubila in zato izpadla iz parlamenta zaradi drže njenega voditelja gospoda Bajuka, ki je propagiral igralnice in na vprašanje o krščanski naravi tega početja izjavil, da v parlamentu ne more biti kristjan, privatno pa je!!! Pa tudi njegovo življenje je bilo dokaj čudno krščansko. Bog mu naj bo milosten sodnik in upam, da je že v nebesih!

   • Že ko je revež umrl, ste se nekaj spotikali ob njegove politične nazore in dejanja, češ da bo od njih odvisno njegovo zveličanje, da sem ga moral vzeti v bran in bil v zahvalo deležen verbalnega kamenjanja. Hja, če ima tisti zgoraj takšne kriterije, potem mora biti pač pekel poln.

    • OPALA, prjatu Carlos, pekel bo poln pametnih! Tako mislijo, taki so kriteriji tuzemnih! In boj se, tudi ti boš tam! Pa se ne sekirat, te bo Petrovc dol potegnil, če boš hotel ven splezati!

   • Spoštovani AlFe: Slovenija bi morala imeti čisto in žlahtno krščansko stranko, naprimer SKS (Socialna Krščanska Stranka)!
    Toda glede na izprijenost RKC v Sloveniji, drugod me ne briga, žal to ne gre!

  • Mogoče je dobro, da poudarim:
   Grozni so časi, ko je kristjan na volitvah podprl zadnjega voditelja slovenske UDBE Milana Kučana in tako dejanje bi moralo vodstvo RKC označiti za greh. Ne za neumnost, temveč za greh. In brez teh krščanski glasov bi bila sedanjost Slovenije precej drugačna.

 5. Če bi na prejšnjih volitvah dobila SDS 1% glasov manj, bi imela enega poslanca manj, če bi dobila NSi 1% več, bi bila v parlamentu in bi imela 4 poslance. V seštevku bi torej imeli SDS in NSi 3 poslance več! Jasno je torej, da brez NSi v parlamentu ne bo desne vlade.

 6. CARLOS, vse kar je počela “UDBA ” , JI JE NAREKOVALA PARTIJA !
  Pred časom mi je nekdanji sodnik povedal, priznal, da so imeli vsak ponedeljek koordinacijo na komiteju ali sodišču, kjer se je odločalo kako soditi v posameznih primerih , torej tudi koga in za koliko “zašiti ” !

Comments are closed.