Jeruzalem: V muzeju holokavsta spremenili napis o papežu Piju XII.

4

Vir: Radio Vatikan. Jeruzalem (ponedeljek, 2. julij 2012, RV). Vodstvo izraelskega muzeja holokavsta Jad Vashem v Jeruzalemu je odločilo, da se mora spremeniti napis na spominski plošči, v katerem je bilo obsojeno ravnanje papeža Pija XII. Besedilo je namreč vsebovalo kritiko papeža in z njim katoliške Cerkve, da se med drugo svetovno vojno ni uprl nacizmu in ni ugovarjal proti množičnim pobojem Judov.

Aprila leta 2007 je ta napis med drugim sprožil diplomatski zaplet. Apostolski nuncij v Izraelu, msgr. Antonio Franco, je zaradi njega zavrnil udeležbo na slovesnosti ob dnevu spomina. Pater Peter Gumpel, ki je postulator postopka za beatifikacijo Pija XII., je spomnil, da je takrat celo judovski zgodovinar in največji poznavalec holokavsta, Martin Gilbert, zahteval, da se sporni napis odstrani. Apostolski nuncij se je spominske proslave nato udeležil, ko je direktor muzeja obljubil, da bo besedilo na spominski plošči spremenjeno.

Staro besedilo je trdilo, da božji služabnik Pij XII. ni obsodil rasizma in antisemitizma, da ni ugovarjal nacističnim dejanjem proti Judom in da ni posredoval niti med racijo v Rimu. Novo besedilo pa nasprotno priznava, da je papež Pij XII. že v sporočilu preko radia za božič leta 1942 opozoril na stotisoče oseb, ki so bile brez kakršnekoli osebne krivde, zgolj zaradi svoje narodne pripadnosti ali svojega rodu, obsojene na smrt ali postopno umiranje. Novi napis poudarja tudi znatno število dejavnosti, s katerimi je katoliška Cerkev Judom pomagala. Omenja primere, ko je sam Pij XII. posredoval, da bi spodbudil prizadevanje za zaščito in rešitev Judov.

Kustos Svete dežele, pater Pierbattista Pizzaballa, je zamenjavo napisa na spominski plošči označil z besedami, da gre nedvomno za dobro novico. Situacija se bo s tem spremenila na bolje, saj muzej sedaj papeža Pija XII. in njegovo delo razkriva kot nekaj, kar bo zagotovo še predmet mnogih razprav.

4 KOMENTARJI

 1. Kdor si upa popraviti kakšno stvar v zanj tako bistveni stvari, kot je holokavst ja Jude, ta nima težav sam s sabo in bo preživel. Le zgled so lahko.

  • In kdor si upa v Varšavi izven protokola in v deževnem vremenu poklekniti kot Nemec v osebi Willija Brandta pred spomenikom žrtvam varšavske vstaje in varšavskega geta, žrtvam, ki so jih pobili Nemci, je vreden vsega spoštovanja in je vzor veličine človeka.

 2. Resnica vedno zmaga.

  Da pa ne ponavljamo istih napak, bi bilo dobro vedeti, kako je laž prišla na tisto zgodovinsko ploščo. Pa vemo ali se bomo učili ob drugi priložnosti?

 3. Zadnjič sem gledal na SLO1 dokumentarec o Izraelu. Največ zla med 1920 in 1960 so prinesli socialistični kibuci.
  Jafa je bil teritorij, kjer so palestinci in judje skupaj gojili agrume. Izraelski podjetnik je rekel, da so ga kasneje začeli intelektualci ( napolnjeni s socialistično religijo) maltetretirati zakaj zaposluje Palestince ( ki so bili dobri kmetje) in ne salonskih izraelcev. Se pravi, da je šibal tako kolektivizem kot nacionalizem.

  Tole pa mi je poslal včeraj prijatelj na temo kaj vse grdega ( in seveda resničnega) so papeži govorili vernikom o SOCIALIZMU, pa večinoma ni nič pomagalo.
  Nek papež tudi razlaga, da ne more biti kristjan socialist oz. krščanski socialist, ker sta to nasprtoni religiji.
  http://www.tfpstudentaction.org/politically-incorrect/socialism/what-the-popes-really-say-about-socialism.html?utm_source=sm&utm_medium=email&utm_content=SAE0143&utm_campaign=MainNewsletter

Comments are closed.