Jeretič: Levica ustanavlja novo stranko, Jankovič je kandidat

24

Levica sestavlja novo stranko, Zoran Janković pa je trenutno njen najmočnejši potencialni kandidat, pravi Sebastjan Jeretič, nekdanji Pahorjev piarovec in strokovnjak za politični marketing. Jeretič velja za zelo dobro obveščenega človeka, je tudi med »lovci« na nova imena v politiki, zato pozna ozadja nastajanja nove stranke, ki naj bi se pojavila pred volitvami kot glavna konkurenca Janševi SDS. Največja vladna stranka SD, katere član še vedno je, po njegovem nima več možnosti za zmago na volitvah. Toda tudi nova stranka je vprašljiva. Obstaja namreč več pobud in več scenarijev, preden se bodo vsi akterji poenotili, bodo morali izbrati povezovalno osebnost in zbrati dovolj finančnih sredstev. Po drugi strani je prepričan, da se bo politična kriza jeseni še povečala in da bodo zato predčasne volitve decembra letos ali januarja prihodnje leto.

Pripravlja se tudi nova stranka. Brez močne komunikacijske agencije ne bo šlo. Ste tudi vi oziroma vaša agencija Nevro PR zraven?

Z nekaterimi se pogovarjamo. Pripravlja se več iniciativ. Kolikor vem, nastajajo na vsakem koraku, ker je politični prostor spet odprt. Obstaja politična potreba, želja javnosti, da se zgodi nekaj novega, zato je tudi izjemen potencial, da se popolnoma nova politična sila vmeša v boj za zmago z Janševo SDS. Kot agencija se bomo pogovarjali in videli, ali bomo dobili kakšnega klienta. Nikakor pa nihče od nas nima osebnih ambicij in namenov osebno delovati v politiki.

Kdo vse sodeluje pri tem projektu?

O imenih trenutno ne morem govoriti, ker se pogovarjamo z različnimi ljudmi, ki različno razmišljajo: od poslancev do županov, podjetnikov in civilnodružbenih delavcev. V vsakem primeru je ta mandat pokazal konec tranzicije in tranzicijskih struktur, tako v gospodarstvu kot v družbi ugotavljajo, da potrebujemo radikalen prelom, spremembo mentalitete v politiki, kar se doseže samo tako, da v ta prostor pridejo novi ljudje.

Na komercialni televiziji ste zelo podrobno razlagali, kdo naj bi bili jedro te nove stranke: uspešni župani, poslovneži, ugledne osebe iz civilne družbe.

Predstavil sem predvsem profil neke nove politične sile, ki bi imela možnosti, da poseže po vrhu oblasti. To so uspešni župani, uspešni podjetniki po celotni Sloveniji, tudi nekateri ljudje iz velikega gospodarstva, ki se niso umazali v tranziciji. To so stebri zdrave alternative. Zlahka bi se dobilo volitve z neko socialno demagogijo, z nabijanjem diskurzov o socialnih pravicah, ampak tako se ne bi dalo vladati. Za vladanje je bistveno, da se politična sila postavi na stran podjetnosti, uspeha in gospodarskega zagona. To bo zlasti pomembno križišče tudi za nove politične sile, ker bo zagotovo naraščal demagoški populizem, na drugi strani pa je pomembna želja po učinkovitosti, ki bo imela realnejše temelje ter ljudi s povsem operativno prakso in izkušnjami.

Je že kdo konkretno potrdil pripravljenost za sodelovanje?

O imenih sploh še ni pogovorov. Pogovarjam se z mnogimi ljudmi, verjamem, da se tudi drugi pogovarjajo, vendar v tej fazi še ne moremo izpostavljati imen.

Koliko jih je potrdilo?

Menim, da bi se zlahka dobilo od 20 do 30 neodvisnih županov, ki bi se resno spustili v to zgodbo. Vrsta podjetnikov izraža pripravljenost za pomoč politični sili, ki bi presekala s tranzicijsko državo. Tudi mnogi iz gospodarstva si želijo drugačne vlade. O konkretnih številkah pa je težko govoriti.

Kdaj lahko pričakujemo ustanovni zbor te nove stranke?

Saj še ne vemo, če bo do tega sploh prišlo. Obstaja potreba in potencial za novo politično stranko. So ljudje, ki se organizirajo, angažirajo na raznih koncih Slovenije. Ali bo dejansko kaj iz tega, je odvisno predvsem od dveh dejavnikov. Prvi je povezan z iskanjem velikega imena, ki bi poenotilo vse iniciative, vendar je takega človeka zelo težko najti. Če hočemo nove obraze, ne moremo staviti na že znane osebe. Zavedati se je tudi treba, da če želi nova politična sila tekmovati za zmago, potrebuje najmanj pet milijonov evrov; ne nujno v denarju, ampak v volonterstvu in opremi, ki se posodi za to akcijo. Vsekakor gre za finančno zelo veliko zadevo. Če se bo izpolnil ta pogoj, potem se lahko taka stranka loti tekme za zmago, sicer kakih velikih možnosti nima. Vprašanje je, ali lahko v Sloveniji kdorkoli zbere taka sredstva in dejansko financira tako močno politično silo, ki bi zagovarjala predvsem interese podjetništva, razvoja in uspeha.

Več: Tiskana izdaja Reporterja

24 KOMENTARJI

 1. To bo pa “ZARES” čisto nova politika, kot smo jo že enkrat videli pri ta-pomarančastih. 😛

 2. janez doživlja nočne more, ker bo levica pogorela na volitvah in bi se oprijel vsake rešilne bilke:)

 3. Jasno je, da bo levica poskusila marsikaj. Težave imajo le z “novimi obrazi”. Imeli smo nove obraze, novo politiko, pa se je vse sfižilo.

  Ljudje so očitno dojeli. Tudi strašenje pred “princem teme” ne deluje, kajti bil je na oblasti in se je izkazal kot čisto v redu premier.

  Zorangutan si sicer želi premierskega stolčka, sploh po tem, ko je zapustil Ljubljano do konca zadolženo. Vendar imajo sami težave z njim in na ravni Slovenije ne bi uspel.

 4. Pred tedni, se mi je, v skoraj jokajočem tonu potožil rdečuh (bil je član zadnjega CK ), da levice ni več ! Kako, saj ste vendar na vseh pozicijah, zlasti v bančništvu itd..” Ne, levico nam je uničil PAHOR”, je vstrajal !
  Torej lahko zopet dočakamo “zares” novo stranko, z istimi obrazi in ozadjem !

 5. JANEZ, za političnega analitika tvojega kova se preveč nerodno izražaš.

  Pri nas ne bomo rekli, da “bomo osvojili zmago”, temveč bomo preprosto “zmagali”.

 6. Mi lahko kdo, ki je pameten, pojasni, po kakih kriterijih se lahko Jankovića šteje za levičarja?

  Enako vprašanje se mi postavlja tudi pri Kučanu, Tuerku, Pahorju, Golobićču, Potrču, Kresalovi in pri drugih svetih možeh in ženah naše tako imenovane kaviar levice!

 7. MEFISTO, ah no, Janković ima komaj , nekih , 40 miljonov parkiranih na CYPRU, to pa je daleč, KATARINCA se vozi s ušivim PORSCHEJEM (za cca 100.000evrov), ki bo čez nekaj let še komaj kaj vreden, KUČANOVA hiša v MURGLAH, JE BILA ZA VSEGA 25.000 DEM , GOLOBIČ bo moral svoj vložek iskati po ANTILih ali kje, če bo še kaj ostalo, TUERKA ponovno in zelo priča-kujejo v ZN , tako bomo kmalu od-rešeni vseh nevšečnosti , ki jih ti ljudje prinašajo !

 8. Kdor se od zgodovine ne uči, temu se zgodovina ponavlja kot farsa. Slovenski volilci so zelo trde glave. Vedno znova nasedajo na nove politike, nove stranke, nove slogane… Namesto, da bi gledali na značaj kandidatov in njihovo preteklo delo

 9. “Namesto, da bi gledali na značaj kandidatov in njihovo preteklo delo”

  Seveda, značaj večine obstoječih kandidatov in preteklo delo nimata popolnoma nič z odpiranjem trga za morebitne nove stranke :).

 10. hehehe, na kake lovske padajo eni. Dajmo povedati na glas: Sebastjan Jeretič je nula, niko i ništa, še lasten pes ga ne povoha. No, slednje ne velja za slo medije. Večjo neumnost nekdo pribije, bolj je medijsko zanimiv. Človek, katerega edina referenca je kampanja za Pahorja na zadnjih volitvah… ki je bila katastrofalna.

 11. **Človek, katerega edina referenca je kampanja za Pahorja na zadnjih volitvah… ki je bila katastrofalna.**

  Da, povsem v stilu. 😛

 12. “Človek, katerega edina referenca je kampanja za Pahorja na zadnjih volitvah… ki je bila katastrofalna.”

  S tem se popolnoma strinjam, pa vendar zakaj je potem Janša izgubil in kaj to pove o slednjem? Meni vsekakor nič takega, da bi kadarkoli njemu ali njegovi kamarili, ki sama sebe SDS imenuje, namenil glas 😀

 13. RX 170, glede na to, da je levica s pomočjo mdijev napadala Janšo z najtežjim orožjem, je zmaga z enim poslanskim mestom pravzaprav Pirova zmaga.

  Že zdaj sočustvujem s teboj, ker boš moral naslednji mandat preživeti pod vladno koalicijo, ki jo bo vodil Janez Janša.

 14. Naši komunajzerji radi trobijo o slabem PR-ju Pahorja, pa je treba poudariti, da ne samo, da je premagal Janšo. Komunajzerji so si želeli na vrh Golobiča, pa ni pridobil dovolj priljubljenosti. Zato so pozneje stavili vse na Pahorja.

  Zate rx170 je pa itak vedno za vse slabo kriv Janša in njegova SDS – tudi za slabo vreme in tudi takrat, ko je v opoziciji.

 15. “slovenski volilci so zelo trde glave. Vedno znova nasedajo na nove politike, nove stranke, nove slogane… Namesto, da bi gledali na značaj kandidatov in njihovo preteklo delo”

  Gospod Lah, imam vtis, da to velja predvsem za bivše ministre Janševe vlade, ki ponujajo ves čas neke “novosti”. Torej se lahko strinjam z vami.

 16. Ne Janez, to velja za tiste, ki volijo komunajzerje.

  Kar je v povezavi z Janševo vlado je, da smo videli, da je Janša dobro vladal, torej lahko sklepamo enako tudi naprej.

 17. “Človek, katerega edina referenca je kampanja za Pahorja na zadnjih volitvah… ki je bila katastrofalna.”

  S tem se popolnoma strinjam, pa vendar zakaj je potem Janša izgubil in kaj to pove o slednjem? Meni vsekakor nič takega, da bi kadarkoli njemu ali njegovi kamarili, ki sama sebe SDS imenuje, namenil glas 😀
  ___________________________________________

  Tov. rx, to boste morali vprašati sotrpina Baha (čigar izjavo sem citiral), ki tako lepo ocenjuje kampanjo tov. Jeretiča. 😀

 18. Janković pa bo zares čisto pravi levičar.

  Kot bi Don Corleone v ZDA ustanavljal Delavsko stranko, najbolj levo stranko od vseh.

 19. JERE-TIČ , je vodil tudi podrast sedanjega SD- eja in urejeval list “RDEČA PEST”, to bi morali brati . Toliko hujskaštva in sovražnega napeljevanja tudi (po kardeljansko) po čiščenju ! Takratni sodelavci, pisci , so pa tudi nekateri zdajšnji politiki, med njimi tudi JURIJEV LUKEC !
  Če GRE pri zmagi PAHORJA tudi za Jeretičevo zaslugo, pa naj raje molči, saj nam je ta prinesla veliko nesrečo, ujmo !

Comments are closed.