Jelena Aščić proslavo ob dnevu državnosti označila za razpihovanje nacionalizma, sovraštva in nasilja

13
Novinarka in urednica oddaje Tednik Jelena Aščić je osrednjo proslavo ob praznovanju dneva državnosti na Kongresnem trgu označila kar z besedo “turbofolk”.

Novinarka in urednica oddaje Tednik Jelena Aščić je osrednjo proslavo ob praznovanju dneva državnosti na Kongresnem trgu označila kar z besedo “turbofolk”. Proslava, na kateri so prepevali najboljši slovenski umetniki, naj bi po njenem lahko imela veliko vlogo pri “razpihovanju nacionalizma, sovraštva in nasilja na Balkanu”.

Pred dnevi smo si na RTV lahko ogledali proslavo ob dnevu državnosti. Na njej so nastopili kvalitetni slovenski izvajalci, ki so z recitiranjem poezije in petjem domoljubnih pesmi zapeli hvalnico naši domovini, samostojni državi Republiki Sloveniji. V gledalcih in poslušalcih je program budil veselje in ponos na domovino ter nas vzgajal k spoštovanju in ljubezni do nje.

Jelena Aščić domoljubno recitiranje in petje označila za turbofolk

Proslava je večinoma naletela na pozitivne odmeve, nekateri pa so bili bolj pikri. Novinarka in urednica oddaje Tednik Jelena Aščić je osrednjo proslavo ob praznovanju dneva državnosti na Kongresnem trgu označila kar z besedo “turbofolk”. Proslava, na kateri so prepevali najboljši slovenski umetniki, naj bi po njenem lahko imela veliko vlogo pri “razpihovanju nacionalizma, sovraštva in nasilja na Balkanu”.

Očitno je, da Jelena Aščić zaradi svojega srbskega izvora ne razume oz. noče razumeti slovenstva: na proslavi namreč ni bilo nikakršnega nastopaštva praznih pozerjev, ni se hvalilo niti poudarjalo lahkega zaslužka, nebrzdane spolnosti, ohlapne morale, nezrelega egoizma in pohlepnosti, nekultivirane nravnosti in čustvenosti, večvrednosti določene nacije oz. kulture, zlagane oz. mitološke grandioznosti in samopoveličevanja določene skupnosti, poniglavega prevarantskega bizantinizma …, skratka, vsega tega, kar predstavlja srbski turbofolk. Ta se je v času osamosvajanja Republike Slovenije ter predvsem med vojno na Balkanu v ne tako oddaljeni preteklosti res izkazal “za omejevalnega, izključevalnega in nevarnega” in svetu po/dokazal, zakaj srbskega naroda še danes ne mara skoraj nihče na planetu.

Cankar je pred stotimi leti prav povedal

Slovenci smo tradicionalno katoliški narod, vpet s srednjeevropski prostor. Kardinal Franc Rode bi dejal, da smo Slovenci “alpski, slovanski in katoliški narod”, kar nas dela edinstvene v svetu in drugačne od naših sosednjih narodov. Italijani, Avstrijci, Madžari niso Slovani, Madžari in Hrvatje niso alpski narod. Jugoslovanski narodi smo si morda “po krvi bratje, po jeziku vsaj bratranci – po kulturi, ki je sad večstoletne separatne vzgoje, pa smo si med seboj veliko bolj tuji, nego je tuj naš gorenjski kmet tirolskemu, ali pa goriški viničar furlanskemu”, je dejal Ivan Cankar pred sto in nekaj leti, in to še vedno drži. Naša tradicionalna kultura ni nasilna, nespoštljiva, goljufiva, njen značaj se zelo lepo odraža v naših ljudskih pesmih, tudi v kiticah naše himne Zdravljica. Smo eden redkih narodov na svetu, katerega jezik ne premore izvirne kletvice. Slovenščina ne pozna slovenske kletve! In potem dobimo očitek, da gre pri programu za turbofolk.

Komunizem je deloval kot religija, ki pa se je čez noč sesula

Morda se urednici Tednika prireditev ni dopadla zato, ker ni bil omenjen in hvaljen nekdanji jugoslovanski socialistični sistem. Ta je vzgojil privilegirano generacijo sinov in hčera, katerih starši so s pomočjo revolucije, tj. z lažjo, krajo in umorom, prišli na oblast. Ustvarjen je bil t. i. “novi razred”. Komunizem je bil tudi ideja, ki je napovedovala odmrtje naroda in vseh družbenih razredov ter nastop vesoljnega proletarskega bratstva, ves proces pa bi udeleženci lahko speljali aktivno – z lastno močjo oz. silo. Tu je bil pomemben moment planirane družbene aktivnosti, volje in moči do relativno hitrega ustvarjanja sprememb ter samozavestne akcije. Ker je deloval po psiholoških principih religije, se je v svoje vernike močno zasidral.

Če človeku čez noč propade religija, kot se je to Jugoslovanom zgodilo leta 1991, pa pride do usodne psihološke poškodovanosti. Nekateri so sprejeli poraz Jugoslavije v vojni ter ukinitev “pridobitev revolucije” in “bratstva in edinstva”, nekateri pa še vedno živijo v iluzijah preteklosti in jih ohranjajo tudi s silo, kot to lahko vidimo pri petkovih politkolesarjih. Žal je med njimi tudi precej državljanov Slovenije srednje generacije, nekateri, kot zgoraj omenjena novinarka Jelena Aščić, pa ustvarjajo tudi javni medijski prostor in javno mnenje.

Ta pozerska, lumpenproletarska, kvaziintelektualna in delomrzniška mentaliteta je žal prisotna tudi na naši zabavnjaški glasbeni sceni. Pevka Tanja Žagar je tak primer, še izrazitejši pa je pevec Magnifico, ki je poleg tega “obogaten” še s tipično postkomunistično cinično distanco.

Dobre lastnosti Slovencev moteče za prišleke iz nekdanje Jugoslavije

Leto 1991 je bilo za slovenski narod prelomno: s plebiscitarno večino so takratne generacije stopile skupaj in se odločile za samostojno državo. Zanjo so v času pred in med osamosvojitveno vojno nekateri dali tudi življenje. V času po osamosvojitvi smo doživeli intenziven razvoj, Slovenija se je dobesedno spremenila: poleg prelepe narave so se v čudovite barve odeli tudi mesta, kraji in vasi. Vstopili smo v Evropsko unijo, v zvezo Nato, kjer imamo kljub majhnosti svoj glas in sooblikujemo svojo in našo skupno evropsko prihodnost. Dnevno dokazujemo, da smo sicer majhen, a eden najbolj kvalitetnih narodov na Zemlji. V pravih razmerah smo delavni, ustvarjalni, zanesljivi.

Verjamem, da so zgoraj našteta dejstva moteča za prebivalce Slovenije, ki prihajajo iz drugih delov nekdanje Jugoslavije, ki so sedaj pokrajine, “ki imajo mnogo problemov” (prosto po Trumpu). Od tod najverjetneje tudi (nezavedna) zavist in odpor, ki ga imajo do vsega slovenskega, zato ga skušajo uničiti na vse možne načine. Upam, da bodo na RTV Slovenija takšen nastop odpravili, ker je res žaljiv in ponižujoč za slovenski narod. Na koncu še anekdota iz časa moje prakse v Evropskem parlamentu:

Izkušnja iz Evropskega parlamenta

Nasproti prihaja ženska. Kako po njenem videzu veš, ali prihaja iz urejenih držav, kjer vlada socialna blaginja, ali pa iz držav, ki so v razsulu in kjer ni prave urejenosti, miru in blaginje? Če je ženska urejena in oblečena umirjeno (kostim, frizura, barva las), prihaja iz urejenih držav, če pa je videti “pisana kot ikebana”, potem prihaja iz “držav z mnogimi problemi” (Bolgarija, Romunija ipd.)

Naj frizuro oz. barvo las ter posledično izvor in mentaliteto ge. Jelene Aščić presodi vsak sam.

13 KOMENTARJI

 1. Staroselstvo se prebuja po svetu in se tudi pri nas.

  Tudi mi, Slovenci, se moramo prebuditi in ozavestiti ter povzdigniti na svoj rodovni demokratični vrednotni oltar svoj narod, svojo kulturo, svojo identiteto, svoje tradicionalne pozitivne vrednote.

  Nihče nam ne more in ne sme tega odvzeti!

  Imamo svojo državo, svojo ustavo, svojo vojsko, svojo policijo in druge institucije, ki nam zagotavljajo svobodo in kulturni ter gospodarski razvoj!

  Zato spoštujmo te svobodne temelje in jih ohranimo ter negujmo!

  Dobro, da nas nasprotniki opozorijo na kaj moramo biti pozorni.

 2. Kdo so naši nasprotniki?

  Tisti, ki ne spoštujejo naše narodne in demokratične temelje iz slovenske
  ustave.
  Tisti, ki ne marajo našo slovensko državo, slovensko ustavo, simbole slovenske države slovenski jezik, slovensko pesem in slovensko glasbo in slovensko kulturo nasploh in slovensko vrednotno tradicijo.

  Tiste, ki ne spoštujejo slovenski dom. Tiste, ki ga zaradi tega niso vredni.

 3. Včasih človek res ne ve, ali so nekateri novinarji tako butasti ali nezreli ali pokvarjeni ali vsega po malo. Seveda se svojega bednega stanja niso sposobni zavedati in se s tem celo ponašajo. Res beda! Beda predvsem medijskih hiš, ki vse to tolerirajo. Glavni mediji potrebujejo veliko metlo. Največjo pa RTVS.

 4. Res je.

  Vodstvo RTV Slovenija očitno zavestno krši slovensko ustavo,

  ker ne spoštuje državne proslave, državne simbole, slovensko kulturo in spoštljiva besedila do slovenske domovine oziroma države.

  Kako dolgo bomo še čakali, da s takim početjem preneha?!!!

  Vzpostavimo spoštljiv odnos do slovenske ustave in države, slovenskega naroda, slovenske kulture, slovenskih pozitivnih vrednot!

  Prebudimo svojo zdravo slovensko zavest!!!

 5. Imamo zgrajeno svojo pozitivno vrednotno osebnost, ko:

  – zdravo spoštujemo in cenimo svoj dom: lepo Slovenijo, lepo slovensko kulturo, ki je odsev slovenskih lepot, urejeno demokratično slovensko državo, kar zagotavlja slovenska ustava, če jo spoštujemo in uresničujemo..

  Potem smo zdravo ponosni na svoj slovenski dom, ki ga varujemo in negujemo.

 6. a eden najbolj kvalitetnih narodov na Zemlji. V pravih razmerah smo delavni
  =======
  Ajoj. Izpad Aščićeve je res vsega obsojanja vreden. Nisem pa več prepričan, da je vzrok to da ni Slovenka. Namreč, kot tudi avtor ugotavlja, vse preveč je Slovencev med temi politkolesarji.
  Vendar, je tudi navedeni stavek strašen izpad avtorja.

 7. Na žalost nam Slovenija kot država polzi iz rok , očitno so posledice dogodkov v umrli državi Jugoslaviji opravile svoje ! Mentaliteta narodov v nekdanji Jugoslavijii se ni nič spremenila . Osamosvojitev Slovenije je bila izigrana , v novo nastalih državah po razpadu Jugoslavije se še vedno kvasi uničujoča komunistična ideologija! Resnici na ljubo so edino Hrvatje po osamosvojitvi ubrali svojo pot , ki kakorkoli že onemogoča po končani vojni gostovanje tujcev v političnem in kulturnem smislu ! V Sloveniji pa je ravno nasprotno , naši mediji ne “izbirajo sredstev”in tudi sicer so tujci prisotni tam kjer naj bi se le šikalo , da opravljajo določen posel domačini ! Načelno sem tudi proti “najemanju” športnikov iz tujine , kar naj bi veljalo tudi za
  druge države v Evropi in svetu ! Dvignejo naj kvaliteto športnikov in jim dajo primerne nagrade za osvojene
  lavorike ! Gre seveda za tekmovanja v okviru države , drugo so razna ligaška tekmovanja v Evropskem merilu ! Nekaj je čast in slava domačih športnikov . Drugo pa so tekmovanja , ki se financirajo s sredstvi sponzorjev domačih in tujih ! Gre predvsem za nacionalni ponos , ne za denar ! Niti slučajno nisem zadrgnjen nacionalist , imam namreč prijeten občutek , če so tisti , ki komentirajo , ali vodijo različne prireditve naše gore list , saj smo vendar v Sloveniji ! Še enkrat drugače je v profenializmu v športu in mednarodnih prireditvah ! Živimo in delamo vendar doma v SLOVENIJI, isto velja za vse medije , od tiska ,
  do RTV ! Doma v Sloveniji imamo dovolj lepih in bistrih deklet in fantov !

  • Imamo jih nekaj, nimamo jih pa dovolj. Tudi demografija je eden od razlogov, da se nam dogaja, kar se nam dogaja. Leta 1990 nas je bilo se okoli 90 procentov ali blizu slovenskega rodu in kljub rezimu, ki je polpolnacrtno stoletja nacrtno ateiziral cez 70 procentov katoliske vere. Etnicni in verski procenti so odtlej sli strmo navzdol in ob takem trendu, tudi ce drzava obstane, to po svojem prebivalstvu ob koncu stoletja ne bo ne slovenska, ne krscanska drzava.

   Ce sem zato, ker bi zelel, da blejski otok se naprej krasi Marijina cerkev in ne minaret ali kak zabavisni objekt nacionalist, sovinist, rasist, klerofasist ali karkoli podobnega, pa naj bom. Magari vse skupaj. Pa se jansist zraven, ce ze hocejo…

 8. Iz podobnih razlogov danes, po 4. juliju , dnevu ameriske neodvisnosti, podpiram predsednika Trumpa. Nisem ga podpiral pri tekmi za republikansko nominacijo in z mesanimi obcutki spremljal njegovo izvolitev in poteze v casu predsednikovanja. Ko je praznoval vceraj z Melanijo pred monumentalnim spomenikom predsednikom in ustanovnim ocetom ZDA Washingtonom, Jeffersonom, T.Roosveltom in Lincolnom v steni gore Juzne Dakote sem na celi crti z njim, s to njegovo simbolno potezo in za besedami, ki jih je ob prazniku polozil na duso ameriskemu ljudstvu.

 9. Jelena Aščić, zamisli si tov. tita, ko bi zdajle stopil na slovenska tla in izvedel, da smo v EU, da smo v Natu in da nimamo več ničvrednega dinarja, marveč evro. Skratka, imamo takorekoč tisto, proti čemur se je tov. tito boril, oziroma ni maral.
  In življenski standard Slovencev se je v zadnjih 30 letih enormno dvignil.

 10. @IF!
  Še globoko v Jugoslaviji sem vsako leto 4. julija praznoval kot “svoj” največji praznik: Independent Day – USA. Namreč, moja mama je bila rojena v USA, danes pa tam živi še moj bratranec.

Comments are closed.