Je za nepričakovani zasuk kriv Virant ali Janševe nepremičnine?

29
VIR: www.rtvslo.si

Včerajšnje prve predčasne volitve v samostojni Sloveniji je na MMC-ju komentar Aleš Maver.

Za začetek glede na nenapovedan izid volitev najbolj očitno vprašanje. Ste nad izidi presenečeni?

Maver: Po svoje to je presenečenje, ni pa popolno presenečenje. Glede na izkušnje zadnjih volitev, pa tudi glede na zadnja merjenja, sem pričakoval, da je možna koncentracija volivcev na levici. Tisto, kar me je presenetilo, je bil nizek rezultat SDS-a. Po drugi strani pa je logična posledica razvoja predvolilne kampanje, ki se ni razvijala v to smer, kot je na začetku kazalo – da bo namreč potekala v znamenju dvoboja med dvema glavnima konkurentoma za premierski položaj, medJanezom Janšo in Zoranom Jankovićem. Po vstopu Gregorja Viranta v kampanjo se je ta dvoboj nekoliko zabrisal. In se potem v zadnjih štirinajstih dneh praktično spremenil v referendum o Janezu Janši. In volivci v volilni kabini so se očitno spraševali, ali si želijo Janeza Janša za predsednika vlade.

Kako komentirate razhajanja med zadnjimi napovedmi raziskav javnega mnenja pred volitvami in volilnim rezultatom? Je bila metodologija napačna ali se je v zadnjih dneh zares kaj prelomnega zgodilo?

Maver: Mislim, da anketam ni česa očitati. Zadele so osnovni trend. Številke, ki smo jih spremljali, so bile v tistem trenutku realne. Ko pa se je volivec znašel sam v volilni kabini v zadnjih trenutkih,  je odgovarjal predvsem na vprašanje “Ali Janez Janša ali ne?”. In odgovor je bil sorazmerno jasen. Če bi se kampanja odvijala tako, kot se je začela po tisti znameniti procesiji na magistrat, mislim, da bi bil rezultat drugačen. Ampak – kot rečeno – vstop Državljanske liste Gregorja Viranta (DLGV) je ta dvoboj postavil v senco. Mislim, da se volivci niso več pretirano veliko spraševali o osebnosti gospoda Jankovića, ampak samo še o tem, ali želijo glasovati za Janšo ali ne.

Tako Janković kot Virant sta v parlament vstopila z novoustanovljenima strankama. Vidite v tej novosti priložnost za novo, neobremenjeno politiko, ali se bolj bojite težav in zapletov, ki jih bodo morali v obeh strankah premostiti, preden bodo vzpostavili neko “strankarsko infrastrukturo” delovanja?

Maver: Mislim, da pri teh dveh strankah ne gre za neka dolgoročna projekta. Sploh pri DLGV. Mislim, da je na nek način, sploh glede na svoje vzpone od začetka, odigrala podobno vlogo kot na prejšnjih volitvah Zares. Torej neka modna stranka. In zna biti njena usoda podobna Zaresovi danes. Kar pa se tiče Pozitivne Slovenije (PS), pa je tudi lista, ki je bila ustanovljena za ene volitve, in ne vem, če bo lahko zaživela kot stranka, ki bi dalj časa obstajala na političnem prizorišču. Še posebej zato ne, ker so v SD-ju že naredili prve korake k neki renesansi.

 

Kako na drugi strani komentirate izpad treh doslej parlamentarnih strank, ki tokrat, kot vse kaže, parlamentarnega praga niso prestopile? Kaj bodo počele naslednja štiri leta in ali jih lahko pričakujemo na naslednjih volitvah? Kaj ostaja za njimi?

Maver: Na naslednjih volitvah se bosta zagotovo znašla SNS in LDS. LDS in Zares sta bila praktično ukinjena tisti trenutek, ko je bil ustanovljen PS, ker je najprej posegel v njuno volilno telo. Enako so tudi volilci, ki so naklonjeni bolj populističnim rešitvam, na nek način boljšega Jelinčiča prepoznali v Jankoviću. In PS je tudi pometel z SNS-om. Zna biti, da bo potem, če se bo PS sčasoma razgradil, spet nastala potreba po kateri od teh strank. Ampak njihova usoda je negotova. Do takrat bomo v vsakdanjem političnem življenju verjetno od časa do časa videli SNS in LDS. Najbolj se mi zdi, da je glede tega problematičen Zares.

 

Kako pa vidite možnosti za sestavo koalicije? Bo sestaviti vlado zares tako težavno, kot je bilo slišati v predvolilnih razpravah?

Maver: Volilci so na dveh točkah dali zelo jasen odgovor. Na nek način smo se ves teden spraševali, ali bo, glede na to, da bo SDS močno zmagal, tudi dovolj za čisto desno-sredinsko koalicijo. Danes je odgovor popolnoma drugačen. Torej, imamo razmeroma prepričljivega relativnega zmagovalca in imamo tudi velike možnosti zanj za sestavo koalicije. Na eni strani je možna čista levo-sredinska koalicija, ki bi sicer imela po doslej znanih podatkih samo 46 sedežev, po drugi strani pa mislim, da pretiranega moralnega mačka ob vstopu v koalicijo ne bi imela niti Državljanska lista niti SLS, če bi se mandatar odločil posnemati Janeza Drnovška in ustvariti neko mešano koalicijo. DeSUS je po mojem mnenju prvi partner PS, ki pa ni nujno, da ga bo mandatar vzel v vlado. Zdi se mi, da je glede na velik skupni prerez volivne baze najbolj naravni partner in sem glede na ta prerez baze volivcev pričakoval, da bo DeSUS na račun PS-ja dobil celo manj glasov. Mislim, da mandatar ne bi smel imeti prevelikih težav s sestavo koalicije.

 

Janez Janša, ki je svojemu nasprotniku sicer že čestital za zmago na volitvah, je skoraj v isti sapi že omenil tudi možnost novih predčasnih volitev in izrazil mnenje, da je možnost trdne koalicije v taki sestavi parlamenta zelo majhna. Komentar?

Maver: Janševa napoved predčasnih volitev je verjetno bolj povolilni manever poraženca. Mislim, da bo ta koalicija bolj stabilna, kot je bila koalicija Boruta Pahorja, tudi če bo v njej SLS ali pa DLGV. To pa preprosto zato, ker za razliko od prejšnje koalicije, v kateri je bil Borut Pahor vseskozi premier na prepihu in ga nihče ni jemal resno kot voditelja, ampak je bil za vse nek zasilni izhod, je danes dobil Zoran Janković trden mandat in so ga stare sile eminence levice podprle z obema rokama, medtem ko Pahorja niso. In Pahor tudi ni imel prave podpore v svoji stranki. Janković, mislim, lahko tu računa na skorajda vojaško poslušnost v svoji stranki. Verjetnost predčasnega razpada koalicije je s tem manjša.

Vir: www.rtvslo.si

29 KOMENTARJI

 1. 11111
  Že sam osnovni članek je brca v meglo. Soočenja sama so bila seveda gledana, vendar na koncu niso dala osnove za odločitev. Ankete so bile preštevilne in dokaz tega, da so mediji in anketiranje še ena oblika nategancije sodobnega NErazmišljujočega človeka. Dokaz, ob večini anket iz raznih političnih sredin, ki so kazale Janši 25 do 30 %, je bila anketa Maldine, izrazitega Janševega nasprotnika, 35 % v korist Janše. In ta podatek je levo volilno telo aktiviral, da so trumoma drli na volišča. Dokaz Gorenjska, ki je bila vedno sorazmeroma normalna je zelo odpovedala v korist Jankoviča. Levim strategom vsa čast in ne iskati dlako v jajcu, ker je ni.
  Janša in SDS sta naredila vse kar je bilo možno, le narod, ki nima zgodovinskega ali političnega spomina, se je odločil, kot se je. Da ima leva oblast ob zadnjih anketah 6% podporo, potem pa na volitvah glasuje isto volilno telo za levo opcijo več kot 60 % je oprostite norost par excellence. In še enkrat krivo je volilno telo, ker je ono trpelo vse slabosti doslejšnjih volitev.
  V tej situaciji še enkrat svetujem Janši; da je naredil za ta narod več kot ta narod zasluži in naj se več ne poizkuša razdajati za trotle. Alternative na desni ni in z odhodom Janše bo tudi SDS kot vodeča stranka še izgubila in preden bo ali nova stranka ali nov karizmatični vodja, bo minilo dosti časa, ki ga “radni narod” ne bo prenesel kot mulonosec. Star italijanski pregovor pravi “la gente ha il governo che lo merita” in tu je vsa kunšt te razprave. Plehki in prazni ljudje ne morejo imeti polne glave . In ko je narod presit in založen z materialnimi dobrinami, mu je figo mar za modrost in filozofijo.Vendar le prava filozofija da pravo politiko.In prava politika je temelj prave ekonomije. Kriza, tokrat totalna, ki prihaja, bo vsaj na nivoju razmišljanja, ljudi kmalu postavila na pravo mesto.Bo pa prepozno.
  2222

  • V vaših trditvah, da je nekdo naredil za narod več, kot si narod zasluži, in da za njega alternative ni, zaznavam rahlo kontradiktornost.

   Ali mogoče namigujete, da bi bilo potrebno zamenjati narod?

    • To ni bil narod.

     To so bili uvoženi državljani, kij je ža kakih pol milijona in “poturice” ter drugi domači izdajalci.

     Narod pri teh računih ne šteje nič.

     • uvoženci, pravoverni socialistični talibani in zmedeni ( častilci zlatega teleta in častilci Države) narod.

   • Janko, če hočete cinizem, potem potdim, da bi edino drug narod lahko popravil napake, ki so bile narejene v 20 letih.Pa ni več časa. Tudi ne vem ali ima sploh še smisel pristopiti k debati z resnim pristopom ali vzeti vse kot je to storil pred 100 leti Philippinski pesnik Jose Rizal, ko je tik pred smrtjo spisal predsmrtno poezijo “My ultimos adios” in še v tem trenutku cinično “ozmerjal” svoje eksekutorje.
    Pred mnogimi leti sem izjavil, da je Bog dal temu narodu (Slovencem) enega najlepših koščkov sveta, v zameno pa mu je povsem onemogočil možganski center za filozofijo. In kot veste je filozofija temelj politike, ki pogojuje ekonomijo.

    • Tole je še daleč od cinizma. Tega sem si hotel privoščiti, ko sem se z gospodom Lojzetom ob enem drugem prispevku Aleša Mavra skoraj zapletel v diskusijo o tako imenovanem janšizmu. Želel sem potegniti paralelo med janšizmi in pahorizmi, pa sem odnehal, še predno sem začel. Se mi je zdelo, da tisti, ki bi jim bilo moje razmišljanje namenjeno, tako ne bi razumeli poante.

     Spoštovani, kakorkoli že imenujete moja skromna dva stavka, nista problematična niti toliko kot ločila v vašem, defetizma polnem prispevku. Ja, a zdaj je pa kar konec sveta pa naroda pa upanja. Dajte ga mo lomit, no.

     Konec koncev smo tako rekoč v win-win situaciji. Če nam BDP čez štiri leta naraste na 4%, super, če ne, bo pa treba polagati račune. Pa, tako kot omenjate, prebrati kakšno knjigo – tudi filozofsko.

     Ali pa že prej. Povejte mi, kje bosta našla stični točki naslednja ekonomska koncepta. Po prvem se direktorju enega največjih slovenskih podjetij sugerira, naj se zaplete z enim od najbolj propadlih slovenskih podjetij. Po drugem se država povsem umakne iz upravljanja gospodarstva. Olje in voda.

     Poglejmo enkrat s svetlejše strani. A ni lepo, da se je končno izkazalo, kdo je prva dama slovenske politike. Mogoče je pa alternativa ženskega spola. Če bi ona tako razmišljala pred tremi leti, kot vi danes, njeni stranki ne bi uspela vrnitev v parlament.

     • @Janko, bolje, da vam sugeriram čitanje Leonarda spodaj, ki da morda bolj zgoščen odgovor, kot ga znam dati jaz.
      Le to bi dodal, da brati filozofsko knjigo, ko so padle volitve, res ni rešitev.Sedaj bi moral biti čip filozofije vgrajen in delovati.

  • O sori, no, vaša razsvetljenost, a bo ok, če kar spakiramo in pobegnemo na Kubo, da boste imeli peskovnik zase?

  • >Maldine, izrazitega Janševega nasprotnika, 35 % v korist Janše

   Nisem preverjal za Mladino.

   Anketa FUDŠ in starega Janševega prijatelja Makaroviča ima še več v korist Janše: “SDS bi volilo 37,4 odstotka vprašanih”. Torej je Makarovič tudi aktiviral levo volilno telo?

   http://www.delo.si/novice/volitve/anketa-fuds-sds-bi-volilo-37-4-odstotka-vprasanih.html

   Na takšnih bedarijah se izgubljate desničarji; kar pišete nima veze z realnostjo, pač pa je projekcija vaših želja in ideologije. Dajte no malo vklopit sive celice…

  • Popolnoma se strinjam s tabo zamenjati je potrebno narod in volilce,če zopet ne bi zmagal JJ je to potrebno storiti še enkrat vse dokler JJ me zmaga kaj pa ta narod ve kdo je JJ.
   On je hrast on je luč, on je svetilnik on je trgovec z orožjem,ki so ga nategnili

 2. Od osamosvojitve je Janši ne glede na to kako slabe ali dobre so bile leve opcije uspelo zmagati le enkrat, čeprav od tedaj vodi največjo desno opcijo. Za to moraš biti že umetnik kajne?
  Zagotovo zmago SDS pa je spremenil v poraz.
  Kot drugo pa, da pripravljaš volilni program tri leta pa te premaga stranka(?), ki je program napisala v enem mescu (če ga sploh je) pa pove dosti o celotni zgodbi.

  Da na koncu citiram I. Cankarja:
  “Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!”
  Morda pa je kdo mislil, da bo pod njegovim vodstvom živel še naprej tako (beri pod Jankovičem ali Janše)

 3. Jebeš tako državo, v kateri ne šteje stotine milijonov pokradenih ali skozi okno zmetanih Evrov.

  Šteje pa eno ušivo pošteno kupljeno in plačano stanovanje pri katerem novi lastnik še ni vpisan v zemljiško knjigo.

  Nič dobrega se nam ne obeta!

  • Ne nasedaj!

   Vsedi se in začni premišljati vse dogodke od Jankovićevega nastopa v Mercatorju. (Rop mu pove, da ga je nastavila politika).
   Ljubljansko županstvo. Vsi “njegovi” projekti so mu bili svetovani “od zgoraj”, da bodo čim bolj vžgali pri butasti raji.
   Druge županske volitve so bile PONAREJENE. Sam se dobro spomnim, da je bila še ob enajstih zvečer uradna volilna udeležba nekaj čez 20%. Naslednje jutro je bila že nekaj čez 40%.
   In potem gre vse v tem stilu naprej.
   Zame volilni rezultat ni bil presenečenje. Vseskozi sem vedel, da bo zmagal Janković. Vendarle živimo v “podaljšku” komunistične države in vendarle poznamo česa vsega so zmožni komunisti.
   Za ilustracijo samo tole. Kidrič je med vojno rekel, da je vseeno, če se pobije pol Slovencev, važno je, da bodo tisti, ki bodo ostali, pravi.
   Iz tega izhajajo vse nadaljnje poteze rdečih.
   Zato vas lepo prosim, da se ne slepimo več!!!!

 4. Še komentar na intervju: “In volivci v volilni kabini so se očitno spraševali, ali si želijo Janeza Janša za predsednika vlade.”
  O tem se po vsej verjetnosti ni spraševal popolnoma nihče. Janša je polarizirajoč politik, ki ga ali voliš ali pa ne. Kdor ni volil zanj, ni nikoli imel nobenega namena voliti zanj. Na teh volitvah se je odločalo med Jankovićem, Virantom in Pahorjem. Janša je skupaj s svojo volilno bazo samo neka nadležna konstanta iz daljne preteklosti

 5. Ne strinjam se z Mavrom.

  Spraševal sem se zakaj je Virant v anketah izgubljal toliko glasov. Je bila res kriva afera, ki je kazala na etično netankočutnost, nikakor pa ne na protizakonist. Ne. Ker ima veliko volilcev na vseh polih kosmato vest, ki jim jo jen aredil socializem.

  Virant je padal, ker so neobremenjeni volilci, ki ne marajo na Jankovića in ne Janše pač volili Viranta, kmalu pa so se začeli zavedati, da so Virantova zdravila preveč “drugačna” od ostalih, preveč kapitalistična. Zato so začeli množično odhajati od že tako premalo samozevestnega in preveč mehkega ( ne spravnega, temveč cagavega) viranta.

  Sam sem bil v dilemi do zadnje sekunde in sem dal glas Janši kot že 3. doslej. Zdaj pa mislim, da je čas, da se JJ iz politike poslovi, vsaj iz slovenske. Tako bi na desnici naredil prostor k bolj vsebinskim premikom, k bolj resnemu delu in k večji samokritičnosti. Dejstvo je, da veliko ljjudi desnico sovraži tudi zaradi janševega obnašanja. Pa čeprav se Janša še kot eden redkih zadnjih mohikancev še bori za redke vrednote.

  Če se Janša poslovi, bomo morda dobili vlado narodne enotnosti, kjer bo SDS poleg Viranta ključni del.
  Dejstvo je, da je pristašov svobodnotržnih reform v Sloveniji samo okrog 10% in da je tudi na t.i. desnici polno socialistov – zaradi njih pa imamo tako hudo krizo v Sloveniji.

  • Večino podpišem.

   JJ je že imel svojo priložnost in to dvakrat (tudi pri Drnovšku, po interpelaciji) in jo je obakrat zapravil. Ko bo JJ šel iz politike in skupaj z njim njegovi najožji sodelavci in njihove metode, se bo desnica normalizirala. Virant, Žerjav, Novak, kdorkoli.

   Deformirana desnica posledično vpliva tudi na levico in jo deformira. Liberalna stranka pa skupaj ne 2%??? Nesmisel, a vendar res. Čim prej Janeza ven iz politike.

 6. Volilni zasuk ni nepričakovan, ampak programiran. Za mene ni bilo nikoli dvoma, da bo Janković zmagal. Če ne na volitvah, bi mu zmago podelil drugorazredni predsednik države.
  Za mene nikoli ni bilo dvoma, da je vse prirejeno in v naprej načrtovano.
  Za mene nikoli ni bilo dvoma, da so volitve PONAREJENE!
  Za mene nikoli ni bilo dvoma – niti ta trenutek -, da se je na volilni dan zgodil DRŽAVNI UDAR!

  Janković, pojdi domov!

  To je naša domovina, ne Kučanova ali tvoja!

 7. Če gre Virant s tržno-pravnim program v koalicijo z najbolj PODMIZNO – mafijsko-krimilanim programom – potem me je Virant nategnil in ima Maver prav. In Maver ni samo paranoični janšist.

  Za SLS že kar vem, da bo z lahkoto šla v katerokoli vlado.

  Upam pa, da bodo vlado sestavili SDS -SD – NSI in Lista Virant. To bi bila edina reformno usmerjena vlada, ki bi rezala rezine vškov v tej krizi tako mafiji, birokratom kot delavcem.

 8. Ne samo, da bi rada šla v koalicijo, SLS se edina že ponuja in se hvali s stičnimi točkam programa z Jankovićevim.

  Bedno!

Comments are closed.