Je treba za vsako ceno ugoditi globalistom?

64

lampedusa begunci priseljenci ladjaNezadovoljstvo mnogih Evropejcev glede migrantske krize se skuša na vse pretege omehčati s promocijo »multikulturnega bogastva« oziroma »kiča«, ki v samem bistvu slabi narodne identitete, saj zmanjšuje občutek pripadnosti posameznikov državam v katerih živijo ter slednje dela bolj dovzetne za kolonizacijo globalnega kapitala.

Papež Frančišek ima vsekakor besedo tudi za bogate, saj jim s svojo kritiko pritiska na vest ter jih postavlja na realna tla – da v resnici niso tako veliki dobrotniki, kot pogosto mislijo o sebi, četudi za karitativne namene darujejo milijone dolarjev. Njihovo početje se ne zdi podobno iskrenemu daru uboge vdove, ki je v templju pustila dva borna novčiča, ampak se zdi najpogosteje polno preračunljivosti. Države v globaliziranem svetu postajajo province, ki jim vse bolj vladajo požrešne multinacionalke. Na tej fronti, kjer se bije srdit boj za »stare vrednote in civilizacijo«, pa imajo ključno vlogo prav nekateri dejavniki, ki se jih v današnjem času želi za vsako ceno oslabiti: jezik, kultura, narodna zavest, družina in tudi vera. Slednja prav s trenutnim svetim očetom na nek način »dezertira« s tega »civilizacijskega bojišča«. Ob tem se pojavlja vprašanje ali bi Cerkev kljub določeni spremembi usmeritve morala podpreti ohranjanje določene edinstvenosti posameznih narodov, kultur in jezikov. Je potemtakem parola, da vse bolj postajamo ena velika multikulturna družina samo podla laž, za katero se skriva krvoločna želja po izkoriščanju in oblasti, torej skušnjave, ki se jim je nekoč v puščavi zoperstavil prav Kristus sam. Ali še drugače: zdi se, da globalna elita gradi nekakšen Babilonski stolp. Lahko potemtakem ravnanje Poljske – njeno ostro nasprotovanje vsakršnemu posiljevanju z obveznimi migrantskimi kvotami pravzaprav razumemo kot natikanje nagobčnika globalni finančni požrešnosti in gre iz tega vidika za povsem krščansko ravnanje?

Multikulturalizem je zgolj mutacija socializma

Dvomim, da bi se ta migrantska gonja kar čez noč ustavila, saj se zdijo cilji elit neomajni in jasni. Na eni fronti poskušajo Evropo oslabiti z gender ideologijo in podobnimi novodobnimi izumi ter jo tako narediti ranljivo za kulturno in versko agresivne skupnosti, s tem pa pravzaprav povzročiti smrt krščanske civilizacije, torej kristijanitete, ki se je na tem območju kalila stoletja in tisočletja dolgo. Včasih malce dvomim, da je papež Frančišek pripravljen videti tudi ta vidik, ali pa se mu brezmejna krščanska karitativnost zdi preveč pomembna. Ob tem se seveda pojavljajo tudi vprašanja drugih perečih problemov, ki jih prinaša napadalno »multikultivatorstvo«. Res je, da so med migranti tudi ranljive osebe, predvsem otroci, a obenem množice samskih moških, ki ne prihajajo iz vojne v Siriji in Iraku, marveč Afganistana in Pakistana ter pogosto predstavljajo zelo resno nevarnost na področju terorizma, pa tudi drugih ekscesov, predvsem tistih spolne narave. Dvomim da je krščansko to lahkomiselno dopuščati in si sebično zatiskati oči. Pravzaprav je zelo preprosto biti za vse odprt ali celo apatičen ter širokogrudno sprejemati vsakogar brez kakršnihkoli omejitev. Prav tako oporečno se zdi fanatično zagovarjanje multikulturnega raja na Zemlji, ki še najbolj spominja na nekakšno mutirano obliko komunistične utopije o tovariškem paradižu. Nekateri so namreč goreče prepričani, da je takšna »fuzija« celo nujna za srečo celotnega človeštva, saj se bodo skupaj z njo končale vojne, ljudje pa se bodo imeli radi in vse bo tako super in prekrasno kot v kakšni »resničnostni pravljici«.

Cerkev postaja proletarsko primitivna institucija?

Če nekako sklenemo misel lahko rečemo, da trenutni papež krščanstvo zagotovo dojema kot celoto in ne kot nekakšno ustanovo v funkciji »imunskega sistema« Stare celine. To, da je bil za Petrovega naslednika izvoljen prav Neevropejec je z gotovostjo nespregledljivo znamenje sedanjega časa, ki kaže na nujnost preseganja »zarjavelih« družbenih okvirjev tako v evropskem kot tudi v globalnem smislu. Zaradi njegove vsesplošne eksotičnosti, predvsem pa izrazite socialne drže in celo določene anarhičnosti, Frančiška številni evropski katoličani dojemajo kot zagrizenega marksista, ki ne le s svojim početjem in delovanjem, marveč tudi oblačenjem in obnašanjem podobo Cerkve spušča na nekakšno »primitivno« proletarsko raven, svetlobna leta proč od raznih tiar, neokusno okičenih vlečk in baldahinov. Zdi se kot bi nekateri komaj čakali, da si bo Frančišek na svojo snežno belo škofovsko čepico po partizansko prišil še rdečo zvezdico, da bodo lahko upravičili svoje mnenje, da gre resnično za »rdečega papeža«. Obenem je več kot očitno, da papež ne želi na piedestal katoliškega občestva povzdignjenih »knezoškofov«, ampak »resnične pastirje z vonjem po ovcah«, kot je nekoč dejal sam. Salonski kleriki mu očitno smrdijo in ima rajši takšne, ki so pripravljeni na trdo kmečko delo v Gospodovem vinogradu, in ki jih namesto plemenitih, blagodejnih vonjav Dolce & Gabbana spremljajo arome iz »živinske zadnjice«.

Medverski konflikti – velika past za Cerkev

Obenem se v povezavi s trenutnim apostolskim naslednikom poraja še en vidik njegovega dušpastirstva: morda pa je papeževo ravnanje, predvsem pa njegovo retoriko mogoče razumeti ravno kot prikriti upor proti globalističnim ambicijam in ne kot sodelovanje z njimi, kot želijo to nekateri prikazati. Obstaja namreč resna nevarnost vpletanja Cerkve v razne »krvave igrice« – medverske spopade, ki lahko vodijo do postopnega izčrpavanja posameznih verskih skupnosti, saj sta pravzaprav ravno religija, še bolj pa osebna vera, v današnjem svetu precejšnja ovira do vzpostavitve domala povsem enovite svetovne družbe brez očitnih notranjih razlik. Mnoge ljudi namreč konflikti med posameznimi verami napeljujejo k razmišljanju, da so pravzaprav religije kot takšne in ne človek krive za nesporazume, napetosti in vojne ter jih je upravičeno potrebno ukiniti ali vsaj marginalizirati. Takšno stališče vsekakor spodnašajo prav ateistični fanatizmi Stalinovega tipa iz prejšnjega stoletja. Pravzaprav resnični ateizem sploh ne obstaja. Četudi se človek razglaša za neverujočega, kljub temu v nekaj verjame, če ne drugega v sebe ali pa v denar. Morda je popoln ateist le kakšen obupanec, tik pred samomorom, pa še to je vprašljivo.

64 KOMENTARJI

 1. Papež po eni strani smiselno graja negativne učinke multinacionalk, po drugi strani pa podpira globalne trende z vsemi negativnimi učinki na krščanske vrednote in nasploh ravnovesje s stvarstvenimi zakonitostmi.

  Vsekakor si ni mogoče zatiskati oči pred negativnimi izkušnjami Velike Britanije s priseljenci in je zaradi tega izstopila iz Eu in Francije, kjer je zaradi priseljencev še zdaj izredno stanje.

  In zagrajena Evropa!

  Ne moreš priseljence poveličevati in jim nuditi vse, domačine pa zaničevati in spregledati njihov strah zaradi razkroja sožitja, vrednot in miru.

 2. Zakaj se na ta način spodbuja odhod emigrantov in beguncev iz njihovih domovin, namesto, da bi se jim pomagalo, da bo njihova domovina še naprej domovina?!

  Človek ne more priti do drugačnega zaključka kot je tale:

  Tistim, ki imajo velik vpliv na takšen razplet dogodkov, je všeč, da se to dogaja, zato ne storijo tisto, kar bi morali storiti, da se to prepreči.

  Ti pa so: Arabske države ( zlasti Turčija) v navezi z Brusljem in Merklovo ter ZDA, pa tudi Rusija, saj so begunci prehajali v Evropo tudi preko ruskega ozemlja.

  Kakšna vsesplošna svetovna mobilizacija je bila proti Huseinu v Kuvajtu, pa ni bilo v nebo vpijočih problemov.

  Danes pa, ko gre za obstoj Evrope in ohranjanje domovin za Arabce, pa se ne zgodi nič.

  Velika katastrofa!!!

 3. Zgodovina nas uči, kakšno veliko ceno smo Evropejci plačali, ko smo bili žrtve neodgovornih, neuravnoteženih ravnanj vodilnih.

  Naj se ta črna, nepremišljen a zgodovina ne ponovi!

 4. Gre za zlorabo svetovnega trga in svetovne ljubezni, ki ne smeta biti v nasprotju s stvarstvenimi zakonitostmi in ne smeti povzročati zlo.

  Ne v domovini, ne v tujini.

  • Zadnje tri dni je v nemškem Bildu (povzemajo ga ostali nemški mediji) velika zgodba o študentki Valeriji, ki je v berlinskem napadu ostala brez obeh staršev.S tem pa tudi brez sredstev za preživljanje, ker je stara več kot 18 let ne dobi nič od države, čeprav je ona odgovorna za napad, ker so vedeli kdo je Amri in ga niso ne zaprli in ne izgnali.Mesto Berlin ji je obljubil 20.000 evrov odškodnine vendar je ni dobila. Zato sedaj časopis Bild zbira denar za njeno življenje in študij. Se pravi nemška država takoj zagotovi vse ugodnosti za migrante za svoje državljane, ki so žrtve ravno teh migrantov pa nič. In potem se čudijo zaradi vzpona t.i. skrajne desnice.

 5. Avtor nekako spregleda, da so največji podporniki papeža Frančiška nemški škofje, ki so najbogatejši na svetu.

  • Bomo spremljali, Alenka.

   P.S. Mimogrede tudi ravnatelj meni najbližje osnovne šole v Mariboru je baje pedofil. Tako pravijo Hervardi. Ne bi bil presenečen, če so tako kot večina Slovencev krščeni. In kdo na nekem drugem kontinentu to nenavadno tolmači…

   • Spet bi pljuval! Nehaj s tem, če misliš na tem portalu bit dobrodošel!
    Ko te bo kdo užalil, boš pa spet jamral!

   • Zdravko, pljuval po komu?

    Razlagam, da je takšna “informacija” komot tudi dezinformacija. Meniš, da jaz verjamem, da je ravnatelj meni najbližje osnovne šole res pedofil?

    Baje je pred tem bil učitelj matematike. Jaz osebno verjamem, da se tisti, ki so limali plakate, niso hoteli učiti.

    • Ne bi bil presenečen, če so tako kot večina Slovencev krščeni.
     ============
     Dobro ti znaš pljuvat in se delat neumen zraven.

    • A to.
     Ti pa res pretiravaš. Kaj pa če priznam, da med ateisti prav tako imamo nasilneže? Če potrdim, da jih je enak odstotek kot med krščenimi? A si bova potem bot?
     Alenka je zgorajrazlagala o vernikih, ki verjamejo, da si je nek škof umazal dušo z zaščito spolnega iztirjenca. No in jaz sem namignil, da ni nemogoče, da so sicer krščeni tisti, ki širijo samo govorice, a so dwjansko nasilneži. Res ni nemogoče.
     Zakaj bi to bilo neprijazno do Cerkve?
     Res me presenečaš. Včasih si brihten sto na uro, včasih se pa potrudiš vse narobe razumeti.

     • Ne, ne bova si bot. In ne razumem nič narobe.
      Ti pljuvaš po krstu. Nekaj kar je nam sveto. Tebi ni nič sveto, pa se delaš neumnega.

     • Seveda mi krst ni svet, sicer bi tudi sam bil krščen.

      A je bil krščen nasilnež, poveljnik koncentracijskega taborišča, ki je kriv smrti moje babice. Zato ker je za razliko od njega – pogana bila hristijanka. Ne odpuščam mu ničesar. Naj kar gori. In vsi znotraj Cerkve, ki so mu pomagali.

     • Krst je zato še vedno svet. Svet je nam. In zato nam ni treba prenašati tvojega pljuvanja po svetih rečeh. In daj si to zabit v svojo betico!

    • Upam, da je iz mojega zapisa očitno vsaj to, da nisem trdil, da je škof kriv in ne da je nedolžen. Pač pa sem razglabljal, na kaj vse mora človek pomisliti, kadar bere novico z drugega konca planeta, o katerem ne ve veliko.

 6. Poglejmo še slovensko globalizacijo na račun slovenskega jezika:

  Na državni ravni deluje Zveza slavističnih društev, ki deluje že od leta 1935 in združuje slovenske učitelje in profesorje slovenskega jezika.

  In čeprav imamo danes samostojno slovensko državo, še vedno ni spremenila ime v Zvezo slovenističnih društev.

  – slovenistika je po slovarju veda o slovenskem jeziku
  – slavistika pa veda o slovanskih jezikih

  Za nameček pa ta zveza nima sekcije za slovenski jezik, ampak ima pa sekcijo za ruski jezik.

  Slovenski jezik si torej ne zasluži svojega imena v naslovu zveze in društev kot tudi ne v njihovi organizacijski postavitvi. Poleg tega zveza objavlja v svoji Slavistični revije članke v tujem jeziku, torej brez slovenskega prevoda.

  Grozovito!!!

  Potem pa se čudimo zakaj se izničuje slovenski jezik

 7. Tako se ne izničuje le slovenski jezik, ampak tudi slovenski narod, katerega bistveni element je slovenski jezik in naša državotvornost in samostojnost.

 8. Vse te neverjetne sabotaže na račun slovenskega jezika, slovenskega naroda in slovenske države ostajajo pri življenju zaradi naše paralize zdrave pameti in s tem logičnega razmišljanja, kar vse nam je vcepil totalitarizem.

  Slovenci, prebudimo se iz spanja in postanimo dobri gospodarji naše sedanjosti in prihodnosti!!!

 9. Migracije so vedna bile in vedno bojo. In kulturna medsebojna oplojevanja in spremembe, na račun migracij in na račun drugih razlogov. Nekega stanja in edintitete pač ni možno zamrznit. To je iluzorno. To bi bilo tudi pot v stagnacijo in nazadovanje. Izolirane države, ki ne pripuščajo ljudi in zunanjih vplivov, nazadujejo. Izolirana je Severna Koreja.

  Bi bilo s svetom res bolje, če se Krištof Kolumb nikoli ne bi odpravil s svojo ladjo Santa Mario na pot? Ali če Marca Pola ne bi gnalo v daljno Azijo, bi Benetke bolje živele? Civilizacije so se razvijale tudi z migracijami in tudi s trgovino. Brez tega ne gre. V duhovni kodeks zahodne civilizacije pa je zapisan tudi moralni imperativ humanega pristopa do begunca. Papež Frančišek ne oznanja nič spornega in nič marksističnega. Le to, kar piše v Svetem pismu.

  Ali bomo Evropejci s svojimi narodnimi kulturami vred preživeli, pa je odvisno predvsem od naše vitalnosti. Ki se kaže tudi z nataliteto. Iluzija je, da nas bo tu na kontinentu izobilja vse manj in manj, da bomo pri tem uživali od blagodati svetovne trgovine vse več poceni izdelkov iz celega sveta in da nas bojo ogrožene milijarde brez vsega v tretjem svetu lepo pustile pri miru.

  Prihrumeli bodo sem, tako kot so nad rimski imperij. Nobenega “zločestega velikega načrta” globalistov in multikulturalistov ali podobnih teorij zarote ne bo potrebno. In potem ni obzidja, ki bi jih ustavilo.

   • Z vseh vetrov, z leve, z desne, priženeš sem razne novice in “novice” in propagando, ki postavljajo Frančiška v čudno luč. Verjamem, da je papež prepričan, da omenjeni škof, ki ga je imenoval v Čilu, s temi spolnimi zlorabami nima nič. Dopuščam možnost, čeprav se mi ne zdi zelo verjetna, da je Frančišek o tem škofu slabo obveščen. Papež ni pokvarjen. Tudi neumen ni. Ne vem, kaj bi rada dokazala …

    • Če je slabo obveščen, pa ljudi lahko zmerja, da so “neumni”?

     To njegovo izjavo so prisotni posneli, tako da o njej ni dvoma.

     • Kar pomeni samo, da je tudi on človek iz mesa in krvi. Komu pa nikoli ne uide kakšna beseda preveč, ko mu nekdo očitno rahlja živce? Meni že. Celo Rene iz ” Allo, allo” si često ni mogel kaj, da ne bi vzkliknil: “You,stupid woman!”. Pa ni mislil tako hudo, kot se sliši. 🙂

     • Dobro, ste že dokazali, da boste papeža Frančiška zagovarjali ne glede na to, kaj je storil. Še rajši pa sploh ne boste odprli oči pred kruto resnico.

     • Gospa Alenka, vi boste pa papeža kritizirali ne glede, kaj stori. Če temu ne bi bilo tako. bi videli, da je gospod IF papeža smešil, ko ga je primerjal z gostilničarjem iz Allo Allo … smešil bolj, kot ga vi kritizirate!

   • Zakaj “levičarskemu” papežu, kot ga imaš, zameriš ker je levičarjem zabrusil da so neumni?! Končno, čisto prav jim je povedal.

  • Vsak zakaj ima svoj zato. Nekdo ima od vojn koristi, zato jih neti in podpira. Nekdo pričakuje koristi od množičnih migracij, ki so dobro organizirane in tudi finančno podprte. Zato jih spodbuja. Množice vedno nekdo vodi, vedno je nekdo na njihovem čelu. Množične migracije niso nastale kar iz zraka. To lahko opazi še otrok.

   Seveda so ti ubogi ljudje, ki trkajo na naša vrata, zgolj “kanonfuter”, prva bojna linija. Generali in sponzorji so varno v svojih pisarnah. Njim se ne bo nič zgodilo. Kot vedno, gre vse to na račun običajnih ljudi.

   Takšna potovanja so stresna, naporna in nevarna. Velika večina teh ljudi bi bila gotovo raje doma, če bi imeli mir in možnost človeka vrednega življenja.

   Zakaj se razni “humanisti” (mimogrede, več kot 500 let humanizma ni rešilo vprašanja zla; obratno, zla je od tedaj raje več kot manj – kar je razložljivo), vključno s papežem, raje ne zavzemajo za to? Ali so tako kratkovidni, da tega ne vidijo ali pa nočejo videti? Ali pa so sestavni del globalističnega gibanja, ki povzroča njihovo nesrečo in nesrečo njihovih gostiteljev? V vsakem primeru nesrečo nedolžnih ljudi.

   • Če je tako, zakaj se spravljaš na te, ki so kanonfuter, namesto na te organizatorje in financerje? Trgovina z belim blagom je to.

    • Zakaj se spravlja? Zato, da ne bi gospod Zdravko postal kanonfutr. Gospod Zdravko je namreč zelo zmeden in sploh ne ve, kaj se dogaja.

     Hvala vam gospod Tine, da tako skrbite za sonarodnjaka!

    • Spravlja sr na humaniste, pa papeža … skratka na tiste, ki so to zakuhali! Sigurno da ti, kanonfuter kot jih imenuješ, nimajo nobene moči odločanja, so samo potisnjeni v to. Sicer pa je tine v komentarju vse razložil.

     • Tako jih on imenuje, ne jaz. Sicer pa več od teorij zarote ni noben še uspel pokazat.
      Zdaj je pa res že stvar ustavljena in rešena. Vztrajanje na takih anti-migrantskih stališčih je Predvsem razkrinkava sovražnost do teh revežev, ljudomrznost, in nobenega do upora do “organizatorjev in financerjev”, do trgovcev z ljudmi.
      Levičarji so medtem zmagali v pravičnejši in bolj častni drži. V nečem, česar sami sploh ne cenijo. To je čista blamaža za desnico. Naj še Merklova zmaga na volitvah, pa bo čisto posmeha vredna.

     • Nič ne razloži. To je neumna teorija zarote. Enako neumna kot trditev, da je potres v srednji Italiji kazen božja zaradi ravnanja ljudi.

      Vse migracije vseh časov bi lahko na tak način potem razlagali. Tudi migracije Slovencev skozi čas. Samo Tine Slovencem vendarle ne bo šel pripisovati, da so taki loleki. Sirci so zanj lahko popolni loleki, ki grejo po svetu samo zato, ki jim je nekdo naročil. Vojna in razmere v Siriji so pa izmislek, kajne?

      Smešna si, da temu nasedaš. In očitaš dobesedno “humanistom in papežu”, da so “to zakuhali”?

      Pa kakšni katoličani ste, ljudje? Kakšen odnos imate do svojega papeža, da take bedaste obtožbe trosite! Sramota!

     • IF, božjo kazen pa ne moreš primerjati s teorijo zarote.
      Sicer pa kaj ste se vsi oprijeli tega, da nas ima Bog rad, kot da bi imeli kake zasluge za to.

     • Lej, ne verjamem, da Bog načrtuje potrese in upravlja z njimi. Ne izključujem možnosti, da se motim. Če primerjava z migracijami ni dobra, jo lahko tudi umaknem. Vsekakor sem prepričan, da ljudje migrirajo v upanju, da grejo na bolje. Če bi jim bilo doma dobro, ne bi nikamor šli. Skoraj vedno grejo po svojem premisleku, ne zaradi komande.

     • Pa še fajn plačajo, zraven.
      Da pa Bog ne bi “upravljal” s potresi, pa res ne moremo reči. 🙂
      Čisto možno je, če ni celo verjetno. Kar je problem, so tisti, ki bi se sklicevali na to in obsojali grešnike, namesto da bi se bali, da njih ne bi doletelo. Tako bi to včasih razlagali. In danes nismo glede tega nič kaj pametnejši.
      Vsekakor pa Bog gotovo ne rabi nas, da bi ga branili in zagovarjali njegova dejanja.

     • Saj tudi nisem branil Boga. Če sem koga branil, sem tukaj obtožene “humaniste in papeža”. In uboge tavajoče begunske množice.

     • Ne vem, najbrž sem res čudna katoličanka !? To o papežu sem pa žal res povzela, čeprav v resnici zanj ne mislim, da je med temi ki so zakuhali.

 10. Kdo pa pravi, da bi naj bili izolirani?

  Gre samo za to, da naj bodo stvari v ravnovesju in v harmoniji kot si to tudi želi stvarstvo.

  Zakaj bi določene kulture (in gospodarstva)izničevali na prikrit ali pa odkrit nasilen način, druge pa poveličevali?

  Pred dnevi je predstavnik Kitajske poudaril, da so Kitajci odločno za povečevanje vplivov globalizacije. Logično, ker imajo od tega veliko korist.

  • He he. Znana je tista šala, da je najbolje biti Američan. Kamorkoli greš, se Coca Cola dobi.

   A še bolje Kitajec. Kamorkoli greš, so ti blagovne znamke vseh cenovno ugodnih izdelkov itak domače. 😉

 11. Drži. Na vsak način je treba odpraviti negativne globalizacije, ki se kažejo:

  – v izničevanju določenih kultur
  – v izničevanju določenih gospodarstev, zaradi česar postanejo določene države zelo ranljive za gospodarske, politične in vojne krize.
  – v uničevanju narave in zraka, ki omogočata življenje
  – v zrežirano povzročenih migracij in begunstev, ki povzročajo probleme v domovini in v tujini.
  in še in še…

 12. “Je treba za vsako ceno ugoditi globalistom ?”
  ——
  Ker so močnejši ? Prav zaradi takega razumevanja imamo v svetu vojne, suženjstva, krivice in mnogo gorja.
  Ker je to napačen odnos ki izhaja iz človekove nedozorelosti, katerega podpira v glavnem leva politika. Ker ta ne razume človeka, ne razume niti stvarstva in ne priznava niti Boga.
  Človek, ki ima do ljudi in do sveta zdrav in celosten odnos, globaliste zato ne podpira.

 13. IF, imel sem vas za pametnejšega, kakor se kažete v teh odzivih. Ali pa ne berete, kar je napisano.

  To, kar vi navajate, ni navedeno v mojem komentarju. Navedeno pa je, da nekdo ustvarja razmere, ki te ljudi poganjajo na pot.

  Tudi množične slovenske migacije čez severno mejo po vojni niso nastale kar tako, zaradi lepšega življenja. Za to je obstajal vzrok. Bali so se komunističnega režima in njihovih ekzekutorjev. Če tega ne bi bilo, bi ostali doma.

  Težave je treba reševati pri vzrokih, ne pri posledicah. To sem hotel povedati. Humanizem ni enakovreden nasprotnik zla in tudi ne more ničesar rešiti. Ker se ukvarja s posledicami in ne z vzroki. Humanizem je le obliž na vedno na novo nastajajočih ranah. Problem rešimo tako, da prepričimo nenehno nastajanje novi ran in ne z lepljenjem obližev. Še enkrat: energijo je treba usmeriti v vzroke in ne posledice.

  • Vem, tu so teorije, da ZDA ali pa Rusija namerno ustvarjajo kaos na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, da bi Evropi povzročili nepremostljive migrantske probleme, jo oslabili ali celo razgnali na prakose. Ampak to so precej hude teorije. Načelno je svet danes tako povezan, da ko kihne Evropa, da se prestraši tudi ameriško gospodarstvo ali rusko. In tudi obratno. Ne verjamem, da je v realnem interesu Amerike ali Rusije evropsko nazadovanje ali celo propadanje. Nenazadnje so nekoč po drugi vojni ZDA ogromno prispevale, da bi (zahodni) Evropi šlo čim bolje. Še danes prispevajo za Evropo ( in evropsko varnost) predvsem skozi Nato.

   Težave se v kompleksnem svetu pogosto enostavno zgodijo. Ne da bi za njimi stal nek veliki zločesti plan.

   • Ne verjamem v naključja. Zlasti na področju politike ne. In ne verjamem, da se stvari kar zgodijo same od sebe, da kar padejo z neba. Da ima prav vsako dejanje svoj vzrok, je znano že od 1. stoletja našeg štetja (Hermes Trismegist).

    Na svetu obstaja mnogo interesov, ki jih poizkušajo udejanjati globalni igralci. Obamova administracija je npr. skupaj z bližnjevzhodnimi zavezniki zanetila in vzdrževala mnogo vojn, katerih posledica je mnogo mrtvih, pohabljenih, ranjenih družin, porušenih domov in obetov ter migracij. Hkrati mnogi ne skrivajo, da so množične migracije in problikovanje evropskega kulturnega vzorca zaželeni. Naključje? Malo verjetno, ker je to globalna in ne lokalna zahteva in ker za temi zahtevami stojijo vplivne korporacije in vplivni posamezniki.

    Če vzamemo, da se stvari enostavno zgodijo, pomeni, da ne moremo nič storiti, da se zoper zlo ni mogoče boriti. Tega ni mogoče sprejeti, ker tudi ni res.

    S humanizmom, se proti zlu ni mogoče boriti. Humanizem in zlo sta soodvisna in se medsebojno krepita. Humanizem posledice zla malo polepša, da je zlo videti v lepši luči, in je tako njegova potuha in podpora.

    Težave lahko učinkovito rešujemo le pri vzrokih.

    • A ti imaš tudi “svoje štetje”?!
     Glede vzrokov, te je treba poznati, ne le govoriti da obstajajo. In si jih po možnosti še izmišljati. Le potem lahko kaj storiš. Tako pa je na desnici samo govorjenje kako je svet zloben in poln zarot. Tega sem vajen od levičarjev, ker ne znajo drugega, desnica pa bi morala znati bolje.
     Humanizem ni rešitev, ljudomrznost pa je res zlo.

     • Seveda da vzroki obstajajo, kot sem višje omenila, izhajajo iz človekovega odnosa do vsega. Dovolj je že da se ozremo okrog sebe tukaj na domačem terenu, da to opazimo.
      Ker ta odnos do sebe ni presežen, ostaja človek na ravni sebičnih interesov in ga ne zanima skupno dobro, pač pa njegovo izčrpavanje.

   • Gospod IF je zapisal: “Še danes prispevajo za Evropo ( in evropsko varnost) predvsem skozi Nato.”

    Mnogi ne mislijo tako. Mnogi mislijo, da USA ima z Natom kar lep profit.

   • Gospod IF govori po: “realnem interesu Amerike ali Rusije”.

    Mnogi drugače mislijo. Mislijo, da sploh ni “realnega interesa Amerike ali Rusije”. Trdijo, da je se interesa zahojenega prebivalca Amerike in Američana, ki proizvaja denar, sploh ne ujemata. Sta različna. Zelo različna.

    Interes Obame, ki je pošiljal umirat vojake na Bližnji vzhod je popolnoma drugačen od interesa mame, kateri sin je bil na Bližnjem vzhodu ubit. Ampak ne pozabimo, da je Obama dobil Nobelovo nagrade na kredit!

 14. Ne strinjam se z avtorjem, da ateizem ne obstaja.

  Ateizem obstaja.

  ******

  Teizem je nazor, ki priznava boga in njegovo vplivanje na svet.

  Ateizem je nazor, ki taji, oziroma ne priznava boga.

  ******

  Pa še enega o protekciji.
  …………………….
  PROTEKCIJA
  Papež je bil šele nekaj dni v nebesih, pa je že potožil Svetemu Petru:
  “Kaj se tu dogaja? Dobil sem majhno sobico, odvetnik nasproti mene pa ima hišo z desetimi sobanami! Nekaj je očitno narobe!”
  “Ne, nič ni narobe,” mu je odgovoril Sveti Peter, “delamo tako, kot mislimo, da je prav. Papežev imamo v nebesih dovolj, odvetnika pa samo enega!”

Comments are closed.