Je to polomija stoletja?!

31
Foto: The Slovenia Times.
Foto: The Slovenia Times.

Te dni smo priča predstavitvam o nepravilnostih, ki so spremljale snovanje in izgradnjo nove enote v Termoelektrarni Šoštanj. Policija je predstavila svoje izsledke, dopolnile pa so jo televizijske hiše in druga javna občila. Naj povzamem nekaj pomembnejših podatkov in vtisov iz teh dni. Škoda naj bi dosegala 285 milijonov EUR, povzročilo pa naj bi jo 10 osumljencev. Nekatere so nam novinarji celo predstavili, vendar me niso prepričali o njihovi krivdi, seveda tudi ne o njihovi nedolžnosti. Nastopajoči pa niso bili več enotni, tudi ne preprečljivi, kar je razumljivo, saj prihaja trenutek resnice in vsi se hočejo otresti svojega dela krivde.

Na zaslonih so nam prikazali vilo na obali otoka Krka, ki naj bi nam ponazorila, kam je ob tej izgradnji lahko odtekal denar. Ne, ni tako, ne gre za nekaj apartmajev, za denar, ki je izpuhtel, bi  na Azurni obali lahko zgradili turistično mesto za 10 000 (deset tisoč) turistov. Morda pa ga nekje že gradijo?!

Soočenja, ki smo jih spremljali na zaslonih, so prikazala na eni strani spretnost, ki je pomembna za gledanost oddaj, hkrati pa na drugi tudi nebogljenost novinarjev v dokazovanju resničnega stanja samega vlaganja. To je seveda razumljivo, tako dokazovanje zahteva ustrezno strokovno znanje, prave strokovnjake in nekaj časa, vendar ne nekaj let, pač pa nekaj mesecev. Uberemo pa lahko tudi drugo pot, na razpolago imamo dejanska podatka za določitev škode, to sta: 1 milijon EUR/MW in 47 EUR/MWh. Prva številka pomeni evropsko tržno ceno vlaganj za 1 MW električne moči in druga evropsko tržno ceno za 1 MWh električne energije.

Z upoštevanjem teh podatkov bi bila lahko vrednost vlaganj največ 700 in ne 1 400 milijonov EUR, cena električne energije na pragu HSE pa 47 in ne 60 EUR/MWh, ki jo bo HSE s težavo dosegala s povprečjem stroškov Dravskih elektrarn in Termoelektrarne Šoštanj, saj bo lastna cena iz TEŠ 6 po moji oceni 87 EUR/MWh. Ta razlika v cenah električne energije bo povzročila vsako leto izgubo v vrednosti 100 milijonov EUR. To izgubo bomo seveda plačali državljani!

Imena posameznikov ožje strokovne skupine prihajajo počasi na dan, do sedaj so se skrivali za poslovno skrivnostjo. Vendar je to le ožji krog. Njemu je treba dodati še vse oblastne organe in posameznike, ki so sodelovali v snovanju enote in njeni izgradnji.

Vsekakor je v primeru TEŠ 6 zatajila predvsem oblast! Zavedati se namreč moramo, da jo ne gradimo, ker bi jo potrebovali, ampak po mojem prepričanju zato, ker je dobitek 700 do 800 milijonov EURO tako mamljiv.

Postopek snovanja in odločanja o izgradnji TEŠ 6 ni bil pregleden in je potekal za zaprtimi vrati, skrit pred očmi javnosti. V urejeni državi se kaj takega ne bi smelo zgoditi. Račun za negospodarno rešitev bomo plačali vsi državljani in le vlada je tista, ki nas more in mora zaščititi pred spornimi in negospodarnimi vlaganji. Vlada je vedno odgovorna za neoporečnost postopka, ki ga predpisuje veljavna zakonodaja in to od zasnove, izbora do končnega prevzema enote. Tega nobena vlada v postopku TEŠ 6 ni zagotovila. Seveda nam tudi nobena ni dokazala smotrnosti te graditve.

Pred leti, najbrž se še spomnite, so se te vrste zgodbe začele z operacijskimi mizami in s kakšnim izgubljenim milijonom, danes pa smo skoraj tik pred izgubljeno milijardo. Strašljivo in pogubno za državo! Oblast je sodelovala pri vseh teh škodljivih rešitvah, zato je njena odgovornost nesporna in največja. Če bi se namenila gospodarno vlagati, bi vse te škodljive rešitve lahko preprečila. Odgovornost za te velike spodrsljaje tiči predvsem v državni upravi, ki je pri teh rešitvah sodelovala in ne spominjam se, da bi kdaj kakšen državni sekretar odstopil, ker se ni strinjal z odločitvami vlagateljev. Podobna je odgovornost obeh nadzornih svetov v HSE in TEŠ. Vsi ti so sodelovali pri odločitvah, ki so ustvarjale te pogubne posledice. Žal, tukaj še vedno ne iščejo povzročiteljev te zavožene izgradnje. Sam sem prepričan, da bi morali začeti iskati na ministrstvih.

Gotovo je najprimernejša rešitev pridobiti nazaj sredstva, ki so odtekla mimo. Vendar ne le 285 milijov, kot jih pogrešajo v policijski preiskavi, ampak 700 do 800 milijonov EUR. To znižanje vlaganj bi omogočilo HSE še sprejemljivo gospodarno obratovanje. Zanimivo, da v državni upravi, ne na gospodarskem, ne na finančnem ministrstvu za te vrste ukrepanj ni nobenega zanimanja.

Če je od izgubljenih sredstev le 285 milijonov takih, ki jih uvršča policija med tiste, ki so lahko posledica kaznivih dejanj, ostane še najmanj 415 miljonov EUR tistih, ki so potem posledica nestrokovnih odločitev. Kaj pa s temi? Jim bomo to škodljivo nestrokovnost kar spregledali? Ni odločujoča samo škoda, ki so jo povzročili, pomembno jim je preprečiti, da bi jo delali naprej, saj vsi še vedno trdijo, da je to najboljša rešitev. Strokovnjaki, ki s svojo nestrokovnostjo delajo škodo, so družbi nevarni najmanj toliko kot osumljenci kaznivih dejanj.

Izgradnja TEŠ 6 je vzorec razgradnje vrednot slovenske države. To je usmeritev, ki sta jo ustvarila »nacionalni interes«, skrb za družinsko srebrnino in prijemi, ki se ohranjajo iz obdobja socializma. Z vrednostnim naborom, ki ga še premoremo, s tako usmeritvijo le izgubljamo. Sam sem prepričan, da država ne zmore gospodariti, zato je edina pot za našo blaginjo odprodaja srebrnine, odprodaja državnih podjetij.

TEŠ 6 je vzorec, ki se v spodobni družbi ne bi smel zgoditi. Podtaknila sta nam ga stroka in oblast, ki ostaja ravnodušna, čeprav pravljična rešitev že izgublja svoj sijaj. Neupravičenemu presežku vlaganj, ki dosega 700 do 800 milijonov, bomo vsako leto dodali še 100 milijonov EURO izgube v Holdingu slovenskih elektrarn.

Polomija stoletja?! Presodite sami!

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


31 KOMENTARJI

 1. DA!

  To je zavožen primer stoletja.

  Prvič je cena gradnje narastla za 300%, ker to ni gradil privatni lastnik in privatna podjetja, ampak država, kjer so birokrati na vseh stopnjah tlačili denar v svoje žepe, velik delež pa je dobila vrhuška, mafija.

  Drugič: proizovodnja cena je med 80€ in 100€ za MWh. Tržna cena te pasovne energije pa je že 4 leta in po ocenah bo še vsaj 5 nadaljnih let okrog 30€.
  Celotni trije bloki: 4, 5 in 6 naj bi dajali okrog 1.000MW moči vsako uro, 24 ur na dan.

  Torej TEŠ dela vsako uro 50.000€ izgube, na dan 120.000€ izgube. Barabe že iščejo kako nam bodo te izgube pokrili z davki na avtomobile in energetske račune.

  Dejte ta stari naštet nasedlje SFRJ projekte: Obrenovac, JLA bunkerji, JLA supersonično letalo, …

  • Od kje vam podatek, da je tržna cena 30€/MWh? In skoraj nobena termoelektrana ni zgrajena za delovanje v pasu ampak za pokrivanje izgub ob izpadih – predvsem za tercialno rezervo.

   • Borza energije v Leipzigu, kjer vsi proizvajalci lahko prodajajo trgovcem energijo in se cena transparentno določi na tržnem temelju: ponudba-povpraševanje.

    http://www.eex.de glej produkt električne energije PASOVNA ENERGIJA , “BASE”
    V določenih dneh in urah je cena celo negativna.

    Jedrske in termoelektrarne na premog so vse pasovne elektrarne in imajo 8.000 obratovalnih ur na leto. Narejene so za polno in stalno proizvodnjo. Ker se zaganjajo 6 do 8 ur in se ustavljajo 6 do 8 ur.

    TE na plin in nafto pa so prvenstveno narejene za regulacijo, za terciarno regulacijo, za rezervo za VE in SE ( zato moramo računati ceno SE in VE plus ceno plinske TE iste moči) in za pokrivanje konice.

    TE TO je tako zastarela elektrarna in ima tako visoko proizvodno ceno zaradi visoke cene dokaj slabega premoga ( cca 120€ na MWh), da je že 25 let izgubaš. Problem je, ker politiki podkupujejo rdeče revirje z milijoni dakoplačevalskega denarja za “zapiranje rudnika”, hkrati pa so naši vrli elektroenergetiki Evropskim regulatorjem prodajali TE TO kot regulacijsko elektrarno, za kar so dobili tudi večino milijonskih kazni in okoljevarstvenih kazni, ki so tako visoke, da so višje od nakupne cene elektarne in jih zadnji ruski kupec ni hotel pokriti.

    Rdeča mafija in rdeči birokrati delajo megalomansko škodo našim otrokom in vnukom. Danes jim kradejo mleko in prihodnost, kradejo našim vnukom milijarde €.

  • Mimogrede,rudnik urana na Žirovskem vrhu z vso infrastrukturo in objekti v dolini,
   vse to je produkt norega morilca,ki fantaziral o lastni atomski bombi pod okriljem
   diktatorske države,tam so odtekle miljarde!

   • Uranova ruda v Žirovskem vrhu je tako siromašna z uranom, da je v zadnjih desetletjih bilo pridobivanje urana iz nje 3x dražje kot se jo da kupiti na svetovnem trgu. Dokler bo te kvalitetne rude v izobilju ( vsaj 100 let), se Žirovskega rudnika ne bo splačalo na novo odpirati.

    Še en megalomanski izgubaški projekt se je dogajal v 70 in 80 letih v Velenju z nekim podjetjem ESO ali kako se že imenuje, kjer je Janševa poslanka bila dolga leta direktorica Zofija Mazej… Pokuril je nekaj milijard dolarjev, vse je šlo v nič.

    Verjetno je Titova mafijska klika največ denarja pokurila cca nekaj deset milijard dolarjev za gradnjo varnostnih bunkerjev po celi Jugoslaviji, kamor bi se lahko zatekla komunistična elita za nekaj mesecev v primeru napada SSSR ali ZDA.

 2. Obenem pa likvidirajo TE Trbovlje?!
  Mimogrede, Rotniku so doma našli v sefu 3 milijone € v gotovini?! Nihče nič. Vsaj ne še. A se bojim da iz te policijske preiskave ne bo kaj posebnega. Pred tem je bilo toliko nekih revizij, pa nič. Zdaj so pa policaji našli 285 mio€. Ja, seveda.

  • Zdravko,
   ne repenči se glede TE Trbovlje, ker nimaš pojma kaj se tam dogaja in bi jo morali že pred 40 leti zapreti.

   Rotnik je s 3 milijoni € mala riba.
   Verjetno sta večino podkupnin dobili SD in SDS ter pa glavni lobist v energetiki PK, ki je tudi med 10 obsojenimi.
   Verjetno pa je velik del drobiža pobral skoraj vsak birokrat vpleten v tej odločevalski verigi, ki je pomagal skrivati in retuširati in ponarejati dokumente.

 3. O Tešu je bilo že zelo dosti povedanega.
  Sedanje obtožnice so megla. 280 milijonov obdolženi niso poneverili. Vsak je dobil drobiž, ki je sicer lahko kazniv, ni pa zamajal finančne konstrukcije.Deanar je odtekel ali v elektrogospodarski sistem, ali v rudnik Velenje, ali v občine Saleške doline, ali pa k SD.
  Prav SD je glavni krivec za odtekanje denarja.
  Tam so tisti, ki ne znajo pojasniti, kam je odsteklo 200 milijonov.

  • 280 milijonov je pljunek proti milijardi in 200 milijonov poniklega denarja.

   Prva cena je bila 600 mio. Potem pa je narastla na 1,5 milijarde – a zadnje leto sploh več ne poročjao koliko denarja je še dodatno šlo. Sklepam, da se je investicija ustavila nekje pri 2 milijardah oz. pri 2.000 milijnoih €.

   Sedaj pa še prištejmo 3 milijone € izgube vsak mesec, ki jo ta TEŠ pridela. Skoraj 40 milijonov € IZGUBE VSAKO leto.

 4. Pozdravljeni,

  rad bi samo preveril, od kje razpolagate s podatkom 47 €/MWh – ali je to cena na SLO trgu ali je to cena kje drugje? Rad bi še pridobil odgovor, kako ste upoštevali obratovalne ure in s kako močjo bo delal TEŠ 6?

  • G. Urankar je bil zaposlen v elektrogospodarstvu v času državno dirigiranih cen, ko je bil ELES lastnik prenosnih omrežij in vseh elektrarn.

   Pa so politiki (CK ZKJ) umetno določali ceno. Najbrž je jasno, da so dravske in savske elektrarne večino dobička pretakale v izgubaše Trbovlje in Šaleški bazen.

   Tako, da se on spomni te umetne ( politkomisarske, monopolistične) cene, ki je takrat krožila od ust do ust zaposlenih v elektrogospodarstvu.

   Ko Virant krči plače, naj najprej skrči plače teh v E sektorju, saj imajo 40% višje kot vsi ostali sektorji.
   Še prej pa naj ukine vse agencije in njihove zaposlene, saj je vsa ta sinekurna golazen SD volilna baza.

  • Poglej svoj račun: recimo jaz plačujem mesečno 40€.

   15€ plačam VT in NT po impulzih, 5€ plačam na priključno moč, potem pa plačam prispevkov 8€, omrežnino 10€ ( SOPO in SODO) in DDV 10€.

   Polovica je davkov državi.
   Prispevki za OVE ( sončne elektrarne – ki so nas prišle še vsaj 2x dražje kot Šoštanjka).

   Glavni problem socializma je, da imaš na vrhovih in odločevalskih mestih butast folk, ki je gor prišel z negativno selekcijo. Ta butast folk(birokrati, FDVjevci, “pravniki”, “ekonomisti” pa monopolno sprejema NEUMNE in GOSPODARSKO KATASTROFALNE ODLOČITVE. To je glavni problem socializma, ne pa mafija in pogoltna birokracija.

   V kapitalizmu je pozitivna selekcija,
   osebna odgovornost,
   vsak igra posel s svojim denarjem, zato je ekstremno previden, razumen in analitičen.

   • Moč domišljije pri izbiri imen za davke:

    Obračunska moč,
    trošarina,
    števčnina,
    omrežnina,
    dva dodatka
    in en prispevek.

    Cena električne energije je na mojem računa cca
    25,7% končne cene računa.
    Torej za cca 75% je raznih davkov !

 5. Gospod Urankar, kakšen energetik pa ste: tale stavek je pa velika strokovna napaka.

  “Zavedati se namreč moramo, da jo ne gradimo, ker bi jo potrebovali, ”

  V Sloveniji krvavo rabimo pasovno elektrarno. Na izbira sta bila blok TEŠ6 in JEK2b.
  Oba bi morala biti zgrajena od privatnih lastnikov. Brez države. Tako bi dosegli normalne investicijske cene. Takoj, ko pa se država vplete v gradnjo mega ali mini projektov – takoj se investicijska cena poveča za 300%, pa še vprašljiva kvaliteta izgradnje je. Vemo, da se v Italiji mostovi in avtoceste podirajo par dni po odprtju. Delavec CP mi je pravil, da so naše avtoceste prav tako goljufivo narejen, saj morajo delavci že po 2 letih ponovno polagati asfalt, ker ga je na cesti namesto 10 cm debeline samo 2cm. Prav tako je vprašljiva kvaliteta betona – ker so kradli cement ali pa je v njem premalo armature, ker so kradli mreže in vezno železo.

  Slovenija 20% elektrike uvaža zadnjih 20 let.
  Mislim, da porabimo konično dnevno 1,8GW moči do 2,2GW pozimi.
  Številk o energiji pa ne najdem. Nekaj TWh.

  Najbolj butasto je poslušati POPULISTIČNE brezveznike, ki pravijo, da bi to lahko pokrili s SE ali VE – ker pojma nimajo o ( zelo majhnih) obratovalnih urah in o rezervi zanje, saj so to nezanesljive elektrarne.

  • Za Hrvate se zdi, da bi se kdovezakaj radi znebili svoje polovice JEK. Če to odkupimo od njih, bi proizvajali samo z JEK + hidroelektrarnami dovolj za lastne potrebe.

   Če mene vprašate, bi bilo razumno, če parlament z zakonom prepove proizvodnjo elektrike iz premoga.

   Sicer nas pa ne bi bilo konec, če vnaprej nekaj manjkajoče elektrike uvažamo. V Evropi jo je več kot dovolj in cene so ugodne.

   Banane tudi uvažamo. A kdo razumen zahteva, da smo samopreskrbni z bananami? 😉

   • Hrvatje niso neumni in ne nori, da bi prodali kuro, ki nese zlata jajca.

    TE na premog so temeljne elektrarne naslednjih 25, ce ne celo 50 let, le podjetnik jih mora graditi, sodobne in ob nadzoru emisij drzave ali evrope.

    Energetika je stroka in z njo se ne sme ukvarjati trgovec z banami. Gre za stabilnost èesa. MWh niso banane, ampak minutno lovljenje porabe s proizvodnjo, sicer pride do razpada sistema in bo skoda ranga stotine milijonov €.

 6. Sicer pa, ko spremljate, kako se bo vnaprej v politiki in pred pravosodjem odvijala štorija s TEŠ6 razmislite, koliko sodnikov, koliko “strokovnjakov”, koliko novinarjev, koliko politikov in koliko volitev se da s temi stotinami davkoplačevalskih milijonov, ki so šli v nekoristno stvar, kupiti?

  ( Ne trdim, da so vsi kupljivi, ampak mnogi žal so- pri tako velikih vsotah toliko bolj.)

 7. Nekje sem bral, da je od osamosvjitve do danes odteklo iz Slovenije v glavnem v davčne oaze okrog 80 miljard evrov. Še lani so krpali luknje v bankah s 5 milijardami, letos bodo verjetno odkrili novo luknjo. Vi, ljudje, ste pa tako malenkostni, da se sekirate, ker so v Tešu razkradli milijardico. Menda niste sami Gorenjci!

 8. 80 milijard v davčnih oazah, pa se še ena slovenska stranka ni resno lotila te teme! Niti pred volitvami ne, pa čeprav bi bila to dobra propaganda. Če bi slovenska država samo dosegla ta kapital za korektno obdavčenje kot velja v Sloveniji ( pa recimo da bi obljubila odpustek in obdavčila za nazaj po normalni in ne kazenski stopnji), bi to takoj rešilo proračunsko luknjo. Verjetno celo proračunsko luknjo za skupaj nekaj let nazaj.

  In razlaga, zakaj se nobena politika in nobena vlada tega ukrepa v skupno korist niti ne skuša lotiti? Verjetno imajo politiki vseh vetrov pri tem prste v medu. Če nič drugega, vsaj kakšno neprijavljeno depozitno vlogo kje v bližnji tujini. Kdo bi pljuval v lastno skledo. 😉

  • IF: “80 milijard v davčnih oazah, pa se še ena slovenska stranka ni resno lotila te teme! Niti pred volitvami ne, pa čeprav bi bila to dobra propaganda.”
   ========

   Kakšen naiven komentar, kaže na splošno zaslepljenost ljudi.
   Gre za to, da je državo po letu 1991 obdržala (rdeča) mafija. Ni bilo lustracije, in zato je to tako. Menda ni bilo za pričakovati, da bi se t.i.rdeči direktorji, bančniki, sindikalisti, sodniki, novinarji kar sami umaknili.
   Katere stranke naj bi kaj vedele o tem kje je denar in kdo ga je kam deponiral? A opozicijske? Tega ne vedo niti pozicijske stranke kaj šele opozicijske. Politiki, ki so trenutno na oblasti v bistvu niti nimajo glavne besede, so samo v funkciji, da se stanje ohranja in za silo ugodi EU-ju.
   Če za koga, je to posel za policijo, tožilstvo, sodno vejo oblasti, ampak ti so premreženi z mafijskimi lobiji, politiki so tukaj samo še za okras.

   Da bi si kakšna stranka naredila dobro propagando???

   Dvomim, samo spomnimo se bratov Podobnik, ki sta bila še v prejšnjem tisočletju polna usta preganjanja kriminala. Vsi so se delali norca iz njiju in ju poimenovali za “Brata Nadpoštenjaka”.

   Mafije se ne bomo zlepa znebili, verjetno niti ne na miren način.

   • Mislim, da je Nemčija uspela vsaj s pritiskom na Švico, da je konec tajnosti bančnih vlog nemških državljanov v Švici, da torej nemška država pobere davke v isti odmeri kot obdavčuje v bankah na nemškem ozemlju. Pa še nekaj kazni za nazaj so morali varčevalci- davčni utajevalci plačat. Tudi Luksembrug in Avstrija sta prisiljena postopno popuščat. Za eksotične davčne oaze, ki so še vedno del Združenega kraljestva, bomo še videli. Načelno lahko EU realno pritisne na britansko vlado. Na Cipru je svoje naredila kriza in ukrepi europskih monetarnih oblasti.

    Skratka, nekaj se da naredit, če se hoče. Pogoj je resna volja za to. Ki je niti desnica ni pokazala, čeprav naj bi po tvoje te milijarde bile le v rokah rdečih tranzicijskih prikoritnikov. Če je to res, zakaj se ne zganejo SDS, N.Si ali SLS in o tem poslušamo kvečjemu Luko Mesca in Klevovo ( ex evropsko poslanko SD)?

    p.s. Usoda SLS v zadnjih letih priča kvečjemu, da je za to stranko škoda odhoda bratov Podobnik. Po odhodu Marjana Podobnika so namreč v permanentni krizi, ob tem, da je le Radovan Žerjav krajši čas kazal, da bi lahko imel nekaj liderskega potenciala.

  • Lepo, da se jansist kdaj kaj razmišljujoče vpraša.
   Zakaj so tiho? Ker so bili prav tako podkupljene, sicer veliko manj kot SD in LDS, a še vedno dovolj, da so bile tiho, tako kot pri mafijskem projektu gradnje avtocest.

   • Kakšen janšist? Sem vendar zastopnik SVP za Slovenijo. Ali daljše: Sudtiroler Volkspartei.

    Imaš se za liberalca po škotskih vzorih ( slovenskih se sramuješ, si sam zadnjič priznal), obnašaš se pa bolj kot Highland red cattle. Če ne veš, kaj to pomeni, vtipkaj na strica google in si dobro oglej kako fotko. 😉

 9. Pa za otroke in vnuke se bojite, ker bodo odplačevali! Bodite veseli, ker jih niso poklali ali spražili na soncu! V bistvu nam gre dobro, skoraj tako kot v SFRJ, to vedo volilci, ki ne marajo sprememb!

Comments are closed.