Je sredina prazna?

17

Aleš Maver: Je sredina prazna?Oni dan sem na enem od nemških kanalov gledal oglas, ki je vabil k udeležbi na evropskih volitvah. Njegovo sporočilo je bilo naravnost beraško. In čeprav je bil vsaj na zunaj namenjen temu, da navduši čim več volilnih upravičencev takole na splošno, ni bilo moč spregledati podtona, ki je obupano pozival h glasovanju za tiste politične sile, ki naj bi bile »normalne«. Ob tem si nisem mogel kaj, da se ne bi spomnil na naslov menda zadnjega poročila Delovega dopisnika iz ZDA pred zadnjimi predsedniškimi volitvami čez lužo. Naslovil ga je Upanje na ohranitev statusa quo. Ali nekako tako.

Sredina že, a kaj je v njej?

Kot vemo, v ZDA volivci slednjič niso izbrali ohranitve statusa quo. Razlog je bil tudi v nespodobnem povabilu vladajočih demokratov. Ti so za glas za nadaljevanje svoje oblasti z obrabljeno političarko Hillary Clinton ponujali nesramno več istega, celo slabšega. In ni videti, da bi se voditelji sedaj vodilnih evropskih političnih skupin iz tega nazornega zgleda kaj veliko naučili. Njegov osrednji argument je namreč slejkoprej ta, da se bodo Evropejci, če ne bodo glasovali za nadaljevanje istega, zbudili v nočni mori pod taktirko »slabih fantov«. In deklet.

Seveda je zelo velikemu dela tistega volilnega telesa, ki bo najpozneje čez dva tedna oddalo svoj glas, jasno, da zgolj nezadovoljstvo s sedanjim stanjem še ni dovolj dober razlog za podporo desnim in levim populistom. Navsezadnje doslej neuspešno strganje s stolčkov popolnoma zbankrotiranega venezuelskega režima lepo kaže, kako trdovratne težave si nakoplje okolje, ki ob nezadovoljstvu z etabliranim političnim razredom nasede obljubam o bližnjicah prvega populista, ki pride mimo. Vendar je bilo tudi na severu Južne Amerike prejkone tako, da sta stranki, ki sta se štiri desetletja izmenjavali za krmilom, vse do zadnjega podcenjevali ljudsko nezadovoljstvo in nista z ničimer dali vedeti, da sta se pripravljeni spremeniti. Nazadnje naj bi jima volivci pač izstavili prazno menico za nadaljevanje statusa quo. Vendar se je po demokratični odločitvi državljanov zgodil  Chavez in za njim Maduro.

Zaradi tega se človek skoraj ne more ne strinjati z oceno enega slovenskih kandidatov za evropske poslance, da bo ključno vprašanje bližnjih volitev, ali bo center vzdržal. A takoj za tem se postavlja vprašanje, ali ni center že kar nekaj časa prazen.

Boj za dušo Evropske ljudske stranke

Ko si zastavljamo omenjeno vprašanje, moramo pomisliti predvsem na Evropsko ljudsko stranko. Socialdemokrati in liberalci namreč v glavnem opravljajo tisto, kar od njih pričakujejo njihovi podporniki. Njihovi menda konservativnejši partnerji so v večji zagati. Zanje namreč ni dovolj, da zapičijo zastavico in rečejo »mi smo sredina«, pač pa morajo to dokazati. Najprej imajo kot največja politična skupina v Evropskem parlamentu v zadnjih dveh desetletjih več odgovornosti kot drugi. Nato so z izbiro zadnjih dveh predsednikov Evropske komisije iz svojih vrst (vključno z izbiro nekaterih komisarjev) ogromno prispevali k padcu standardov na tem področju in k občutku, da so evropski položaji predvsem sinekure za drugo- in tretjerazredne politične upokojence ali vsaj ljudi, ki sicer nimajo kam. Čeprav to kajpak ni glavni razlog za strm upad delnic zamisli o tesnejšem evropskem povezovanju, ki so pred petnajstimi leti še cvetele, je šibka posadka na vrhu EU nedvomno slaba reklama zanje. V zadnjih letih je bil v njej verjetno najprepoznavnejša figura socialdemokrat Martin Schulz, čeprav so večino funkcij zapolnjevali konservativci. Tudi zato danes obveljaš za popolnega čudaka, če navijaš za več elementov evropske federacije.

Vendar je še bolj pereče vprašanje izgube istovetnosti Evropske ljudske stranke v času, ko je bila skoraj neprekinjeno na čelu Evropske unije. O občutku, da je vsaj na zahodu celine v vseh osrednjih vprašanjih kapitulirala pred liberalnimi in socialdemokratskimi zavezniki, sem na tem portalu že veliko pisal in tega ne bi ponavljal. Kandidatura Manfreda Webra kot predstavnika stranke, v kateri se prepletajo »zahodne« in »vzhodne« komponente Evropske ljudske stranke, je bila v tem oziru obetavna. A zdi se, da se je možakar povsem vživel v vlogo ohranjevalca statusa quo in da je posvojil vprašljivo retoriko, češ, volite za nas, da ne bodo zmagali »oni«. Kajpak ni scela izključeno, da se bo potem, ko bo enkrat varno ustoličen na čelu komisije, vedel drugače, kar se ne bi zgodilo prvič. Toda za dušo Evropske ljudske stranke bi bilo zelo dobro, ko bi bila prihodnja koalicija v Evropskem parlamentu takšna, da bi se njeni jedrni privrženci počutili bolj slišane in zastopane. To bo z izbiro partnerjev zgolj levo od sedaj najmočnejše skupine težko. Webru recimo ne bi smelo biti pretežko razmisliti o navezavi s konservativci in reformisti. Tudi med socialdemokrati in liberalci so namreč njihovi lastni »orbani«, ki so sicer precej manj v soju žarometov. Omenim naj le romunske in slovaške socialdemokrate ali pa estonsko Zvezo centra med liberalci, za katero je nedavno sklenjena koalicija s populisti verjetno manjši problem od še nedavno zelo bližnjih odnosov s Putinovo Enotno Rusijo, nekakšno »pramaterjo« evropskih populistov leve (in vse bolj tudi desne) provenience.

17 KOMENTARJI

 1. EPP je največje razočaranje zadnjega mandata. Je glavni krivec za krizo EU. Njeno vodstvo se, kot kaže, tega sploh ne zaveda. Podobno kot postkomunisti pri nas, strašijo, kaj se bo hudega zgodilo, če oni in njim podobni (levičarji) ne bodo več imeli glavne besede.

  Te volitve bodo dober test zdrave demokratičnosti Evrope.

 2. Zelo žalostno bi bilo, če bi EPP izgubila. Da bi se okrepili socialisti ti ali oni, na račun EPP je obupna računica. Upam, da se to ne bo zgodilo. Navijam za EPP brez zadržkov. In da bi se držali desno, namesto da bi iskali sredino, kot predlaga avtor. Na sredini je luknja!
  Avtor je na sredini. Ni mu všeč stoletja stara stara fraza o “slabih fantih”, ampak rabi še “dekleta”. Sramota za takega intelektualca.

 3. V clanku ni omenjena izrazita podpora Putinovega rezima evropskim desnim evroskepticnim populistom, med drugim Le Penovi in Salviniju. Seveda so na Putinovi placilni listi tudi nekateri levi populisti in celo socialdemokrati kot bivsa kanclerja Shroeder in Kurz. Menda celo ljudski Wolfgang Schussel.

  Ljudska sredina z Weberjem ni brez vsebine. Njegov zadnji predlog skupne evropske vojske nosi zelo pomembno vsebino. S skupno vojsko bo Evropa varnejsa navzven. Pred nekontroliranimi migrantskimi valovi. Pred Rusijo z njenimi moznimi, ce ne celo verjetnimi nadaljnimi ekspanzijskimi poizkusi. S skupno evropsko vojsko bo mocneje garantiran mir Evrope navznoter.

  Ampak, spostovani Ales Maver, taka politika ni koalicijsko zdruzljiva z razbijalci Zdruzene Evrope, z nacionalisti, niti z zavezniki Vladimirja Putina. Tako zal je, da potem ostane povezovanje proti liberalcem in levi sredini. Seveda bi morala EPP pri tem narediti vse, da ne izgubi identitete prodruzinske opcije in zagovornice tradicionalnih civilizacijskih vrednot in vladavine prava.

  • Nekateri so, kot pravite, na Putinovi plačilni listi, drugi na Sorosovi, tretji morda na kakšni tretji. Različni interesi, ki niso v prid Evropi in Evropejcem, torej vladajo Evropi.

   Do sedaj so prevladali tisti, ki so na Sorosovi plačilno listi. Rezultat uresničevanja Sorosovega programa je znan in ga ne bom ponavljal. Da bi t.i. Putinovi plačanci poizkušali uresničevati kakšen protievropski program, še nisem slišal. Kolikor vem, se tudi nihče izmed njih ne zavzema za razbijanje Evrope. Radi bi le, da se v EU bolj upošteva glas ljudstva, katerih predstavniki so.

   Žal je sedanja evropska elita zgubila stik z ljudstvom in služi predvsem svetovnim, s kulturnim marksizmom zastrupljenim, centrom moči. Prepad me elito in ljudstvom je postal prevelik. Zato bo verjetno prišlo do korekture. In prav je tako.

   • Putin zavestno dela na slabljenju, celo razbijanju Evropske zveze. Zal tudi krogi okoli predsednika Trumpa. Evropa v vodstvu potrebuje politike, ki so neodvisni od Putina, Trumpa in kitajskega vodstva. Tudi od Sorosa, seveda.

 4. Sredina bi naj bila porok varovanja trdnih evropskih temeljev Evrope, kar pa žal ni, saj so se evropski temelji že zelo razrahljali.

  Očitno je bilo narobe, da je CDU v preteklem mandatu v španovijo z levico in se praktično zlila z levico. Zato ni čudno, da so nezakoniti migranti nezakonito, torej nasilno zaposedli Evropo in da je v posledici tega izstopila iz Evrope Združeno britansko kraljestvo ter da so mnoge države obdane z žico.
  Žalostno je, da se je vse to zgodilo. Vendar je resnično. Vzroki za ta fiasko,pa še odpravljeni.

  • “Sredina naj bi bila porok varovanja trdnih evropskih temeljev …”
   __
   Saj, v španoviji z levico je medse sprejela države bivšega vzhodnega bloka, brez da bi njihovo zgodovino sploh razumela.

 5. Sredine ni-treba je izbrati vsaj bolj ali manj levo in desno ter v posebnih križiščih upoštevati tudi obvezno smer-da o stop znaku in rdeči luči ne govorim. Po potrebi pametno uporabljati volan,sklopko oz.prestavljanje in zavoro.Vsak,ki bi bil rad šofer ali opravilno sposoben aktivni državljan oz.politik,bi moral opraviti osnovni državljanski vozniški izpit,ki bi mu sploh omogočal izbirati prave odločitve. Naše izobraževanje pa tega na splošno ne podpira.Rezultati bodo temu primerni.

 6. Desnica se totalno diskreditira s svojim strahopetnim odnosom do migrantov in terorizma. Zato je težko pričakovati, da bi se politika obračala bolj v desno. Na ta način bo levica še naprej zmagovala.

  • Ah, bejz bejz. Ljudje upraviceno zelijo varnost. Pred terorizmom in drugim kriminalom. In pretiranimi migracijami, ki prinasajo te in druge groznje. Ne more Evropa dopustit, da jo preplavijo stomilijonske ali milijardne mnozice ljudi povsem drugih kultur in navad.

   • Ljudje lahko to želijo in si mislijo, da upravičeno. vendar tega ne bodo dobili. In jaz se strinjam s tem. Ne na tak način. Če hočeš varnost, ostani doma. Takole brez morale ne moreš hodit naokoli. Zato bo desnica še naprej izgubljala.

   • Begunskega vala je že zdavnaj konec. Od vsega je ostalo to, da je desnici begunski val prišel prav, da bi prevzela oblast. Ni ji uspelo. To je tisto, kar je dobro pri vsem skupaj.

   • Še slabše. Dodobra je zdesetkala lastne vrste. Pojavi skrajne desnice ji niso nič kaj v prid. Pravzaprav je prišla na slabše.

 7. Jansa, Tonin ali Podobnik niso izumili migrantov. Stevilno ugotovljenih ilegalnih migrantskih prehodov pa skokovito raste. Ni res torej, da migrantskega vala trenutno ni. Desettisoci nestrpno cakajo v Bosni na moznost preboja proti Sloveniji. V perspektivi so pa mozne, ce Evropa ne bo zacela voditi ucinkovite politike odvracanja, se povsem druge stevilke.

  • Ah, seveda, na planetu se dogaja. 🙂 Samo nekaterim ne dovolj. Mislim, da glede na razmere, lahko rečemo da vala ni. Desnica se je spotaknila, žal. Tile poskusi z migrantskimi evforijami so patetični. Ne gre mi v glavo, da tega niso videli že prej. In zdaj vsa Evropa izgublja.

Comments are closed.