Je Marjan Šarec pravilno razumel papeževo sporočilo?

6
Je predsednik vlade Marjan Šarec pravilno razumel papeževo sporočilo?

foto tamino

Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec je 27. junija 2019 obiskal Vatikan. Tam ga je v Apostolski palači v avdienco sprejel papež Frančišek, vrhovni pastir Katoliške cerkve, vodja Svetega sedeža in države Vatikansko mesto v eni osebi. Rekel bi, da ni šlo za zgolj vljudnostni obisk. Do njih prihaja, ko recimo neki veleposlanik konča svoj mandat. Srečanje voditeljev dveh majhnih držav, od katerih ima ena bistveno večji vpliv na mednarodnem področju pa tudi na mnogih drugih področjih kot druga, lahko razumemo kot priložnost za ureditev nekaterih pomembnih družbenih vprašanj. In da ne bo pomote: za srečanje je zaprosila Slovenija in ne obrnjeno.

Kakšen je bil njen interes? Upam, da ne zgolj ta, da bi premier v kovčku iz Vatikana prinesel par lepih fotografij. Te bodo njemu zvesti mediji, ko bo šlo za nohte, radi pokazali, da ljudje ne bi pozabili, kako dobro da sodelujeta država in Cerkev, in to na najvišji ravni.

Vzgojno-izobraževalno področje je del pastoralnega delovanja Cerkve

Predsedniku vlade Šarcu je bilo, kot je po zasebnem srečanju povedal novinarjem, najbolj všeč papeževo sporočilo, da je namreč prvenstvena naloga Cerkve pastorala. Tudi sam sem bil navdušen. Upam le, da je premier to papeževo sporočilo dobro razumel. Pastoralno delovanje Katoliške cerkve namreč ne pomeni, da se mora Cerkev ukvarjati le z bogoslužjem, h kateremu tu pa tam v ljubljansko stolnico zaide kak politik, ampak to delovanje zajema še veliko drugega, kot na primer versko oskrbo v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih, sodelovanje kuratov na mednarodnih vojaških misijah in domačih tleh, skrb za sakralno dediščino, ureditev položaja duhovnikov in drugih verskih delavcev ter seveda tudi vzgojno-izobraževalno področje.

Prav slednje je v zadnjem času spet predmet ideoloških bojev. Odločba Ustavnega sodišča o sofinanciranju izobraževanja v zasebnih OŠ, o kateri je preteklo že veliko črnila, še kar ni uresničena, državna oblast pa išče vedno nove načine, kako bi jo obšla. Premier Šarec je moral papežu Frančišku in državnemu tajniku Svetega sedeža kardinalu Pietru Parolinu priznati, da ga je njegov minister za izobraževanje pretental. Služba vlade za zakonodajo in zakonodajno-pravna služba Državnega zbora sta namreč mnenja, da je Pikalov predlog zakona protiustaven.

Pa se bo kaj spremenilo?

Kot kaže, se na ministrstvu za izobraževanje na to požvižgajo. Svojo namero o totalitarizaciji šolstva želijo uresničiti s fijakarskim galopom. Javnost prepričujejo s tem, da jim pritrjujejo štirje nekdanji šolski ministri. Kar pa ni niti polovica, če vemo, da imamo že 13. vlado, in to kljub temu, da se je Gabrovo ime v njih največkrat pojavljalo. SVIZ (Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture) je o tej temi napovedal kar referendum. Ta bi nas, kot je izračunala civilna iniciativa staršev otrok v zasebnih OŠ, stal toliko, kolikor znaša 10-letni prispevek do 100-odstotnega financiranja vseh nedržavnih OŠ v Sloveniji. Ja, tako daleč želijo iti.

Upajmo, da je prevajalec Šarcu papeževe besede korektno prevedel.

Vir: Družina št. 27, 2019, str. 5

6 KOMENTARJI

 1. Mene bolj zanima, ali je prevajalec pravilno prevedel papežu Šarčeve besede?
  Bojim se, da se nista in se nikoli ne bosta razumela.
  Kot lepo piše nekje drugje na tej strani: Sramota!

  Tudi cerkev je lahko sram – da pošilja take ljudi k papežu.
  Razvrednotila je svoje poslanstvo in samega papeža.

 2. ” Pa se bo kaj spremenilo? ”
  – Nič se ne bo spremenilo, ker tako oblast voli in izvoli 800.000 (cca 50%) NEVOLILCEV, ki niso šli na volitve. Torej jih življenje v državi(?) – med njimi tudi veliko vernih nevolilcev – NE ZANIMA.
  In danes NE JAMRAJTE. Ko vas bo zanimalo kako in v kakšni državi boste živeli in, če vam vernim bo pri tej razmisli pomagal sam BOG – se bo kaj spremenilo. Danes pa živite v UKRADENI komunistični (ne)državi !

 3. Strinjam se 101%, da “ukradena Cerkev nekaterih močnikov v Sloveniji” dela strahovito napako, da Bratuške in Cerarje, zdaj Šarce pripušča na fotosafarije k Papežu!

  Kako onegavno, brutalno pokvarjeno delo!
  Tudi Rode bo moral nekomu enkrat odgovarjati, ker če že ne organizira, pa dopušča, da se to kozlanje dogaja!

  Sicer pa, nadškof ljubljanski bi moral to preprečiti – kako ogromna škoda se dela, g.Zore Stanislav-se zavedate?

 4. Čakajte malo: v članku piše, da je premier Šarec moral papežu Frančišku in državnemu tajniku Svetega sedeža kardinalu Pietru Parolinu priznati, da ga je njegov minister za izobraževanje pretental.

  Da ‘je moral priznati’ – ali to pomeni, da je Šarec papežu nekaj priznal?  Močno dvomim.

  Menim, da Šarec ni ničesar priznal. Ne papežu, ne vatikanskemu tajniku,… niti samemu sebi ni priznal. Kaj šele, da bi papežu priznal in izpovedal svoje grehe?!

  Če bi Šarec papežu res moral nekaj priznati, bi moral priznati svojo dvoličnost.
  Priznati bi moral, da na eni strani bere mašna berila pod Kristusom na križu, na drugi strani pa javno malikuje komunistični revolucionarni simbol rdeče zvezde na procesijah ZZB.

  Krvavo rdeča zvezda, lažno predstavljana kot simbol svobode, najbolj od vsega simbolizira zločinsko komunistično morijo in tiranijo komunističnih totalitarnih režimov.
  In vendar Šarec nima nobenih pomislekov biti častni govorec in se fotografirati pod zloveščim komunističnim simbolom!

  Če je Šarec, kakor poročajo mediji, o financiranju zasebnega šolstva papežu res rekel naslednje: “Verjamem, da če bo volja v parlamentu med posameznimi strankami, lahko dosežemo drugačen kompromis,” se je Šarec papežu v obraz sprenevedal.
  V kompromis namreč ni verjel, saj je dobro vedel, da v vladni koaliciji kompromisa sploh niso iskali.

  Če bi kompromis iskali (pa ga ne bi našli), bi se Šarčevi poslanci lahko na enak način izmaknili glasovanju o neustavnem Pikalovem zakonu kot so se SMC-jevci. Vsaj to – in zakon preprosto ne bi bil potrjen v parlamentu.
  V resnici pa so vsi LMŠ-jevci Pikalov neustavni zakon zavestno podprli.
  Šarec je dvolično na eni strani govoril o potrebi po kompromisu, na drugi strani pa brezkompromisno podprl neustaven zakon.

  A ja? Da so Šarčevi poslanci glasovali po svoji vesti, pravite? Vsi enako, vsak po svoji vesti?

  Neverjetno!

  • Prvič, Šarec v Vatikan ni šel, da bi koga in kaj razumel, ampak da se slika s papežem, da ga bodo katoličani še naprej volili.

   Drugič, glede financiranja šol seveda glasuje tako, kot od njega pričakujejo gospodarji, od katerih je odvisen njegov položaj.

 5. Pri katoliških šolah gre za neke vrste geto, saj dijaki oziroma učenci in učitelji večidel oblikujejo neke zaprte skupnosti. Na teh šolah namreč poteka vzgoja za misijonarjenje le v omejenem obsegu. Tovrstna vzgoja seveda državo “moti”. Papež svari pred (ne)delovanjem v getu oziroma pred zapiranjem v geto. Zato tudi izolirane katoliške šole niso noben njegov cilj. Cilj je, da bi bili pravi kristjani povsod prisotni. Marsikje po necrkvenih šolah tudi so, pa jim komunisti ne pustijo “dihati”.

Comments are closed.