Je KBM v lasti komunističnih tajkunov iz vrst Foruma 21?

5

Je KBM v lasti komunističnih tajkunov, iz vrst Foruma 21? Prva plača, ki sem si jo v TGA »Boris Kidrič« v Kidričevem leta 1957 zaslužil, je bila izplačana preko Kreditne banke Maribor (KBM), najbrž preko njene poslovalnice na Ptuju. KBM je takrat postala ”moja banka”, ki sem ji ostal zvest vse do danes.

Z mojimi prihranki pa se je v tem času marsikaj dogajalo. Tako me je v 60. prejšnjega stoletja doletela prva denominacija dinarja. Takrat so mi varčevalno vlogo prvič znižali za tri ničle, kasneje, koncem 80. z Markovićem pa še za štiri ničle. Živeti z inflacijo zaradi slabega gospodarjenja v komunizmu, smo se pač  morali navaditi!

Nekajkrat so me tudi »našmickali« zavarovalničarji, ki so vedno našli izgovor za novo – boljšo zavarovalno polico, kar pa se v komunizmu nikoli ni uresničilo. Navadno so mi po nekaj letih, ko je »privarčevana« vsota do kraja skopnela, ponudili novo zavarovalno polico. Tudi danes je podobno, saj ne mine mesec, da me ne bi iz kakšne zavarovalnice nadlegovali, češ da bi se mi bilo » dobro« še malo bolje zavarovati. Zavrnem jih, da z eno penzijo pri hiši le s težavo plačujem starostni dom za bolno ženo na Hrvaškem!

Torej, s tem «ciganjenjem« je podobno, kot je bilo nekoč, le da danes nimamo naraščajoče inflacije, saj si sami ne moremo tiskati evrov. No čisto v nič našega zavarovalništva pa ne morem dajati, saj so mi izplačali odškodnino za škodo na hiši, ki jo je povzročila toča. Hitro in korektno so tudi z rešili posledice prometne nesreče, ki se mi je pred leti zgodila.

Kot sem še po šest desetletjih vedno zvest  »moji« prvi – mariborski banki, pa sedaj poslušam, da doživlja skrb vzbujajoče zgodbe. Seveda se je vmes zmešala tudi moja priletnost – starostna skepsa, kar je zame vse slišano še toliko bolj »čudno«!

Kdo je dejansko novi lastnik »moje banke« KBM?

Že lansko leto so nam hranilne knjižice zamenjali za sodobnejše plastične kartice. Tako imam sedaj še eno plastično kartico več v sicer že tako s plastiko prenapolnjeni denarnici. Ko mi je poštar pred kakšnim mesecem prinesel novo bančno kartico, sem šel v »mojo banko« povprašat, ali je to zdaj tista zamenjava, ki sem jo že pol leta čakam. Na koncu je že izpadlo, kot da zaradi nove bančne kartice nadlegujem uslužbence, saj mi niso znali preprosto razložiti, da se bančne kartice menjajo vsake štiri leta. Po nekaj dnevih so mi končno uspeli razložiti, da mi poštar ni prinesel nadomestila za odvzeto hranilno knjižico. Povedali so mi, da bo ta kartica, ki jo sicer čakam že pol leta, baje modre barve. Te do danes še vedno nimam!

Še bolj pa me je razjezilo, da za to postkomunistično oblasti, ki nam vlada že več kot dvajset let, ni več prav nobene bančne tajnosti, čeprav ima vsak bančna poslovalnica diskrecijskih oznak na pretek!

Sodu dno pa je izbilo, da mi v ”moji banki” niso hoteli vnovčiti čeka za 400 dolarjev, ki sem ga prejel od prijatelja iz Kanade. Sramota za ”mojo banko” je še večja, saj so mi v treh drugih ptujskih bankah, h katerim sem se v stiski zatekel, povedali, da nisem njihov komitent! Razumi kdor more! Tako sedaj ”mojo banko” uporabljam le za nakazila pokojnine in mesečne nakupe hrvaških kun, ki jih potrebujem za plačilo storitev v hrvaškem domu za starejše, kjer sedaj biva moja bolna žena.

Zaradi vsega zgoraj zapisanega semzačel poizvedovati, kdo je dejansko novi lastnik »moje banke« KBM, ki je bila prodana za skromnih 280 milijonov. Kot nam je vsem znano, pa smo davkoplačevalci KBM nekaj let pred to sramotno prodajo reševali pred potopom z osemsto milijoni našega denarja. Sramota!

5 KOMENTARJI

 1. Gospod Rajko,

  tako smo volili, tako pač imamo. Če niste dali glas kakemu Erjavcu, posredno ali neposredno ne igra vloge, se vam opravičujem za tako grob odgovor. Ampak vedite, da je demokracijo, v kateri ni Boga, opisal že sloviti Sokrat:

  »Demokracija bo plačala, ker bo hotela ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim ga bo dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot starejši, ženske bodo hotele biti kot moški, tujci bodo hoteli staroselske pravice in demokracija jim bo to dala. Tatovi, goljufi in moči željni kriminalci bodo želeli pomembne državne funkcije, kar jim bo demokracija omogočila, in ko bodo ti demokratsko prevzeli oblast, se bo rodila hujša tiranija, kot je vladala za časa katere koli monarhije ali oligarhije.«

  Tako Sokrat v petem stoletju pred Kristusovim rojstvom. Pa pojdiva sedaj k maši in jo darujva za rešitev Evrope, včeraj na Brezjah nas je bilo bolj malo.

 2. Prepričan sem, da bo pritožba na dovolj visoke nivoje rešila vaše probleme. Za razliko od prej ko je bila KBM res “vaša” ali “naša”. Lastnika boste zagotovo našli saj ima ime, spet za razliko do prej, ko je bil brez imena. Še bolje bo, če počakate malo, da lastnik banko spravi v red in jo proda naprej za milijardo. Potem bodo storitve še boljše.
  Pozabljate, da prihajate iz bankrotirane države. Čudim se, da imate sploh kakšne prihranke…

 3. Novi lastniki so poceni kupljeno banko (po javno dostopnih podatkih so zanjo plačali ne 280, temveč samo 250 milijonov €) spravili toliko v red, da si že od vsega začetka lahko redno izplačujejo večdeset milijonske dobičke. A ni to krasno?

  Škoda le, ker ob tem svojemu zvestemu komitentu niso pripravljeni vnovčiti kanadskega čeka za relativno skromnih 400 dolarjev.

  https://www.delo.si/gospodarstvo/finance/lastnikom-nkbm-30-milijonov-evrov-dividend.html

  https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/lastniki-nkbm-a-si-bodo-izplacali-skoraj-46-milijonov-dobicka/459914

Comments are closed.