Je izobrazba prednost ali ovira?

26

izobrazba_Vedno bolj se mi poraja vprašanje zakaj smo Slovenci postali tako prepirljiv in nestrpni drug do drugega? Po mojem prepričanju je odraz tega, da ostajamo brez narodove in državne zavesti. Različno pojmujemo kaj je naše in kaj tuje. Se prepiramo pod katerimi simboli smo končno dobili lastno državo. Da smo ideološko in politično razdeljeni je popolnoma normalno. Toda, to še ne pomeni, da moramo biti skregani. Da nekateri, po dvaindvajsetih letih življenja v samostojni državi Sloveniji, še vedno tarnajo za nekdanjo Jugo. Ker častijo simbole pod katerimi je bilo na silo pobitih na deset tisoč slovenskih domoljubov, pa je žalitev vseh nas, ki imamo to našo in edino domovino tako radi.

Ljudje smo razumna bitja. Dana nam je svobodna misel in s tem volja po ustvarjanju, razmišljanju. Po nekaterih evropskih raziskavah imamo Slovenci, po številu prebivalcev največ izobraženih ljudi. Največ vrhunskih športnikov, zdravnikov, znanstvenikov. Če upoštevamo še Slovenke in Slovence, ki živijo in delajo izven Slovenije lahko dodamo še nekaj tisoč uspešnih podjetnikov, obrtnikov, znanstvenikov, doktorjev profesorjev, ki predavajo na prestižnih univerzah po svetu, umetnike itd. Ob vsem tem, tudi če sami nismo mi med njimi, bi morali biti ponosni, da pripadamo tako intelektualnemu narodu.

Številni se ob takih navedbah nasmehnejo z nasprotnimi trditvami in ne da bi se ob tem zavedali, da s tem razbijajo ugled narodu kateremu tudi sami pripadajo. Prav tako se moramo zavedati, da je v vsakem izmed nas duh ustvarjalnosti, ki ga lahko ne glede na izobrazbo ali položaj, usmerimo v dobro ali slabo. Žal številni danes v Sloveniji to svojo intelektualno sposobnost in ustvarjalnost uporabljajo za prekrivanje resnice, ene ali druge. To vodi v prepire in delitve, kdo je kdo. Nasprotujejo še tako dobri miselnosti ali pobudam, idejam ali nasvetom, ker jih niso izrekla »njihova« usta.

Zato se upravičeno vprašam, zakaj v demokraciji, ko smemo in moramo delati v dobrobit vseh nas , ne izkoristimo lastnega znanja tako, da bi bila država nam v ponos in ne v breme? Na to vprašanje lahko odgovorimo le z lastno vestjo, če se vprašamo kaj smo storili in kaj delamo, da bo nam vsem bolje in predvsem lepše biti Slovenec. Vem, takoj smo pri naših politikih. Pa vendar v njej delujejo ali pa so svetovalci, akademiki in univerzitetni izobraženci. Zato me čudi, zakaj so nas pripeljali do tako nizkega političnega in moralnega poloma. Po njihovih nastopih sodeč so preveč polni samega sebe in ne dovolijo, da bi jim nekdo čistil »vrt« v katerem se počutijo prijetno in samozadostno ter so zato dobro plačani. Ker so vse pretekle vlade, kot sedanja, korupcijo jemale kot naraven demokratičen pojav so s tem dopustile ne sluteno družbeno razslojenost, ki nas je privedlo do tega, da smo vse evropski problem. Če bo vlada želela uresničiti obljube, ki jih že nekaj časa daje Evropi bo morala najprej v svojih vrstah spremeniti miselnost, da so predstavniki ljudstva in ne lastnih apetitov po imeti in biti.

K takemu mišljenju me navajajo napovedi aktualne vlade ali bolje, nekaterih ministrov, ki napovedujejo nove in nove obdavčitve. In se nehote vprašam, ali res ne vidijo padca standarda pri nizkem in srednjem sloju prebivalstva? Ali kljub visoki izobrazbi in politični moči in znanju ne znajo ali nočejo razumeti logike; da če ljudje ne bodo imeli denarja za trošenje bo propad države neizogiben. Res je, kot mi je nekoč dejal tast s svojo modro kmečko miselnostjo, da beračija nikoli ne propade, ampak »berači« vse do lastnega konca. In v tem se skriva nekaj resnice. Ali se res želimo, da bo konec naše samostojnosti?

Danes živimo v dobi hitrega razvoja in kot posameznik nismo berači. Lahko pa to postanemo preko noči, če bodo naši intelektualci na političnih in državnih, gospodarskih položajih gledali le za lasten žep. Z našim obubožanjem bodo tudi njihovi žepi dobili luknje skozi katere bo spolzelo vse njihovo nepošteno pridobljeno bogastvo. In spet bomo vsi enaki vsi revni in morda tudi prijatelji, kot v času tako opevane Titove diktature, ko smo imeli zavezana usta.

Tehnološki razvoj naj bi služil človeku zgolj za lažje in lepše življenje. Če beremo stare zapiske, ni potrebno uporabljati fakultetne izobrazbe, da spoznamo, da vse izhaja iz zemlje. Da jo je človek lahko začel »izkoriščati« za svojo »komoditeto« se je moral najprej najesti. In spet je bila le zemlja tista, ki mu je obrodila »sadež sitosti«. In potem je v senci drevesa razmišljal, kako bi lahko v bližini svojega bivališča vzgojil rastline za prehrano. Kako bi v ogrado postavil ujetega mladiča divjadi, da bi z njim nasitil družino in se izognil nevarnega lova. Ker je vse to postoril mu je ostalo časa za poležavanje in razmišljanje. Bil je ustvarjalen. In iz njegove zamisli o obdelovanih poljih in vzgoji živinoreje, se je razvijal svet vse do današnjih dni. Če bo usahnilo kmetijstvo, bomo postali berači na lastni zemlji.

To sem napovedal zgolj zato, da bi naši »študirani politiki« z državnimi uslužbenci spoznali svojo zmoto, ko z davčnim vijaki stiskajo zadnje sokove iz življenja slovenskega kmeta. Ne samo to. V Sloveniji je biti kmet žalostno, če že ne neumnost. Dobri znanec kmet, ki je svoje življenje posvetil kmetiji in v to vzgojil svojega sina, mi je dejal, da mu danes očita zakaj ni dovolil, da bi si izbral drugačen poklic, kot njegove sestre.

Dokler v naši podzavesti ne bomo ustvarili volje, da smo prav vsi dolžni graditi in ustvarjati pogoje za skupno sožitje, nam tudi Bog ne more pomagati. Vsak od nas ima v sebi gen dobrega in slabega. Vprašanje je katerega so v nas razvijali naši starši oziroma smo ga v mladosti »vzgajali« sami. Seveda je vedno možno spreobrnjenje, a le s pomočjo Najvišjega. In ne glede na to ali v Višje sile verjamemo ali ne. Psihiatri in psihologi počnejo prav to, da s svojo besedo v nezavestnem delu človeškega duha znova prebudijo našo skrito podzavest kaj v resnici smo.

Izobraženost je vrednota, ki jo nam nihče ne more vzeti in tudi vsiliti ne. Morala pa je privzgojena, ki jo nam nobena izobrazba ne da, če je ni v nas.

 


26 KOMENTARJI

 1. Ta stavek je rahlo čuden: “Morala pa je privzgojena, ki jo nam nobena izobrazba ne da, če je ni v nas.”
  Zdaj ali je morala privzgojena ali je prisotna v človeku že sama po sebi?

  Morala ne pride sama po sebi, ampak je potrebna tudi tukaj neke vrste izobrazba. Je pa res da količina znanja še ne kaže na velikost morale. Pri tem je bolj pomembna širina pogleda.

 2. “Ker častijo simbole pod katerimi je bilo na silo pobitih na deset tisoč slovenskih domoljubov, pa je žalitev vseh nas, ki imamo to našo in edino domovino tako radi.”

  Kolaboranti z nacifašizmom pač niso in nikoli ne bodo slovenski domoljubi.

  • Spoštovani Milko,

   prav imate, kolaboranti z nacifašizmom niso in nikoli ne bodo slovenski domoljubi. Zato komunisti po definiciji ne morejo biti nikakršni domoljubi.

   • Preberite si besedilo domobranske prisege 20. aprila 1944. Tam je nedvoumno zapisano, za kaj oziroma koga so se borili slovenski kolaboranti.

    Če so bili demokrati in protifašisti, zakaj pa so jih potem Britanci maja in junija 1945 izročili Jugoslaviji?

    • Milko, tvoji ljubi komunajzerji so dobesedno podpirali naciste – Hitlerja – in to popolnoma prostovoljno.

     Ko je Hitler napadel Jugoslavijo, so mu v čast izobesili nacistične zastave.

     Domobranci so bili prisiljeni v kolaboracijo zaradi nasilja komunizma.

   • Janez Gorenc, kdo pa govori o komunistih??

    Komunisti z nacisti niso kolaborirali. Domobranci pa so. In to je bistvena razlika.

    • “Uradno” (= glede na “njihovo” zgodovinopisje) res niso. “Neuradno” oz. dejansko pa je cela vrsta dokazov za kolaboracijo partizanov z okupatorji, na voljo tudi v pisni obliki – a samo za tiste, ki želijo celovitejši pogled na tedanji čas in razmere.

    • Sandi, vsi vemo, da so komunisti kolaborirali z nacisti in to je pomembna resnica, ki je pa ti nočeš videti.

 3. Moj namen ni v tem, da se še vedno prepiramo kdo je kdo, pač pa, da poiščemo skupno pot do narodove pomiritve in omike, če hočete. Pogrevanje hudih časov, ki so jih zakrivili naši predniki nas ne bodo pomirili in še manj obogatili, ne materialno in še manj moralno.

  Zdi se mi pomembno, da se je, za samostojno Slovenijo še v času predvolilne kampanije odločila politična koalicija DEMOS, ki je zamagala na volitvah 8. aprila 1990 in je še isto leto razpisala ljudski plebiscit. Udeležilo se ga je 92% dražavljank in državljanov. Na njem se je 88,5% državljank in državljanov odločilo za Samostojno državo Slovenijo. Ni na pa se odločila za korupcijo in tajkustvo.

  Pogrevanje preteklosti brez pravih argumetov, ali z njimi, ki nas nanesto združijo celo skregajo, je nesmiselno. Ob tem se napajajo zgolj politiki in tajkuni po znanem reku; “Psi lajajo karavana gre naprej”. Prav tako se je potrebno zavedati, da po vsaki vojni pride pomiritev. Pomiritev pa opravijo tisti, ki so “rajo” hujskali in jo iz varne razdalje opazovali in to velja še danes. Storjeno škodo pa plačajo nepolitiki.

  Ostanomo na ravni dostojanstva in s svojim znanjem ter izobrazmo dokažimo, da nismo zamanj “gulili” trgih klopi učenosti. Prepire prepustimo politikom, od njih zahtevajmo, da nam služijo in naj nas ne “stružijo”.

  Fery

  • dražavljank in državljanov. Na njem se je 88,5% državljank in državljanov
   =========================
   Uporabljajte nejprej lep in normalen jezik, da bi vam lahko kdo verjel.
   Drugo, partizanov ne smemo na splošno obsojati, dovolj je če zgodovinsko sodimo Kardelja, RIbičičia, Kidirča in še nekatere. Enako tudi domobrance. Kolaboracija je bila politična napaka. Protikomunizem pa ne. In v tem je veličina domobrancev. Tudi partizani imajo svojo veličino v borbi proti nemcem. Kardelj, Tito in ostali, pa so jih speljali v peklenske vode.

  • Franci, bodi vsaj pravičen in priznaj, da to preteklost precej bolj pogrevajo komunajzerji.

   V Dražgošah vsako leto bruhajo sovraštvo do drugače mislečih.

   Več sovraštva je na levici – in to neutemeljenega, saj so svoje sovraštvo že lahko realizirali s poboji.

   • Vsekakor. Z likvidacijami in celo z amnestijo, dva meseca po likvidacijah. Zanimivo, da nihče tega sploh ne omenja.

 4. Ja, res je! Da komunistićni ideologi, še danes delujejo podtalno in nam že desetletja dobesedno lažejo o junaštvih njihovih predhodnikov komunistov. Ali ne vedo, da komunisti niso bili (v prvih vrsta) med borci.

  Nekoč mi je borec, partizan dejal; Mladi boste pomnili, da so partizanski junaki padli, ostali so le skrivači. Tudi jaz bi bil med njimi, če ne bi s tremi strelnimi ranami v hrbet pred nadaljnimi streli skril.

  In kako prepričati večino, da bo verjela, da je država Slovenija nastala leta 1991 in da je potrebno zgodovino pred tem “pomesti” v zgodovinske knjige in učbenike??? Danes ima lažni del zgodovine obliko epidemije, ki se nezadržno širi ustrahovanje, če ne misliš tako…
  Resnica je ena sam! Laži pa je lahko veliko in preveč in v tem je problem naše neenotnosti, ki prihajja celo v sovraštvo. Ne pozabimo narodove zgodovine! Začnimo, kot nekdo, ki mu je pogorela domačija, je na istih, a očiščenih temeljih, zgradil nov trdnejši dom.

 5. Če bi bila formalna izobrazba pokazatelj moralne osebe, ki spoštuje pozitivne vrednote, potem bi danes živeli v duhovni in materialni blaginji, saj vsi celo življenje študirajo in so študirani.

  Očitno je izobraževanje brez pozitivne vsebine, ki bi imela vzgojni in vrednostni temelj.

  Ta sistemska napaka, ki človeka in skupnost duhovno in kulturno siromaši, je rezultat napačne politike, ki se je potem razrastla na področje pravosodja, uprave, zdravstva, medijev, gospodarstva…

 6. Vse dokler se ne bo imelo vselej pred očmi vrednostno, moralno merilo, ko se bo razpravljalo in reševalo družbene oziroma politične probleme, bo veliko zavajanja, hujskaštva in nasprotovanja..

  Vsaka misel, vsaka beseda, vsako ravnanje mora biti v skladu z moralnimi in etičnimi normami.

  Vse druga je prazen nič.

 7. Zaradi sistemske napake jeizobrazba tudi kriva, da imamo toliko brezposelnih in neuporabnih ljudi, saj država izobražuje ogromno ljudi za prazen nič, ker jih ne rabi.
  Po drugi strani pa ni ljudi za dela, ki se rabijo in se potem redno dobivajo iz tujine.

  Spomnimo se med drugim sistemske napake ali bolje sabotaže z zdravniki pred tremi leti, ko jih je tedanja vlada na vrat na nos dobivala iz tujine in jim nudila velike ugodnosti. Že leto in pol pa naši mladi zdravniki odhajajo v tujino, ker ni doma prostih zdravniških delovnih mest.

 8. Če si po izobrazbi teolog, vsekakor ovira! ob pošiljanju prošenj vsi odgovori podobni: naj se brigamo zase,seveda malo lepše napisano-naj si raje iščemo službo na svojem področju. Ker seveda tudi Cerkev ne ve, kaj bi z nami, na koncu ni druge, kot da iz življenjepisa izbrišeš Teolog in iščeš službo za 5.stopnjo izobrazbe. Takšna je trenutno realnost, govorim pa iz prve roke. lp

  • Študij teologije je v osnovi namenjen duhovnikom.

   Če gre kdo študirat to smer kot laik, je nekaj podobnega, kot če bi šel študirat medicino, pa ne bi hotel delati kot zdravnik.

   Zato povsem razumem delodajalce, da teologov ne marajo. Ker s to izobrazbo res nisi nič.

  • Sonček, ne nasedaj Sandiju. Dejansko je teologija vsaj toliko uporabna kot kateri koli študij na FDV-ju.

   Težava je le v tem, da je veliko ljudi v državnih službah komunazersko okuženih s sovraštvom do Katoliške Cerkve, zato pač nočejo zaposlovati teologov, zaposlujejo pa FDV-jevce brez uporabnega znanja.

   Sandi pa je spet pokazal pravi obrat – ko pravi, da s teološko izobrazbo nisi nič. To sicer velja za FDV, teologija pa da veliko znanja in je zahtevna.

Comments are closed.