Je civilna družba po tednu dni odstavila preplačane tujce?

38

civilna druzba7.10.15V prostorih Državnega sveta je v sredo 7. oktobra potekal mednarodni simpozij Civilna družba – Kako premostiti razkorak med državljani in odločevalci v Sloveniji?. V imenu organizatorjev je udeležence pozdravil Drago Rudel, predsednik Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije, ki je postavil hipotezo, da je civilna družba v Sloveniji nepovezana, centri moči so oddaljeni, med državljani pa je prisotna apatija. Simpozij je po njegovih besedah prispevek k večji medsebojni povezanosti, predvsem na krščanskodemokratskem delu civilne družbe. Zbrane sta pozdravila tudi Michael A. Lange, direktor Konrad-Adenauer Stiftung za Slovenijo in Hrvaško v imenu pokrovitelja in Jernej Verbič v imenu gostitelja, Državnega sveta.

vrtovecSimpozij se je začel z razpravo o razkoraku med državljani in odločevalci v Sloveniji, odprl jo je poslanec Jernej Vrtovec, ki je mnenja, da brez podpore civilni družbi države ne morejo biti uspešne in zasledovati demokratičnega procesa. Opaža, da je civilna družba pri nas soodvisna od različnih akterjev z drugotnimi interesi in je tako vpeta tudi v politične obračune. Pogreša večji angažma državljanov s krščanskodemokratičnimi načeli, kar povezuje predvsem z negativnimi izkušnjami. Sam je predstavil dolgotrajni, a na koncu uspešno prizadevanje civilne družbe pri prepovedi poimenovanja ulice po Josipu Brozu Titu.

turk zigaRazpravo je nadaljeval Žiga Turk, ki je nekoliko cinično (kot se je izrazil sam) pripomnil, da »gre civilni družbi v Sloveniji dobro, vpliv državljanov je velik, saj so po enem tednu sedenja pred televizorji odstavili preplačane tujce.« Težava v Sloveniji je, da imajo nekateri državljani prevelik vpliv in da je politični sistem ob tem nemočen. Mnenja je, da je volilni sistem zanič, ker nihče ne ve, za koga je kdo glasoval, niti se ne ve, kdo bo na vladi, kdo bodo ministri. Še globlji razlog za to stanje pa vidi v nadaljevanju samoupravljanja, ki širi mnenje, da je ‘vse boljše kot politika’, s čimer se ustvarja občutek, da je politika izvrševanje nekih ozadij. Po njegovem mnenju najprej potrebujemo pravo politiko, šele nato pravo civilno družbo. V Sloveniji je zelo malo zasebnikov, ki bi financirale neodvisno civilno družbo, veliko pa paradržavnih financerjev, ki financirajo svojo civilno družbo. Vprašal se je, če je lahko nevladna organizacija, ki je v večini financirana s strani države zares lahko neodvisna, zares civilna družba. Zelo malo ljudi je polno zaposlenih v civilni družbi in če se to ne bo spremenilo (pri tem je apeliral na podporo iz tujine), bo slovenski prostor prikrajšan za spopad idej, je še prepričan Žiga Turk

goran forbiciGoran Forbici, direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), je prepričan da razkorak med odločevalci in državljani po naravi stvari obstaja. Vendarle verjame, da v Sloveniji nimamo neke politične aristokracije, »vladajo nam ljudje, ki so bili še včeraj eni izmed nas in bodo jutri spet.« Forbici ugotavlja, da se pozna, da nimamo več kot petindvajset let demokracije in civilne družbe ter odprtega političnega razreda, vendar opaža spremembe na bolje. Izpostavil je javne razprave o zakonodaji, ki so do pred leti trajale povprečno 6 dni, danes trajajo povprečno 14 dni. V CNVOS podpirajo predvsem odprtost, spremembe kulturnih vzorcev na strani vladi, meni, da je sicer kritična civilna družba pri spremembah na strani odločevalcev dobrodošla, ni pa nujna. Na področju krščanskodemokratične civilne družbe pogreša več angažiranosti pri osrednjih družbenih vprašanjih sociale, družbe, ekonomije, kjer so drugi poli civilne družbe bolj slišani. Meni namreč, da je »glasna pri robnih vprašanjih – homoseksualnost, družina …« in se vprašal ali je to zares jedro krščanskega nauka.

ana spesAna Špes je v imenu skavtov predstavila pogled mladih in pomena vzgoje za aktivno, odgovorno državljanstvo. Misli, da razkorak do odločevalcev obstaja, saj ob množici nevladnih organizacij niti ne vemo, kaj bi z njimi. Družbo lahko presojamo tudi po tem, koga vse smo sposobni vključiti v skupno razpravo. Izpostavlja, da je mlade dobro ‘uporabiti’, jim dati priložnost in odgovornost, da se odločajo tam, kjer se lahko. Participacija mladih vodi do boljših odločitev, promovira kohezijo v družbi in z zgledom tudi samo sebe generira. Začne se v otroštvu in je stvar vzgoje, ne le odpiranja ‘superkanalov’.

Simpozij so pripravili: Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije, Socialna akademija, Časnik.si, Društvo Slovenski katoliški izobraženci, Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, Nemško združenje katoliških delodajalcev BKU ter Konrad Adenauer Stiftung.

38 KOMENTARJI

 1. “Razpravo je nadaljeval Žiga Turk, …. Mnenja je, da je volilni sistem zanič, ker nihče ne ve, za koga je kdo glasoval, niti se ne ve, kdo bo na vladi, kdo bodo ministri.”
  =====================

  To že venomer trdim, da je potrebno spremeniti volilni sistem ne pa ustvarjati nekih velikih koalicij (značilnih za obdobja vojnega stanja).

 2. Trditev Turka, da je civilna družba odstavila tujce je otročja bravura, ki kaže na neko čudno lastnost tako imenovanih vanabe mnenjskih voditeljev, da v javnost mečejo neke “šokantne” “nelogične” teze, da bi s tem poudarjali svojo neizmerno globino uma. Ma ja, potrebno je šokirati prisotne, če drugače ne pa tako, da se na mini “predavanje” o sposobnosti prodaje prinese straniščno metlico in se razlaga kako jo je potrebno znati prodati za 100€.

  Ampak, kdo vse neki je civilna družba? Pa to smo vsi mi, vsi razen vojske, vsi torej tudi policisti in politiki. Tujce so odstavili politiki, vendar Turk jih nima za civiliste, po njemu so tujce odstavili televizijski gledalci – civilisti. Ja ti so za njega civilisti, politiki pa kaj? A so Marsovci? Ja res, tujce so odstavili civilisti, ampak ne tisti pred TV zasloni pač pa so to naredili skorumpirani vladajoči politiki.

  Kakšen smisel bi sploh imelo sestavljati neko veliko koalicijo, tudi, če bi recimo bila sploh stvarna možnost.
  Čez dve leti ali prej nas čakajo volitve in kaj potem? Spet bi imeli kakih 7 strank v parlamentu in spet težave pri sestavljanju vlade. A bi potem leto po naslednjih volitvah spet sestavljali kakšno novo veliko koalicijo? Velika koalicija, če bi bila sploh stvarna (to moram stalno poudarjati) bi torej bila začasna kratkotrajna rešitev, ki ne bi prinesla ničesar.
  Sprememba volilnega sistema v smeri večinskega bi izločila diktaturo izsiljevanja majhnih strank in naredila politični prostor bolj pregleden za (nerazgledane) volilce.
  Še pri kolesarstvu dobi zmagovalec bonus sekunde za nagrado (s tem se onemogoči “šleparje”), naj se tako zgodi še na volitvah.

  • ..” Ja res, tujce so odstavili civilisti, ampak ne tisti pred TV zasloni pač pa so to naredili skorumpirani vladajoči politiki”..
   ————–
   S to izjavo je želel zaobjet nekoliko več … odstavili so jih res politiki z argumentom da ni več zaupanja … a politikom so pomagali mediji z manipulacijo o velikih plačah ki jim zagotavlja podporo na volitvah, kako prozorno …

  • Že res, da so tujce odslovili politiki, res je pa tudi, da je te politike tja postavila civilna družba sedeča pred TV ekrani.
   Bomo še volili Židana, Erjavca, Cerarja?
   Bomo!
   S TV ekranov nam dopovedujejo, da so to naši odrešeniki.

  • še to … poslali so še Dragonjo s svojimi argumenti kršenja za vsak slučaj, če se slučajno zalomi pri zakonskih določbah, ker argument “kršenje zaupanja” menda ne bi šel skoz pravna rešeta!!!

   • To se od daleč vidi, da Turk kdaj (v obupu?) sarkastično napiše.

    Seveda, če ga človek sovraži ali pa ga mora po službeni dolžnosti pljuvati, da ovce ne bi spregledale in začele samostojno razmišljati.

    Škoda, velikokrat res dobro in pametno napiše, potem pa se sam degradira na Janšev megafon parol, sovraštva in spotikanja.

    • pavel: “To se od daleč vidi, da Turk kdaj (v obupu?) sarkastično napiše.”
     ===================

     Moj prvi stavek pod to temo se je glasil:

     Riki: “Trditev Turka, da je civilna družba odstavila tujce je otročja bravura, …”
     ===================

     … kar tako Zdravko (ki me ne mara 😉 ) kot tudi pavel (ki me sovraži hahaha) nočeta videti, da sem razumel, da gre za Turkov sarkazem. In čeprav se to že od daleč vidi sta oba izkoristila priliko da se degradirata in delujeta kot antijanšistični megafon sovraštva in spotikanja. 🙂

     Zdravko se je naredil neumnega (a se je res?) in izkoristil za poučevanje, pavel pa je Zdravkovo akcijo izkoristil, da se je naredil neumnega (a se je res?) in je pristavil svoj lonček sovraštva in spotikanja. 😉 😉

     • Le zakaj bi te jaz sovražil?

      Če kaj kritiziram, še ne pomeni, da sovražim. Tudi v sebi ne čutim sovraštva. Kaj je to, da ravno ena skupina meni veš čas podtika, da sovražim JJ in njih.
      Zanimivo. Za analizirati. Pa ravno v tej skupini je največ uniformirane sovražnosti v stavkih namesto argumentov.

      Zdravko te morda ne mara, ker ti je podrejen v SDS službi. 😀

 3. V Sloveniji odločitve sprejema mafija. Ta (odlboysi, ki so naredili deset milijardno škodo, bodo odslej poskrbeli za zadnjo milijardo in pol) je tudi s fašistično propagando odstavila tujce, tuje managerje, ki so proti našim res strokovnjaki.

  Civilne družbe nimamo v Sloveniji. Pred tv sedijo samo zadovoljni debeluhi z daljincem, prototip “glupih američanov”, ki vse kar jim mafija preko svojih medijskih trobil ponuja, zadovoljno potrošniško kupijo. To je butalski družba.

  • ..”Civilne družbe nimamo v Sloveniji”..
   ———-
   Pa kdo sem pa jaz ? .. Ali ti ? Pa še kdo !?!
   Izogibajmo se posploševanja, ker to ne pripelje nikamor!!!

   • ???
    Civilna družba ni enako državljani. Potrebna je neka organiziranost in neosvisnost od političnih strank.

    Nasprotovanje gospodu Pavlu po službeni dolžnosti?

    • AlFe: “… Potrebna je neka organiziranost”
     ============

     Ne, Civilna družba je kot ime samo pove družba, ki je seveda sestavljena iz posameznikov. Družba je sama po sebi civilna.

     Podpora gospodu pavlu po službeni dolžnosti?

    • Prav nobene službene dolžnosti ni!
     Vsi skupaj s kritiziranjem izgubljamo del svojih moči, namesto da bi jih usmerili v kaj konstruktivnega.

    • Civilna družba je skupni naziv za nevladne organizacije, ki v nasprotju z oblastjo zastopajo svoje interese in s tem skrbijo za izvrševanje javnega interesa.

     Kriterij za uvrstitev med civilno-družbene organizacije je, da njen namen ni pridobivanje materialnih sredstev oziroma ustvarjanje dobička ali vstop v območje oblasti, kar je značilno za politične stranke.

     https://sl.wikipedia.org/wiki/Civilna_dru%C5%BEba

     ==================================

     Na! Pa je desna stran spet zmagala … v boju s pametjo.

     • To pa je zame nekaj novega, sama sem pojem “civilna družba” razumela kot ga opisuje Riki.
      Če je to tako, potem pa ima Pavel prav !!Ker ta “organizirana” civilna družba pa vemo da je pod nadzorom, tako da se ja ne bi nič spremenilo. Zato v takem okolju demokracija ne more zaživet.

     • In na isti strani Wikipedije, v katero lahko piše vsakdo, to tukaj pa so pisali t.i. družboslovci oz. t.i. humanisti … torej skoraj zanesljivo neki fedevejevci:

      “Definicije civilne družbe so si zelo različne in velikokrat nasprotujoče. Največkrat se kot civilno družbo smatra: …”

      AlFe: “Kriterij za uvrstitev med civilno-družbene organizacije je, da njen namen ni pridobivanje materialnih sredstev oziroma ustvarjanje dobička ali vstop v območje oblasti, kar je značilno za politične stranke.”
      ================

      Kot prvo: Civilna družba niso (samo) civilno-družbene organizacije ampak tudi posamezniki, ki niso v nobeni organizaciji.
      Kot drugo: Politične stranke so neprofitne organizacije, tudi če vstopijo v polje oblasti, ni razloga, da jih ne bi uvrščal med civiliste.
      Kot tretje: Ni bilo govora o civilno družbenih organizacijah pač pa o civilni družbi. Češ civilna družba naj bi odstavila tujce. Glej naslov članka.
      Kot četrto: Ponavljam, civilna družba smo mi vsi razen vojske.

     • Amelie: “To pa je zame nekaj novega, …
      … Ker ta “organizirana” civilna družba pa vemo da je pod nadzorom, tako da se ja ne bi nič spremenilo. Zato v takem okolju demokracija ne more zaživet.
      ===================

      Eno je civilna družba, drugo pa so civilno družbene organizacije.
      Civilno družbene organizacije so podmnožica civilne družbe. In ja, potrebno je zadeve imenovati s pravim imenom in pokazati na prave krivce, ne pa tako kot Turk, ki želi imponirati z otročjo bravuro, češ, da je civilna družba odstavila tujce.
      Tujce je odstavila vladajoča politika ob pomoči skorumpiranih medijev (civilno družbena organizacije). In v taki klimi je pot do demokracije resnično težka, ker se mediji, ki sebe imenujejo za 4. vejo oblasti, …

      http://www.rtvslo.si/infodrom/infoteka/5/1399

      … postavljajo na eno stran in s tem krojijo javno mnenje in direktno vplivajo na volilce.
      Imamo skorumpirane dominantne medije, ki so taki, ker si od kontinuitetne (leve) politične strani obetajo bonitete za svoj nadaljnji obstoj.
      Za politično stranko je značilno, da zastopa svoje interese in je torej pristranska, vendar to ni škodljivo za demokracijo. Za demokracijo pa je škodljivo če so takšni novinarji dominantnih javnih medijev, še posebej tistih v državni lasti kot je npr, RTV.

     • Slovenski dominantni mediji so skorumpirani. Delujejo izrazito pristransko. Serijska oddaja Panoptikum je izrazit primer (tudi Studio City npr.)

      Tole je lep primer:

      http://4d.rtvslo.si/arhiv/panoptikum/174364258

      Ob mizo povabijo 4 enako “misleče” t.i. družboslovce (vemo od kod so), ki vesoljni Sloveniji razlagajo, da je vsaka kritična misel o islamu rasistično dejanje. Ne dovolijo nobenega nasprotnega mnenja, ker ta sploh ni mogoč, ker so gosti skrbno izbrani vsi iz istega “gnezda” in do nasprotnega mnenja sploh ne more priti. Že vnaprej v debati razglašajo morebitna nasprotna mnenja, do katerih v debati seveda sploh ne more priti, bi pa prišlo, tega se zavedajo, če bi bili k diskusiji pripuščeni tudi “rasisti”, za “psevdo argumentacijo”:

      “Nasprotna mnenja nasprotnikov naših mnenj so psevdo argumentirana, naša mnenja pa so argumentirana”.

      Tako deluje pranje možganov že 70 let.

     • Saj to je to, hvala za obrazložitve … če nasprotnega mnenja ne dopustijo, ne moremo bit normalna skupnost ampak samo bolna, psihopatska po Pavlovo !?

     • Gospa Amelie je zapisala: “… če nasprotnega mnenja ne dopustijo, ne moremo bit normalna skupnost ampak samo bolna” in tu predlagam piko. Skratka, čakamo nekoga z desne, ki ima resne namene z reformami, da nas organizira v stranko. Seveda mora pa biti dovolj pretkan, ker ga bodo pričakali na na nož. Tako rdeči kot Janez in Matej. Slednja dva samo simbolično.

     • Vsako stranko je ustanovila civilna družba. Tudi če je stranka na oblasti, to ne pomeni da članstvo vlada kot kup pajdašev.

   • 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
    Gospod Zdravko,
    vas nič ne boli glava,ker imate vedno prav?

    • Tebi je samo dolgčas tam samemu, v vesolju, kjer se te nič ne tiče in kjer nikogar ne briga tvoja pamet.

     • Torej, boli! Kaj hočete, to je vaša usoda! Ob hudi konkurenci, ki jo imate, je čisto razumljivo, da vas boli glava.

      🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • pavel: “… Pred tv sedijo samo zadovoljni debeluhi z daljincem, prototip “glupih američanov”, ki vse kar jim mafija preko svojih medijskih trobil ponuja, zadovoljno potrošniško kupijo. To je butalski družba.”
   ======================

   Iz tvojih besed spet veje histerija, ki se skuša potešiti (tvoja histerija namreč) s tem, da druge proglaša za debele butalce.

   Na 3 programu TV SLO je bila (mini) debata na to temo:

   http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174364210

   89% gledalcev je na vprašanje ali je bila odstavitev politična, odgovorilo z da. Kar z drugimi besedami pomeni, da se zavedajo, da so bili tujci neupravičeno odstavljeni.

   Ergo, tujcev niso odstavili “debeli butasti” civilisti za TV ekrani, pač pa mafijski civilisti v političnih “uniformah” s pomočjo, predpripravo mafijskih civilistov med dominantnimi mediji.

   • Histerija?

    Zgleda je to dolgotrajni vpliv SDS propagande, ki je tudi na meni pustila posledice.

    Ooooo, to pa je vesela novica, ki mi jo sporočaš. Da je kar 90 procentov gledalcev realnih in so spregledali Mira Cerarja kot komunističnega politikanti, ki še naprej hoče z bando crveno totalno obvladovati gospodarstvo v Sloveniji, ki je najmanj Slovensko.

    Torej potem drži, da ima Slovenija trenutno preko 50 procentov potenciala za sredinsko ali desno ali klasično liberalno stranko kar mi je zadnjič pravila mlajša oseba na libertarian seminarjih v Bohinju. Torej potencial biti podobni normalni Poljski po tvojem je. Volivci niso množično glupi in ne nasedajo več množični propagandi??

    Torej nismo obsojeni na dobrih 10 procentov edinih dveh “desnih” in jalovih strank?

   • Tako se odere žabo,bravo Riki!Resnica in apetiti so popolnoma drugje,morda zopet šepajo finančna sredstva za civiliste v političnih dresih z zvezdo na prsih!Ni kar tako enostavno odkorakati od vedno polnega korita!

 4. 100% sem, da bodo tujci dobili maksimalne možne odpravnine. Milijon evrov po glavi.
  Kateri naš strokovnjak bi šel delati na Kosovo, v banko, za euro na uro??

  • Ta denar mora civilna družba dobiti od Mira Cerarja, vseh članov vlade, birokratov vlade in nazadnje iz članstva koalicijskih strank. Rubljenje njihovega premoženja. Dejmo začeti pri odgovornosti in dolžnosti. Ne pa se ves čas vrteti samo okoli socialističnih pravic.

  • pavel: “100% sem, da bodo tujci dobili maksimalne možne odpravnine. Milijon evrov po glavi.”
   =================

   Metod Dragonja je v parlamentu na odboru zagotovil, da bodo številke “samo” šestmestne. 😉 Torej največ 999.999 € 😉

 5. Libertarec @Libertarec
  Predstavljajte si sobotne casopise ce bi na NLB razpisu Delloite in Ernst and Young premagalo npr. podjetje Vinka Gorenaka pod desno vlado.
  ================

  Hahaha, kakšne otročje sanje.
  A nam res samo še smeh preostane?

Comments are closed.