Jaz, Borut

28
26

Ko je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2008 zmago odnesla SD in je premiersko žezlo prevzel njen predsednik Borut Pahor, je bila z izidom v precejšnji meri zadovoljna velika večina volivcev. Tisti, ki so ga volili, so tako ali tako dobili, kar so želeli. Zadovoljni so bili tudi volivci ostalih strank leve koalicije, predvsem zato, ker so se rešili vladavine osovraženega predsednika SDS. In nenazadnje niso bili hudo nezadovoljni niti volivci pomladnih strank, ki so v zmernem in spravljivem Pahorju videli sprejemljiv kompromis, veliko boljši od morebitne zmage Golobiča, pri desnici podobno stigmatiziranega, kot je Janša pri levici.

Quo vadis, vlada?

Po dveh letih mandata se zdi, da ni zadovoljen več nihče. Volivci pomladnih strank tako ali tako ne, saj se je izkazalo, da od Pahorjeve spravljivosti razen praznih besed ni ostalo nič. Spravljiv je sicer še vedno, a njegovih besed nihče več ne jemlje resno.

Nezadovoljni so tudi tradicionalni privrženci levih strank, ki se morajo soočiti z žalostnim dejstvom, da je ˝njihova˝ tokratna vlada ne glede na težke gospodarske razmere (še) neuspešnejša od osovražene Janševe in to celo na področjih, ki so jih predhodnikom najbolj zamerili, kot denimo pri kadrovanju ali gospodarski politiki. Najhuje za privržence levega trojčka pa je seveda, da je po trenutnih prognozah malo verjetno, da bi na naslednjih volitvah levi trojček uspel obdržati oblast. Še huje, obema naslednicama LDS, se celo obeta obupen boj za prestop parlamentarnega praga, in to ne zaradi krize, temveč zaradi množice afer in medsebojnih sporov, še kako dobro znanih iz nekdanje LDS ter združene SLS+SKD.

Najbolj nezadovoljni pa so politično neopredeljeni volivci, ki so levi trojček volili zaradi obljub o novi politiki, zdaj pa ugotavljajo, da od sladkih obetov izpred dveh let ni ostalo nič, razen generalne državne tožilke.

Kdo se boji črnega moža?

Pri priljubljeni igri ˝črni mož˝ vpijoč, rohneč in renčeč lovi vriskajoče otroke, ki se ga v resnici prav nič ne bojijo. Podobno je s predsednikom vlade, ki nam na vsakodnevnih novinarskih konferencah jasno in nedvoumno sporoča, kaj se je odločil, koga podpira, kaj bo izpeljal ter za kaj prevzema odgovornost z vso svojo moškostjo.

S svojimi neutrudnimi nastopi vse bolj spominja na venezuelskega voditelja Chaveza, ki v svoji TV oddaji nevedno ljudstvo na dolgo in široko poučuje, kako in kaj in mu pravzaprav omogoča brezplačno izobraževanje iz politične ekonomije. Razlika je le v tem, da Chaveza sodelavci ubogajo, del ljudstva pa celo verjame njegovim politično ekonomskim teorijam. Pri Pahorju je zadeva ravno obratna – ministri in drugi vladni uslužbenci delajo, kar hočejo, ne oziraje se na njegove besede in odločitve, ljudstvo pa ne verjame več niti tistim njegovim besedam in teorijam, ki držijo.

Jaz proti nam

Neskladje med besedami in dejanji pa ni edino, kar premierja diskvalificira kot vodjo in mu med sodelavci zbija tako avtoriteto kot spoštovanje. Za razliko od predhodnikov namreč Pahor veliko preveč uporablja ˝jaz˝ govor. Pri nobenem od predhodnikov se ne spomnim, da bi v nastopih uporabljal prvo osebo ednine. Večinoma so govorili v tretji osebi ednine (˝vlada se je odločila˝, ˝vlada bo sprejela˝) ali v prvi osebi množine (˝odločili smo se˝). Uporaba prve osebe ednine je bila omejena na redke priložnosti, kjer se ji preprosto ni dalo izogniti (˝predlagal sem zamenjavo ministra Drobniča˝).

Že v osnovnih tečajih sodobnega vodenja, na katerega podjetja pošiljajo mlade kandidate za bodoče vodje, učijo, kako pomembna je pri gradnji in vodenju timov ˝mi˝ komunikacija. Ta je namreč ključ k temu, da se vsak član tima počuti kot njegov enakopraven del, kar ga motivira, da od sebe da vse. Pri ˝jaz˝ komunikaciji je seveda drugače – če vodja preveč govori o tem, kaj ˝sem se odločil˝ ali kakšno ˝odgovornost sem prevzel˝, se člani tima počutijo bolj kot izvrševalci, in ne kot polnopravni člani tima.

Pahor o tem, kaj se je odločil, kaj bo naredil, kakšno odgovornost bo prevzel in kakšno moža vredno delo opravlja, govori vsakodnevno. S tem sebe postavlja v središče političnega sončnega sistema, ministre in druge sodelavce pa posledično na periferijo in predstavljamo si lahko, kako se le-ti ob tem počutijo, še zlasti če so deležni tako ˝prijaznih˝ besed, kot jih je bil pred časom deležen finančni minister: ˝Minister Križanič bolje dela kot govori.˝ Verjamem, da je Pahor hotel nesrečnega ministra zaščititi, ampak zame je to najbolj žaljiva izjava, kar jih je kdorkoli med našimi politiki izustil v zadnjih dveh desetletjih. Tako pokroviteljsko se do nekoga, ki smo mu zaupali ministrsko mesto, pač ne moremo obnašati.

Pahorjeva največja težava ni strokovna nekompetentnost, nihče ne more znati vsega. Najhuje je, da je nekompetenten kot vodja.

Foto: Žurnal24.si

28 KOMENTARJI

 1. “Pahorjeva največja težava ni strokovna nekompetentnost, nihče ne more znati vsega. Najhuje je, da je nekompetenten kot vodja.”

  Zelo dobro napisano!

  žal nas ta “kljukec” s svojo nesposobno ekipo pogreza v čedalje večjo kloako.

  In glej ga zlomka za božič 2010 nismo postali “zmagovalci”.

 2. Da nismo? Torej so bile vse samo sanje? Ah, ja, saj je rekel stric Milan: “Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan.” In staro s*anje.

 3. Ja, boter Matija, kognitivna disonanca je hudič. Sicer ima pa vedno manj lepi Borut podobne težave kot njegov soimenjak Boris: da izreče misel, še preden se mu ta odvije v glavi. Ampak drugi je star 97 let in dasiravno občasno ustreli kakšnega kozla, pove tudi kaj pametnega. Borut bo pa moral še kdaj prelistati Machiavellijeve nauke.

 4. Cefizelj, v soboto bo stric Milan v Dražgošah spet izjavil nekaj posebnega in s tem pokazal, kam pes taco moli. Mi bomo pa nato ugotavljali, kako dolgo bo Borut še lahko afne guncal s svojimi larpurlatističnimi akrobacijami.

 5. Hm, spoštovani tov. Rak, ali se vam ne zdi tale letni čas malce neprimeren za razstavo vrtnih palčkov in to še povrhu vsega v Dražgošah, na n, m. cca 800 metrov?

 6. He, he, Cefizelj, ravnokar potrjeno na POP TV. Za lansko Katrino, letos Miladin, ne brez razloga. Mi bomo pa sanjali v prazno še naprej, saj sanje so še vedno dovoljene ….

 7. Če so na Popadiji tako povedali, potem je že res. Torej bodo letos sledila navodila z najvišjega nivoja: posle Milana Milan. 😀

 8. 1Leny, hvala

  Carlos, nisem vaš boter. V kolikor želite debatirati z mano, bodite spoštljivi.

  Rak, bo zanimivo slišati, kaj bo rekel. Morda pa bo povedal kakšno pohvalno o Kardelju in njegovih genih.

 9. Matija, glej no glej, sem pa mislil, da smo bolj domačijsko razpoloženi. Domnevam, da potemtakem tudi harmonik in Jasne Kuljaj ne marate? 😉

 10. Ah, seveda. Smeri razvoja političnega sisrtema socialističnega samoupravljanja že imajo mlade. Novo geslo bo torej: “Po Edu – Igor.” 🙂

 11. Tale PM se je res postavil v središče političnega osončja. Grozljivka pa je to, da to počne zgol zaradi svojih kompleksov iz otroštva in kasneje. Ne vem, a si te anekdote zmišljuje? mu jih piše njegov PR,, ker da ni bilo časa, da bi ga mati pohvalila, malo morgen….
  A se še spomnite, kaj je izrekel PM takoj ob izvolitvi, ko so ga novinarji hiteli spraševat, kako se počuti? Pa je ta odgovoril: ” A sem lahko oseben? Upam, da je danes moj sin ponosen name”. Kako naj tak človek, ki je zakompleksan pred svojim otrokom, vodi državo? .. razen v propast. Pa mu tega ni oponašal še niti en novinar, niti komentator. Ko bi tako neumnost izusti Janša, bi ga v istem momentu raztrga. V tem vidim veliko servilnost novinarske srenje.

  Nujno je da zberejo vsaj kanček odgovornosti pred narodom in nemudoma odstopijo.
  Kje je njihova najboljša ekipa? Od tistih, ki so bili imenovani na začetku so ostali samo še najhujši grabežljivi volkovi.. pa so očitali desnim strankam, da imajo komaj za 1/2 ekipe. Dejansko oni nimajo niti pol ekipe. Ti, ki prihajajo namesto prvih so sami drugorazredni, ki bi jim sam še občinske uprave ne zaupal.

  Kje je tista obljubljena sproščena Slovenija? Samo trepetaš: na cesti, pri delu, … da ne govorim o brezposelnih, bolnih … Ta država je ena sama velika lopovščina, ki ravba poštene, delavne ljudi.
  Sem pričakoval, da bo oblast dala na index prepovedane literature tudi Martina Krpana. Vendar ga oni berejo skozi svoje oči. Narod ne sme švercat, delat na črno, utajevat davke, ker si tega privilegija niso uspeli izposlovati od “cesarja”. Oni, ki so se uspeli prebiti do državnih jasli, pa so glede tega nedotakljivi. Oni lahko utajujejo, ne plačujejo, zlorabljajo omrežja, insiderske informacije, kujejo mastne dobičke z zemljišči, in še in še.

  Ta oblast nas bo uničla, če se ji bomo pustili. Dragi Slovenci, glede na zaskrbljujoče stanje in zastrašujoče tendence, smo prisiljeni držat skupaj. Nujna je solidarnost med ljudmi, da si pomagamo, da si na cesti blendamo, če je radar, da ljudi ne tožarimo za to in ono… To je začetek državljanske nepokorščine.

 12. Ne bom bral te solate…že prvi stavek, ki ga je napisal neki Gabrovšek, je idiotski….Da je bila zadovoljna s Pahorejm ob izvolitvi velika večina volivcev ??!!! A si ti Matija padel z Lune ?? Prešel sem na tikanje, kajti otročajev, ki se imajo za “pametne” ne morem vikati !
  Kje si to pobral, da je bila kaka večina zadovoljna ????
  Bili smo tako strašno razočarani kot morda že 12 let ne, od takrat, ko bi pomladne stranke leta 96 morale prevzeti vlado, pa je nezreli Marjan Podobnik vse skupaj podrl…ker se je imel za sposobnejšega od Janše,…
  Zdaj pa naj bi bila večina zadovoljna s Pahorejm???
  Ne vem, kdo je ta Matija Gabrovšek, ne vem, koliko je star in kaj je po izobrazbi, toda stresati take oslarije, je pa le preveč…Zgleda da je bil tudi on zadovoljen…Zdaj pa vsi vi “velika večina volivcev” kar požirajte sranje, ki ste ga skuhali slovenskim ljudem s tem da ste izvolili KGB vlado….Vlado lažnivcev in nekredibilnih postavljačev !! Imamo Restavracijo komunizma in udbomafijske ekonomije, popoln ekonomski krah in rdeče nasilje na vsakem koraku….

 13. No, Matija, vidite: ateistični sovrag Carlos Vas prijazno ogovarja z “botrom”, nekakšen “Demokrat”, ki pa naj bi bil celo na Vašem političnem bregu, Vas pa zmerja in ponižuje! In potem si ista oseba želi, da se prijazne in benevolentne ljudi kar nekako počisti s tega foruma. Narobe svet. 😉

 14. Ja, ko si že nekaj časa na forumih in blogih, vidiš kakšne si klatil na začetku. Potlej, ko dodobra spoznaš pisce in komentatorje, se pa malo umiriš in uravnotežiš.
  Demokrat, majčkeno poglej po blogih in preberi kaj za nazaj, bo pomagalo. Za začetek pa:
  http://blitz.blog.siol.net/

  Lep ozdrav

 15. Nikakor se ne morem strinjati, da Pahorjeva strokovna nekompetentnost ni njegova največja težava. Trdim ravno nasprotno. V dveh letih pa tudi prej nisem zasledil niti kančka strokovnosti v njegovih dejanjih, mogoče je malo ampak res malo strokovnosti zaznati le v zunanje političnih zadevah.
  Njegov način izražanja in nekompetentnost vodenja sta samo posledica popolne strokovne nekompetentnosti. Po domače fant čisto nič ne zna in tega se on sam podzavestno zaveda, iz podzavesti pa potlej prihajajo izjave vredne psihiatrične presoje.

  “Demokratu” pa tudi jaz svetujem da malo pogleda blitz blog, pa bo videl, da si le ta ne zasluži take hude kritike. Kar se tiče zadovoljnosti ob izvolitvi KGB vlade, pa lahko rečem le, da je bil tisti dan eden najslabših v mojem življenju. Takratne zle slutnje glede prihodnosti so se prelevile še v bolj črno sedanjost. Če se ne motim tudi Gabrovšek ni bil ravno vzhičen, spomnim se razmislekov o selitvi v tujino, če bodo zadeve prehude. A so že?

 16. Rak in Pjot…je že tako, da lahko napišeš tudi 5 pametnih stavkov, če pa v bistveni zadevi tako pihneš…da je bila velika večina zadovoljna ob Pahorjevi izvolitvi…pa si pač pokazal, da nimaš pojma.
  Me prav malo briga, če je ta Gabrovšek znal brati s 4 leti ali kaj podobnega….
  Jaz ocenjujem tekst, ki ga je napisal in ne odstopim niti za milimeter…naj on bere moje tekste, ki jih pišem kje drugje pod drugim vzdevkom….me bo že prepoznal…

  Imam popolnoma “dovolj” ljudi s t.im. desnice, ki imajo premalo znanja in poskušajo biti “objektivni” z levico…lepo vas prosim, a ne veste s kom imate opravka…S komunisti ! In upam da veste kaj so ti naredili Sloveniji in Slovencem !!

 17. Demokrat, samo še toliko, rojen sem pred drugo svetovno …. in sledim dogajanja že kar dolgo. Tudi v partijo me niso uspeli spraviti, pa tudi v cerkev nisem hodil, ampak sem kar shajal in oboji so me v glavnem cenili. Ni pa zame vse desnica, kar ni levo. In na obeh straneh ni vse samo slabo ali dobro. Pa Gabrovška niti ne postavljam na desno in tudi njegov advokat nočem biti. Enostavno ima sprejemljive in razmisleka vredne poglede. Seveda se pa da komentirati z njim in o njem na različne načine. Odvisno od človeka in njegove kulture komuniciranja.

 18. pjot, o vnovično selitvi v tujino sem morda razmišljal le ob ponovni izvolitvi župana ljubljanskega, Pahorja pa se ne bojim toliko, vsaj ne, da bi se spomnil 🙂

  rak, hvala za podporo, ampak ne bi bilo treba. Saj se znam braniti, tudi pred brutalnimi kritiki, seveda pa moram videti, pred kom… Pljuvanje pod krinko psevdonima pa ni kritika, najlažje je pametovati iz skrivališča.

 19. Glej no glej, sam sem tudi imel kolege, ki so leta 2008 trdili, da se v primeru zmage grosupeljskega Janeza odselijo v tujino. Zanimivo, kako podobno razmišljajo ekstremisti na eni in drugi strani.

 20. Glede izselitve iz Slovenije je navrgel že S. Žižek in vsi, ki to ponavljate, ste kopija tega istega ekstremista. A se ne spomnite več, ko je neki jugo general svetoval, vsem, ki se ne strinjajo z jugo, da se preselijo v Filadelfijo.. ?

  Jaz sem se l. 1991 boril in kot kaže se bo treba še enkrat borit, na kar sem pripravljen. Poznam vaše porogljive nasmeške, češ ali je bila to sploh vojna, saj je trajala samo 13 dni. Te iste sprašujem, če vam je morda žal, da je trajala samo 13 dni. Dejstvo pa je, da vsi ki smo bili takrat mobilizirani, se nam niti sanjalo ni, da bo zadeve po 13. dneh konec; bili smo pripravljeni dati življenje za sanje o svobodni, demokratični, samostojni Sloveniji. Prav to so nam novodobni komunisti v duhu svojih starih particev dobesedno uzorpirali. To so tisti, ki so se takrat spomladi ’91 poskrili in kovali načrte za plan B, v kolikor bi Milojko sa Kraguljevca navratio u slo, da mu bodo zaradi ljubega belega kruhka izrekli lojalnost in sprejeli kakšno oblastno funkcijo v marionetni vladi.
  Zato trdim, da sem pripravljen se ponovno boriti. Do takrat pa velja državljanska nepokorščina. Naj bo naš junak Martin Krpan.

 21. Super, kokolo. Jaz Vam z veseljem podelim medaljo s podobo troedinega Martina Krpana, Petra Klepca in don Kihota. Škoda le, da boste morali po vzoru Martina Krpana malce daleč na šverc. Ponte Rosso je namreč že davno tega storil žalostno smrt.

 22. Rak, kaj želite povedati ? Da ste radi sodelovali s komunisti, s partijo, z UDBA, da ste kar shajali….Prav.
  Vaš problem. Da v cerkev niste hodili, tudi to je vaš problem.
  Ne enega ne drugega, ničesar kar vi pišete , nisem ne komentiral, ne vam očital…A vi ste rojeni pa pred vojno…Lepo. Ponavadi “pisunčki” radi povedo, da so rojeni po drugi vojni, da zato vse vedo, kaj je bilo med vojno in po njej…
  No, vi ste pa drugačen patron, tudi v redu.
  Preberite raje točno, kaj sem napisal temu Matiji, ki se vsake toliko časa odloča o izselitvi….glede na tekst, ki ga kritiziram, ker ljudem jemlje voljo do razlikovanja, ne bi bilo velike škode…..za razliko od nekega Masharana, ki je dobro napisal, le na koncu ne vem, zakaj je našel Martina Krpana…No, morda zato, ker se je on tudi tolkel s Turki, tako kot mi leta 91, domačimi in srbskimi….

 23. Res je, tovariš Rx. Ampak Jared ni imel opravka s strašnimi Turki, tako kot naši Martini Krpani in don Kihoti (čeprav se mi zdi, da so v resnici zgolj švercali v Turčiji ponarejene kavbojke).

 24. Demokrat: “Rak, kaj želite povedati ? Da ste radi sodelovali s komunisti, s partijo, z UDBA, da ste kar shajali….Prav.”

  Ne bodite nesramni, demokrat. Taka insuniacija ni lastnost demokrata, to je bolj lastnost tistih, ki hočejo nekoga potlačiti, zato, da oni zgledajo večji. Imam pa kar nekaj izkušenj iz zasliševanj KOS-a in partijskih sekretarjev. Sem bil pač čist in trmast, tako da sem tudi to preživel. Me je pa stalo takrat nekaj kariere, ampak, na koncu sem bil jaz zmagovalec…..

 25. Sem malo pobrskal, tista o selitvi je z malo kasnejšega obdobja po pol leta vladanja KGB (http://blitz.blog.siol.net/2009/04/18/ladja-brez-krmarja/) in je mišljena bolj v šaljivem kot resnem smislu:
  “ministra Križanič in Gaspari pa ob vsakem javnem nastopu dajeta tako depresiven in pesimističen vtis, da sem že začel razmišljati o ponovni selitvi v tujino”
  Pa če gledaš te dva frika bi človek res najraje nekam pobegnil.
  Tolk o ekstremizmu.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite