Javni poziv Predsedniku Republike gospodu Borutu Pahorju

9

borut_pahorEvropska Slovenija poziva predsednika republike, da zaradi kršitev pravnega reda in politizacije izbirnega postopka, ponovi razpisni postopek za vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Hkrati pa se naj v okviru svojih pristojnosti aktivno vključi v spremembe predpisov, ki urejajo to področje.

Dogajanje povezano z izbiro novega vodstva KPK navaja k sumu, da je v samem razpisnem postopku prišlo do hujših kršitev pravnega reda Republike Slovenije, kar bi morala celotna slovenska javnost enotno zavrniti in od predsednika republike zahtevati, da s svojo avtoriteto zagotovi spoštovanje slovenske zakonodaje ter v celoti ponovi razpisni postopek.

Vsakršna izbirna komisija, ki je imenovana v okviru državnih ustanov (tudi ad hoc, kot v tem primeru), je namreč dolžna na podlagi zakonodaje javnosti omogočiti dostop do z razpisom povezanih gradiv, kriterijev, pogojev ter vseh zapisnikov o svojem delu. Če držijo navedbe medijev, da je izbirna komisija uničila podatke svojih zaslišanj kandidatov in na tej podlagi nastalih magnetogramov, gre za kaznivo dejanje, posledično so vprašljive tudi pravne možnosti neizbranih kandidatov, ki bi jim morala komisija v primeru pritožbenega postopka omogočiti vpogled v zapisnike dela komisije ter drugo razpisno gradivo. Iz tega razloga bi morali postopek o imenovanju vodstva KPK nemudoma razveljaviti, predsednik republike pa naj postopek javnega poziva ponovi.

Evropska Slovenija ugotavlja, da s takšnim ravnanjem izborne komisije drsimo v preteklost, ko državne ustanove niso odgovarjale javnosti, temveč so pravo in t.i. pravno državo prikrajale lastnim interesom. Takšne prakse so neevropske in nedemokratične in jim odločno nasprotujemo. Želimo živeti v pravni državi in v pravični družbi, v kateri bomo lahko uresničili svoje ustvarjalne potenciale ter konstruktivno prispevali k demokratičnemu, pravnemu, ekonomskemu in socialnemu napredku skupnosti. Da bi to dosegli moramo skupaj vzpostaviti predvidljivo pravno državo, v kateri bomo lahko vsi brez izjeme računali na enakopravno obravnavo pred zakonom, in v kateri bo v ospredju spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, svoboda pa nikomur ne bo služila kot izgovor za izogibanje odgovornosti.

Takšne družbe ni mogoče doseči, če vodstvo protikorupcijskega organa izbira petčlanska komisija, od katerih tri člane imenuje vladajoča koalicija in v kateri med drugim sedita generalna sekretarka Vlade RS ter poslanka največje vladajoče stranke. Že ob izboru prejšnjega vodstva KPK so se porajali sumi spolitiziranosti KPK, iz tega naslova je še pred nastopom funkcije odstopil eden od članov senata. Tokrat se je zgodba ponovila, le da sta tokrat (prav tako pred nastopom funkcije) odstopila oba preostala člana senata. Vprašati se moramo, če bi to storila tudi v primeru, da bi bila prepričana v korektnost izbirnega postopka?

Evropska Slovenija zato odločno nasprotuje nadaljnji politizaciji KPK, saj gre za organ, ki je dolžan delovati popolnoma neodvisno, brez navodil ali usmeritev za delo s strani katerihkoli političnih institucij.

Spoštovani predsednik republike, z vso svojo avtoriteto poskrbite, da bomo v Sloveniji sprejeli predpise, ki bodo zagotavljali izbor ljudi za delovanje v KPK na transparenten način. Prav tako Vam predlagamo, razmislek o spremenjeni vlogi KPK. Menimo, da bi moral KPK delovati kot organ za preprečevanje korupcije s predvsem preventivno vlogo, pregon korupcije pa naj dosledno izvajajo drugi za to pristojni organi (policija, tožilstvo, sodstvo).

Iniciativa Evropska Slovenija

Vir: Evropska Slovenija

9 KOMENTARJI

 1. se strinjam s profesorjem avbljem. dodal bi pa še to, da je v tej zgodbi del problema tudi pahor, tako da bi bilo še najbolj ustrezno, da najprej odstopi kar pahor sam, ker mislim, da nas je njegova nesposobnost že preveč stala.

 2. Kako ste vsi komunajzerji, vključno z Aladarjem prozorni.

  Kako natančno se uresničuje scenarij, po katerem se levaki želijo znebiti Pahorja, ki ni dovolj pravoveren.

  Vse to je pred časom obelodanil Vinko Gorenak – in vse gre v tej smeri.

  Pahor ima določeno odgovornost, ampak bi bila napaka, če bi odstopil. Glede na slovenske pristranske medije, bi dobili slabšega predsednika – predvsem pa Türkovsko levega.

  • 🙂 joj ste nekateri res cepljeni za teorije zarote in razne druge fobije. spomni se, kaj se je s pahorjem dogajalo, ko je bil predsednik vlade. 🙂 takrat se je desnici trgalo od jeze in smo poslušali vse mogoče, kako je pahor nesposoben, kako uničuje državo, kako je kriv za vse, kako je najslabši predsednik vlade vseh časov itd., potem je desnica takoj obrnila ploščo in pahor je spet postal dober predsednik. 🙂 in sedaj spet, ko je v tem primeru šlo za člana PS, pa se na desnici spet pametuje, kako se je pahor le pretvarjal, da je nevtralen in kako še vedno služi stricem iz ozadja. 🙂 skratka, nekateri se obračate tako kot piha veter. 🙂 enkrat ja pahor dober, drugič zanič, tako kot vam ustreza. 🙂

   in potem mene zmerjaš s komunajzarjem, ker nikoli nisem bil ne v partiji, ne v kakšni levi stranki ali blizu nje. pahorja, ki pa dejansko je komunist, ki je bil član komunistične partije in potem tudi njene naslednice, torej SD, pa podpiraš. 🙂 kdo bi razumel tvojo pamet. 🙂 saj pravim, nekateri se obračate tako, kot piha veter.

   za mene ja pahor nesposobnež že odkar je v politiki, saj dejansko nikoli ni nič dosegel, razen tega, da govori neumnosti. 🙂

   jaz imam res občutek, da si ti alojz komunajzer, ker tako zagovarjaš tovariša pahorja. in samo uporabljaš tisto znano komunajzarsko taktiko in potem druge zmerjaš s komunajzarji, da bi mislili, da sam nisi komunajzer. 🙂 očitno si se pa s pahorjem izdal. samo komunajzer lahko podpira drugega komunajzerja. 🙂

   • Tvoja norčavost ne spremeni dejstev.

    Kar tja v tri dni nakladaš o nekem trganju od jeze.

    Po Pahorju je letelo z obeh strani, predvsem pa z leve.

    Kako si zelo predvidljiv – spet zagovarjaš komunajzerje in poskušaš obračanje po vetru podtakniti desnici.

    Ne zmerjam te s komunajzerjem, ampak postavim le objektivno diagnozo. Si komunajzer, ki predvidljivo – vedno podpreš komunajzerje.

    Jasno, da ne razumeš, da znam razmišljati s svojo glavo in nisem slepi vernik, tak, kot si ti, ki si vernik Tita in Kučana.

    Jaz pa ocenjujem objektivno.

    • alojza smo dobro razkrinkali. gre za tipičnega komunajzerja, ki se je po osamosvojitvi hotel potuhniti in se je pretvarjal, da ni komunajzer. ampak sedaj je očitno, da si ne more pomagati, da ne bi ščitil svojih komunajzarskih tovarišev pahorja in štefaneca.

     in sedaj se spet hoče potuhniti, ko smo ga razkrinkali in mi skuša nekaj podtikati, ampak jasno je, da brani komunajzarje iz murgel isto kot komunajzer pahor, ki se je poskušal enako potuhniti kot komujazer alojz, ampak tudi pahorja smo razkronkali, kako je hotel podtakniti KPK komunajzerja, da bi še vedno napadal desnico in janšo po navodilih iz murgel. in alojz očitno to tudi podpira, ker je komunajzer. 🙂

     • Kot kaže, Aladarja zelo boli, da sem ga dobro razkrinkal. Zato pa poskuša podtakniti komunajzerstvo meni.

      Celo tako daleč je šel, da sam sebe vika – oziroma se skriva za namišljeno večino.

      In zdaj mi podtika zaščito Štefaneca.

      In mimogrede, Pahor ni iz murgelj.

      In bolj kot se trudi, bolj sam sebe razkrinkava kot komunajzerja.

 3. Požar report je pravilno napovedal, ne prvič, že decembra lani je napisal o t.i. globokem grlu iz tožilstva:

  “Zdaj se govori o naslednji tarči, tokrat z levice. Imenujejo jo Maneken, seveda je govora o predsedniku Pahorju. Imajo ga za neškodljivo budalo, vendar je gnev do njega vseeno velik, saj je samovoljno kandidiral proti njihovemu favoritu,« je zapisal žvižgač s tožilstva. Kot še pravi anonimni vir, za Pahorja ni dovolj, da »je neškodljiv, mora biti koristen, tako kot njegovi predhodniki«. Pustili naj bi ga še nekaj mesecev, potem pa naj bi moral odstopiti, še piše vir, ki ne navaja, ali gre za uradno ali za nezakonito in neuradno preiskavo, ki naj bi diskreditirala Pahorja.”
  =======

  Skratka gre za frakcijske boje znotraj levice, Pahorju so podtaknili Štefanca, sedaj pa ne vedo kako bi se ga znebili, Štefanca namreč.

  Ves gnev se sedaj grmadi nad človeka, ki ni naredil nič drugega kot to, da se je prijavil na razpis za njegovo sanjsko službico. Sedaj si verjetno misli:
  “Končno sem se dokopal do dobro plačane službice, ne bom se ji odrekel”
  Dominantni levi mediji, ki so še pred kratkim branili predsednika Tuerka, ko je le ta pomilostil narkodilerja češ da mu je pomilostitev predlagala komisija in je predsednik samo podpisal, je pri Pahorju dva dni po razkritju politične pripadnosti Štefanca ubrala povsem druge strune. To pot ni kriva komisija, kriv je Pahor. Vse skupaj kaže na totalno gnilost vseh raznoraznih komisij in še posebej medijev. Mediji se sedaj na veliko ukvarjajo z nekim brezveznim imenovanjem v neko brezvezno komisijo, Čufer pa nas je v teh dneh zopet zadolžil za dvakrat več kot je bilo načrtovano.Lepo se kaže o nesmiselnosti raznoraznih in še posebej takih komisij kot je KPK.

  KPK je podaljšek KP.

  Kaže se tudi nesmiselnost, da pri takih nesmiselnih komisijah kot je KPK sodelujejo razna t.i. civilna društva, npr. Društvo Integriteta z njeno predsednico Simono Habič vred, ki nam občasno krade čas v terminih TV Odmevov. Ko sešteješ vse te nesmisle prideš, do neučinkovite družbe, ki trati čas z nesmisli.

  Naj se to društvo preimenuje v “Društvo brez integritete” in njena predsednica v Simono Pohabič.

  Kaže se tudi neverjetno sprenevedanje Mira Cerarja in tega društva Integriteta. Sedaj trdijo, da za predsednika KPK strankarska pripadnost ni ovira, pa jo kljub vsemu problematizirajo. Vso krivdo želijo prevaliti samo na Pahorja (tudi ponedeljkov Studio “Mladina” v javni hiši).
  Problem naj bi bila torej samo potrditev s strani Pahorja. Očitno ima prav t.i. žvižgač s tožilstva ki je najavil napad na njega s strani svojih (bivših) kolegov.

  Imamo policijo, imamo NPU, imamo tožilstvo, imamo sodišča, KPK je nepotreben!

  Raznorazna društva ala Simona Pohabič pa naj nabirajo gobe in pustijo “integriteto” državnega proračunu pri miru.

 4. To s Štefancem je samo agitprop levice, da bi se pokazala kako jim gre za moralo in čistost… na tuji koži seveda. In KPK je kot idealna za to. Desnica pa spet naseda in si lomi zobe na kamnu.

Comments are closed.