Janševa vlada ozmerjana s fašistično, prihaja »miting« na FDV

2
18

Avtor: S.Š. Vir: Reporter. Obsedno stanje na sobotnem sestanku pri rektorju Univerze v Ljubljani, ki se ga je udeležil tudi sindikalist Branimir Štrukelj. Še ta teden naj bi sklicali »miting« na FDV in mobilizirali vse v obrambo univerze. Predsednica študentske organizacije Filozofske fakultete je Janševo vlado že ozmerjala za fašistično in svoje pismo zaključila v revolucionarno borbenem slogu: »Dol z neoliberalci in kvizlingi!«.

Dr. Tomaž Sajovic, predsednik Neodvisnega sindikata delavcev ljubljanske univerze (NSDLU), je širši iniciativi poročal o sobotnem sestanku pri rektorju dr. Stanislavu Pejovniku. Menda naj bi šlo za pravo obsedno stanje, ki pomeni začetek upora univerze. Sestanka so se med drugim udeležili dr. Dušan Mramor in dr. Tine Stanovnik (oba Ekonomska fakulteta) in šolski sindikalist Branimir Štrukelj. »Tema sestanka sta bila dva dokumenta, rebalans proračuna – v njem bi univerze in znanost dobile 110 milijonov manj denarja – ter Nacionalni reformni program (je že šel v Bruselj, zadnje verzije ni videl nihče), katerih določila so za univerze, zlasti za ljubljansko univerzo, katastrofalna. Profesor Mramor je na začetku prikazal katastrofalne posledice vseh omenjenih ukrepov za našo, največjo, ljubljansko univerzo. Na mesec bi fakultete izgubile 30 odstotkov sredstev. To bi pomenilo črtanje večine materialnih sredstev in takojšnje odpuščanje zaposlenih. Univerza bi verjetno morala razglasiti insolventnost, Ekonomska fakulteta bi zaradi tega na primer takoj izgubila vse mednarodne akreditacije. Takoj bi bilo treba spremeniti vse razpise, zmanjšati bi bilo treba število programov, posledica bi bila, da bi na profesorja prišlo precej več študentov, normativi profesorjev bi se povečali.«

Sestankovalci so ugotovili še, da bo prišlo do upokojevanja profesorjev, ko ti dosežejo pogoje za upokojitev. Drastično naj bi bila prizadeta avtonomija, saj bi menda vlada odločala, za kateri program bi dala denar. Nadalje: zasebne in javne fakultete bi bili obravnavali enako. Prišlo naj bi do ustanovitve novih (zasebnih?) centrov po Sloveniji, ki bi bili financirani iz javnih sredstev. Vlada pa naj bi silila univerze, da bi zaradi premalo denarja začela na drugi stopnji uvajati šolnine. Prepoved avtorskih honorarjev in podjemnih pogodb bi marsikje pomenila konec doktorskega in izrednega študija, konec dela za gospodarstvo, konec pogodb s tujimi profesorji …
»Položaj je dobesedno nor, bolan, in poguben ne samo za univerzo, ampak za vse ljudi v tej državi. To je dobesedno udar na pamet v tej državi. Baje je te ukrepe predlagal minister Turk sam – verjetno skupaj z Rončevićem, v. d. sekretarjem za visoko šolstvo,« poroča sindikalist dr. Sajovic.

Na sobotnem sestanku so sklenili, da rektor Dr. Pejovnik v tem tednu skliče »miting na FDV in mobilizira vse v obrambo univerze, znanosti in vseh zaposlenih«.

Mobilizacija se je začela že takoj v soboto popoldne. Predsednica študentske organizacije Filozofske fakultete Ksenija Vozelj se je odločila »zasmetiti« mailing listo študentske organizaciji s politično nestrpnim pismom, v katerem je Janševo vlado ozmerjala za fašistično in ga zaključila s parolo: »Dol z neoliberalci in kvizlingi!« in ob tem študentskim kolegicam in kolegom poslala »lep borbeni pozdrav«.


2 KOMENTARJI

  1. Rdeča univerza ostaja Kardeljeva. Gospodje še vedno živijo v kavzilevičarskem smoupravnem sistemu.Parolo “elektriko v vsako vas” so predefinirali v “najmanj 70% srednješolčev bo študiralo, pa če so za to sposobni ali ne!” FDV pa ostaja ideološka trdnjava in valilnica vsega naprednega, levičarskega in protifašističnega. Baje oblakov marksizma pri nas ni več, so pe gostijo nacionalostični in fašistični. Kmalu bo padal toča.

  2. Ah, ti kumrovški profesorji imajo poleg dobre službe še nadure v …, kolk jim morajo dat pa še študentje na roko pa …

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite