Pod geslom za in proti Janši se skriva odnos do osamosvojitve

37

V Sloveniji so dobre teme samo ideološke, realno življenje, kot je tudi ropanje upokojencev, nima vrednostiGeslo Rešimo Slovenijo, ki je na 99. obletnico koroškega plebiscita okoli Prešernovega spomenika v Ljubljani združilo nekaj tisoč Slovencev, bi lahko bilo začetek samoočiščevanja Slovenije. Neskončna vrsta kraj od osamosvojitve dalje, slabo vodenje države in njenega gospodarstva (zaradi tega ne živimo samo tretjino slabše, kot bi smeli in morali, ampak tudi v pomanjkanju denarja za zdravstvo, pokojnine, oskrbe starejših in še marsikaj) bodo prej ali slej Slovence prepričali, da naša prihodnost ni »Janša» ali »Nejanša«, kot sporoča že nekaj vlad, ampak ali bomo živeli tako, kot smo zastavili ob osamosvojitvi, ali pa bomo postali otok bede in ideološke okostenelosti.

Vse države se sprašujejo, kaj in kako bo jutri, Slovenija pa, ali so komunisti – resnični narodnoosvobodilni boj v imenu neločljivosti svobode in demokracije ni bil nikoli sporen – ravnali prav ali narobe. Evropa in svet sta si glede vseh totalitarizmov na jasnem, pri nas pa vso energijo vnašamo v trajno čaščenje rdeče zvezde, srpa in kladiva. V prihodnost pelje pot svetlega upanja in trdne volje za uresničitev najbolj drznih sanj in pričakovanj, čaščenje tragične preteklosti največje morije v slovenski zgodovini pa v gotovo pogubo in smrt.

Nova delitev na pristaše urbane in ruralne kmečke kulture

Prebivalci Slovenije se ne delijo samo na leve in desne. Ljubljankoviči že nekaj let kot zadnje upanje za preživetje nekdanjih oblastnikov vsiljujejo, zlasti s pomočjo RTVS in s templjem v Šiški, novo delitev na pristaše urbane in ruralne kmečke kulture. Kot take so označevali tudi udeležence zborovanja v Ljubljani in jih prikazovali kot prestolnici tuje, drugorazredne državljane. In to prav oni, ki sta jih polna usta strpnosti in multikulturnosti.

Reševanje Slovenije ne more biti pod geslom za in proti Janši, za katerim se je vedno v bistvu skrival odnos do osamosvojitve, Janša ne bo večno živel, ampak iz neomajne in nepopustljive zvestobe demokraciji, ki edina zagotavlja odpravljanje nepravičnosti, nepoštenosti, neenakosti in nemoralnosti. Ta je vsebina naše največje odločitve v zgodovini: lastna država, to je tudi edina smer in upanje naše prihodnosti. Vse drugo, kar nam odkrito ali prikrito vsiljujejo ali v zlatem celofanu preteklosti ponujajo ljudje, katerim osamosvojitev Slovenije ni bila nikoli osebna opcija, sta zanesljiv konec in smrt. Za rešitev Slovenije ni potrebna enotnost na podlagi odprave idejnih razlik, ampak v enotnosti spoznanja, kaj je za nas najpomembnejše. Kot v letih 1990/91.

Vir: Granda, Stane. (2019).Rešimo Slovenijo! Tednik Družina, 42(2019), str. 13.

37 KOMENTARJI

 1. Jasno kot sončen dan!

  Levica na državni ravni grobo krši slovensko ustavo in slovenske ustavne cilje s tem, ko tiste, ki s srcem ljubijo Slovenijo in slovenski narod, obravnava manj vredno – neenakopravno in zaničevalno. Enako je na lokalni ravni.

 2. Skrajni čas je, da uveljavimo slovensko ustavo, kateri moramo biti v Sloveniji podrejeni vsi in jo zato dosledno spoštovati!

 3. “Pod geslom za in proti Janši se skriva odnos do osamosvojitve”

  Se strinjam. Nikakor pa se ne skriva odnos do družbe, ki koraka v smeri družbenega nauka Cerkve. Ta smer pa je, poenostavljeno zapisano:

  – človekove pravice kot osnova vladavine prava,
  – čim manj države v gospodarstvu,
  – solidarnost naj bo vrednota in ne zakon,
  – javno dobro naj bo vrednota in ne zakon.

  AMEN!

 4. Se strinjam, da je v geslu za in proti Janši skrit odnos do osamosvojitve. Vendar ne samo to. Tudi odnos do totalitarne preteklosti in sedanje poltotalitarne ureditve. V tem geslu je skrit tudi strah pred spremembami statusa quo in želja po spremembi v smeri normalne demokratizacije družbe. Saj trenutno v Slovenji ni druge sile, ki bi to spremembo lahko prinesla.

 5. Najhujši nasprotniki so tisti ,ki so iz zagrizenih partijcev postali zagrizeni demokrati zaenkrat brez imen .
  Malo razmišljajte tudi z svojo glavo.
  Lep pozdrav

  Joško iz Lendave

  • Joško,
   nihče še ni iz zagrizenega partijca postal demokrat – vsi zagrizeni partijci so pri nas še trdno na oblasti.
   Za partijo je demokracija največji sovražnik, kajti v demokraciji nihče ne more biti večno na oblasti in si talati nezasluženi denar. Kjer je demokracija, mora zato partija prej ali slej izginiti iz možgan, umreti; enostavno ne moreta soobstojati.
   In kakor za vsakega, bi bilo dobro tudi zate, da razmišljaš s svojo glavo in ne prodajaš neumnih tujih izmišljotin po forumih, s katerimi samo sramotiš sebe in svoje poštene Lendavčane.
   Hitro se poboljšaj!

 6. Jok, kakšna neumnost. Kakor da so stvari v svetu zgolj črno bele in da smo lahko le zvesta Janšistična vojska ali pa komunisti. Neverjetna izjava uglednega profesorja. Kakor da je to, ali podpiramo zadnjega komunističnega funkcionarja v EU ter njegovo vosko, bistveno.

  Gospod Ivan, ki je bil izključen iz partije zaradi prevelike stalinistične radikalnosti, je po tem ZAPROSIL za PONOVNO PRIDRUŽITEV. In zdaj naj bi bila edina črno-bela opcija opredelitev za ali proti? Saj vendar nismo v vrtcu. Da sploh ne začenjam, kako je dal umoriti Ivan umoriti Tonija Mrlaka, ker je Ivan s to potezo želel zanetiti totalno vojno in gledati kri na cestah.

  • To, kar se ti gres, niso nikakrsni vsebinski komentarji, ampak cenene provokacije. Ce mislis, da je to kaj vredno, ti nemara ne bi skodil psihoterapevt.

  • ti si pa res pritegnjen, kakšne insinuirane nesmisle in abote trosiš! Janšo so iz Partije vrgli, ker je želel mladince ločiti od Partije, Mrlak se je samovoljno ubil, ker je prepovedano letal nad Ljubljano!

  • Že samo to, da je pod članek gospoda Grande nemudoma podtaknil svoje laži L.Erzen, ki je na tem portalu eden izmed največjih provokatorskih navijačev proti politiku Janezu Janši in stranki SDS, dokazuje, da ima gospod Granda popolnoma prav.

   L.Erzen,
   če v Sloveniji ne bi bilo ljubiteljev in raznašalcev laži, kakršni ste sami, bi državnozborske volitve potekale v duhu poštene predvolilne tekme. Če ne bi bilo ljubiteljev in raznašalcev laži, ne bi bilo niti lažnivih medijskih manipulacij, saj ne bi bilo nikogar, ki bi jih produciral in konzumiral. Volivci bi izbirali in odločali med programi strank, ne da bi na njihove odločitve vplivali lažnivi medijski manipulatorji.

   Če v Sloveniji ne bi bilo ljubiteljev in raznašalcev laži, ne bi bilo lažno montiranega sodnega procesa proti vodji največje opozicijske stranke in ne bi bilo lažne sodno-medijske naveze, ki je celo desetletje lažno krojila volilno vzdušje v državi.

   Če v Sloveniji ne bi bilo ljubiteljev in raznašalcev laži, se na oblast nikoli ne bi mogli povzpeti prevaranti in lažnivci.

   Tako pa nam v letu 2019 že spet in še vedno vlada koalicija ljubiteljev in raznašalcev laži, kakor je vladala pod Cerarjevo vlado.

   • Sem pa prav vesel, da raznašalcem laži pokajo tla pod nogami. Delo se ruši – navkljub Petriču ali pa prav zaradi njega – tudi RTV bi se, če ne bi bilo obveznega prispevka. Odlazkov Reporter se barva v rumeno (škoda mi je nekaterih dobrih novinarjev). Skratka, v predoru se svetlika. Vse stvari enkrat pridejo na svoje mesto.

 7. Sicer je pa stanje pri nas tako, da cisto vse, kar Jansa, a ne le Jansa, kar cela SDS ali celo vsa nekoliko desna oz konzervativna scena, da v javnost, dominantni mediji takoj cutijo dolznost, da demantirajo. Demantirati opozicijo, to jim je sluzbena dolznost in poslanstvo. Tudi Tonina, ce se malo postavi a front Sarcu, ne le Janso. Ce bo opozicija trdila, da je 2+2=4, bo to brz demantirano v dnevnikih, osrednjih TV, Mladini in zdaj tudi Reporterju.

  Ista miselnost kot zgodovinska izjava Jankovica: mene pa ze ne bodo zaprli, saj sem vendar proti Jansi. Enako nasa urednistva, novinarji, novinarke: vedno in povsod kontra tistemu, kar Jansa rece, pa smo na pravi strani.

  Ce Jansa rece, da bo danes sonce, napisimo, da bo dez. In kot dokaz potem: kljub temu, da je Jansa rekel, da bo sonce, je dezevalo v Genovi in je torej Jansa spet lagal in obrekoval. In grozil. Z maceto.

 8. @prispevek: »[…] Reševanje Slovenije ne more biti pod geslom za in proti […] ampak iz neomajne in nepopustljive zvestobe demokraciji […].«
  ———-

  V prispevku predlagano reševanje Slovenije pod geslom zvestobe demokraciji je neprecizno, kar je lahko vodilo neprecizne aktivnosti.

  A. GESLO: »ZVESTOBA REPUBLIKI«

  Temeljni problem aktualne globoke slovenske krize je problem republike. Problem republike slovenskega naroda vseobsega nivoje in tipe podproblemov, vključno z mehanizmom demokracije.

  Pristno – eno in edino – geslo za reševanje hudega problema Slovenije je zato vezano na poenotenje in zvestobo Republiki Sloveniji.

  B. RAZ-POENOTENJE

  To zahteva odločno poenotenje tega naroda o zvestobi Ustavi. Ustavi, skupaj s Temeljno ustavno listino in drugimi temeljno ustavnimi akti. Tu so – eni in edini – vrhovno poenoteni temelji vrednot slovenskega naroda in države.

  Zato:
  – vrhovno poenotena bit vrednot slovenskega naroda in države ni niti akutno totalitarno-mafijski prokomunizem t.i. »levice«;
  – bit vrhovno poenotenega temelja vrednot ni niti latentno akutni religiozni dogmatizem dela t.i. »desnice«;
  – bit vrednot slovenskega naroda in države niti všečni, a brezvsebinski, intelektualizem t.i. »sredine«.

  Trije mogočni stebri raz-poenotenja slovenskega naroda in države.

  C. BIT OKVARE

  Bit vrhovno poenotenega temelja vrednot slovenskega naroda so načela naše ustavne republike Slovenije. V jedru okvare naše republike pa je hudo okvarjeni mehanizem načela pravne države. Tu je vsebinsko jedro problema globoke slovenske krize. Mehanizem načela pravne države je, zaradi sinergije desetletja sistemsko-strukturnih zlorab državnih pooblastil v določenih obsežno učinkujočih zadevah, okvarjen.

  Z navedenim se je okvarilo temeljni mehanizem poenotenja in učinkovitosti slovenskega naroda in države. Ta temeljni mehanizem je enakost pred zakonom (izonomija). Izonomija so okoliščine, v katerih so državljani različnih nazorov svobodni, pred zakonom pa enaki. Izonomija je tista bit, ki povzroči vladavino svobode, s tem pa eskalacijo individualnih energij, ki jo država potrebuje za svojo učinkovitost.

  In v tej okvari je čisti nukleus problema globoke slovenske krize. Ta okvara je neusahljivi vir akutnega raz-poenotenja in ne-učinkovitosti slovenskega naroda in države.

 9. Stanje na Ustavnem sodišču po znanih dogodkih in molk predsednika države Pahorja jasno kaže, da je Slovenija mafijska država. Mafija obvladuje vse državne podsisteme, vključno z US in predsednikom države. Da vaškega zabavljača, ki pod mizo zaposluje svoje prijatelje in prijateljice, ne omenjam. Vse je v njihovi funkciji in vsi so odvisni od mafije.

  Kot kaže, izmed vplivnih edino Janša ne. Zato je državni sovražnik številka ena in tudi vsi, ki podobno razmišljamo. Še ddr. Jakliča so obtožili, da je janšist. Kar je po mnenju mafijskih hlapcev dovolj, da se ga obtoži nekredibilnosti.

  Kam tone Slovenija? Smo člani EU in NATO-a, a vrednotno le na papirju. EU se ukvarja s Poljsko in Madžarsko, pri Slovenji, ki je najbolj problematična, gledajo stran. Tudi sedanja EU je soodgovorna za katastrofalno stanje v naši državi.

 10. Stanko, z veseljem sem prebral sem vam prispevek o shodu na “Prešercu”.
  Res diši po pomladi, a pomlad je mavrična !
  Kaj želim reči:
  Marjan Podobnik in Franc Kangler sta prvotno nameravala organizirati shod zelo pluralno in nista želela, da bi bila to neka radikalna desna aliansa. Skratka mavrično.
  Samo s pomočjo desne volilne baze, “pomladniki” ne moremo dobiti volitev!
  Nagovoriti moramo tudi nedefinirano (pogosto zmedeno) sredino in dati tudi nekaj socialne / leve in zelene konotacije. Žal je že desetletja volilno telo nekako premaknjeno (beri: deformirano) v levo.
  Po intervenciji JJ, ki je nekatere govorce črtal, je pluralni koncept protesta padel. Da bi prišlo do političnega preobrata – kot rečeno – potrebujemo širino, kar- Janez Janša še ni doumel! In to je lahko usodno!
  Proti kleptokraciji, ki je povzročila, da SLO že leta STAGNIRA (prehitela nas je Češka, kmalu Slovaki in Madžari) se mora strniti vsa demokratična javnost! (O vzrokih za stagnacijo bom v kratkem pisal na spletnem časopisu.)
  Torej, če bi bila zasnova res bolj mavrična, pluralna kot je bil DEMOS, bi bilo na shodu še veliko več ljudi.

  • Mavricna pomeni seveda, da bi glavno vlogo na shodu podelili gibanju lezbijk, gejev in transesksualnih/transpolnih oseb? Jansa, okrancljan z roza klubom, kaj ces lepsega! Skoraj bi zasencili Preserna z njegovo muzo…

    • Da je pluralni koncept shoda zaradi govorcev padel? Dajte no. Katoličanov je bilo tam ogromno (nabito polna frančiškanska cerkev), njihovih političnih predstavnikov pa nikjer. A to ne pove dovolj? “Nagovoriti moramo tudi nedefinirano (pogosto zmedeno) sredino”. Seveda je zmedena, saj vse rine tja. Eni bi bili radi celo “skrajna sredina”.

    • Mogoce malo afne guncam, g. Magajna. Ampak dandanes ima v politicnem jeziku mavricnost in mavricna zastava zalibog predvsem ta pomen.

     Drugace se naceloma strinjam z vami. Zeleni so bili v Sloveniji resna opcija 1990 in potem nikoli vec. Dvomim, da bi s Cusem bilo kaj velikega od njih. Osebnosti plus okoljsko znanje bi rabili. Ce bi dobili recimo Komata, Pretnarja, Ogrina ipd. plus preizkusene okoljske aktiviste v prve vrste, mogoce. Do avstrijskih ali nemskih zelenih jim ogromno manjka.

     Krscanski socialisti niso pomembna stranka v nobeni evropski drzavi. Navadno ljudje tega prepricanja nastopajo znotraj vecjih opcij, nekateri med socialdemokrat in laburisti, nekateri kot levi del ljudskih strank oz krscanskih demokracij. Tako sta tudi pri nas v okviru SKD nastopila Miklavcic in Blazic. Fejst karakterja. Kdor ne verjame, naj vprasa Borisa Pahorja. G. Magajna, mogoce vendarle razumete, da je lahko nekaj realnih razlogov za kaksno nezaupanje do vas v dejstvu, da ste se pred casom namesto pomladnikom prikljucili naslednikom komunistov, stranki Potrca, Pecjakove, Potrate, saleskega lobija, Stromajerja ipd in bili del njihove tovarisije v parlamentu. Pozdravljam sicer dejstvo, da niste vec.

   • IF: “Mavricna pomeni seveda, da bi glavno vlogo na shodu podelili gibanju lezbijk, gejev in transesksualnih/transpolnih oseb? Jansa, okrancljan z roza klubom, kaj ces lepsega!”
    =============
    🙂 Provokacija je tole. V kolesarstvu ima majica svetovnega prvaka posebno vlogo. Kolesar, ki zmaga na svetovnem prvenstvu v cestni dirki dobi pravico da majico svetovnega prvaka nosi celo naslednjo sezono, do naslednjega svet. prvenstva (na katerem pa jo v večini primerov izgubi hahaha) In ta majica ima posebno ime: “Mavrična majica” zaradi svojih petih črt različnih barv. Ustanovili pa so jo že daleč pred tem, ko so se na mavričnost obesili geji in lezbike in kaj vem kdo vse še. Pravzaprav bi jih kolesarji lahko tožili, da so jim pobrali patent. 🙂
    No mogoče pa le niso tako daleč narazen saj kolesarje nekateri avtomobilisti v mržnji, da jim delajo dren na cesti, in zaradi oprijetih dresov imenujejo kar za pedre na biciklih. In tudi lezbike se da lepo navezati na bicikle, npr. : Lez-bike.

    https://www.delo.si/images/slike/2018/09/26/o_355182_1024.jpg

  • Ta komentar od AM tukaj pa zveni kar malo drugače kot pa tisti na Reporterju.
   Tam je mnogo mnogo več povedano. Bom zato povzel samo kar je bilo tam napisano, mogoče bom pozneje komentiral tudi to kar je tukaj …
   … in se mi je zdelo vse skupaj malo čudno in se mi je postavilo kar nekaj vprašanj.
   Iz Reporterja:
   “»V zadnjem trenutku sem bil izbrisan iz seznama nastopajočih. Postal sem na enkrat persona non grata,« nam je sporočil predsednik Novih socialdemokratov Andrej Magajna, …”
   =============
   Nam je sporočil?? Ali ste jih kar sami poklicali?

   “Kot sem zvedel kasneje, Janez Janša za to potezo uredništva ni vedel.”b
   =============
   Zvedeli od koga?
   “Ko sem se nekaj ur pred protestom od organizatorjev žele izvedeti, zakaj so me odstranili, sem mukomale dobil odgovor v smislu: Se oproščamo. Tudi sami ne vemo za razlog in nas čudi. A žal smo odvisni od njega. (Le od koga sem se vprašal – op. A.M. ) Mi lahko zagotovimo nekaj sto udeležencev morda tisoč, a JJ s svojim članstvom bistveno več oz. lahko na hitro napolni »Prešerca«. Očitno mu moramo biti »hvaležni« v nedogled tudi za evropskega poslanca Bogoviča.
   =================
   Janša verjetno ne bi želel nastopiti pred 20 ljudmi, pa tudi Podobnik se je verjetno bal, da sam ne bo mogel privabiti dovolj ljudi. Torej gre pri tem za odvisnost eden od drugega, da je sploh prišlo do shoda ob zavedanju, da t.i. desnica zelo težko zbobna skupaj dovolj ljudi. Ta zadnji stavek! Kdo ga je izrekel? Po vsebini bi rekel, da nekdo od SLS-a. A mogoče ni res, da morajo biti pri SLS-u hvaležni za enega poslanca, dvomim, da bi ga dobili če bi nastopili na volitvah samostojno, torej glede tega so lahko malo bolj ponižni.
   Sem pa prepričan, da bi SDS v samostojnem nastopu dobil tri poslance.
   In dobili so, bog se usmili, enega Bogoviča, kaj ima SLS od njega razen da se lahko hvalijo, da so na volitvah dobili enega poslanca. In še posebej kaj ima desnica od enega, da ne rečem kaj ,Bogoviča.
   In še posebej, pa saj bi lahko sami organizirali shod ne da bi koga vabili nanj od politikov drugih strank. To velja za ene in druge.
   In, politika je kljub vsemu tekmovanje med strankami za naklonjenost volilcev, za njihove glasove navolitvah. Kljub takim shodom kjer se “majhne” stranke povežejo v eni prireditvi imajo vse v ospredju misel na svoj napredek.
   Pozneje se AM sprašuje kaj je v ozadju, tega je preveč (dva odstavka) pa bom spustil, ampak tole:
   “Morda pa je v ozadju Janšev stari kompleks in pra-alergija na socialdemokracijo. ”
   ================
   Sam sem tisto videl kot stvar identifikacije stranke skozi naziv. JJ je pač hotel postaviti jasno ločnico med svojo stranko in stranko bivših komunistov, ki so nenadoma hoteli iz socialistov postati socialdemokrati. Tudi so zato šli v EPP, ker so slovenski postkomunisti zavili med evropske socialiste.

   No šele na tej točki sem opazil, ker sem šel po vrsti skozi tekst v Reporterju, in ker prvič, ko sem bral še ni bilo spodaj odgovora/reakcij SLS-a. Ne bom spreminjal kar sem napisal zgoraj, čeprav mi je sedaj malo bolj jasno. Tukaj je tekst z Reporterja, kdo si ga želi ogledati: https://reporter.si/clanek/slovenija/ali-je-andreja-magajno-s-seznama-nastopajocih-na-cetrtkovem-protestu-resimo-slovenijo-izbrisal-janez-jansa-735960

   • »[…] Ko sem se nekaj ur pred protestom od organizatorjev žele izvedeti, zakaj so me odstranili […]« (nav. vir, Reporter, 15. 10. 2019).

    ————

    Razlog je lahko previdnost kateregakoli organizatorja politične aktivnosti ob seznanitvi z vprašljivimi okoliščinami poslovanja in delovanja stranke Novi socialdemokrati. Na primer:

    – Iz poslovnih izkazov stranke za preteklo leto je razvidna okoliščina, da »stranka nima premoženja«. Postavke izkazov so pretežno prazne (0,00 EUR). Prihodkov je le 145,00 EUR (v letu 2017 le 50,00 EUR). V pojasnilih prihodkov se navajajo članarina 120,00 EUR, »prispevki« 25,00 EUR in »posojila stranki«.
    – Iz statuta stranke, ki je začel veljati 5. 4. 2018, izhaja, da ima stranka organe na državni in lokalni ravni, na primer politično-operativno delovanje na državni ravni poteka potom 7-članskega Izvršilnega odbora, ki »se sestaja večkrat tedensko«, spremljanje in nadzor finančnega in materialnega poslovanja stranke pa potom Nadzornega odbora, ki ima tri člane. Toda ob vpogledu v spletno mesto stranke nsd.si ni razvidnih niti članov IO niti članov NO.

    To so vprašljive okoliščine. Smiselni cenzus za politične stranke, ob smiselni uporabi prvega odstavka 4. člena Zakona o političnih strankah, namreč obsega aktivno poslovanje in delovanje najmanj 200 polnoletnih državljanov.

 11. Pa ste nekateri res zapeli okoli besede: mavričnost. Komur je dano razumeti je iz mojega prepoznal iz konteksta prepoznal, da je pri tem mišljen politični pluralizem. Seveda vsakomur lahko določena beseda vzbudi razno razne asociacije. Znani so psihološki asociacijski testi. Nekomu se prikaže transvertit, drugi vidi še kaj hujšega. Bog pomagaj, sem zapisal zgoraj. Besedo “mavričnost” smo v DEMOSU uporabljali kar pogosto, danes pa je očitno dobila druge konotacije. Bom v naprej uporabljal strikno le »pluralnost«, da kdo ne dobi še spuščaje. Obljubim. Še dobro, da takrat daljnega leta 1989 ni obveljal Matjaž Šinkovec predlog za logotip. Matjaž Š. je namreč predlagal ležečo črko D. Obok nad ravnico je bil v podobi mavrice in v njej izpisane oznake različnih strank koalicije. Na glasovanju je šlo za las. Ha – Torej »božja previdnost«. No, sem bil pa tem bolj vesel, da je bil potrjen moj predlog: DEMOS (DEMokratična Opozicija Slovenije) Nekaj zaslug za to so imeli tudi moji doma, saj smo kar več tednov preigravali ideje. Vseeno mi je žal, da ni šel skozi tudi Šinkovčev predlog. Stilistično in pomensko dobra zadeva. Mislim, da LGBT-ejevci kasneje mavrice nebi več prakticirali, ker bi tako oni dobili čudne asociacije, npr., na Pučnika, Omana in še koga. O Bog pomagaj kam je zašla debata. Kaj bi še rekel: Adijo pamet oz. Bog daj zdravja, če je že ……. premalo

  • Andrej Magajna: “Pa ste nekateri res zapeli okoli besede:”
   =================
   Tole pa leti na mene. Zapel nisem ker ne pojem.
   Je pa upam jasno videti iz mojega zapisa (o mavrični majic)i, komur je dano razumeti, da gre za odziv na IF-ovo provokacijo, kar sem izrecno poudaril.
   Sem pač dobil asociacijo, ker v kolesarstvu velja eno pravilo ki se je v praksi najbolje obneslo.
   To je, da je vsaki ekipi nekdo ki je najboljši, okoli njega pa so pomočniki, ki “delajo” za njega, ker je on pač tisti, ki ima največ možnosti od vseh (osmih npr. kolikor jih je v vsaki ekipi na tritedenskih dirkah) da zmaga ali doseže najboljšo uvrstitev. Brez pomočnikov nihče ne bi zmagal!
   Iz tega bi se politiki lahko kaj naučili. Tako kot niso v kolesarstvu vsi Rogliči, tako tudi niso vsi v politiki Janša. Bivši direktor Telekoma ne more prinesti zmage desnici.
   Imamo pa baje trenutno v slovenski politiki Luko Dončića, tako, da bo potrebno na zmago še malo počakati. 🙂

 12. Ivan Janša brezsramno ruši naprej in onemogoča nastanek široke koalicije v stilu Demosa. Čeprav so Komunisti takrat pobrali več glasov kot katerakoli stranka v Demosu. Drugi pa so bilo Zsms.

 13. g. Riki, hvala za obrazložitev vašega gledanja na »mavričnost« visavi primeri s tekmovanji kolesarjev in njihovimi raznobarvnimi majicami. »Hvala« ne mislim cinično, saj vas poznam in vem da ste moder mož. A ključna dilema v moje osnovnem, začetnem komentarju je drugje in smo se od nje oddaljili.: Ali lahko bodoča demokratična opozicija Slovenije zmaga na volitvah, če nagovarja zgolj desno volilno bazo !? Namreč trenutni oblasti, bolj kot oznaka »levica«, priliči »korupcijsko klientelistično omrežje«. O tem pravzaprav govori moj samostojni prispek v Časniku, datiran z današnjim dnem.
  Osrednja dilema ni v tem kdo ima najboljši razvojni program, ampak: »Razgradnja korupcijskih omrežij, ki nas zadržujejo v stagnaciji.«, kakor sem zapisal v članku.

  T.im. ideološki boj med desnico in levico, najbolj ustreza ravno trenutni oblasti.
  Poglejmo zadnje parlamentarne volitve. Janševa SDS je nesporni zmagovalec, a kaj, ko skupaj z desnimi partnerji, ni uspel zbrati dovolj za parlamentarno večino, kljub temu, da je dal predsednik Pahor Janezu Janši kar relativno dovolj časa za možen mandat.
  Kakor sem dobil informacije, se je imenovani kar nekaj časa dogovarjal za vključitev stranke Modernega centra, a pogajanja niso uspela, tudi zaradi pritiskov (morda tudi groženj), ki naj bi jih bil deležen Cerar. Poglejte samo kako so mu kmalu za tem, ko je »pricurljalo« zbili rating !

  Za idejo o širši pluralni koaliciji (po zgledu DEMOS-a) pa danes ni razlog samo v »matematiki« (potrebnem številu glasov za večino v parlamentu), ampak kot sem že pisal (in zaman predlagal tudi na pomladanskem srečanju “pomladnikov” v Celju), predvsem vsebinski: V povezovanju vseh demokratičnih sil v boju proti korupciji na državni ravni. Sicer pa obsežneje o tem na povezavi (morda bo tudi tam stekla kakšna debata):
  https://www.casnik.si/koalicija-proti-korupciji-po-zgledu-demos/

 14. Nov biser dr. Grande. Kratko, jasno in neovrgljivo.

  Kristalno čista resnica:
  … naša prihodnost ni »Janša» ali »Nejanša«, kot sporoča že nekaj vlad, ampak ali bomo živeli tako, kot smo zastavili ob osamosvojitvi, ali pa bomo postali otok bede in ideološke okostenelosti.

Comments are closed.