Janša si je za referendum sam kriv

1

Avtor: Stanislav Kovač. Vir: Finance. Zaradi referendumske pobude Jankovićeve PS je v torek bonitetna agencija Standard & Poor’s napovedala možnost novega znižanja bonitetne ocene Sloveniji, saj referendum zbuja dvom o tem, ali je slovenska vlada sploh sposobna uresničiti strukturne reforme.

Ker je najnovejša referendumska pobuda največje opozicijske stranke le kamenček v mozaiku referendumske norosti, ki je postala največja sistemska grožnja državi in gospodarstvu, se postavlja vprašanje, kako presekati referendumsko norost.

Janši se referendum vrača kot bumerang

Tik pred lanskim referendumom o pokojninski reformi, ki ga je predlagal Semoličev sindikat ZSSS, podprla pa tedaj največja opozicijska stranka, Janševa SDS, sem v kolumni Demagog Dušan Semolič nas bo spravil v grob (Finance, 95/2011) opozoril, da se bo referendumska mrzlica Janši vrnila kot bumerang: »Pajdašenje s Semoličevo demagogijo se bo Janši vrnilo kot bumerang, saj bo v primeru vnovične volilne zmage Semolič prvi, ki bo proti Janši korakal gor in dol po Ljubljani in demagoško rohnel ‘Vsega smo siti, le kruha ne.’«

Najnovejša politična realnost v Sloveniji potrjuje pravilnost moje lanske napovedi: Semolič za prihodnji teden napoveduje vnovično korakanje gor in dol po Ljubljani, s katerim bo dejansko rušil Janševo vlado. Hkrati največja opozicijska stranka, Jankovićeva PS, z vložitvijo referendumske pobude o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu (SDH) nadaljuje referendumsko mrzlico iz obdobja Pahorjeve vlade.

Kdo je podpihoval referendumsko mrzlico

Če ne upoštevamo referendumov, o katerih so se strinjale leve in desne stranke (EU, Nato, arbitražni sporazum), vidimo, da je Janševa SDS skupaj z desnimi strankami predlagala ali podprla kar 11 referendumov: referendum o volilni zakonodaji (1998), gradnji novega bloka v TET 3 (1999), umetni oploditvi (2001), trgovini (2003), posvetovalni referendum o pokrajinah (2008), o RTV-zakonu (2010), malem delu (2011), delu na črno (2011), zakonu o arhivih (2011), pokojninski reformi (2011), družinskem zakoniku (2012).

Stranke levice so do najnovejšega referendumskega predloga Jankovićeve PS predlagale le dva referenduma: o RTV-zakonu (2005) in lastninjenju Zavarovalnice Triglav (2007) na zahtevo državnega sveta, vendar s podporo SD, LDS in Zaresa.

Nadaljevanje: Finance

 


1 komentar

Comments are closed.