Janša na proslavi Za mojo Slovenijo: Osamosvojitev je bila visoka pesem slovenskega naroda

39

Na proslavi z naslovom Za mojo Slovenijo, ki jo je ob dnevu državnosti organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), so izpostavili enotnost Slovencev v času osamosvojitve. Enotnost naroda in pogum njegovega oboroženega dela sta skovala zmago v osamosvojitveni vojni, je v nagovoru poudaril prvak SDS Janez Janša. “Na trgu republike bi moral stati spomenik samostojni Sloveniji!” je uvodoma izpostavil Aleš Hojs. Dodaja: “Danes smo zbrani tukaj tisti, ki slovensko pomlad razumemo kot pot, ki nikoli ni zaključena.”

“Za to, da ste danes prišli, je bil potreben enak pogum kot pred 25 leti,” je zbrane pohvalil slavnostni govorec Janez Janša. Izpostavil je, da v Sloveniji, vsaj v primerjavi z drugimi narodi, slabo častimo osamosvojitveni čas. “Osamosvojitev je uspela kljub nasprotovanju dela leve politike,” pravi Janša. Peščica ljudi, ki je poprijela za orožje, je s svojim pogumom dosegla nemogoče in omogočila prehod slovenskega naroda v nacijo, poudarja. “Vojaki so po zmagi odšli domov, zgodovina jih je pozabila, domovina jih ne bo nikoli.”

Kritikom proslave je Janša odgovoril, da če bi se toliko ukvarjali z gospodarstvom, koliko se ukvarjajo z proslavo, bi Slovenija cvetela. Verjame, da bo prišel čas, ko bo cela Slovenija slišala blagoslovitev lipe na osrednjem trgu v Ljubljani. “Osamosvojitev je bila visoka pesem slovenskega naroda,” je še dejal.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve(VSO) Aleš Hojs je uvodoma pozdravil veterane vojne za Slovenijo, svojce padlih, tudi poslance Demosa. “Kjer stoji NLB bi morala zijati luknja, zdaj pa pravim, da bi moral stati tudi spomenik samostojni in neodvisni Sloveniji,” je dejal Hojs. Opozoril je, da so s trga odstranili celo lipo, ki jo je blagoslovil nadškof Šušter. Spomenik bi si na trgu zaslužili tudi pripadniki Teritorialne obrambe, meni Hojs, a oblasti ne pustijo niti postavitve spominske table za terorialce. Razlog? Zaščitena fasada stolpnice na Trgu republike.

“Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet”

V nagovoru na ljubljanskem Trgu republike je Janša posebej izpostavil pomen desetdnevne vojne za Slovenijo, pri tem pa spomnil na nekatere prelomne vojaške akcije. Kot ključno je omenil zasedbo vojaškega skladišča JLA pri Borovnici. “Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet,” je dejal Janša in opozoril na pomen osamosvojitvene enotnosti naroda.

Janša je osamosvojitev znova označil za edino vrednostno središče, ki povezuje slovenski narod in ga zato po njegovih besedah ne smemo rušiti. Ob tem je v nagovoru udeležencem proslave – po nekaterih ocenah se jih je zbralo več tisoč – izrazil optimizem glede prihodnjega razvoja Slovenije. Po njegovih besedah so naši temelji vendarle dovolj trdni, “da ne bo ogroženo bivanje v tej hiši”.

Opozoril je, da bo britanski izstop iz EU prinesel novo razvrščanje držav članic, pri čemer bo ključna njihova gospodarska moč. Janša je zato pozval k enotnemu prizadevanju za krepitev slovenskega gospodarstva. Poudaril je tudi nujnost krepitve obrambne moči Slovenije. Denar, ki ga država namenja za obrambo, je po njegovih besedah norčevanje iz obrambnih struktur, saj zadošča le še za životarjenje.

Se je pa Janša v nagovoru dotaknil tudi polemik, ki so se v zadnjih dneh pojavile v zvezi z organizacijo proslave VSO. Prihod na nocojšnjo proslavo je po njegovih besedah terjal skorajda enak pogum kot pred 25 leti. Če bi se toliko ukvarjali z gospodarstvom, kot so se nekateri s proslavo, bi Slovenija cvetela, je dodal in izrazil tudi razočaranje nad odnosom “nekaterih visokih državnih uradnikov” do proslave.

Janša se je prav tako zavzel za preimenovanje Trga republike. “Ko se bo ta trg imenoval Trg Jožeta Pučnika, vedite, da ste se zbudili v drugačni Sloveniji,” je dejal. Ob tem je izrazil razočaranje, da so s trga izgnali osamosvojitveno lipo, ki po 25 letih še ni dobila novega blagoslova: “Nadškof Šuštar še ni dobil naslednika, ki bi ta blagoslov opravil za celo Slovenijo na glas, tako da bi ga slišala lipa in slovenski narod.”

Udeležencem je pozdravne besede namenil tudi predsednik VSO Aleš Hojs. Opozoril je, da pomlad, ki se je začela ob osamosvojitvi Slovenije ni in ne bo nikoli končana. Pot pomladi po njegovih besedah namreč vedno znova terja dodatna prizadevanja: “Nikoli ni dovolj prizadevanj, da našo domovino naredimo boljšo.” Poudaril je, da bi na Trgu republike moral stati spomenik samostojni in suvereni slovenski državi.

Nocojšnja proslava VSO je v središču prestolnice ponudila tudi kulturni program, v katerem so nastopili mladi iz različnih koncev Slovenije, dramski igralci in pevci. Za glasbo je skrbel tudi orkester Slovenske vojske.

Sicer je VSO s proslavo izzval veliko slabe volje na desnem političnem polu. Sprva je kazalo, da bosta poleg SDS pri njeni organizaciji sodelovali tudi NSi in SLS. Najprej si je premislila zunajparlamentarna SLS, nato pa je udeležbo preklicala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak in s tem dala jasen signal, kakšen je odnos stranke do proslave.

Nesoglasja so se pokazala tudi pri izbiranju govorcev. Sprva sta bila poleg Janše napovedana tudi evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle in starosta slovenske politike Ivan Oman. Najprej se je nagovoru odrekel Oman, dan pred proslavo pa tudi Peterle, ker se je čutil nezaželenega. Predsednik VSO Hojs je namreč ocenil, da Peterle ni primeren govorec.

Na nocojšnji proslavi je manjkal tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki naj bi na njej zmolil molitev za domovino. Tako Novakova, Peterle, Oman in Zore pa so se udeležili petkove osrednje državne proslave.

Kot je Hojs povedal v izjavi za medije po proslavi, se je Zore za odsotnost opravičil, a je ni pojasnil. Sicer pa je Hojs izrazil zadovoljstvo nad obiskom slovesnosti, sploh ob vseh zapletih v zadnjem tednu. “Glede na to, koliko je bilo tej proslavi vrženih polen pod noge, je uspela imenitno,” je povedal.

Vir in fotogalerija: Reporter

39 KOMENTARJI

 1. Še skupne proslave pomembne osamosvojitvene obletnice ni sposobna desnica organizirati, toliko manj bo sposobna organizirati skupno volilno kampanjo in zmago na volitvah.

  Demos se ruši že zgodaj pred volitvami.

  Kdo ima zasluge za to?

  Nadškof prav gotovo ne.

 2. Več medsebojne strpnosti in razumevanja, nam ne bi škodilo, ampak koristilo. Proslava obletnice si to zasluži.

  Državna proslava je bila v uradnem delu odlična, v kulturnem pa pomanjkljiva, ker:

  – v na zaslonu niso prikazovali lepot slovenske narave, ampak dolgočasno pokrajino
  – ker je bila po enem kopitu, saj je prikazovala le malomeščanski pogled na kulturo in niso bile prisotni bistveni kulturno dediščinski elementi slovenske
  kulturi v pesmi in glasbi so bile prikazane zastopane le obrobne pokrajine ( Prekmurje in Istra), tako kot vedno, ne pa tudi ostale večje pokrajine, kar predstavlja neenakost v kulturi.

  Podobno se dogaja na RTV tudi sicer, ki v kulturnem pogledu veliko pozornost posveča Beli Krajini in Prekmurju, ki vsebujeta kar nekaj elelmntov balkanske kultire v melosu in nošah.

  • Svitase, zakaj pa Slovenci tako množično derejo v to obupno, zakotno, obrobno Istro, da zlasti konec tedna ustvarjajo takšno gnečo na cesti, da je pravi podvig pretolči se iz enega dela Kopra do drugega. Res pa je, da v ničemer ni bila zastopana Dolenjska, pa je danes vlečni konj izvoznega gospodarstva. Zaradi domobrancev? Sicer pa je bila proslava kar malce dolgočasna.

 3. Vsakdo je uvrščen tja, kamor se sam uvrsti. Ta nesoglasja služijo očiščenju in razjasnistvi političnega prostora.

  Novakova pravi, da z Janšo ne gre v koalicijo. Torej gre lahko samo s kontinuiteto ali pa bo nenehno v opoziciji, v kolikor bo prestopila parlamentarni prag.

  To se pravi, od nje ni pričakovati sprememb na bolje.

  • Pa ne moreš starega konja učiti plezati na drevo, kajne? 😉

   Sicer pa je tudi Janša pokazal, ali mu gre le za spremembe ali le za njegovo korist.

 4. In Peterle je govoril nekaj o timingu glede teh ovadb v smislu proslave neodvisnosti, sam bi pa čisto lahko počakal s svojim odstopom po praznikih. Proslava bi šla skozi brez takšnih trenj. Sedaj bi pa lahko v miru vse razpravili. Tako pa je nastal cel kažin.
  Tako hudo še ni bilo. Sedaj se lepo vidi, da v samostojnost niso vnesli identitete. Vsak je videl svojo Slovenijo. namesto naše neodvisnosti. In danes je Slovenija njihova, kot še nikoli doslej.

 5. Se strinjam, da je proslava oziroma obletnica samostojnosti pomembnejša kot ovadbe, zato bi morali vsi na desnici dati prednost obletnici, ne pa ovadbam, ki so se zgodile pred mesecem.

  Zdaj je pa izzvenelo kot da je treba imeti obzirnejši odnos do tistih, ki so z deklaracijo o razorožitvi onemogočali osamosvojitev kot pa do svoje samostojne domovine.

  Zrno od plev ni težko ločiti, če se le hoče.

  • “Zrno od plev ni težko ločiti, če se le hoče”

   Oh, gospod Svitase! Ne odvija se borba med nevednostjo in vednostjo! Odvija se borba med dobrim in zlom!

 6. Prav tako je življenjsko logično in pravično do slovenske kulturne dediščine, da se ohranja in neguje slovenska kulturna dediščina, ki vsebuje bistvo njene značilnosti in posebnosti.

  To je kultura na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem. Uradna politika pa prav to kulturo zapostavlja.

 7. Še enkrat bom dal svoj komentar, zapisan pod najavo praznovanja ” Moja Slovenija” semle ( po svoje se za to opravičujem), ker mislim, da se loteva pomembnih zadev za prihodnost dedičev Demosa in slovenske pomladi. Kot pravim, Janšev govor mi je v redu in daje dobre iztočnice, vse drugo okoli tega zborovanja pa absolutno ni v redu, ampak zelo narobe:

  Upam, da nisem edini, ki opaža veliko neskladje med napovedanim program in tistim, kar se je na Trgu republike včeraj zvečer dejansko zgodilo.

  Pripravili so sicer prijeten in priložnosti primeren kulturni program, tudi vrhunske ustvarjalce ( bolj kot državna proslava). Govor Janez Janše je bil spet več kot dober, vsebinsko močan. Vprašanje koliko politikov, če sploh kateri na Slovenskem, je zmožno tako kot on stvarno definirat bistvene probleme in racionalno nakazati rešitve. Daleč od ekstremizmov ali populizmov, ki mu jih pripisujejo ( naj za primerjavo posluišajo recimo Trumpa). Med drugim je bil to proevropski govor.

  Zato se mi zdi toliko bolj škoda, da ti isti niso bili sposobni praznovanja na način, kot je bil zamišljen. Čemu služi, da so praktično spodili s tega srečanja povabljene in najavljene Omana, Peterleta in nadškofa Zoreta?

  Nenazadnje je evidentno skregano z resnico, da se tem ljudem odreka delež pri osamosvojitvi in to velik pri slovenski pomladi. Ne le Omanu in Peterletu. Tudi Ruplu in Bavčarju. Pa Bučarju in Jambreku. In celo Hribarjema in še komu. Če cenimo slovensko osamosvojitev in kot govornik je Janša poudaril, kako naravno bi bilo, da jo bolj spoštujemo kot izjemen narodov dosežek v zgodovini, tedaj ni prav, če osamosvojitelje mečemo v blato in jih selekcionirano mažemo. Kateregakoli od njih.

  Kaj je bilo potem, je druga zgodba. Ali kaj je del biografije nekaterih od teh imen iz desetletij pred 1991. Ampak za njihov prispevek k demokraciji in državnosti si zaslužijo poklon nacije in trajen pozitiven spomin. Ne le Janša, Krkovič in Pučnik.

  Res ne vem, zakaj slovenska pomlad tega dogodka ni mogla praznovati skupaj. In Janšev krog je za to dejstvo ne edini, a vendar najbolj odgovoren, tudi zavoljo tega, ker se od najmočnejšega pričakuje, da je bolj velikodušen, manj občutljiv in malenkosten.

  Kako mislijo na ta način združevati politiko vsaj do doseganja parlamentarne večine? Že med svojimi ( vsi so del EPP) niso sposobni normalnih odnosov, kako naj bi bili sposobni mostov do sredine ali celo preko nje, ki so potrebni za parlamentarno večino. Celo večja združevalnost bi bila potrebna, če želijo v primeru volilne zmage tudi učinkovito vladati, torej da se jim vsak drugi dan ne zgodi ulica in razne revolucije.

  Kdaj bojo namesto preverjene zmožnosti ustvarjati sovražnike pokazali nadarjenost pri gradnji zavezništev in nastajanju kompromisov? Tega bojo zmožni pomladniki tudi, če se bojo zavestno usmerjali bolj proti sredini, včasih prezrli hotenja najbolj desnega, neredko tudi nestrpnega dela svoje baze in prezrli nasvete najbolj osebnostno konfliktnih oz. ideološko radikalnih publicistov in svetovalcev, naj omenim samo Sunčičevo in Brščiča.

  Čisto nekaj drugega je politika, ki bi jo inspirirali duhovni kalibri tipa Boris Pahor, Alojz Rebula, Drago Jančar, Niko Grafenauer ipd. Demos je uspel tudi, ker je inspiracija prihajala od vrhunske humanistične nekomunistične inteligence z dovolj širine in globine, širokih horizontov. Če prisegamo na pomlad in Demos, je to tisto pravo.

  • Ni še čisto razumljivo kaj se dogaja, toda Peterle se je s svojim odstopom sam odrekel proslavi. Zakaj se je nadškof Zore odpovedal, še ni čisto jasno. Najbrž se ni hotel postavljati na stran tega ali onega.
   Še manj je jasno kakšne bodo posledice.

 8. Dobro si napisal, IF.

  Brez človeške topline v odnosih ne gre.

  Ta je bistvo človekoljubja.

  Tisti, ki so trpeli zaradi kršitev človekoljubja, bi se tega morali toliko bolj zavedati in širiti človekoljubje.

  To pa ne pomeni, da ne smejo pozivati na odgovornost kršitelje in podobno.

 9. Za vso zmedo s proslavo so krivi mediji, in to ne levi, ampak kao demokratični. Že 25 let opazujem delovanje medijev, vzorec se ponavlja. Ko SDS ali Janši kaže dobro in po svoje kaže dobro na celotni desnici (tokrat z novimi strankami) se oglasijo topovi od tam, kjer jih ne pričakuješ. Novinarji Reporterja in njihova gostujoča peresa (na misel mi prihajata zlasti Boštjan Turk in Maja Sunčič) začnejo z udrihanjem tja, kamor pade. Jaz ne rečem, da sta Oman in Peterle, da ne govorim o Ljudmili in Toninu, vredni poštene kritike, toda več kot sumljivo je, da izberejo tako kritičen trenutek kot je srebrni jubilej Slovenije. Meni res manjka samo še malo, da bom odjavil Reporter, saj sem teh nenehno ponavljajočih se zgodb do grla sit. Postajajo mrhovinarska revija v službi udbomafije, saj sistematično neti prepir na desnici. Resnično je dovolj tega sprenevedanja. Kogarkoli vprašaš je za revizijo zgodovine, popravo krivic, pokop mrtvih in spravo, toda premakne se ne nič. Dolgo sem mislil, da je temu kriva samo levica. Več kot očitno je, da številni politiki in publicisti desnice dajejo prednost honorarjem in varnosti pred resnico, ki jo sicer imajo polna usta, saj če ne ne bi s takšnim sovraštvom naskakovali Janšo in ga onemogočali na vsakem koraku. Ali se sploh zavedajo Oman, Peterle in Zore, kaj so storili s tem svojim bojkotom? Verjamem, da so za odpovedi posredno krivi mediji, ker pa sami niso otroci in vedo za posledice, bodo morali na dan z res poštenim opravičilom, da bi jih še imel za verodostojne.

  • Se popolnoma strinjam. Bojkot s strani Omana, Peterleta, Zoreta in še koga je bilo, milo rečeno, nerazumno dejanje, pa tudi Hojsovo natolcevanje o primernosti in neprimernosti govornikov ni bilo primerno. Včeraj niso praznovali bolj ali manj primerni, bolj ali manj zaslužni, včeraj zvečer je prazovala Slovenija! In prireditev je bila zares veličastna!

   • Se strinjam, na desnici večkrat (z)manjka komunikacijskega takta. Proslava ni tribuna, ampak slavljenje enotnosti, zato bi vsi akterji morali v dneh pred proslavo iskati stične točke in ne točke razhajanja. Glede prejšnjega sistema sem že velikokrat napisal: bil je zastavljen tako, da smo bili vsi (hočeš nočeš) del sistema. Problem je v arhivih oziroma v tistem, kar je od njih ostalo, saj se vsak lahko sklicuje na dvoje: 1. na pomanjkljivost arhivov in 2. da je sam sicer bil v udbi, pa ni ovajal. Glede slednjega mnogim sodelavcem udbe verjamem, da niso ovajali. Problem je v tem, da je po delovanju starih sil proti osamosvojitvi, nelustraciji (ki jo zaradi izdajalcev v Demosu ni bilo mogoče izvesti), po nesprejemu evropskih resolucij o zločinskih političnih sistemih itd. nastala vrednotna zmeda, saj nismo imeli trdne podlage za kakršnekoli spremembe (zlasti v medijih, sodstvu in šolstvu). Nastale so idealne razmere za mafijo, ki je v Sloveniji na oblasti. Za vse pa so v bistvu krivi slovenski volivci, leni in politično vodljivi, ki se jim zlahka prodaja formula da je Janša lopov, čeprav v resnici Janša lovi lopove.

    • “Janša lovi lopove”

     Po njihovih sadovih jih boste spoznali. Se mar grozdje obira s trnja ali smokve z osata? (Mt 7,20)

     Zapori so polni lopovov, ki jih je Janša ujel. Mimogrede … tudi, ko je bil na oblasti, se v to bitko ni spustil.

     • Alfe, ti si politično totalno naiven. Zakaj misliš, da ima Janša težave? Ker grdo govori o Kučanu? Lov na lopove v političnem smislu ne pomeni, da jih ti po terenu loviš s pištolo. Konkretni lov na lopove je npr. opozarjanje na bančno luknjo, delovanje slabe banke, opozarjanje na zapiranje mej pred tujim kapitalom, opozarjanje na preveliko prisotnost države v podjetjih itd. itd. itd. In v tem lovu je Janša nevaren. Dokaz za to so mediji, financirani s strain mafije, ki Janšo sistematično prikazujejo kot lopova. Prosim te ne blebetaj. Posebej kot je ta posmehljiva o polnih zaporih. Žal ne razumeš nič.

     • Se opravičujem. Nisem vedel, da je bistvo lovljenja lopovov, da nihče ne konča v zaporu. Resnično mi je žal, da ne poznam te Janševe strategije. Res je genij! Jaz sam se tega ne bi nikoli domislil!

     • AlFe: “Janša lovi lopove”
      =====================

      Lopove lovi policija, kriminalisti, tožilci, obsojajo pa jih sodniki. Tepci pa menijo, da bi moral to narediti Janša.

    • Gospod Riki,
     vi ste tepec in to funkcionalno nepismen. Narekovaj pomeni, da sem nekoga citiral. Koga sem citiral pa tepcem nima smisla napisati.

 10. zanimivo bi bilo vodeti kako bi zgoraj našteti sovražniki Janše reagiriali, če bi se ta odločil udeležiti se petkove proslave. bi v prvi vrsti sedela Pahor in Janša s prvo damo/ženo?

  • No, če bi se to zgodilo, tudi ne bi bilo prav nič katastrofalno narobe. Kot ne bi bilo, če bi se v soboto zvečer na proslavi pojavil predsednik Pahor. Bi si pridobil veliko pristašev za naslednji mandat. Zamudil je veliko proložnost. Tudi ne bi bilo nič narobe, celo nasprotno, če bi se pojavili Peterle, Oman, nadškof Zore pa še kdo. Morda bi bil kakšen žvižg, ampak narod bi to blagohotno sprejel. Ne žvižg, njihovo prisotnost!

 11. zanimivo bi bilo videti kako bi zgoraj našteti sovražniki Janše reagiriali, če bi se ta odločil udeležiti se petkove proslave. bi v prvi vrsti sedela Pahor in Janša s prvo damo/ženo?

 12. Hvala Riki za tretjo slovensko proslavo, ki nazorno prikazuje, česa ni bilo na osrednji sloebvnskiproslavi:

  otrok, ki bi peli pristne ljudske slovenske pesmi v tipičnem slovenskem melosu in ritmu polke!

 13. “Kot je Hojs povedal v izjavi za medije po proslavi, se je Zore za odsotnost opravičil, a je ni pojasnil.”

  O, pa jo je! Sicer zelo obzirno je gospod nadškof povedal, da je Janez Janša solist in da razdvaja Slovenijo in jo slabi. Tako med vrsticam svetuje katoličanom, naj se odlepijo o od Janezove SDS in da mu je žal, da so se stvari tako zasukale.

  Mimogrede, še pomnimo razmišljanje p.. Brank? Tu je:
  “Opazil sem, da mnogi kristjani bolj kot papežu sledijo Janši”
  http://www.rtvslo.si/slovenija/opazil-sem-da-mnogi-kristjani-bolj-kot-papezu-sledijo-jansi/390018

  • AlFe: “O, pa jo je! Sicer zelo obzirno je gospod nadškof povedal, da je Janez Janša solist in da razdvaja Slovenijo in jo slabi.”
   =======================

   Zanimivo, proslavo je organiziral VSO, Hojs iz katoliške stranke je v Peterletu videl neprimernega govornika, Janša se sploh ni oglašal, kriv je pa za t.i. razdvajanje.
   Kriv samo za to ker je?
   Kar se razdvajanja tiče. Nasprotje je enotnost.
   V Severni Koreji vlada visoka stopnja enotnosti, tudi v komunistični Jugoslaviji je bilo podobno, enako na Kubi, …
   Smo videli kam nas je pripeljala visoka stopnja enotnosti.

   AlFe: “Tako med vrsticam svetuje katoličanom, naj se odlepijo o od Janezove SDS …”
   =========================

   So pa katoličani resnično enotni, skupaj s komunisti so bili 45 let, in so sedaj enotni skupaj s postkomunisti.
   Katoličani, 57% se jih je opredelilo za katoličane, dajo katoliški stranki samo cca 4% glasov, raje volijo stranke kot so SD, SMC, LDS, ZL.
   Katoličani v veliki meri skrbijo, da se v Sloveniji ohranja “veličasten” duh enotnosti SZDL.

   • Gospod Riki,
    moram vam priznati, da ste SDSovci naredili pomemben korak v razvoju: ne žalite več drugače misleče. No, vsaj za vas tokrat to velja.

    Razumski pogovor z vami pa še vedno ni mogoč. Naredili ste toliko slamnatih mož, da se razumnež samo obrne od vas.

    *********************

    Zmota slamnatega moža ali »strašila« nastopi, kadar nasprotnikovo stališče zato, da bi ga lažje ovrgli, predstavimo narobe. To storimo tako, da sobesednikovo originalno trditev zamenjamo z novo, le na videz podobno tisti, ki jo resnično sprejema, in potem s pomočjo napada nanjo pokažemo, da je njegova izvorna izjava napačna. Ime argumenta izvira iz srednjega veka, ko so se vitezi, preden so bili pripravljeni na resnični boj, v mečevanju urili na slamnatih lutkah. Vlogo strašila, ki ga napadamo, ima v takšnem sklepanju popačena trditev. Argument je zmoten, saj naša ovržba temelji na premisi, ki je nasprotnik ne zagovarja, zaradi česar svoj pravi cilj, tj. zavrnitev njegovega neizkrivljenega argumenta, zgrešimo. Rečeno drugače, razglasimo zmago, on pa ostane nepoškodovan.

    Primer:

    Jože Leporečni trdi, da je Mladina najbolj bran politični tednik pri nas. Sam menim, da se moti. Glede na to, da Mladini manjka nepristranskost, je daleč od tega, da bi bila najboljši slovenski politični časopis.

    V tem primeru zagrešimo zmoto proti »slamnatemu možu« zato, ker zavrnemo stališče Jožeta Leporečnega, »da je Mladina najbolj bran politični tednik pri nas«, tako da ga spremenimo v »Mladina je najboljši slovenski politični časopis«; napademo ga torej s pomočjo očitka, da ji manjka nepristranskost, in iz tega izpeljemo sklep o napačnosti njegove originalne izjave. Ker njegovo pravo trditev ovržemo tako, da jo najprej spremenimo, potem pa pokažemo, da je ta izkrivljena ideja, ki je Jože Leporečni sploh ne zagovarja, napačna, zgrešimo svoj pravi cilj. Rečeno na kratko, napad na popačeno stališče še ne pomeni napada na originalno stališče.

    Splošna oblika zmote »strašila« je naslednja:

    Poslanec Peter Klepec pravi, da nacionalnega razvojnega programa, ki ga je predstavila vlada, ne bi smeli podpreti. S tem se niti slučajno ne strinjam.

    Ne razumem, kako se lahko sprijazni s tem, da bomo tudi po naslednjih 25 letih še vedno daleč za razvitimi evropskimi državami. (Nestrinjanje z vladnim razvojnim programom, kar trdi Peter Klepec, ni isto kot sprijazniti se s capljanjem za razvitimi, kar mu očitamo mi. Razlogi, ki ovržejo podtaknjeno trditev, ne ovržejo avtomatsko tudi originalne trditve.)

    1. Oseba x zagovarja stališče A.
    2. Oseba y pripiše osebi x stališče B (ki je izkrivljeno stališče A).
    3. Oseba y napade stališče B.
    ∴ 4. Stališče A je napačno.

    (Oseba x je Peter Klepec, stališče A nestrinjanje z nacionalnim razvojnim programom, oseba y sem jaz, stališče B pa capljanje za razvitimi državami.)

    https://tehtnica.wordpress.com/2012/09/25/logicne-zmote-in-napake-v-oglasevanju-4-slamnati-moz/

    • AlFe: “… Naredili ste toliko slamnatih mož, da se razumnež samo obrne od vas.”
     =======================

     Nekam veliko ste napisali, še nisem prebral, za nekoga, ki pravi, da se samo obrne stran.
     To torej pomeni, da niste razumnež?

 14. Slovenska identiteta je slovenski alpski melos in ritem polke ter valčka.

  Brez te identitete ne bi smelo biti državne proslave.

  • Po tem diplomskem delu sodeč je lažje razumeti zakaj sta bila Zore in Peterle užaljena ob ovadbi Kučana s strani VSO.

  • Jaz bi stvar vseeno prebral. Gre za to, da če nekdo obdeluje samo enega avtorja v svojem delu, in diplomsko delo ni kar nekaj, se praviloma vsaj poveže s takim avtorjem, če je še živ, saj z diplomo nastajajo nove, znanstvene ugotovitve.

   Predpostavljam, da sem te pravilno razumel: Niti prebrati ne bi bilo treba, pa nam mora biti jasno?

   Sem katoličan, a iskreno sem zakrbljen nad izjavo nadškofa Zoreta, ki je šla v smislu, da pozna TUDI dobrega domobranca (prej pa seveda motoviljenje o nekaterih slabih partizanih).

Comments are closed.