Janša kot Jaruzelski?

44
32

Odlični slovenski ekonomist in pronicljivi premišljevalec liberalizma Bernard Brščič je prejšnji teden presenetil z na prvi pogled absurdno zamislijo.

Samomorilsko?

Vlada Janeza Janše naj bi po njegovem kar sama prehitela sindikate in opozicijo. In čeravno smo se pravkar vrnili z ne pretirano dobro obiskanega referenduma, bi ljudstvo povprašala, kaj si misli o njenem varčevalnem paketu. Ideja se zdi sprva nora. Ampak če jo človek bolje premisli, bi bila neposredna vključitev ljudstva in njegov morebitni “da” edina pot, ki lahko pripelje do vsaj teoretične možnosti, da vlada dejansko izpelje vsaj nekaj najnujnejših varčevalnih ukrepov in jih preživi vsaj za nekaj časa. Vse drugo ji namreč ni v prid. Koalicija je za takšen zalogaj preprosto prešibka in premalo homogena, tudi položaj vodilne koalicijske stranke je zaradi volilnega izida precej manj trden, kot je bil v prejšnjem Janševem mandatu. Po drugi strani si opozicija kajpak ne bo hotela vzeti priložnosti za nagajanje in za igranje velike braniteljice napadene socialne države, kakor se pred letom dni tedanja opozicija ni pomišljala iskati dlake v jajcu pokojninske reforme, da je lahko bila proti. Končno bodo sindikati seveda počeli vse tisto, kar ne glede na resnost razmer počno povsod od Portugalske do Grčije. Pri nas bo njihova vnema pač podeseterjena, ker je na oblasti “desnica” in ker imajo morda eno zadnjih priložnosti za ohranitev kredibilnosti, ki bi jo morali pri svojih članih sicer že zdavnaj izgubiti.

Da, Brščič ima prav: le referendum, za katerega bi dala pobudo vlada sama, bi dal ukrepom nekaj možnosti.

Slovenija ni Latvija

Vendar bi kaj štel samo, če bi kabinet na njem dobil večino. Pričakovati kaj takega pa je res utopično. Najprej zato, ker Janša to pot ne bi mogel potegniti enake genialne poteze, s katero je najbolj omogočil uspeh nasprotnikom družinskega zakonika, in se delati, kot da mu je za glasovanje popolnoma vseeno. Kakor hitro bi bil namreč v prostor vržen priimek našega premierja, bi se javnost takoj razklala po ustaljeni črti. In če kaj, so nas zadnje volitve naučile, kakšen je potem vedno izid ne glede na to, za kaj gre.

Pa recimo, da bi se ljudje čudežno vsaj poskusili odločati trezno. Brščič denimo meni, da bi v tem primeru prišla na plan njihova volja za reforme. Sam je nikjer ne vidim, četudi reform ne bi predlagal Janez Janša. Ne vidim jih pri sebi in ne pri drugih. Verjetno bi  si še znal predstavljati, kako s stisnjenimi zobmi glasujem za odpravo svojega regresa za letni dopust. Precej teže bi mi šlo od rok, če bi moral požegnati povečanje šolskih oddelkov. Zdi se mi pač, da se lahko zdi delo v osnovnošolskem razredu s tridesetimi otroki plodno samo nekomu, ki zadnjih petnajst, če ne dvajset let razen morda ob simpatičnem nastopu prvošolčkov nikoli ni stopil v katero od slovenskih učilnic. In gotovo ima na sebi bližnjih področjih kak tovrstni pomislek skoraj vsak Slovenec.

Odločilno je nekaj drugega. Slovenska zgodovina je zgodovina zelo zanimivega razmerja do vseh držav, ki so bdele nad nami. Vse so imele skupno točko. Že vse od Marije Terezije so si prizadevale za kar najpopolnejši nadzor nad svojimi slovenskimi podaniki. A je imela takšna negativna materinskost tudi svojo pozitivno plat. Sčasoma se je v Slovenca tako povsem zažrla predstava, da mati država nadzira vse in ve za vse, a v zameno sočasno poskrbi za vse.  Ne predstavljam si referenduma, na katerem bi naše kleno ljudstvo glasovalo za vsaj delno odpravo omenjenega načela, kar bi se zgodilo, če bi se uresničila Brščičeva resda dobra zamisel. Pravzaprav iz novejših časov poznam samo en primer, ko se je to kje v naši bližnji in daljni okolici dejansko zgodilo. Latvijci so na predzadnjih volitvah množično glasovali za Valdisa Dombrovskisa, ki jim je obljubljal samo “kri in solze”. Ampak njim je bilo jasno, da je alternativa samo ena, poklek pred mogočnim sosedom, ki bi za smejočimi se obrazi in cenenim zemeljskim plinom kaj kmalu potegnil za sabo hladen piš iz preteklosti in renčanje ruskega medveda. Kot lahko preberete tudi v Časniku, se jim je pogum obrestoval.  Toda za skoraj tri petine Slovencev sta propadla država in režim drugače kot za večino državljanov baltske države še vedno mitični prostor mleka in medu in ob misli nanju ne občutijo nikakršnega hladnega piša.

In nenazadnje za zategovanje pasu dovolj referendumskih glasov na vrhuncu svoje vojaške diktature leta 1987 ni zbral niti poljski diktator Jaruzelski …

44 KOMENTARJI

 1. Berem: “Verjetno bi si še znal predstavljati, kako s stisnjenimi zobmi glasujem za odpravo svojega regresa za letni dopust. Precej teže bi mi šlo od rok, če bi moral požegnati povečanje šolskih oddelkov. Zdi se mi pač, da se lahko zdi delo v osnovnošolskem razredu s tridesetimi otroki plodno samo nekomu, ki zadnjih petnajst, če ne dvajset let razen morda ob simpatičnem nastopu prvošolčkov nikoli ni stopil v katero od slovenskih učilnic.”

  Sva že dva s takim občutkom. Če pa bi bil kakšen ukrep, ki bi plenilskim kapitalistom in direktorjem direktoratov porezal krila, pa mogoče niti ne bi glasoval s stisnjenimi zobmi.

 2. (sem med množico tangiranih z ukrepi)

  ko sem čul za 15o znižanje, sem malo poračunal, videl, da preživim in šel dalje (obenem sindikatu zagrozil z izpisnico, če bo preveč ropotačil;)

  če ni, ni.
  lahko bi sicer sredi najlepšega mesta obesili kakšnega tajkuna, da bi nam bilo lažje, a kaj pa vem – šlo bi za hipno vznesenost, človek pa rabi drugačnih veselij za življenje…

  • Predlagam sitega volka in celo kozo! Vam gospod naj odvzamejo 15%, meni pa ne, ampak naj se namesto tega vrže iz pokojninske blagajne kakšnega privilegiranca; npr. kulturnike, ki so zažigali inštrumente …

  • čudno .jaz nisem že dolgo več pri sindikatu. Poznam pa veliko katolikov, ki so v sindikatu in so množično glasovali za štrajk. Pa skoraj nobenega ne poznam, ki je volil proti štrajku. Fašizem pa tak! Pa toliko antifašistov, ki so v ključnih trenutkih vedno znova spet fašisti.

 3. Preden se omenjenega Brščiča jemlje kot avtoriteto, je seveda pametno preveriti njegovo uspešnost v njegovem osnovnem poklicu. Tole samo mimogrede. Sicer pa se tisti, ki Vas planirani ukrepi tangirajo, ne sekirajte preveč; nobena župa se ne poje tako vroča kot se skuha. Je pa verjetno res, da bi preden se poseže v plače, bilo pametno res do konca porezati določene stroške (trenutno npr. kroži mail z davkoplačevalskimi transferji v največjo versko skupnost in številka je tudi mene precej impresionirala). Predvsem pa ne ljudi dodatno jeziti z nekaterimi predlogi, ki so za celotno rešitev situacije relativno nepomembni.

  Kar se tiče predloga omenjenga asistenta z EPF ima kar nekaj soli (podobno taktika se je sicer izkazala za uspešno pri referndumu o AS, pa čeprav za mišjo dlako), je pa verjetno vseeno tveganje za vlado preveliko, saj referendum ne bi bil o ukrepih ampak o Ivanu Janši.

   • Ti, profesor vseved, največja verska skupnost so muslimani. Ne zobaj češenj z njimi, bodo k življenju poklicali visoko porto in sultana, ki ti bo poslal zeleno vrvico.
    Kako velika je šele miš, če je že dlaka tako obilna! Te lahko zgrize.

  • Brščič res ni nobena strokovna avtoriteta – pridiga nek klasični liberalizem iz začetka 19. stoletja, ki ga je razvoj že zdavnaj povozil. Podobno kot če bi v medicini nekdo promoviral zdravila in metode zdravljenja izpred 200 let!

   • Ti ekonomski analfabet, se raje ne smeši tukaj gor.

    Klasični liberalizem je še kako aktualen, tvoj ljubi socializem je bil pa povožen.

 4. Noben referendum o ukrepih. Tega verjetno ustavno sodišče sploh ne bi dovolilo. To je kot bi dal davke na referendum.

  1Leny, res. 🙂 Nobenega argumenta nimajo razen da vodja ni pravi. Pa da KC dobiva denar, pa ne razumejo zakaj.

 5. Saj lahko ukinemo vse razpise, kjer dobiva denar tudi RKC – pri tem pa je treba vedeti, da ne smemo delati diskriminacije in bodo ob denar še vse levičarske organizacije.

 6. Janševa vlada naj najprej – odreže vse strice iz ozadja od državnega denarja. Potem bo vse lažje, ker bodo ti strici ostali brez denarja, s tem pa brez vpliva.

  Tudi Semoličevo plačo naj se razkrije.

  • Soglašam! A z enim pogojem – od državnega proračuna naj se 100-odstotno odreže tudi RKC (prispevki za duhovščino, financiranje obeh Teoloških fakultet, obnavljanje sakralnih objektov itd.) Deal?

   • Janko, dokler je TEOF del Univerze se financira skladno z uredbo o financiranju visokega šolstva. Ali pa spada TEOF v javno univerzo, je pa seveda povsem druga debata.

    Kar se RKC tiče; tole je prišlo v nedeljo zvečer na moj mail. Pošiljatelj je prišel (pa niti ni poiskal vsega) do fascinantne cifre. Vendar sam sem prepričan, da se bodo verni učitelji kot npr. kolega Maver ter mlade družine rade odrekle delu plače, regresu ter da bodo brez besed delali z večjimi skupinami otrok, samo da Kristusova skala dobi nemoteno del proračunske pogače. Velja tudi za vse ostale NVO in verske skupnosti, da ne bo pomote.

    Vir: http://supervizor.kpk-rs.si/

    Slomškova ustanova: 16.495
    Radio ognjišče: 1.208.329
    Zavod sv. Frančiška Saleškega: 9.260.169
    Zavod sv. Stanislava: 24.414.266
    Zavod Antona Martina Slomška: 1.875.240
    Tiskovno društvo ognjišče: 48.702
    Društvo Mohorjeva družba: 2.272.395
    ŠGN (izobraževanje): 9.009.190
    Škofija Koper: 1.852.435
    Škofija Ljubljana: 7.216.304
    Škofija Celje: 77.402
    Škofija Murska sobota: 28.683
    Škofija Novo Mesto: 45.209
    Škofija Maribor: 14.793.184
    Družina doo: 1.866.505
    Skupaj Slomškova ustanova: 84.344.508
    Manjkajo podatki za Goriško Mohorjevo družbo in Mohorjevo družbo v Celovcu
    ———-
    Karitas: 3.678.796
    Pelikan- karitas: 3.653.941
    Karitas Vipavke: 129.734
    Karitasov je še več pod raznimi imeni
    ————-
    Za letovanje in rekreacijo otrok p.e. Ljubljana: 2.911.367
    ——————
    Salezijanski inšpektorat: 41.391
    Marianum Veržej: 157.303
    Salve doo: 206.359Salesianum: 2.911.367
    Samostan sester usmiljenk: 992.049
    Samostan sester sv. Lazarja, Sv. križa, Lazarstvo mirenski gaj,
    Trapistov Marije rešiteljice, Sester Frančiška Krško, Šolskih sester:
    18.077
    Župnija Radlje ob dravi: 146.008
    Lj. Vič: 689.877
    Lj. Polje: 663.129
    Lj. Štepanska Vas: 263.365
    Lj. Sv. Trojica: 141.659
    Lj. Sv. Peter: 92.560
    Piran: 885.373
    Izola: 792.244
    Dol pri Ljubljani: 552.365
    Murska Sobota: 413.876 + ima v lasti Miklavžev zavod , ki je prejel
    1.223.976
    Stari trg pri Slo. Gradcu: 390.890
    Kranj: 391.500
    Beltinci :386.349 + ima v lasti zavod Sv. Cirila in metoda ki je prejel
    1.435.028
    Solčava: 359.124
    8.827.323
    V Sloveniji je še nekaj 100 župnij..se mi ni dalo več brskat. Skupaj sem seštel 107.872.215, cifra je večja, ker nisem našel in niti iskal vseh.

    • Tipično zavajajoče nakladanje.

     V tem spisku so zajeti tudi tisti prejemki iz 0,5% dohodnine, ki jo vsak sam nameni kamor želi.

     Na drugi strani so razpisi, kamor se te inštitucije prijavljajo enakopravno z drugimi na transparentne razpise.

     In tega maila nisi dobil včeraj, ampak že dolgo nazaj. Zdaj ga le zlorabljaš in se delaš nevednega.

     • Sploh pa so podatki v Supervizorju zbrani za cca. 10 let skupaj in to brez razločevanja ali so to usluge in storitve ali pa subvencije.

    • Spostovani rx2170!
     Da ne bo laznega vtisa, Vas prosim se za podatke drugih verskih in interesnih skupnosti, podatke o stroskih Kucanovega (sedanjega – le zakaj?) kabineta, podatke o pokojninah bivskih Udbasev (saj so delali za zlocinski sistem, mar ne?), podatke o kulturnikih, ki redno prejemajo placo (naj narod sam oceni, ali je to potrebno!), pa se bi lahko nastevali, a Vi boste gotovo se kaj nasli, saj Vam ocitno gre le za varcevalne ukrepe…
     V casu komunizma je bila Cerkev velik trn v peti politikom. Njeno lastnino so enostavno pokradli in po osamosvojitvi so en del VRNILI (vedno so nas ucili, da je ukradeno treba vrniti…)Pa so se malo potuhnili in sedaj s taksnimi quasi informacijami sirijo sovrastvo do vsega, kar je v zvezi s Cerkvijo. Brez meja se posplosuje (vtis je, da so vsi duhovniki pedofili), enostransko prikazuje stanje, dela krivice, a je vseeno. Kristjane je potrebno iztrebiti, jih prikazati kot neumne, zagamane in osovrazene. Morda pa bi se le poglobili v celotno situacijo in poskusali popraviti krivice mnogim ali vsaj sproziti debato o tem? Dela je vec kot dovolj, skoraj 60-letna boljseviska vzgoja je zal pustila Slovencem hude posledice.

     • Spoštovani bolno,

      Če ste natančno brali sem omenil tudi druge NVO in verske skupnosti. Kar se tiče po vaše lažnega vtisa o pedofiliji v povezavi z RKC in splošnega statusa kristjanov, pa je verjetno treba iskati razloge pri sebi. Ali pa so strici iz ozadja podtaknili pedofilske duhovnike in jih potem še skrivali pred roko pravice?

     • rx170,

      Delež pedofilov med duhovniki je še vedno manjši od deleža pri učiteljih. Celo med protestantskimi duhovniki je več pedofilije kot pri katoliških.

      Največ pedofilije je pa znotraj družine, med temi je velika večina ateistov.

      Tako, da posploševanje na pedofilijo je zgolj negativna propaganda tistih, ki Cerkev sovražijo.

    • RX170, potajaš dolgočasen.

     Tale tvoj mail se pojavjal že dolge mesece po vseh portalih in ga pridno širijo tvoji bojni tovariši.

   • To pride v drugem koraku – skupaj z mirovnim inštitutom, zvezo borcev, gejevskimi organizacijami in ostalimi levičarskimi organizacijami – istočasno z nižjimi davki.

    Strice iz ozadja pa je treba odrezati od državnega denarja – najprej.

    • Sicer bi naj tule tekla debata o predlaganih varčevalnih ukrepih vendar mi naj bo odpuščena še ena refleksija:

     “Tako, da posploševanje na pedofilijo je zgolj negativna propaganda tistih, ki Cerkev sovražijo.”

     Spoštovani Alojz, torej v Bostonu in Los Angelesu sovražijo Cerkev? Pa problem ni bil toliko v pedofiliji kot institucionalnem organiziranem prikrivanju teh delikventov s strani Cerkve.

     • Tudi tam nekateri sovražijo Cerkev. Predvsem pa sovražiš ti. Zato sodeluješ pri tem posploševanju.

      Cerkev seveda nič ne prikriva. Vsako obtožbo obravnava tako, kot je treba.

 7. Dejstvo je, da neoliberalne ekonomske politike povzročajo naraščanje socialnih razlik čez vsako razumno mero, s tem povzročajo hudo politično nestabilnost in torej posledično ogrožajo demokratično ureditev držav.

  Varčevalni ukrepi, če bodo sprejeti (upam, da ne bodo), pa bodo zgolj poglobili recesijo. Tako kot so jo v Grčiji in na Portugalskem. Zasebna potrošnja je namreč eden od ključnih motorjev gospodarske rasti. Zniževanje plač = zniževanje zasebne potrošnje

  • Spet lažeš in nakladaš neosocialistične neumnosti.

   Kaj pa je zate razuma meja? Razmerje 1:1.000000001?

   Socializem ustvarja nestabilnost in vojne. To smo že videli.

   Varčevalni ukrepi pa so tisto, kar nam še ostane. Jasno je, da na tako kratek rok, ne prinesejo rezultatov, predvsem zaradi sindikatov, ki povzročajo nemire.

   Sicer pa liberalne reforme prinašajo napredek. Zasebna potrošnja tudi, ne pa državna. Država namreč nič ne ustvarja, le prerazdeljuje.

 8. “Janša kot Jaruzelski?” Zelo zgrešena primerjava. Zakaj ne npr. Schroeder kot Janša?, Thatcherjeva kot Janša? Oba sta stisnila sindikate v kot. In še kakšna ustreznejša primerjava od njegove bi se našla.

 9. Slovenija res ni Evropa! To je stoletna sramota, huje kot tajkuni, kraja, laž, prevara še vedno nekaznovani, oškodovani mnogi kar na cesti. Etična rigidnost?!
  Delavci spet ogoljufani, država spet nemočna?!
  DNEVNIK Pisma bralcev – sreda, 22.02.2012 Tekst: Uporabnik
  Vegrad, spet 500 delavcem neplačani in ukradeni prispevki, na plačilni listi pa vse O.K. Če bi se to zgodili zaposlenim pri vladi, parlamentu, javnim uslužbencem, denimo zaposlenim na univerzi in še kje, bi padla vlada, tako pa je skoraj vse O.K. Hipokrizija par excelence! Minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrej Vizjak pa je dejal, da je država skoraj nemočna, da pa je njihova naloga zagotoviti pravno državo.
  Standardna izjava vseh politikov, ne prvič: “Mi nič ne moremo, verjemite, se trudimo.” Imajo pa oblast in plačo! Mogoče ne razumejo, ne znajo? Niso pokvarjeni, saj so naši? “Mislim, da morajo stopiti pred roko pravice in da se mora to zgoditi takoj, sicer tukaj pade pravna država. Če se to ne zgodi, to pomeni, da bodo podoben pristop ubrali tudi drugi,” je bil jasen Vizjak.
  Zakaj že imamo državo, javno stroko, politične stranke, zakonodajno in izvršno oblast? Ali inšpektorji, tožilci, policija niso del pravne države in izvršne oblastim v pristojnosti vlade in ministrov? Saj gre ja za vsem na očeh poznano goljufijo, krajo dela zaslužene in na plačilni listi goljufivo prikazane plače delavcem?
  Skoraj 13 let je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju dovoljeval odlog, odpis in obročno plačilo. Nazadnje so ustavni sodniki naredili, česar politika ni hotela: iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so odstranili besedilo, ki je delodajalcem omogočalo odlog, obročno plačilo, odpis in delni odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih. Kratena je bila njihova ustavna lastninska pravica, to je pravica do celotne plače. Fevdalizem in tlačanstvo, mar ne? Rezultat dela premierja mag. Antona Ropa pa še koga! Politiki, levi in desni, pa so se potem še dolgo širokoustili, kako pomagajo podjetjem. V bistvu pa so pomagali lastnikom, kapitalu. In to kar z denarjem delavcev, ne pa s svojim osebnim denarjem. Politiki so torej pomagali lastnikom tako, da ti za delavce niso plačevali prispevkov za socialo in pokojnino, zdaj pa še za dodatno delavčevo zavarovanje!? Na plačilni listi pa je vse O.K. Kje je ta nenakazani denar delavcev? Povsem očitna goljufija! Nekdanji minister mag. Janez Drobnič pa tedaj, delavci so sami krivi!?
  Ali ni ta goljufija delavcev že enkrat zadostni razlog za ukrepanje države, minister mag. Andrej Vizjak in kolegi?! Tudi vi in poslanci ste vendar že enkrat na potezi! Ne samo sindikati, oni nimajo toliko pristojnosti, saj ne nadzirajo inštitucije pravne države. Kdo torej odgovarja za delovanje pravne države?! Izvoljena politika, menda ne ljudstvo! Pravna država pa spet samo srepo gleda, kot da delavci niso državljani, davkoplačevalci. Očitno so postranska zadeva!?
  Kje so očetje delovnega naroda, predsednik dr. Danilo Türk, bivši predsednik Milan Kučan, prvi predsednik parlamenta dr. France Bučar, oče naroda dr. Janez Stanovnik, sami pravniki, borci za pravice, samo koga? Tudi Zbor za republiko je ob teh primerih povsem tiho, saj očitno sami lepo živijo, so pa elitni desni pravniki, z bivšim ministrom dr. Lovrom Šturmom na čelu! Je to elita naroda, ki skrbi za narod, ki jo redi?
  Da, kje so pa naši kulturniki, zadnji branitelji naroda, države? Ali res nihče ne čuti kančka solidarnost z ogoljufanimi delavci, tokrat s 500 delavci Vegrada? Ali nihče ne čuti vsaj kančka empatije, ki je temelj delovanja demokracije? Kultura hipokrizije! To ni omika za človeka! To ni demokracija za človeka, le za elito!?
  Franc Mihič, Ribnica

  • Vse te zahteve so se pojavile naenkrat – pod Janševo vlado, ki bi morala v enem mesecu rešiti vse probleme. Pahor jih ni mogel v treh letih, pa ni bilo toliko pritožb.

   V okviru pravne države država zdaj res ne more kaj dosti narediti. Podjetja so šla v stečaj in deli se denar, ki je ostal. Tajkune se da pred sodišče – če smo že pravočasno imeli pravo zakonodajo, sicer ne bo nič.

   In zanimivo, da so spet vsega krivi – desni politiki, levi, pod katerimi je bilo največ svinjarij z neplačanimi plačami in prispevki, pa nič.

 10. rx 170 @ , je dobro plačani uslužbenec ministrstva , ki servira podatke za celo desetletje in preži po spletnih straneh z različnimi psevdonimi in zato je plačan !
  TEOLOŠKA FAKULTETA je članica “UNIVERZE V LJ ” , kot povsod po EVROPI in celo v RUSIJI !

 11. PAHORJEVA vlada je zagonila devet miljard v treh letih in napajala “svoje prisesance ” celo iz zadolževanja in to v času ” suhih krav ” ! KOLIKO tega denarja je bilo prenakazanega ali odnešenega v kovčkih v davčne oaze ve sam BOG ALI HUDIČ !

  rx 170 , bi nam kaj od tega ogromne količine denarja lahko kaj malega serviral , pojasnil , ko veš za vsak evro cerkve ! ?

 12. Resnično me zanima, kako RX170, rdeči sovražnik cerkve in vsega, kar je Božje, komentira dejstvo, da je v vseh šolah Rusije, zibelke prve nečloveške komunistične revolucije, za vse učence obvezen verouk.

  • Ruska pravoslavna cerkev je ruska nacionalna cerkev, ki sta ji dobrobit in vsestranski napredek ruskega naroda in države prva skrb. V obdobju mongolske okupacije (13.-16. stoletje), ko institucij ruske države ni bilo, je celo de facto prevzela vlogo države. Isto velja za Srbsko in druge avtokefalne pravoslavne cerkve.

   Po drugi strani je bila RKC na Slovenskem vedno v funkciji ohranjanja in opravičevanja tuje – običajno nemške – prevlade nad Slovenci. Katolizacija in germanizacija naših prednikov sta šli z roko v roki. RKC je torej tujek na narodnem telesu in za slovenstvo skrajno škodljiva ustanova. So pa tudi iz katoliških vrst prišle (in še vedno prihajajo) svetle izjeme: Slomšek, primorski duhovniki pod fašizmom ipd. Ampak to osnovnega dejstva ne spremeni.

   • Z drugimi besedami povedano, je Janko našel en izgovor, da prijateljsko državo Rusijo opraviči pri tako neateističnem delovanju.

    Pravoslavne Cerkve, ki so bile v komunizmu priviligirane in jih niso tako preganjali, ker so se podredile zločinski partijski oblasti, so pri komunajzerjih bolj cenjene.

    Katoliška Cerkev pa jim gre v nos, ker je pomagala zrušiti komunizem. Katoliška Cerkev je delala za dobro slovenskega naroda, komunajzerji pa proti.

    • Zakaj pa naj bi bila Rusija zame “prijateljska država”?

     Konkretno mi povej, kaj je RKC dobrega naredila za Slovence v narodno-političnem smislu?

     • Pomagala je zrušiti zločinski komunizem. Ohranjala je slovenstvo. Je branik nekih normalnih človeških vrednot.

     • Ohranjala je slovenstvo v stilu “Bog ohrani nam cesarja, bog ohrani Avstrijo!” Pa še skoraj vse slovenske protestantske knjige je uspela požgat. Izjemne “zasluge” za slovenstvo, ni kaj! Kapo dol …

     • Ni bila idealna, vendar precej boljša kot komunajzerji.

      Je pa zaslužena za slovenstvo, predvsem v času komunizma, ko bi sicer bili danes že Srbi.

 13. JANKO , a si kdaj slišal za TRUBARJA katoliškega izobraženca ,ki se je seveda iz drugačnih vzgibov uprl svoji cerkvi , ne pa veri sami . Pa VODNIKA , SLOMŠKA , GREGORČIČA , TRINKA in še mnogih drugi kaj vse so storili za slovenstvo in domačo besedo .
  NEKI kitajski znanstvenik je preučeval fenomen napredne EVROPE
  in kaj je ugotovil ” imeli ste krščanstvo ” ! NIKJER namreč ni bilo takšnega znanstvenega , industrijskega potenciala , kot v KRŠČANSKI EVROPI , tudi za AMERIKO !

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite