Janša in slovenski PEN KPJ

91

Janez Janša, kakorkoli obračamo, še vedno simbol slovenske demokratizacije in osamosvojitve, je bil v ponedeljek, 25. marca, izključen iz slovenskega centra PEN.

Tradicija ideoloških čistk in zamudniški PEN.

Leta 1949 so iz ljubljanske univerze izključili teološko fakulteto, čeprav je bila ena od petih ustanoviteljic. Svobodna Slovenija jo je uvrstila nazaj med članice leta ’92.

Še bolj neučakano so iz SAZU vrgli denimo filozofa Ušeničnika in pravnika Pitamica. Da je bilo poslej prostora za vse vrste totalitarcev od Broza do pierazzijev in (drugih) zlobcev. Zaradi takih se je pot do posthumne rehabilitacije omenjenih dveh velikanov vlekla vse do leta 1996.

PEN je boljševiška oblast pustila znova ustanoviti šele leta 1962. S skrbno izbranimi kadri, se ve. Prvi povojni predsednik je bil revolucionar in pesnik Matej Bor, znan po božjem trojstvu na partizanski način: rop, požig, umor. Prelom konec osemdesetih in potem tranzicija sta v to druščino prinesla kar nekaj uglednih imen demokratične provenience, ki pa jih danes žal ni slišati. Celo ob kulturniškem pozivanju h kaosu in nasilju se je oglasil, da je bilo kolikor toliko opazno in direktno, le Drago Bajt (kot član DSP) v Pogledih in Večeru. Tišina je bila tudi v teh tednih, ko je v zraku visela izključitev Janeza Janše iz PEN-a.

Eden od merilcev normalnosti (in razdalje do nje) bo čas, ki ga bo PEN (če naj bo v prihodnosti omembe vredna organizacija) rabil, da bo Janeza Janšo (posthumno?!) rehabilitiral.

Deklasirani Havli

Slovenci nimamo svojega Vaclava Havla. Pravzaprav bi ga lahko imeli, pa ga nismo hoteli. Že Jožeta Pučnika smo žrtvovali za modrooki partijski recidiv. (Tako gre vse do danes, ko v Mariboru kot »neodvisni« župan slavi bivši partijec, ki si, v bistvu še vedno zavezan istemu bogku, drzne prezirljivo pleteničiti o »partijski disciplini«. Pa ne o svoji, ampak ko govori o demokraciji, ki je prav zaradi njegove partije pohabljena.)

Zlahka bi navedli kako slovensko ime, ki bi bilo vredno Havlovega. Vsaj toliko kot Pučnik. To so liki iz slovenskih podsvetov, iz ostankov tradicionalne Slovenije. Iz tiste bitne opozicije totalitarizmu, ki je kontaminirana tranzicija nikoli ni zmogla zares rehabilitirati. Če bi zapisal par teh imen, bi lahko v hipu zaigral verodostojnost. Sicer pa je verodostojnost pri nas na kocki že s tem, ko jasno izrečeš resnico. Oba primera veliko povesta o naši poškodovanosti.

Namesto Havla

Havla torej nimamo. A če Havel pomeni znaten sunek družbe ven iz enoumja, ven iz laži, lahko vendar tudi v Sloveniji najdemo lik, ki igra to vlogo na političnem polju. Žal izbire ni. Danes ga simbolno in realno pooseblja Janez Janša. Kljub dolgemu repu napak, ki mu jih bo zgodovina verjetno naštela in se vlečejo od razpadanja demosove vlade in kolaboracije z Drnovškom, prek prepuščanja normalnega levega prostora (SDSS – socialdemokracije) posttotalitarcem pa vse do »drobiža« v zvezi z vladanjem ’04 – ’08 idr. Kar zbuja rešpekt, je vtis, da se iz napak uči. Nenazadnje je bila, na primer, razlika v odnosu do koalicijskih partnerjev v zadnji vladi očitna. Poleg tega je drugače tehtna tudi njegova beseda. Misel, kakršno predstavi denimo v zadnjem Slovenskem času, Havlu zagotovo ne bi bila pod častjo.

Če je slovenska kultura mogočno drevo, ki je bilo zmožno (za)nositi slovensko samobitnost in naposled državnost, bo zgodovina bržčas ocenila, da so bili »kulturniki« tipa Taufer in Peršak z večino svojih pomagačev zgolj njeni ceneni ostružki, zmožni zlasti destrukcije. Pri čemer servilno udinjanje enoumju (npr. z ovaduštvom pri politični policiji) niti ne bo nujno bistvenega pomena. Ne bi nas smelo presenečati, da se je tak format človeka in kulturništva krčevito pridružil večini, ki zganja pogrom nad nekom, ki se skuša držati pravil igre in ki je po zunanji moči znatno šibkejši. V isti maniri bi iz PEN-a gladko in s prepričanostjo zagnali tudi samega Vaclava Havla, ker bi jih spominjal na državo, ki je ne marajo, na svobodo, ki se je bojijo, na lastno človeško mizerijo, ki je veličastna. Ja, adijo, Havel Totalitarec, bi rekli z užitkom, če bi jim centri realne družbene moči in izpadi prekucuške drhali zaslanjali hrbet.


91 KOMENTARJI

 1. Intelektualcev in kulturnikov v Sloveniji skoraj ni. So samo skorumpirani hlapci in dvorjani MAFIJE. Rdeče mafije in sistemske korupcije, ki se sliši na ime SOCIALIZEM.

  • sej drugega ni za pričakovati. naivni slovenci so 20 let po osamosvojitve iz socializma izbrali prav – SOCIALIZEM, in zaradi naivnosti tega naroda pošteni slovenci nastradajo

 2. Članek ima najmanj dve pomanjljivosti:
  – Nič o razlogih, zakaj je Janša izključen iz PEN
  – Avtor bi lahko naštel vsaj nekaj ‘dlak’ iz ‘dolgega repa’ napak, ki jih je napravil Janša. Rad bi imel malo boljšo predstavo o tem, kakšen monstrum je ta Janša, da ga po novem celo desničarji vidijo kot eno veliko vrečo napak.

  Res težko razumem takšno pisanje. O kakšnih napakah govori avtor? Morda o tem, da je Janša plešast? Ali morda tem, ker si je drznil braniti se na resnično bestialne napade na njegovo osebo v zadnjih treh desetletjih?
  Napake. Seveda jih je delal. V politiki, za katero (kljub kao velikem odporu do nje) vlada nevzdržen interes, si stalno na spolzkih tleh in lahko med nerodnim padcem mimogrede zrušiš še koga (ali celo skupino).
  Da pa je Janša delal takšne napake, kot je namignjeno v članku, mi je bilo doslej znano samo iz kontinuitetnih medijev, ki koreninijo in rastejo iz nedobronamernosti. Nekje sem prebral (verjetno vendarle malo pretirano) oceno, da DELO v zadnjih 20 letih o Janši ni napisalo niti ene pozitivne novice. Toda tudi, če jo je, se je zagotovo izgubila v morju laži, podtikanj, aferaštva in nasploh ‘bruhanja’ na Janšo.
  Res se mi zdi nepotrebno in nedostojno na tak način presojati Janšo. Namreč očitati mu napake, kor jih počnejo vsi, s to razliko, da se jih pri njem prikazuje kot nedopustne.

  Glede izključitve Janše iz PEN-a pa bi jaz malo obrnil stvari. Dejansko je Janša izključil PEN iz sebe. Vsaj v mojih očeh je stvar videti tako. Umetniški palčki, kar večina slovenskih pisateljev-parazitov je, se lahko napihuje kvečjemu pred kako Sneguljčico. Janši, glede na njihovo ‘višino’ sežejo komajda do kolen.

  • Kateri članek si pa brala, duša nesrečna?! Cel članek govori o tem, zakaj kulturniki ne prenesejo Janša in je bil izključen. Kako je šlo to pod komunizmom in kako gre pri kulturnikih še zdaj. Morebitne Janševe napake so pa lepo naštete in se niti pod razno ne pokrivajo s tistimi, ki jih naštevajo večinski mediji. Razen morda koalicija v prvi njegovi vladi, kjer so bile kakšne stvari res za kritizirat. Predvsem pa se z avtorjem o tem, da napake pač so očitno strinjata. No, jaz bi bila ob takem članku z veseljem Janez Janša.

   • Se zelo strinjam, bogomila. Res moraš biti mojster, če v napisanem zgrešiš, zakaj so Janšo izključili. Prav tako je članek kot celota res izjemen kompliment zanj. Kot je na nek način kompliment tudi izključitev iz bedne družbe pen; pri tem se strinjam tako s poanto članka kot z Lucijanom.

   • Bogomila, duša srečna, še enkrat sem prebral članek in nisem (ponovno) nikjer našel uradnega razloga za izključitev Janše. Če pa kot razloge mislite na avtorjeve interpretacije (s katerimi se, mimogrede, v celoti strinjam), pa vam kot človek, ki pozna medije, moram povedati, da se članke (niti komentarje) ne piše na tak način. To je lahko le pismo bralcev ali blog oziroma v skrajnem primeru glosa (pa še ta bolj za lase privlečena). Skratka, strinjam se z avtorjevimi interpretacijami, vendar pod njimi manjka podlaga. Članek je preprosto pomanjkljiv. Ostalo sem pa že prej napisal.

    • Ali je na to sploh treba odgovarjati? Uradni razlogi itak lezejo z vseh portalov, tako da je skoda prostora … navsezdnje ocitno se Jansa ne ve, zakaj so ga izkljucili …

 3. Janša ni nikakršen simbol slovenske osamosvojitve in demokratizacije! Za ta dva procesa se je odločil slovenski narod kot celota in naj si končno vsi nehajo lastiti zasluge, ki jim objektivno ne pripadajo. Tako desni kot levi!

 4. Janša, da je “simbol slovenske demokratizacije in osamosvojitve”?

  Gospod Rihar, pa kdo ste vi? Ste res katoliški intelektualec ali pa samo še eden od prodanih kvazi-intelektualcev, ki se kažejo pred drugimi v prvih vrstah v cerkvah, sicer pa kolaborirajo s silami zla (SDS)? Bojim se, da ste slednje, kajti sicer ne bi zapisali tako očitne neumnosti. Lagati je greh, upam, da se tega zavedate. In imate še nekaj dni na voljo, da greste k spovedi.

  • Objektivno, Janša je bil aktivno vpleten v proces demokratizacije in sicer v pozitivni luči, medtem ko kdo drugi ni bil oz. je kalkuliral, kar je egoistično početje, nekrščansko in so bili verjetno med njimi tudi “kristjani”. Se strinjam, za demokracijo se je odločil slovenski narod, se pa v večini ni odločil za ustvarjalnost in svobodo, temveč ohranja totalitarni način razmišljanja, kar je tipično za vladavino strahu in pomanjkanje vitalnosti srca.

   SDS-sila zla? … Kakšno posploševanje…
   Zlo se začne pri vsakem izmed nas in sicer se mu lahko vsakič svobodno odrečemo, vsak dan znova!

  • demokratizacija pomeni svobodni trg raznih demokratičnih političnih idej in politikov. Večina Slovencev in tujcev v Sloveniji pa se kapitalizma boji in ga zavrača ( hkrati pa hočejo tako blagostanje kot ga imata Nemčija in Švica in sedaj s krizo se vidi, da je bil model gospodarskega razvoja slovenije – “zgodba o uspehu”- lažen, umeten, navidezen, prenapihnjen, “na puf”). Obeh lastnosti kapitalizma:
   1. svobodni trg ( kapital ,delavci, izdelki, storitve in informacije)
   podksupina svobodnega trga je demokracija, kjer naj bi MONOPOL ene stranke ( SZDL, KPJ oz. hlapcev Moskve) zamenjala paleta različnih političnih idej in teženj, ciljev. Pri nas je večinsko še vedno socializem, SZDL, vse stranke so samo barvni odtenki socialistične partije.
   2. pravna država: pri nas imamo še vedno sodni sistem in pravni sistem, ki ni praven, ampak je pokvarjen, komunistično izprijen, saj bi v normalni državi vsako leto obsodil cca 4% pokvarjenih managerjev in lastnikov podjetij, pri nas pa ni niti enega od tisočev rdečih managerjev v 23 letih!!!!

  • Ima se za katoličanko, pa je taka lažnivka. Torej osamosvojiteljem odreka zasluge samo zato, ker komunajzerji, ki jih podpira, nimajo teh zaslug – delajo se pa največje demokrate.

   Laže katoličanka.

 5. Janša je delal velike napake in še vedno jih.Za stalne padce je v največji meri kriv sam.V bistvu je on življenska tekočina za “levico”.

   • Krivi ste taki, kot si ti, ki le iščete razloge, zakaj podpirati komunajzerje.

    Pa to, da se predstavljaš kot ženska, ko si v resnici moški, je tudi greh.

  • Še en komunajzer.

   Janša tudi dela napake, predvsem ima slab PR. Ne dela pa tistega, kar mu očitate.

   • Alojz, kako prijetno je videti, ko ad hominem napadate komentatorje, potem pa druge krivite te slabosti. Licemerno? 🙂

    • Če Lojzek ne bi imel te svoje velike hibe, verjetno ne bi s tako vehemenco podpiral svojega Velikega vodjo JJ. Tam se taki zbirajo.

     • Jaz nimam te hibe. To hibo imaš ti, ker misliš, da je vsak slepi vernik, če ga nima za največjega negativca.

    • pancer,

     jaz ne napadam ad hominem, ampak le postavljam objektivno diagnozo na podlagi napisanega in pravilno presodim, da se s fanatiki tvojega kova ne da normalno debatirati.

     • Z vsakim se da normalno debatirati, v kolikor upošteva osnove debate, tj. navajanje argumentov in njihova podkrepitev. Če se takoj prične streljati vsepoprek z oznakami z namenom vnaprejšnje diskreditacije in dviga debate na čustven nivo, kot rad počneš ti, potem izgubi smisel se truditi.

      Objektivno diagnozo? Hahahaha. A si višja instanca? Do takrat je tvoja diagnoza lahko zgolj subjektivna. Lahko pa ji pomagaš s tem, da navedeš postavke, ki delajo iz mene in drugih fanatika. To bo zahtevalo več kot dve vrstici teksta 😉

     • Zakaj se pa potem ne držiš osnov debate, ne navajaš argumentov?

      Zakaj potem to, kar počneš ti, podtikaš meni?

      Ja. Postavim objektivno diagnozo. Ti pa nisi sposoben resne debate, saj že v začetku jeznoritiš, bruhaš sovraštvo in gnojnico po drugače mislečih, seveda moraš imeti še “princa teme”, potem pa pričakuješ, da ti bomo prikimavali.

      Do sedaj nisi dal niti enega argumenta.

      Moja diagnoza je v približku objektivna, saj znam izločiti osebno komponento. Res pa je, da ni 100% objektivna, ampak 90%.

      In mimogrede. Sled dogodkov dokazuje naslednje:

      Roman je brez argumentov nekaj na splošno obtožil osebo, ki mu ni všeč. Potem pa ti mene napadaš, da se grem ad hominem. Vsak, ki zna razmišljati s svojo glavo, bi se strinjal z mojo objektivno diagnozo.

     • panzergruppe on 28.3.2013 at 13:16 je zapisal:
      “Z vsakim se da normalno debatirati, v kolikor upošteva osnove debate, tj. navajanje argumentov in njihova podkrepitev. Če se takoj prične streljati vsepoprek z oznakami z namenom vnaprejšnje diskreditacije in dviga debate na čustven nivo, kot rad počneš ti, potem izgubi smisel se truditi…”

      Natanko tako in nič drugače.

 6. Za osamosojitev in nastnake samostojne države je poleg Pučnika vsekakor najbolj zaslužen Janša, ki je spodbudil osamosvojitveni proces s prilastitvijo tajnih dokumentov JLA in posledično njegovim zaporom. Zlasti pa s preprečitvijo, da bi Slovencem JLA odvzela teritorialno orožje ter ker je organiziral nabavo orožja in oboroženo obrambo domovine Slovenije. To mu priznavajo tudi nasprotniki in mu tega še do danes niso oprostili.

  V zgodovini Slovenije, bo zapisan že zgolj zaradi tega, z zlatimi črkami.

 7. Sploh pa je Janša, kot vse kaže, glavni krivec za dva grozljiva zločina, ki sta močno omadeževala osamosvojitev – ilegalno trgovino z orožjem in za t. i. izbrisane. S tem je vsaj deloma diskreditiral in osramotil vse, ki smo si iskreno prizadevali za demokracijo in samostojno državo.

  • Grozljivih zločinov je bilo v Sloveniji žal preveč, a med te ne spadata trgovina z orožjem in izbris. Nesodnih in političnih pobojev je bilo toliko, da jih nikoli ne bomo prešteli. Grozljiva pa je lahkota s katero označujete Janšo. Se poboji ponavljajo?

  • NATANKO TAKO!

   Ampak zaslepljenci, ki tako prisegajo na krščansko izročilo, pa ga še kar slepo podpirajo!

   Podpirati Janšo in njegovo kamarilo JE SODELOVANJE S SATANOVIM KRALJESTVOM.

   • Ravno obratno je.

    Podpirati komunajzerje, in obtoževanje tistih, ki smo desničarji, je sodelovanje s Satanovim kraljestvom.

    Tvoj fanatizem nas kvečejmu potrjuje v tem, da imamo prav.

    Ti pa si zaslepljena.

    Nihče Janše slepo ne podpira. Si pa ti fanatična v ekstremnem iracionalnem sovraštvu do Janše.

  • Seveda, kar Janša je kriv za vse. Trgovine z orožjem mu kljub dvajsetletnemu podtikanju in laganju ne morete dokazati.

   Vse sranje v zvezi z izbrisom so pa zakuhali levaki.

   Sploh pa – pomoč Hrvatom in Bosancem za boj proti preveč oboroženim Srbom naj bi bil zločin?

 8. Trgovina z orožjem tudi če je bila ilegalna je bila povsem umestna. Tu vi samo kažete svojo sovražnost. Glede izbrisanih, pa je res kriv Zakon o državljanstvu. Kako so ga sprejeli, kdo ga je napisal, ne vem, ne zmanjšuje pa njegove odgvornosti. Janši manjka ena stvar: da bi razumel, da bistvo vladanja ni v tem, da si zajeban. Samo to, in bi bil čisto pravi državnik in oblastnik! Ampak, komunistična dediščina je pustila posledice tudi na njemu.

 9. Če ne bi bilo ilegalne trgovine z orožjem, ne bi bilo samostojne Slovenije, ker se ne bi mogli upreti in doseči samostojnost. Po legalni poti nismo mogli priti do orožja, ker je veljala prepoved prodaje orožja Sloveniji. Šlo je za tehtanje kaj ima prednost: ali samostojnost Slovenije ali neživljenjski embargo, ki je bil v nasprotju s pravico do samodločbe oziroma samostojnosti.

  Izbrisani pa so poglavje zase. Zdavnaj bi že bili rešeni, če bi parlamentarna večina pristala na to, da se obravnava vsakega posebej, će izpolnjuje pogoje, ne pa kar pavšalno, saj bi bilo to v nasprotju s pravičnostjo. Ve se, da so bile leve stranke tiste, ki so nasprotovale, da se uporabi načelo pravičnosti. Zato je rešitev po nepotrebnem tako dolgo čakala.

  • 1. Svitase, ne laži oziroma ne govori o stvareh, ki jih ne poznaš. Pri trgovini z orožjem ni govora o orožju, ki smo ga potrebovali za osamosvojitev, ampak o orožju, ki so ga naši drago prodajali Hrvatom in Bosancem in za orožje, so ga Hrvati in Bosanci uvažali preko Kopra in so jim naši zaračunavali mitnino za prehod. V tistem času sem se zadrževal v vaseh blizu Kočevske Reke, skoraj vsakodnevno je bilo videti hrvaške tovornjake, ki so odvažali težke tovore. V državni blagajni pa ni sledu denarja od te trgovine. Hrvati pa imajo fakture.

   2. Zakaj ne verjamete vsaj evropskemu sodišču, če že ne našemu vrhovnemu sodišču, ki je dvakrat razsodilo enako kot evropsko. Tale lajna, ki jo že dvajset let nekateri ponavljajte nima zveze z dejstvi.

   • Ne gre za verjeti alin EU sodišču. Gre za to, da je ena politična stran potrebovala volivce in je uvozila “izbrisane”. Med izbrisani je bil pojav, kako velik se ni nikdar ugotavljalo, da so se sami prostovoljno izselili, žalili nastajajočo Slovenijo, odšli iz Slovenije skupaj z Yugo vojsko in se nameravali kasneje vrniti, ko bo Yugo vojska zmagala.

    In očitno je Yugo vojska resnično zmagala.

    • Kar naprej podpirate prevaro, ki jo je prinesel brezpravni Zakon o državljanstvu. Ko boste razumeli, da prevara ne sodi v zakon, in ne v parlament (tu mislim na staro LB), boste vredni države. Do takrat pa naj komunisti uničejo kar še stoji.

    • AlFe, tudi če bi bilo vse to res, to ni noben razlog za izbris. In tudi se ni zgodil zaradi tega. Nihče ni takrat niti razmišljal o tem.

   • O orožarski trgovini ter Janševi odgovornosti je izšla tudi knjižna triologija, ki sta jo napisala Blaž Zgaga in Matej Šurc. Morda bo kdo rekel, češ onadva sta zakuhala novinarsko peticijo (pa sta jo upravičeno).

    Vendar so te knjige prejele precej mednarodnih nagrad za dosežke v raziskovalnem novinarstvu in imata tudi mednarodno relavantnost.

    Seveda ne za tiste, ki slepo verjamejo Janši in podpirajo njegove barabije. Temu se reče ZAKRKNJENOST IN GREH PROTI SVETEMU DUHU, ZA KATEREGA JE JEZUS TOČNO REKEL, DA NE BO NIKDAR ODPUŠČEN.

    • Izšla je trilogija – pri kateri so načrtno čakali do datuma, ko je zadeva sodno zastarala – in objavili dan po tem.

     Kaj je razlog. Pred tem, bi jih lahko vprašali, zakaj ne dajo kazenske ovadbe, zdaj se sklicujejo, da je zastaralo.

     Je pa seveda vprašanje, zakaj avtorja, ki sta to pisala vsaj deset let, če ne več, nista podala nobene kazenske ovadbe.

     To pa zato, ker sta poignorirala kup dokumentov, ki dokazujejo, da je bil glavni trgovec z orožjem Kučan.

     Te knjige tudi niso prejele precej mednarodnih nagrad. Govorilo se je o eni, pa se je izkazalo za laž.

     Slepi antijanšisti pa namerno verjamete vsem lažnivim obtožbam.

     • Kata – ličanka je pustila za sabo en istrebek (mednarodne nagrade) ki bo poslužil njenim idejnim sledbenikom kot “zgodovinski” vir za nove konstrukte v aferi orožje, – pravljici ki se ne bo zlepa končala!

    • katoličanka, ki misli drugače on 28.3.2013 at 9:26

     Pravilno je RELEVANTNOST in ne RELAVANTNOST; v Verbinčevem Slovarju tujk in v Velikem slovarju tujk lahko preverite vsako tujko, preden jo bodisi napačno uporabite ali pa napačno zapišete. Vredno je, verjemite – in nikoli ni prepozno.

   • Tone, ko že tako lažeš, je Alfe povedal prav.

    Kar pa se izbrisanih tiče, ste pa vsi pozabili, da pa dvema NISO priznali odškodnine. Torej je individualna obravnava pravilna.

 10. Slovenija je še vedno nosi okrog vratu zanko laži, prevare ter sovraštva do drugače mislečih. V njej je strpnost le okrasni pridevek. Sicer pa je nestrpnost posledica slabe vesti, zaradi grehov in napak, ki so železni repertoar slovenskega vsakdanjika. Kdor ima odprte duhovne oči, bo kmalu videl, da je socializem ateistične barve, krepko zaslepil ljudi in jih odtujil od stvarnosti in od njenega Stvarnika. Zato se vse dogaja po virtualnem ključu. Slovenski človek nima in niti ne želi sodelovati z njim, saj mu je celo prepovedal vstop šolske, vzgojne ustanove. Tudi sodišča, ki bo morala biti tempelj pravice, ga izključujejo iz svojih prostorov. Ali so ta sodišča lahko pravična, ko pa večni Pravičnosti Bogu zapirajo vrata? Ali je poslovni svet lahko uspešen, če je iz njega izrinjen glavni manager Sveti Bog? Enako lahko govorimo tudi za nihilizem sodobne kulture, ki se pase na pašniku izzivov in se napaja v studencu protislovja in nestrpnosti. Oseba Janez Janša, ki mu pošten človek, državljan Slovenije sme pripisati glavne zasluge za osamosvojitev Slovenije, ne more obstajati na tem kulturnem pašniku, prav tako ne more zajemati iz studenca protislovjij in netolerance svoj ustvarjalni elan. Vse bolj se vidi, kako daleč je padel državljanski bonton, ki dovoljuje vsakdanje nesramnosti in prevare.

 11. Koliko razumem, na Janšo ne letijo očitki o ilegalnem nakupu orožja, ko ga je Slovenija potrebovala, temveč za prodajo tistega orožja, ki ga jugoslovanska vojska ni uspela odpeljati iz Slovenije ob umiku in ga nismo potrebovali.

  Janša je gotovo najbolj zaslužen za osamosvojitev Slovenije, ni pa bil vedno vzoren demokrat v svojem ravnanju, je moje mnenje.
  In teh trenutkov, ko ni bil vzoren demokrat, je bilo že skoraj preveč.

  • Janša nikoli ni bil demokrat. Bil je eden najbolj vzornih nadobudnih mladih komunistov, ki so v svojem fanatizmu pretiravali. Nato pa je samo zamenjal predznak.

   • Nasprotno. Janša je bil demokrat.

    Njemu lahko očitamo le to, da je bil mlad in neumen.

    Pisanje neumnosti pa, da so ga vrgli iz partije, ker je bil preveč fanatik, je pa spet velika laž. Sebe poskušajo tako predstaviti kot napol demokrate.

    Vrgli so ga iz partije, ker je bil preveč pošten in je verjel v idejo. Potem je spoznal svoje zmote in postal antikomunist in demokrat.

   • Janša gor ali dol,važna so dejstva,a ta niso niti malo v prid vam ki ga napadate že več kot dva desetletja! Da je laž edini argument ki ga premorejo komunisti,je že splošno znano dejstvo!

   • katoličanka, ki misli drugače on 28.3.2013 at 9:39
    Kaj je pravzaprav zares bilo, katoličanka? Od kod taka nebrzdana mržnja? Sta bila morda sošolca in je bil Janša boljši učenec / študent od vas? Je morda imel več uspeha pri dekletih (domnevam, da ste moški)? Ga je imel sicer kdo pomemben v vašem življenju raje kot vas? Bolje za vas in vaše osebno počutje bi bilo, ko bi počasi preboleli te mladostniške travme. Slepo sovraštvo in strupena mržnja navsezadnje škodijo samo tistemu, ki ta čustvanosi v sebi in jih goji.

    • Popravek:
     Slepo sovraštvo in strupena mržnja navsezadnje škodita (ne škodiJO) samo tistemu, ki ta čustvanosi v sebi in jih goji.

  • Bedanec: “Koliko razumem, na Janšo ne letijo očitki o ilegalnem nakupu orožja, ko ga je Slovenija potrebovala, temveč za prodajo tistega orožja, ki ga jugoslovanska vojska ni uspela odpeljati iz Slovenije”
   ==================

   Ja, to govorijo zagrizeni antijanšisti. Ko pa so kazali posnetke zapuščenih vojašnic je bilo dobro videti, da so vojaki
   JLA iz Slovenije odnesli dobesedno vse kar se je dalo odviti, tudi vodovodne pipe in umivalnike. Kogar poznam, ki je bil bližje, mi je povedal: “Odnesli so vse kar so lahko”.
   In, če sedaj verjameš, da so vojaki JLA raje odnašali pipe in omarice za čevlje kot pa orožje, in to v trenutku, ko se je že nakazovala vojna v ostalih predelih bivše YU, potem si resnično naiven.

   • Problem je v tem, da zdaj levaki problematizirajo čisto vse v zvezi z afero z orožjem – še samo prodajo.

    Dejstvo pa je, da je svet z embargom naredil zelo nepravično situacijo na Balkanu. Srbi so imeli vse orožje od JLA (tega je bilo ogromno), drugi nič. Za Bosance in Hrvate ni bilo druge možnosti, kot kupiti orožje na črnem trgu, da so se lahko branili. V takem primeru pa vedno posredniki poberejo provizije.

    Problem je pa le v tem, da je nekdo pobasal veliko denarja, pa sem prepričan, da to ni Janša, ampak Kučan in eden od njegovih.

    Tisto, česar se levičarski pisci knjig nočejo dotakniti, so dokumenti, ki jih je objavil portal politikis, ki hudo obremenjujejo Milana Kučana. Dokumenti kažejo, da se je Milan Kučan dogovarjal za plačilo v gotovini. Torej je bil obveščen in je imel tudi nadzor nad tem.

    To tudi pojasni, zakaj je Drnovšek naenkrat preiskavo te afere kar ustavil.

   • Riki, nisi korektno prebral moj post.
    Verjemi, nismo vsi doživljali osamosvojitev domovine pred televizorji in ni bilo vse v vojašnicah, ko tudi filmski Bedanec ni vsega hranil v svoji kočuri.

 12. ..zadeva je sicer smešna, absurdna in na videz popolnoma nepomembna..

  ..a pove nam veliko o realnem stanju v Sloveniji in kako daleč in v kake vse sfere je udbomafija parkirala svoje trabante in kaj vse v tej svoji hobotnici je angažirala v akciji rušenja Janševe vlade..

  ..zelo podobno kot udbomafijska akcija ” lačni otroci “…

 13. Tone. Če bi bilo tisto kar navajate o orožju res, bi mu to že zdavnaj dokazali v usreznih postopkih, saj je bil ves čas pod stalno kotrolo vladajoče elite, ki je bila na oblasti in kateri je bil trn v peti. Bilo je na to temo tudi več preiskovalnih komisij, pa nič.

  Evropsko sodišče je samo reklo, da je potrebno izbrisane rešiti, nič pa o tem na kakšen način.

  Temelj prava in siceršnjega življenja, je pravičnost, ki se mora upoštevati vselej in povsod, zlasti pri pridobivanju pravic. Pravice ni možno pridobivati kar povprek, ne glede, če si upravičen do nje. Vsekakor niso bili do državljanstva upravičeni tisti, ki niso imeli nobene utemeljene ovire, zakaj ga niso uveljavljali v zakonskem roku. Prav tako ne tisti, ki so poveljevali vojaškemu napadu na Slovenijo.

  Napaka je, da se je govorilo o volilcih namesto, da bi se osredotočili na uresničitev načela pravičnosti.,

  • Tisto o orožju je res. Drugo je, ali je imel ravno Janša kaj od tega ali ne, o tem nisem govoril. Opozoril sem samo na to, da ne gre za nakupovanje, ampak za preprodajo orožja. Je bil pa takrat Janša minister in če ni vedel, kaj se v državi dogaja z orožjem, je bil vsaj slab minister.

   Evropsko sodišče je ugotovilo, da je bil izbris nezakonit in krivičen, in da je treba krivice popravit.

   Že dvajset let vsi pravniki (brez izjeme) govorijo o nezakonitem (po zakonih države Slovenije) izbrisu iz registra stalnega prebivališča in ne o državljanstvu. Koliko desetletij boste nekateri še potrebovali, da boste dojeli to preprosto dejstvo. Najbolj pa me čudi, kako lahko odnos države do izbrisanih lahko spravite z krščansko etiko, ki jo zagovarjate.

   • Janša ni imel nič od tega, ker sicer se ne bi pustil tako napadati in obtoževati, ampak bi izdal kakšne informacije.

    Dokumenti pa dokazujejo, da je precej pokasiral Kučan.

   • Če v Sloveniji ne bi bilo subvencij in bi imeli nižji standard kot na Balkanu, potem se ne bi vrnila v SLO nobena od YUGOkomunističnih izbeglic. Gre za zelo pohlepno, materialistično in komunistično odločitev.

    Ne pozabi, da je EU sodišče tudi močno pod vplivom socializma. Ko so razsojali proti ruskemu partizani, ki je celo litovsko vas civilov pobil, so ga najprej na EU sodišču oprostili zaaradi enega glasu večine ( naš BMZ Zupančič), potem na koncu pa so partizana obsodili zaradi serijskega umora civilov. In točno to so bili komunisti: serijski morilci.

    Communism is nothing more than a form of slavery, a religion without a god; an ideology in which the government is god. It is why abolition of religion, nationality, and private property are communism’s primary objectives. A person who worships a god, will never worship a government. When you are free to choose whatever belief system you want, you can never be chained to an ideology.

    What wasn’t good was Karl Marx’s plan to make everyone equal by government rule.
    In reallife, what motivates a person to work hard for a better future for everyone? The promise of a better future for him or her as an individual.
    But in a Marxist society, a man can and will offer his absolute bare minimum, because there is no payoff for working harder,
    You cannot build a perfect society with imperfect individuals, and you cannot force people to be perfect. So it makes sense that the only way for communism to succeed (in a manner of speaking) is to create a totalitarian government over the “dumb masses”, who are to be ruled by the “perfect” select few, to be cowed and forced into submission. It’s just another form of slavery under the guise of altruism. The “common good of all people” was used as a justification for every single tyranny that ever existed,
    It is simply man’s quest to conquer everyone else and make themselves king or emperor. They want to eat the food made by others for free, and they will say and do anything to get it.
    And the moment a leader considers it acceptable to sacrifice the lives of millions of people for a humanitarian cause, he stops being benevolent and becomes evil incarnate.

    PS: Prepisano, ni izvirno

  • Zaradi slovenskega nacionalnega napuha. Zakonski rok glede državljanstva je brezpraven in bi ga bilo treba brisati iz zakona! Ta je tudi povzročil izbris. Pogoji za državljanstvo pač niso pokvarljiva roba z omejenim rokom trajanja.

   @svitase, pravica ni nekaj kar daš v žlico.

 14. Vse pravice, ki se uveljavljajo preko upravnih enot ali sodišč ,imajo določen rok uveljavljanja. Ne glede v kateri državi se tedaj nahaja prosilec. Tudi za uveljavitev očetovstva je doslej vseskozi veljal 5 letni rok, v katerem je lahko potomec uveljavljal očetovstvo, od svoje polnoletnosti, ko je bil sam sposoben uveljavljati.

  Seveda pa je pomembno, da je bila opravljena vročitev opozorila , da lahko uvelavlja državljanstvo in da niso obstojale ovire za uveljavljanje.

  Tudi če nekdo ne bi opravičeno dobil državljanstvo, je logično, da ga lahko uveljavlja pozneje , vendar po zakonu, ki velja takrat.

  • Če kdo v zvezi z izbrisanimi vztrajno opleta z državljanstvom, pomeni, da tega problema ne želi razumeti. Poudarjam, ne želi, ker ni prav nič težko. Izbrisanim nihče ni vzel državljanstva, niti sami niso zaprosili zanj. Ali bi morali? Želeli so samo ostati tukaj in naprej delati kot gastarbajterji. Tako kot naši gastarbajterji po civilizirani Evropi, ki po določenem času pridobijo pravico do stalnega prebivališča in celo pravico glasu na lokalnih volitvah.

   Dejstvo je, da je tako slovensko ustavno sodišče kot tudi evropsko sodišče ugotovilo, da je bil izbris po slovenskih zakonih nezakonit. Poudarjam: po slovenskih zakonih nezakonit! Vse drugo so manj pomembne podrobnosti. Tisti, ki ta problem zanikajo ali ga minimalizirajo, v resnici iz Slovenije delajo culokafrsko deželo, kjer ni treba upoštevati zakonov ali spoštovati odločitve sodišč, če ti ni všeč.

   Sam nisem advokat izbrisanih, sem samo zagovornik zakonitosti in poštenja. Skrbijo me ne toliko izbrisani, kot moja država Slovenija in slovenski narod, ki mu pripadam. Izbris je v nebo vpijoč madež, ki ga ne bo mogoče izbrisati s pometanjem pod preprogo kot to delajo razpravljavci na tem forumu. Smrdel bo do neba, dokler ne bo pravično saniran.

   • Svitase, pravično za koga, za izbrisane ali za državo? Na žalost je v tem primeru vse preveč razširjeno mišljenje, da se ne sme zgoditi krivica državi, Sloveniji, da ne bi kak evro plačala preveč. Država ima možnost, da sama poskrbi zase, poleg tega je ona storila krivico. Pravo in pravičnost morata biti na strani ponižanih in razžaljenih. Kolikor vem, je tako tudi stališče krščanske etike.

    Zakaj napišeš »če so bile krivice storjene«, ko pa sta dve sodišči odločili, da so bile?

    • Sodniki so le za 6 ljudi ugotovili, da so bile storjene krivice. Za dva, ki sta tožila, niso.

    • Kaj pa rečeš Tone za tiste ki so “zradirani” v nekdanji skupni državi in kot takšni ostali tudi v “samostojni” Slovenski državi? Ta krivic ni popravila v meri ki bi zagotovila minimalne pravice oškodovanih? Še povrhu je z zakonom ZUJF ukinila tistih nekaj deset evrov pokojninskega dodatka iz tega naslova? Seveda se je šlo za tiste ki so bili preganjani zaradi svojih prizadevanj za samostojno Slovensko državo!

   • Dejstvo je, da so prebrisani imeli tudi to možnost, vendar pa – ker je nastala nova neodvisna država, je bil postopek bolj zapleten.

    Najprej je bilo treba urediti državljanstvo v svoji matični državi, potem pa še urediti status pri nas, kar je bilo bolj zapleteno kot dobiti državljanstvo.

    Sicer bi nastale druge protipravne posledice.

    Dejstvo pa je, da levaki napihujete izbrisane do onemoglosti le zato, da bi očrnili desnico in povzdignili sebe kot ene človekoljube, čeprav po drugi strani zagovarjate zločinski komunizem in njegove zločine.

  • Spet nakladaš! Če ne razumeš prava, potem utihni in poj svoje ljubezenske pesmi! Pogoji za državljanstvo so trajne narave. Ti ne razumeš niti kaj pomeni beseda pravica. Lahko bi za začetek vsaj to vedel da je pri Bogu in ne na upravni enoti sodišč. Samo sovraštvo te žene!

 15. Tone, kar priznaj, vse dokler ne bodo izplačane visoke odškodnine, ki jih bomo morali pokriti mi sami.

  Levica, ki je bila je bila 16 let na oblasti in je bila dolžna rešiti ta problem, je zavajala javnost, da ne bo nobenih odškodnin. Desnica pa je opozarjala, da bodo in da je zato potrebno sprejeti zakon, ki bo primerjalno z drugimi podobnimi ali hujšimi primeri ( poboji) pravično rešil izbrisane.

  • Pusti desnico in levico, otročje je kazati s prstom drug na drugega. Zame je ostal je samo en problem: ta, da imamo culukafrsko državo. Tvoj odpor do južnjakov je močnejši od ljubezni do domovine, pri meni pa je obratno.

   Pusti odškodnine. Do odškodnine se pride tako, da posameznik vloži zahtevek na sodišče, sodišče pa obravnava vsako vlogo posebej. Pri hitrosti naših sodišč jih bo vsaj polovica pomrlo, preden pridejo na vrsto. Veliko pa jih je že ali so bogve kje in se za to ne bodo niti potegovali. Če bi prišlo do kolektivne poravnave, pa bo sigurno simbolična.

   Če bi tebi država po krivici uničila življenje, ali bi se pravični in zakoniti odškodnini odpovedal? Ali na splošno misliš, da državi ni treba poravnavati krivic na ta način, ki je v vsakem primeru samo simboličen, saj se uničenega življenja ni mogoče nadomestiti?

   • Pravično za koga, za izbrisane ali za državo? Na žalost je v tem primeru vse preveč razširjeno mišljenje, da se ne sme zgoditi krivica državi, Sloveniji, da ne bi kak evro plačala preveč. Država ima možnost, da sama poskrbi zase, poleg tega je ona storila krivico. Pravo in pravičnost morata biti na strani ponižanih in razžaljenih. Kolikor vem, je tako tudi stališče krščanske etike.

    Zakaj napišeš »če so bile krivice storjene«, ko pa sta dve sodišči odločili, da so bile?

   • Potem pa ti nehaj kazati na desnico in jo obtoževati, ampak reci, vsi so isti in pozabi na izbrisane in gremo naprej.

    To pa ne. To se dela le, ko dela svinjarije levica.

 16. Če so bile krivice storjene, jih je potrebno popraviti. Tu ni dileme.

  Nimam odpora do južnjakov, saj se redno z njimi družim. Še v mojem sorodstvu so.

  Gre zgolj za pravično obravnavanje.

  • Svoj odpor do južnjakov si izpričal že velikokrat. Če ne razumeš prava potem tudi o pravičnosti ne nakladaj. Pogoji za državljanstvo ne morejo biti časovno omejeni. Nikjer niso, kjer pravo kaj velja. Pri nas pa so bili omejeni na 6 mesecev. Zato je prišlo do izbrisa in zato je izbris krivičen. Če so bili pogoji liberalni je to drug problem, časovna omejitev pa je trik za zaj* ljudi. Slovenski šport. Enako tudi z ustanovitvijo NLB z ustavo! Kot da je NLB narodna banka.

   • Nikjer niso? Pogoj je bil čisto legalen in legitimen. Ne moreš dati ljudem 100 let časa za kaj takega.

    • Ne daš nobenih 100 let. Pogoji so trajne narave, torej nimajo časovne omejitve. Če bi se ti rodil na avionu med letom čez ZDA, bi jutri lahko odšel na ambasado po ameriški potni list! Razumete že enkrat?!

Comments are closed.