Janša in Plinovodi o poročilu PKP

27

PREJELI SMO. Odziv SDS in družbe Plinovodi na poročilo protikorupcijske komisije, o zaposlitvi Nike Janša in Tadeja Tanka, sina poslanca Jožeta Tanka, po katerem zaposlitvi ustrezata zakonski opredelitvi korupcije.

Izjava SDS:

Že 17. decembra 2012 je predsednik vlade odgovarjal na poslansko vprašanje glede zaposlitve svoje hčerke. Tedaj je poudaril, da je nanjo ponosen, ker je bila zlata maturantka in je doštudirala na Univerzi za Švedskem. “Ko se je javljala na različne razpise je imela težave zaradi svojega priimka,” je še povedal premier.

Na 9. redni seji Državnega zbora je poslanec Pozitivne Slovenije Mišič zastavil predsedniku vlade vprašanje o zaposlitvah v njegovem kabinetu, v podjetju Plinovodi in o nekaterih drugih zaposlitvah, ki so jih problematizirala predvsem glasila tranzicijske levice.

Premier Janša je takrat odgovoril: “Hvala tudi za to vprašanje, čeprav se s strani vaše poslanske skupine malo ponavljajo. Prvič, zaposlitve v kabinetih so zaposlitve na osebno zaupanje in za določen čas. To niso zaposlitve, ki bi bremenile davkoplačevalce po mandatih. S tem mislim, da smo zadeve enkrat že razčistili. Drugič. Slovenska demokratska stranka ima več kot 30 tisoč članov. Vsak od teh članov je nekje zaposlen, razen, če seveda mislite, da bi morali biti naši člani brezposelni. In trejtič, moja nekdanja partnerka, ki je diplomirana inženirka računalništva in dela že 25 let, je v Darsu zaposlena deset let ali devet. Z menoj nima to nobene zveze. Moja hčerka, ki je zaposlena v Geoplinu, je bila odlična študentka. Ponosen sem nanjo, ker je bila odlična dijakinja, zlata maturantka, dobila Zoisovo je štipendijo, z njo doštudirala na Univerzi na Švedskem in je bila na to delovno mesto izbrana – potem, ko se je javila na številna druga in ni dobila službe čez noč – med dvema ali tremi prijavljenimi kandidati. In to sta za vas klientelizem in korupcija? Hčerka predsednika države gospoda Türka je bila zaposlena pri vašem predsedniku stranke v mestni upravi ali mestnem javnem zavodu in je bila izbrana med 270 kandidati. Verjetno zato, ker je bila najboljša in zato to ni noben klientelizem. Hčerka prejšnjega predsednika Kučana je bila zaposlena na ministrstvu verjetno zato, ker je bila najboljša, ne pa zato, ker je hčerka predsednika države. Druga hčerka je medna dobila pri razpisu za Stožice milijonski posel, zato ker je sposobna ne pa zato, ker se piše Kučan. Torej, edino kar lahko zaključimo pri temu vprašanju je, da v tej državi veljajo dvojni kriteriji.”

Izjava družbe Plinovodi:

Družba Plinovodi d.o.o. je s Komisijo za preprečevanje korupcije v zadevi suma koruptivnega ravnanja odgovornih oseb pri zaposlovanju družinskih članov državnih funkcionarjev sodelovala od samega začetka postopka in to kljub temu, da meni, da družba ni v večinski državni lasti.

Poleg osebnega sodelovanja vodstva, je družba posredovala tudi obširna odgovora v obliki Izjasnitev o navedbah v osnutku ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije v konkretnem primeru. V skladu z osmim odstavkom 13. člena ZIntPK sta le ta v celoti tudi objavljena. V tekstu Izjasnitve smo obsežno pojasnili in obrazložili dejansko stanje ter postopanje družbe.

Kljub temu komisija žal ni sprejela naših argumentov in nadalje vztrajamo, da nismo ravnali diskriminatorno, ker smo na razgovor povabili le kandidate, ki so ustrezali pogojem razpisa, prav tako pa tudi ne koruptivno, kar pojasnjujemo v nadaljevanju.
V postopek se je namreč vključil tudi Inšpektorat RS za delo, ki je v družbi Plinovodi d.o.o. opravil temeljit inšpekcijski nadzor, v zvezi z navedenimi osebami in je družbi izdal odločbo, po kateri smo bili dolžni odpraviti sistemske nepravilnosti. Skladno s predpisanim postopkom je družba že sprejela zahtevane dopolnitve internih aktov.

V družbi Plinovodi d.o.o. si bo tudi v prihodnje prizadevali za uspešno, strokovno in poslovno poslovanje.


27 KOMENTARJI

 1. Zgolj drobec sage o zaposlitvi naše zlate maturantke: razpis za delovno mesto so objavili v petek (!), prijave pa zbirali do torka (!!!).

 2. Če družba ni v večinski državni lasti, potem pa naj manjšinski lastnik utihne.

  Je pa to primer škodljivosti državne lastnine. Če je ne bi bilo, bi lastnik podjetja dobro premislil ali se splača zaposliti osebo, ki ne bo nič delala.

  Seveda to ne leti na potomce Janše in Tankota, mišljeno je na splošno. Kot o teh imenih, tako bi lahko govorili o imenih potomcev levice.

 3. Ste opazili?

  Otroci rdečih veljakov, ki so vsi nezaposleni ali pa v slabo plačanih in neuglednih službah, tavajo naokrog lačni, borno oblečeni in prezebli, da s tem strašem dvigajo politični rating.

  Kako enostaven je ta svet.

 4. Ja, smo opazili tatu, ki so ga dobili in je začel vpiti “Saj drugi (Kučan, Tuerk, palček smuk….) tudi kradejo. Zakaj ne smem jaz?”

   • Ja, v Sloveniji so ljudje – pikolovci, ki po ves dan po medijih mrzlično iščejo napake Janeza Janše in se potem, ko jih kdo najde (daleč od tega, da gre za resnične napake) prvi odzovejo v komentarjih, s čimer začnejo kuhati slovensko narodno jed “godljo hudobije”. Resnično, Tavčar, mar ni to malo bolano?

 5. http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/02/kpk_leta_2011_prirejal_zaposlitvene_razpise.aspx

  zanimivo branje:)

  Pred poldrugim letom, jeseni 2011, je Žurnal24 objavil zgodbo, kako je KPK objavil vsaj štiri javne razpise za točno določene ljudi, kar ustreza definiciji korupcije, toda predsednik KPK je vse zanikal in dejal, da so bili vsi postopki v celoti transparentni. Pa poglejmo.

  Vir se je izkazal za pravega “vedeževalca”

  V torek, 14. junija, je na Žurnalovo uredništvo prišlo pismo, da je KPK 10. junija objavil javni razpis, na katerem bo izbrana NaUl. “Že zdaj vam lahko povem, da je to fingiran javni razpis in bo na njem izbrana NaUl. Zamislite si, koliko ljudi bo poslalo prošnjo in prišlo v Ljubljano na razgovor ter tako zapravilo veliko časa in denarja,” je bilo zapisano. V istem sporočilu je še pisalo, da bosta v kratkem objavljena še dva razpisa, ki pa sta namenjena NaDr in MaKo.

  V četrtek, 7. julija, uredništvo Žurnala24 prejme še eno pismo, kjer je zapisano, da je bil objavljen še en razpis KPK in da je “prirejen za Matjaža”.

  In potem so se napovedi “vedeževalca” začele uresničevati. V ponedeljek, 25. julija, KPK objavi, da je bila na razpisu nadzornika na področju premoženjskega stanja II, ki je bil 10. junija na spletni strani KPK, izbrana NaUl – Natalija Ulaga, za koordinatorja analitike in informacijske varnosti, ki je bil objavljen 16. junija, je bil izbran MaKo – Matej Kovačič, na razpisu za projekte integritete pa je bila izbrana NaDr – Natalija Drnovšek. Slednja sta na KPK prišla po zamenjavi Draga Kosa z Goranom Klemenčičem, njuni službi pa sta bili za določen čas, in sicer vezani na mandat predsednika, je takrat Žurnalu24 povedal vir.

  Uresničila se je tudi napoved za Matjaža. Ta naj bi na KPK opravljal pripravništvo, na uredništvo pa so dobili zadnje sporočilo: “Vse moje prognoze o planu vodstva komisije so se uresničile. Uganete, kdo je bil izbran?”

 6. Pri Komisiji za preprečevanje korupcije je že od 15. 12. 2012 sledeča prijava:

  “Pri Komisiji za preprečevanje korupcije obravnavate ob primerni medijski pozornosti zaposlitev Nike Janša, hčerke najboljšega slovenskega premiera vseh časov Janeza Janše, pri družbi Plinovodi, kjer naj bi bi kot krajinska arhitektka sodelovala pri vmeščanju plinovodov v prostor. Na delovno mesto je bila izbrana izmed treh (3) prijavljenih kandidatov. Slovenski mediji, vdani tako imenovani politični tranzicijski levici, nestrpno pričakujejo vašo ugotovitev, da njena zaposlitev ustreza definiciji korupcije.

  Pred časom pa se je Helena Tuerk, hči predsednika republike dr. Danila Tuerka, zaposlila pri javnem podjetju Ljubljanski grad kot vodja službe za program, kar je očitno vodstveno, če ne celo vodilno delovno mesto. Izbrana je bila med dvestoosemindvajsetimi (228) kandidati.
  Njena zaposlitev ni bila deležna pozornosti medijev , ki so v službi slovenske tranzicijske levice, ker pri njej glede na udeležence že niso mogli biti posredi nepotizem, klientelizem ali kaka druga še hujša oblika korupcije.

  Predlagam in zahtevam, da Komisija za preprečevanje korupcije enakopravno in po enakih kriterijih ter merilih obravnava oba primera zaposlitve in da o ugotovitvah objektivno obvesti javnost in mene kot predlagatelja.”

  Vse tako kaže, da za obravnavo prijave ni prave politične volje pri komisiji in jo bo treba urgirati

  • Kaj ne drži?

   Prijava je bila vložena 15.12. 20132 vest, na katero se sklicuješ pa nosi datum 21. 2. 2013.

   Torej drži, da jim preiskava tega primera ne gre od rok.

   To pa ni čudno, saj sta bila Klemenčič in Praprotnik Tuerkova osebna izbira.

   Njuna naloga pa je bila rušenje Janše za vsako ceno.

   Med rdečimi se nič ne zgodi špo naključju.

   • Pripis

    Upam, da je zgoraj klujb tipkarski napaki jasno, da gre za datum – 15. 12. 2012.

    Za vsak slučaj priporočam pritisk na KPK, da se bo že končno opredelila.

    Še bo zanimivo.

    • Na POP TV so pravkar poročali o obravnavi primera zaposlitve Tuerkove hčerke v ljubljanski upravi naKomisiji za preprečevanje korupcije.

     Citirali so tudi Klemenčičevo izjavo, da sorodstveno rzmerje med Tuerkom in njegovo hčerjo ni nujno tudi korupcijska okoliščina.

     To pa seveda ne more veljati za Janšo in njegovo hčerko ali Tanka ter njegovega sina, ker nista na pravi strani.

     S tem je Klemenčič že prejudiciral končno poročilo.

     Spomnimo, Klemenčiča in Praprotnika je imenoval v JPK sam Danilo Tuerk po lastnem okusu in z nalogo, da likvidirata SDS in Janeza Janšo.

     Klemenčič in Praprotnik tako le vračata uslugo.

     • Mefisto ! Količina tvojih besed ne prikrije dejstva, da si se zlagal ali da pač nisi vedel, da se je postopek začel. Vse ostalo, kar si napletel so samo tvoje domneve in insinuacije, ki nimajo nobene povezave z KPK ampak samo s tvojo očitno politično opredelitvijo za SDS in Janeza Janšo.

     • MITJA KUNSTELJ, velik sovražnik Janeza Janše, ki na Mikstone piše biblijo za levičarje, je vzel v bran Janševo Niko in Tankovega sina.

      Takole pravi:

      ” Mimogrede, da vas malo šokiram! Službi Nike Janše in malega Tankota se mi ne zdijo sporne. Nihče nima ponarejene ali kupljene diplome, kot se to najbrž lahko pohvali Jurček. Službi, ki sta zdaj izpostavljani, nista neki eminentni službi na državni ravni! Vsak starš se najbrž trudi, da otroku omogoči službo. In grdo bi bilo, če fotr ne bi otroku pomagal do prve službe. Pa naj se piše, Kučan ,Janša ali pa Rode! Verjamem, da je priimek Janša otrokoma iz prvega zakona, prej ovira kot korist. “

  • Sam se sprašujem, kdaj bo konec te ultralevičarske pokvarjenosti. To je postaja res nevzdržno. A ni toliko nevzdržno to, kar gobezdajo ultralevičarji (oni že vedo zakaj), nevzdržno je to, kaj dan za dnem, uro za uro golta slovenska javnost in pri tem mljaska in riga od samega gurmanskega zadovoljstva.
   Mi lahko kdo obrazloži, zakaj Janše ne pustijo delat? Narediti tisto, kar je potrebno narediti. Vsi vedo, kaj je potrebno storiti. V trenutku, ko bodo okostnjaki v omarah odstranjeni, bo isto počela (morala početi) tudi zdaj nagravžno kritična ultralevičarska srenja, s tem, da tedaj krivcev ne bomo našli oziroma bodo krivci Janša in še kak manager, ki se je kdaj (politično) družil z Janšo (lepa primera Bavčar, Šrot), čeprav mentalno in mentalitetno nimata z Janšo skoraj nič skupnega.
   To je zame osrednje slovensko vprašanje tega trenutka: Zakaj Janši ne pustijo delat?

   • Ker je kriminalno nesposobna vlada državo od minimalne rasti njegova konec leta 2011 spravila v globoko recesijo.

     • Zakaj ultralevicarji, morda ne vsi ampak vecina, JJ ne pustijo delati, ne pustijo na miru, napadajo za vsak pasji drek in blatijo celo njegovo druzino, je najbrz specialiteta slovenske politicne scene. Lahko pa bi bilo se hujse, ce bi mu zaceli groziti s smrtjo. Upati je, da bo sla ta politicna hajka se normalním, ne -levicarsko usmerjenim ljudem pocasi na zivce in se jim bodo ti levicarski nadljudje priskutili. Zanesti se seveda ne da na nikogar. Morda se jim bo le posvetilo, da JJ boljsi, kot vsi njegovi smrtni sovrazniki. Vazno je, da desnicarji sami niso na taksne napade tiho in ne posnemajo levicarjev v njihovi neizmerni folsiji, temvec zaradi visjih narodnih ciljev branijo in izboljsujejo njegov imidz.

 7. PO 49.členu Ustave Republike Slovenije vsakdo prosto izbira zaposlitev.

  Koruptivno bi bilo le. če bi preimer posredoval pri zaposlitvi svoje hčerke, kar pa Plinovodi zanikajo.

 8. MEFISTO , dingdong- ovo poznavanje snovi v zvezi z zaposlitvijo TUERKove HČERE IN OSTALIH DVEH JE TAKO POZNAVALSKO , TAKO , DA MISLIM , DA JE // DINGDONG // celo zaposlen na Klemenčičevi komisiji , ali pa je to sam PRAPROTNIK !

Comments are closed.