Jankoviću neljubi novinar Financ Jaka Elikan odpuščen

14

Avtor: Nenad Glücks. Pozitivna Slovenija že dela. Čistko med novinarji. Vlada Alenke Bratušek ima že zdaj, še preden je dokončno konsituirana, že grozeče učinke za medijski prostor. Izvedeli smo, da so pri časniku Finance na hitro prekinili sodelovanje z Jako Elikanom, novinarjem, ki je kritično spremljal poslovanje župana MOL Zorana Jankovića, njegovih sinov, njihove zlorabe, sume kaznivih dejanj, oškodovanja MOL…

Ravno Elikan je tisti novinar, kateremu je Jure Janković, mlajši županov sin, grozil s smrtjo. Na naše poizvedovanje, kaj se je zgodilo v zvezi s prekinitvijo sodelovanja na Financah, nam je Elikan zgolj resignirano dejal, da zadeve ne komentira.

Medtem pa med novinarji na Financah kroži naslednji mail:

»Jaka je odšel in malokomu je čisto jasno, kaj se je zgodilo. Ker so časi trdi in se je treba brigat samo za svojo rit, bom egoist in se bom vprašal, zakaj je za nas slabo, da Elikan ravno zdaj odide?

 Če se postavim v vlogo našega bralca, ki opazi, da nenadoma v Financah ni več tekstov s podpisom Jake Elikana, kaj se vprašam:

–          Zakaj ni več Elikana?

–          To je tisti, ki je napisal največ tekstov o spornih poslih Zorana Jankovića, pa nekaj so ga po sodišču vlačili, pa grozili so mu. Aha, na oblast se vrača Jankovićeva stranka, ali so Finance popustile pod političnim pritiskom mafijske stranke?

–          Finance so bile še zadnji časopis z razmeroma neodvisno držo, kaj naj sploh še berem v tej državi?

 Če se postavim nazaj v svojo kožo, se pa vprašam:

–          Zakaj sploh še pisat karkoli kritičnega o komerkoli z močjo? Lahko se parkrat zmotim in dobim brco v rit, pa so moji otroci lačni.

–          Zakaj ne bi pisal samo afirmativnih člankov, zadnje o lepih parkih, ki mi jih zgradijo oblastniki in podobno.

–          Bom pisal nasvetne članke, kdaj in kako oddat kateri obrazec na Durs, bo dolgčas, ampak bo varno.

–          Če nas nihče več ne bo bral, kako bom nahranil svoje mulce?

Skratka, brigam se samo zase, če koga prime, da bi me v rit nasuval.«

Jankovićevi tokrat Jaki Elikanu sicer res niso grozili s smrtjo, se pa že zdaj kaže, kakšne učinke bo imel njihov oblastniški vpliv na medijske hiše in discipliniranje »malopridnih« novinarjev.

Vir: Reporter

Foto: Finance

14 KOMENTARJI

 1. Zanimivo. Vstajniki pa so povabili Bratuvškovo kot svojo sodelavko na demonstracije. Kaj tudi vstajniki eno govorijo drugo pa mislijo?

 2. +
  Kaka novinarska beda! Morda je Jankovičev klan res izposloval odpust novinarja, a pisec članka nima za to niti najmanjšega indica. Razen samovoljne koincidence dogodkov. Enako bi to lahko povezal z nenadno odjugo ali sumljivim pomanjkanjem sončevih peg, o čemer mediji te dni poročajo. Pisec se v svoji ideološki zagnanosti niti ne zaveda, da ne blati mandatarke, kot najbrž upa, pač pa časopis Finance,

  Vstajniki pa niso povabili Bratuškove kot sodelavko, ampak naj pride povedat, kako namerava izpolniti njihove zahteve. Danes sklicujejo vstajo v podporo predčasnim volitvam. G. svitase, če se prav spomnim, so vas običajno polna usta resnice, pravice in etike.

   • Alojz,
    resnica ni to, kar nam je všeč ali kar se sklada z našim prepričanjem. Resnica je to, kar se sklada z dejstvi. To, kar sem napisal je vse skladno z dejstvi in vsakdo lahko preveri. To, kar je napisal svitase, pa ni skladno z dejstvi.

 3. Kaj pa civilna iniciativa,slučaj Karba,ekspresna vrnitev na delovno mesto? Za Jaka to vse skupaj ne drži? Bodo se protestniki za njega zavzeli? In skoraj bi pozabil na pesnike in Spomenko Hribar!

 4. Zdravo samozavest imej, spoštovani Jaka in pojdi naprej! Samo naprej, ker se boriš za pravično stvar!

 5. Meni ni jasno, kako lahko nek medij, ki ima lastnika od zunaj, odpusti novinarja po politični liniji? Edino, če so v ozadju kakšni drugi krivdni razlogi. Druga možna razlaga: nekdo je prijel Elikanovega šefa Frankla za ….

 6. V čem je problem? Elikan je član Foruma 571 pod zaporedno številko 449. Torej je dobil samo tisto, kar je zaslužil.

Comments are closed.