Jože Dežman: Janković je zagovornik titoističnega aparthajda

35
Jože Dežman: Od Krena do Macesnove gorice
Janković bi se seveda moral vprašati, ali naj grob Leopoldine Mekina še ostane na Žalah. Po stari veri »mesta heroja« je bila Leopoldina Mekina ena od žrtev, ki so jih domobranci umorili zadnje dni vojne na Turjaku. Toda že dolgo vemo, da so zadnjo medvojno sekretarko Komunistične partije v »mestu heroju« kot domnevno izdajalko umorili kar njeni partijski kolegi in skušali za njeno smrt okriviti domobrance.

Pred slovenskim državnim praznikom, veselim dnevom kulture, Prešernovim dnevom je ljubljanski župan Zoran Janković v Dnevniku spet določil nekulturne koordinate svojega ideološkega obzorja.

Takole beremo: »Nikoli ne bomo dovolili postavljati spomenikov ali obeležij izdajalcem slovenskega naroda. Domobranci so sodelovali s fašisti in nacisti, ki so največje zlo 20. stoletja. Partizani na drugi strani so sodelovali z zavezniki in skupaj premagali to zlo. Ljubljana je mesto heroj in tu spomenikov domobrancem ne bo

Janković še pravi, da bo zemljišče na Orlovem vrhu dolgoročno ostalo takšno, kot je, in da bodo še naprej odstranjevali križe in druga obeležja, ki se tam občasno pojavijo. »Zadnjič je križ nekdo celo zabetoniral, moralo je biti to ob neki čudni uri, da nismo opazili. Tako da se kar ukvarjamo s temi križi,« nam je povedal župan.«

Janković očitno enači »spomenike« in grobove. Večkrat sem ga že opozoril, da ima v MOL devet domobranskih vojaških grobov na Žalah, množična grobišča (tudi z domobranci) v Kucji dolini, za pokopališčem v Šentvidu in še kje, farne spominske plošče, ki predvsem kenotafi padlim in umorjenim domobrancem in še kaj bi se našlo.

Seveda pa je vrsta domobrancev in drugih ljudi, ki jim Janković odreka pravico do spomenika/groba, pokopanih tudi v družinskih grobovih. Če bi Jankovič mislil resno, potem bi se spravil tudi nad te.

Janković zagovornik titoističnega aparthajda

Obskurna trditev, da s kratenjem pravice do spomenika/groba tistim ljudem, ki so jim njegovi ideološki predniki kratili pravico do groba in spomina, brani »mesto heroja«, Jankovića uvršča med zagovornike titoističnega aparthajda.

Seveda bi se moral ob tem vprašati, ali naj grob Leopoldine Mekina še ostane na Žalah. Po stari veri »mesta heroja« je bila Leopoldina Mekina ena od žrtev, ki so jih domobranci umorili zadnje dni vojne na Turjaku. Toda že dolgo vemo, da so zadnjo medvojno sekretarko Komunistične partije v »mestu heroju« kot domnevno izdajalko umorili kar njeni partijski kolegi in skušali za njeno smrt okriviti domobrance.

Kako bo torej razsodil Jankovič, vrhovni sodnik »mesta heroja«: Ali Leopoldina Mekina zasluži spomenik/grob ali ne?

Jankovićeve trditve o domobranskem pokopališču na Orlovem vrhu pa ga zanesejo še bolj na spolzka tla. Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč se z Orlovih vrhom ukvarja zato, ker ga ima vpisanega v seznam prikritih morišč in grobišč pod št. 283 – z opombo, da so bili posmrtni ostanki po vojni odstranjeni neznano kam.

Ko je arheološko podjetje, ki za Komisijo opravlja sondiranja, poslalo vlogo na MOL, je dobilo soglasje. Ali je Janković, ki je podpisal soglasje, prepričan, da tam posmrtnih ostankov ni več. Raziskava je pokazala, da tam posmrtni ostanki so. Še vedno imamo opraviti z domobranskim pokopališčem. In to pokopališče je omenjeno tudi v predpisih MOL.

Janković lebdi v paralelni resničnosti »mesta heroja«

Staro mestno jedro Ljubljane in grajski grič sta bila zaščitena kot kulturni in zgodovinski spomenik z odlokom občine Ljubljana Center leta 1986. V Odloku o prostorskih ureditvenih pogojih za območje prostorske celote C9 Grad, ki ga je sprejel MOL, pa v 40. členu za Orlov vrh piše: »Pred ureditvijo območja je treba izvesti zaščitna izkopavanja (predzgodovina, območje grobišča iz II. svetovne vojne). Območje naj se parkovno uredi z možnostjo postavitve spominskega obeležja na podlagi javnega natečaja.«

Torej je Janković, ki lebdi v paralelni resničnosti »mesta heroja«, zanikal kar predpise Mestne občine Ljubljana. Mar je fantazma »mesta heroja«, titoistični aparthajd, nad predpisi MOL, zakoni R Slovenije. In seveda tudi nad mednarodnimi predpisi, ki žrtvam vojnega in revolucionarnega nasilja zagotavljajo pravico do groba in spomina?

Dr. Jože Dežman, predsednik Komisije Vlade RS za vprašanje prikritih grobišč:

35 KOMENTARJI

 1. To je uvožena golazen za poniževanje drugorazrednih ljubljančanov.
  Pa ga še volite drugovi i drugarice s tem, da bojkotirate volitve za župana.

 2. Nikjer v Evropi ne postavljajo spomenikov izdajalcem svoje domovine. Na Norveškem ni enega samega obeležja Quizlingu ali kateremu drugemu domačemu izdajalcu. Ravno takoni v Franciji nobenega spomenika petanovcem, ali na Češkem benešu itd. Slovenci znamo edini na svetu, pljuvati po svoji zgodovini. In po tistem delu, ki nas je pripeljal do današnje samostojne Slovenije. Vsi normalni (Dežman ni normalen, je zdravljen alkoholik in bivši komunist), dobro vedo, da je za državo velika sramota postavljati spomenik Hitlerjevim pomožnim enotam. Že spomenik sprave (vsem žrtvam) je dovolj in odveč.
  Upam, da se to sramotno postavljanje spomenika ali obeležja, ne bo nikoli zgodilo. Zdržati je potrebno samoše kakšnih 10 – 20 let, da izginejo iz Slovenje vsi hujskač in zaničevalci lastnega naroda. Morda bi bilo potrebni obvestiti kakšno židovsko organizacijo o poskusih komunajzarja Dežmana, ki želi postaviti spomenik Hitlerjevim pomožnim enotam. Tistim enotam, ki so odpeljale vse slovenske žide v koncentracijska taborišča smrti.

  • Ne morem si drugega kot pripombo ob tem in podobnih Vaših ‘prispevkih k celoviti zgodovinski resnici’: krasen ‘spomenik’, ki največ pove – o Vas samih … In ko ni argumentov, se iz rokava potegne omalovaževanje tistega, ki kaže na odklone …

   • Prosim, pojasnite, kaj sem napisal kar ne drži? Dežman je komunajzar. Zame so vsi bivši goreči komunisti, ki so se spreobrnili, ker danes veter piha drugače – komunajzarji. In kaj pove moj zapis? Samo to kar je res. Domobranci so bili Hitlerjeve pomožne enote, ki so mu prisegle, da se bodo borile za njega do smrti. In so se. Celo več, še po smrti Hitlerja so se borile in že po koncu vojne. 14.05. 45 so zahrbtno napadli partizansko vojsko v Borovljah in ubili več kot 300 partizanov. Poudarjam – zahrbtno, po koncu vojne. In kaj so potem pričakovali od partizanske vojske? Nagrado? Ja dobili so jo v obliki pobojev.
    In tudi sicer, kar sem napisal o Dežmanu je čista resnica. Bil je komunist in zdravljen alkoholik.
    Argumenti? V nobeni državi na planetu ne postavljajo spomenike narodnim izdajalcem. Domobranci so to bili. Verjetno je bilo mnogo njih zapeljanih s strani vodilnih, vendar to še ne pomeni, da niso bili izdajalci.
    Prosim, pojasnite mi, zakaj so prisegli Hitlerju??

    • AH! Ker bi jih sicer Nemci razorožili, komunsti/partizani pa takoj ubili. So si pač podaljšali življenje.

    • Pustiva narodne izdajalce na strani (da ne prideva do ugotovitve, koliko spomenikov narodnim izdajalcem stoji še dandanes po Sloveniji …). Torej prisega.
     Med slabimi možnostmi so izbrali tisto, ki je bila najmanj slaba – tako so bili prepričani – za njihove družine in narod. Ja, prisegli so (prisiljeno, a to je druga zgodba), da se bodo borili proti komunističnemu nasilju ter se borili (ne za ‘njega’, ampak) za svojo slovensko domovino. (Takega cilja si revolucionarji niso postavili!)

     Ko pa ste se obregnili ob Jude. Sinoči sem poslušala priznane zgodovinarje in ujela podatek, da je škof Rožman – kar je razvidno iz arhivskih dokumentov – med vojno posredoval in uspel rešiti vsaj 1500 Judov (Slovencev pa še več). Kaj pa zdaj??
     In: ja, je res čuden ta Dežman, če želi postaviti spomenik pomožnim enotam, “ki so odpeljale vse slovenske žide v koncentracijska taborišča smrti.” Toda iz gornjega prispevka tega ne razberem. Bujna domišljija natolcevanja?

     • Marta, res je kar nekaj spomenikov stoji v čast narodnim izdajalcem domobrancem. Najbolj znan je tisti v Rovtah in tudi tisti t.i. spomenik sprave. Domobranska vojska je bila sestavljena iz prostovoljcev. Nihče jih ni silil. V časopisu Slovenec z dne 24. sp. 43 je poziv, ki pravi: Poziv vsem Slovencem, da se prostovoljno javijo v domobransko legijo. Slovensko domobranstvo (nemško Slowenische Landwehr; kratica SD) je bila policijska-paravojaška organizacija, ki jo je na pobudo predstavnikov slovenskih predvojnih političnih strank septembra 1943 ustanovila in z orožjem in ostalo opremo oskrbovala nemška uprava na področju bivše Ljubljanske pokrajine (to so Nemci zasedli po kapitulaciji Italije). Njen namen je bil boj proti partizanom. SD je bila naslednica Prostovoljne protikomunistične milice, ki je bila leta 1943 skoraj popolnoma uničena v bitki za Turjak.
      Še dobro, da je samo slovenska RKC izbrala boj proti komunizmu kot večje zlo kot boj proti nacizmu. Kaj bi se zgodilo z nami Slovenci, ko bi Churchill in Roosevelt enako menila in se pridružila Hitlerju v boju proti komunizmu? No Zahod je dolgo časa simpatiziral s Hitlerjem. Revija Time je Hitlerja proglasila za osebnost leta 1938.
      Revolucionarji, se pravi komunisti in partizani pod vodstvom Tita so se zelo odkrito in deklarirano borili za svobodno Slovenijo. Že leta 1943 so si zastavili cilj priboriti Primorsko, Trst, Gorico in Reko. Tako rekoč 95% tega so tudi udejanili. Zato imamo danes Slovenci morje.
      Kakšen cilj so si postavili domobranci, ko so formirali brigade z imeni Linder, Kaspar, Schmitz, Köhl itd, ki so se borile proti partizanskim brigadam z imeni Prešernova, Cankarjeva, Trubarjeva, Gubčeva, Kosovelova itd.. brigada.
      Partizani so prepevali pesmi od domovini Sloveniji, prepavili so pesem Buči, buči morje adrijansko, domobranci pa pesem o svoji domovini. Tisto pesem bi lahko peli tudi današnji džidahisti. V tekstu ni besede Slovenija, je samo moja domovina. Tudi džidahisti imajo radi domovino.
      Koliko Judov je rešil škof Rožman v tem komentarju ni pomembno. Tu komentiramo domobrance. general Rupnik pa je bil deklariran antisemit. Med mnogimi njegovimi izjavam in panfleti proti Judom izstopa ta: “Boljševizem: orodje mednarodnega židovstva”
      Rupnik je tudi odkrito sovražil zahodno demokracijo. V govoru po drugi domobranski prisegi je izjavil naslednje:
      “Kdo so naši sovražniki ? To so oni ljudje in narodi, ki si utvarjajo, da bo Žid z njimi delil svoje gospostvo in svoj plen in verujejo v zlatega moloha. Pustili so se po Židih nalagati, opehariti, kupiti in prisiliti v topovsko krmo in so v varljivem upanju na lažni raj postali neodločno orodje svojih židovskih gospodarjev in tako morilci, roparji, požigalci in grabežljive, krvoločne zveri. V kolikor te zveri prihajajo z vzhoda, so to boljševiki, pomagajo pa jim kot brezvestno, zaslepljeno orodje tisti, ki smo jih morali spoznati kot bogataške gangsterje s zapada.”
      Se tebi zdi, da Rupnik ni predajal slovenske Jude nacistom??? Zdaj, ko je slovensko sodstvo razveljavilo sodbo proti Rupniku zaradi procesnih napak (kakšna neumnost), so pri slovenski veleposlanici v Izraelu zaradi razveljavitve obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika ostro protestirali predstavniki Centra Simona Wiesenthala. Kot so dejali, je odločitev slovenskega vrhovnega sodišča “sramotna in pomeni pretresljivo izkrivljanje zgodovine holokavsta in grozljivo žalitev številnih Rupnikovih žrtev in njihovih družin”.
      In ti še vedno misliš, da domobranci niso izdajali in izročali Judov nacistom???” je to bujna domišljija Judov ali natolcevanje?

    • V Borovljah so partizani napadli domobrance. To kot prvo. Vaše pljuvanje z besedami o zahrbtnem napadu na partizane je podn podna. Niste vredni odgovora na to kar pišete.
     Prisega okupacijskim enotam še ni zločin. Vi to kar naprej izpostavljate kot dokaz, kar pa ni.
     Narodna izdaja kot veleizdaja se ne more pripisati domobrancem. V drugačnem pomenu pa narodna izdaja sploh ne obstaja, kaj šele da bi bila zločin.
     Kaj še rabite? Bili so pomožne enote, protikomunistična milica.
     Ko boste razumeli kaj zgodovine, se pa spet oglasite.
     Edino kar drži je, da se ni vedelo za kaj se borijo. In so tako umrli zaman. Njihova ideja protikomunistične policije je bila politično zgrešena. Kakorkoli, bili so poraženi in danes je povsem odveč pljuvanje po njih. Opljuvani ste sami, @Zivo!

     • Beri kaj o bitki pri Boravljah piše odkriti zagovornik domobrancev dr Tine Velikonja. Citiram; …Do preboja pri Borovljah z zavzetjem obeh mostov čez Dravo pod humperškim gradom je prišlo na vnebohod v četrtek 10. maja 1945 v drugi polovici popoldneva. Napadalo je petsto vojakov Rupnikovega bataljona, sledilo tisoč vojakov drugih enot, upiralo pa se tisoč partizanov Koroškega odreda in Bračičeve brigade. Bitka se je začela okrog 17. ure s preplahom, ki so ga sprožili vojaki prvega voda 48. čete. Nadaljevalo se je z zapornim ognjem dveh protiletalskih topov, uperjenih na Borovlje in mostova čez Dravo, s katerima so ravnali Nemci, zaključilo pa z nastopom vojakov Rupnikovega bataljona. ,,, in še dalje … Kot prvi pa so se takoj podali na nevarno pot domobranci prvega voda 48. čete pod poveljstvom poročnika Nika Žužka. O tem nam je povedal Vinko Udovč. … dalje …. domobranski vojaki spredaj so bili oblečeni v angleške uniforme in imeli titovke na glavi. Nekaj jih je imelo maskirne obleke. … to vse je napisal dr Tine Velikonja .
      Iz tega pisanja je jasno razvidno, kdo je napadel in tudi na kakšen zahrbten način. … vojaki spredaj so bili oblečeni v angleške uniforme in imeli titovke na glavi … in naprej Tine Velikonja opisuje borbo in sicer … Domobranci so privihrali v Borovlje, kjer so se prikazali pred presenečenimi štabnimi oficirji Bračičeve brigade, in tolkli vse živo, kar je nosilo uniforme. Zunaj mesta so se ustavili, napravili krog in javili s svetlobnimi raketami, da so na cilju. S tem je bil dan signal za topniški zaporni ogenj. Partizane je napad zmedel, saj prvi hip niso vedeli, kdo so sploh napadalci, zlasti pa ne, kako močni so.
      To je bil totalno zahrbtni napad domobrancev, že po končani vojni in podpisanem mirovnem sporazumu. V istem sporazumu je bila tudi klavzula, da je treba vse nacistične vojake in njihove zaveznike ELIMINIRATI, če ne odložijo orožja.
      Ko boste bolje vedeli in poznali zgodovino, se oglasite.

    • A ti sploh veš, kaj je to revolucija in kaj je storila vernikom, vsak se ima pravico boriti za življenje in je tudi vreden dostojnega pokopa! Res imaš etiko na nićli!

     • Kaj je revolucija storila vernikom? Vprašaj se raje, kaj je škof Rožman naredil slabega vernikom. No ti jaz povem. Ob nemški okupaciji Ljubljanske pokrajine, septembra 1943, Rožman se je srečal z nacističnim Gauleiter-jem Friedrich Rainer-jem, odgovornim za raznorodnovanje, množične izgone, streljanja, in ostale hude represije nad Slovenci na Štajerskem, Koroškem in Gorenjskem. Rainer je Rožmanu razložil, da bodo Gorenjska, Štajerska in Koroška ostale pripojene nemškem Reichu, in je bil presenečen, ko mu je Rožman pred zemljevidom zelo podrobno opisal boje, ki jih slovenske kolaborantske enote vodijo proti partizanom, za kar ga je Rainer poimenoval “bojeviti škof”, in primerjal s srednjeveškimi škofi “ki so se borili proti cesarju za politično oblast”. Rožman se je strinjal in podprl Rainerjevo namero, da postavi Leona Rupnika za administratorja Ljubljanske pokrajine pod nacistično nadoblastjo.
      Po drugi strani pa so katoliki v Osvobodilni fronti so naslovili več pisem Rožmanu, v katerih so kritizirali udeležbo duhovnikov na kolaboracionistični strani. Hkrati je OF izrazila svojo podporo svobodi veroizpovedi, in izjavila, da bi radi videli več duhovnikov v svojem gibanju, ali vsaj, da duhovniki ostanejo nevtralni. Navedli so, da so pripravljeni na srečanje z Rožmanom, ter razpravo o vseh vprašanjih, toda Rožman se nikoli ni odzval na pisma OF katolikov. Kljub Rožmanovim prizadevanjem proti Osvobodilni fronti se je 40 duhovnikov pridružilo partizanom samo v Ljubljanski pokrajini-
      Zaradi aktivnosti med partizani Rožman je suspendiral iz duhovnišlega stanu svojega nekdanjega tajnika, duhovnika Metoda Mikuža. Drugače je npr. ravnal mariborski škof dr. Ivan Jožef Tomažič, ki je sicer odklonil sodelovanje z OF, a proti njej ni deloval. Prav tako je pozneje odklonil sodelovanje z domobranci. Izrazito protifašistično so bili usmerjeni duhovniki na Primorskem. Ti so se fašizmu upirali že v obdobju med obema vojnama, med vojno pa so v glavnem sodelovali z OF.
      In tudi v SFRJ vernikom ni bilo nič prikrajšano. Še več, na nek način so bili kristjani privilegirani. Bili so edina uradno dovoljena religija v Sloveniji poleg pravoslavcev v Bojancih.
      Vsak je vreden dostojnega pokopa. SE STRINJAM. Toda NI vsak vreden, da mu postavijo spomenik. In Dežman hoče postaviti spomenik.

  • Zivo: “Nikjer v Evropi ne postavljajo spomenikov izdajalcem svoje domovine.”
   ======================
   Ne drži! V Sloveniji je ogromno spomenikov komunističnih zločincev.

   • Ja v Sloveniji je okoli 5.000 spomenikov in obeležij padlim borcem za domovino. Pridite kdaj na Primorsko severno od Gorice. Vsakih 3 km je en spomenik. Poskusite povedati domačinom kjer so postavljeni ti spomeniki in na njih imena njihovih sorodnikov, da so ti bili zločinci, ker niso hoteli izi v italijansko vojsko, so izbrali partizane. Za vas je bila tudi zdravnica Franja, ki je vodila bolnišnico danes znano pod imenom Franja tudi zločinka, a ne? Verjetno pa hodite na Sv. Urh objokavat domobrance.

   • Kar ne morem napisati “spoštovani Zivo”.Smilite se mi, resnično ste vredni usmiljenja! Kako nizkotne misli se vam zapišejo ko omenjate gospoda Dežmana.Levičarji pogrevate ene in iste stavke, neke argumente zoper ljudi, ki jih zgodovinska resnica globoko zanima in jo raziskujejo.Če je bil nekdaj komunist in je spregledal svojo zmoto, postal demokrat , je to ja hvalevredno v normalno človeških in božjih očeh! Vi očitno še niste dojeli revolucionarne prevare.Norčevati se iz bolnika alkoholika je tudi sprevrženo in to ponujati kot argument ob napadu nanj.Ozdravljen alkoholik je zame zmagovalec, vsega spoštovanja vreden.Imate morda sami težave s to rečjo?!Ob vašem razumevanju polpretekle zgodovine pa nima smisla izgubljati besed! Literature je dovolj na priliki, pričevanj ljudi tudi, vas pa RESNICA ne zanima.Noče zanimati, ker vam ustreza ždeti na svojem bregu in pljuvati na drugo stran.Vi že veste, zakaj! Imate od tega koristi ali ste le tako močno indoktrinirani? V vsakem primeru se mi smilite.V bodoče pa zmolim za vas kak očenaš. Morda bo kdaj tudi vas RESNICA osvobodila.

  • Za pisca ZIVOTA….ki se nalašč dela butca, čeprav ima ogromno podatkov. Prepričan sem da je celo zgodovinar, ki je plačan za zavajanje. Naj se z njim “bodejo” le tisti, ki so tega sposobni. To kot prvo.

   Drugo- res je nikjer v Evropi nimajo spomenika IZDAJALCEM !
   Najprej moramo ugotoviti, kdo je izdajalec v SLO !
   Tega seveda ne morejo ugotavljati agresorji na slovenski narod in povzročitelji več rund genocida nad Slovenci, ki svoje strahotne zločine “opravičujejo” z IZDAJO??
   Izdajo koga, komu, kdaj , kje, kako….Vse v slogu komunizma, stokrat ponovi laž, nekaj se že prime.
   Slovenski napadeni ljudje niso bili izdajalci, zato tudi spomenika izdajalcem v SLO ni in ne more biti. Torej že prvi stavek tega ZIVOTA njegovo pisanje razvrednoti, ni omembe vredno, ga lahko mirno spregledamo in ignoriramo. Ker že tako na začetku preprosto LAŽE.
   Vse pisanje ZIVOTA na temo o kateri piše dr. Dežman, je torej navadno sprenevedanje in dolgovezenje.

 3. Za Živo……Glede padlih partizanov in njihovih spomenikov pa….moje globoko spoštovanje tem rodoljubom.Prižigajte jim sveče tudi v mojem imenu! Prižigajte jih vsem, ki so verjeli, da osvobajajo domovino izpod tujega jarma.Prižigajte jih tudi vsem tistim, ki jih je revolucija zlorabila za svoje umazane cilje! Moj tast je bil borec 9.korpusa na Primorskem.Preživel je.Po vojni je bil razočaran, zagrenjen.Revolucijo je videl od blizu.Pozanimajte se tudi vi, da ne bo treba več sovražiti.

  • Shalotka,
   zakaj bi se nekdo (kot npr. Zivo) zanimal za RESNICO, če ga ta niti ne zanima?
   Če je on novodobni bojevnik za interpretacijo ?
   In je njen vernik !?

  • Moja rodbina je iz goriške. Moj oče je bil partizan od leta 1942, mojega nonota so ubili fašisti že leta 1936, očim mojega očeta, ki je bil komandat brigade, je padel v boju leta 1944, brat mojega očeta je padel v boju leta 1945, moj oče se je upiral komunizmu in zaradi tega je bil leta 1964 obsojen na 7 let ječe in od tega je skoraj 3 leta preživel v Stari Gradiški in kljub temu je verjel v neko bolj demokratično socialno državo. Verjel je v demokratični socializem. Ponosen je bil na to, da je partizan. Ni bil nikoli razočaran, samo boril se je tako kot je znal proti nepravilnostim prejšnjega sistema.
   Nikoli nisem zagovarjal povojnih pobojev. Bili so zločin, vendar ga je treba razumeti v kontekstu zgodovinskega obdobja. Ali ste slišali za pesem: Na Kordunu grob do groba, mati traži grob svoga sina .. no in ti partizani, ki so jih tako krvoločno klali med vojno, katerim so klali njihove družine, partizani, ki so bili zahrbtno napadeni v Boravljah po koncu vojne, ti so bili željni maščevanja in ti so v teh kritičnih časih bili bestialni.
   Tudi slovenski partizani v ZZB so močno obžalovali in obsojali ta dejanja.
   Ali se je kdaj slovenska RKC še posebej v Ljubljani kesala za svojo kolaboracijo s nacisti? Ali so se domobranci in njihovi potomci kdaj kesali in opravičili za svoje izdajstvo? Ali so se kesali, za krute zločine in dejanja svoje legije smrti imenovane Črna roka?
   In še to, nekdo, ki je bil komunist in ima tako vzgojo, mu za vedno ostanejo take manire. Podobno je s tistim, ki je vzgojen kot katolik. Se ne spremeni. manire ostanejo iste.
   Nikjer na planetu, nobena nacija ne pljuva tako po svoji zgodovini, kot se to dogaja pri nas. Ali Američani pljuvajo po svojih predsednikih in vojakih, ki so tako strastno iztrebljali domorodce? In to velja enako za Britance, ki so samo v Indiji pobili 85.000.000 ljudi za časa kolonializma, ali Belgijci pluvajo pp svojem kralju Leopoldu 2., ki je v začetku prejšnjega stoletja pobil 10.000.000 afričanov. Ne, nihče ne pluva, samo v Sloveniji se to dogaja. In to je sramota in to deli ”razkoljuje” nacijo. Možina je napisal knjigo s pomenljivim naslovom Razkol. Zakaj? Zato, da bomo še nadalnjih 50 let razklani, a ne? In ne mi govorit, da ne želim, da ne vem kaj je RESNICA.

   • Kolaboracija, ki je bila zelo verjetno celo zakonita, ni primerljiva z morijo partizanov po vojni. Lepo vas prosim, gospod Zivo pojdite reševat vaše travme: “Oči, si ti tudi streljal otroke?” v neko intimno okolje. Ter srečno! Iz vsega srca vam želim, da boste to premagali ter dobili mir in vso srečo.

    • Zakaj pa izpuščate morijo med vojno, saj je ravno ta vzrok za nastanek vaških straž in domobranstva?

   • Hm, ja, že že, vendar pa vsaka maščevalnost še Ni kaka Dobra lastnost Nikogar, še posebej če se sprevrže v bratomorilstvo ali pa kot celo omenjaš “bestijalnost” . Žal.

 4. Jaz nimam nobenih travm, še najmanj zaradi očeta in partizanske družine. Družino sem opisal samo zato, da sem pojasnil Shalotki, da če je njen tast bil razočarani partizan, to ne pomeni, da je použila vso znanje slovenske zgodovine.
  Zakonita kolaboracija??? To pa je še en umotvor domobrancev in njihovih potomcev, da bi opravičili svojo prisego Hitlerju in nacistom, da bi opravičili kolaboracijo in izdajstvo. Pojdite na Norveško. Norvežane in še posebej tiste, ki so podpirali Quizlinga, je globoko sram. Tolmačite njim, da je kolaboracija in izdajstvo zakonito. Imeli vas bodo za norca in tisti, ki so nastradali zaradi tega, vas bodo pretepli.
  Zakaj mislite, da sta se Churchill in Roosevelt odločila, da se združita, povežeta s Stalinom v boju proti nacistom? Zato ker sta ocenila, da je nacizem mnogo hujše zlo in mnogo bolj nevaren kot komunizem.
  Jaz sem zelo miren in zelo srečen. Sem zdrav, dokaj dobro situiran, imam družino, ki me ima rada in nimam prav nobenih skrbi. Tako, da so vaše želje, kar se tiče mene nepomembne. Mislim, da so želje, ki ste mi jih namenili, bolj vaše želje glede vas samega.
  Spoštujem prave vernike in tiste, ki se obnašajo tako kot zapoveduje Evangelij in Biblija. Sovražim in preziram Inkvizicijo, ki je bila produkt krščanske vere.
  Moj oče je že pokojni. Morda bi vi vašega očeta, če je še živ lahko vprašali. ”Oči, zakaj si prisegel Hitlerju? Oči zakaj si se boril v domobranski brigadi Schmitz proti partizanski Prešernovi brigadi? Oči, zakaj si se boril proti Angležem in Američanom? ”
  Je pa res, da ”uživam” v ”okolju” domobrancev, to je v internetnih portalih, ki zagovarjajo izdajalce in poskušam po svojih močeh dopovedati, da so v veliki zmoti. Ali pa tistim, ki obožujejo in slavijo Janšo, da so zavedeni in retardiranci, ker ne vidijo in spoznajo, da je Janša manipulator. Na tistih portalih, ki mislijo tako kot jaz, nimam kaj delati.

  • Stalin se je pridružil zaveznikom (in bil zeloi hladno sprejet), samo zato, ker ga je Hitler napadel. Če Hitler ne bi napadel Stalina, Stalin nikoli ne bi bil med zavezniki.

   • Zmotno, ni se pridružil Stalin, pridružili so se Britanci in Američani. Britanci nekaj dni kasneje po napadu na SZ in Američani šele leta 42 po Pearl Harbourju. Ko so se Anglo Američani pridružili, je Stalin že bil v vojni. Hitler je napadel tudi vse evropske države in če ne bi napadel Stalina, bi Zahod Stalina na kolenih prosil naj se jim pridruži v boju proti Hitlerju in nacizmu. Očitno tebi marsikaj ni jasno in zgodovina je zate torta, ki jo lahko narediš tako kot jo sam želiš.

   • Zmotno, ni se pridružil Stalin, pridružili so se Britanci in Američani Stalinu. Britanci nekaj dni kasneje po napadu na SZ in Američani šele leta 42 po Pearl Harbourju. Ko so se Anglo Američani pridružili, je Stalin že bil v vojni. Hitler je napadel tudi vse evropske države in če ne bi napadel Stalina, bi Zahod Stalina na kolenih prosil naj se jim pridruži v boju proti Hitlerju in nacizmu. Očitno tebi marsikaj ni jasno in zgodovina je zate torta, ki jo lahko narediš tako kot jo sam želiš.

    • Britanci so napovedali vojno Hitlerju dve leti prej. Šele 1943 je bil Stalin prvič povabljen na teheranski konferenci.
     S tabo diskutirat nima smisla.

     • Britanci so napovedali vojno Hitlerju, dva dni kasneje, ko je ta napadel Poljsko to je 3. Septembra 1939. Se pravi 4 leta pred Teheranom. So pa Američani s svojim zakonom Politika Akt za spodbujanje obrambe ZDA (Publ.L. 77–11, HR 1776, 55 Statut 31, uzakonjen 11. marca 1941), odobrili program, po katerem ZDA so med leti 1941 in avgust 1945 oskrbovale Veliko Britanijo (in Britansko skupnost), Svobodno Francijo, Republiko Kitajsko in Sovjetsko zvezo ter druge zavezniške države s hrano, nafto in vojaškim materialom. To je vključevalo bojne ladje in vojaška letala. z drugim orožjem. Ta zakon je bil podpisan 11. marca 1941, končal pa je septembra 1945.
      Odposlanih je bilo skupno 50,1 milijarde ameriških dolarjev (kar je 565 milijard dolarjev v letu 2018), kar je 17% vseh ameriških vojnih izdatkov. [2] Skupno je bilo 31,4 milijarde ameriških dolarjev namenjenih Britaniji, 11,3 MILIJARDE DOLARJEV SOVJETSKI ZVEZI, 3,2 milijarde dolarjev Franciji, 1,6 milijarde dolarjev Kitajski, preostalih 2,6 milijarde pa drugim zaveznikom, VEČINOMA JUGOSLOVANSKIM PARTIZANOM POD VODSTVOM tITA. Prvo vojaško pomoč, so Sovjeti dobili že leta 1941. Zdravko A ti to kaj pove? A ti pove, kdaj so Američani preko Britancev sklenili zavezništvo s Stalinom. Seveda nima smisla, ker na vsako tvojo natolcevanje in pol resnico, ti pojasnim kako je bilo.

 5. Ljudje Božji, pa zakaj odgovarjate temu ZIVOTU, ki je plačan lažnivec in provokator !
  Ignorirajte njegove laži !
  Naj vzame v roke Možinovo knjigo Slovenski razkol in mu “mora biti vse jasno”…
  Čeprav on točno ve, kaj je res. Zato je še bolj škoda da mu kdorkoli ugovarja. On se igra z vami in uživa, da vas žali in vam laže.

 6. Ponavadi, ko nimajo argumentov me večina oboževalcev domačih izdajalcev domobrancev zmerja in žali (razen Amelie) Zdaj se je pojavil nov poziv. Ne odgovarjajte mu, ignorirajte ga, umaknite se, skrijte se v plašč laži. Edino ta vas reši. V bistvu mi to zelo laska. Na desničarskem portalu, komentatorji obupajo, ker nimajo argumentov.
  Knjige Razkol še nisem bral, tako kot vsi komentatorji, ki jo zagovarjajo samo po inerciji. Zagotovo jo bom prebral, ko bo na razpolago v knjižnici. Da bi trošil denar za knjigo, ki že v naslovu pove, kaj je njen namen, bilo sila neumno.
  Ker je nisem (še) prebral, sem v bistvu komentiral samo izjave Možine, ki jih sam povedal. Rekel je, da knjiga temelji na na novo odkritih dokumentih organizacije Stražarji (ki jih je videl samo on) in na izjavah Pričevalcev. Stražarji so bili (citiram Wikipedijo) radikalna desnica, ki so se večinoma že kmalu po začetku okupacije usmerili proti OF in NOB. Na strani protirevolucije je bilo njihovo vodstvo med prvimi odločnimi ZAGOVORNIKI KOLABORACIJE Z ITALIJANSKIM OKUPATORJEM; večina članstva mu je z dejavnostjo sledila. Iz Stražarjev je nastala zločinska Črna roka.
  Drugič: Možina je v 10 letih zbral približno 500 pričevalcev, ki so doživljali osebne tragedije. Vendar oni ne morejo biti tisti, ki objektivno opisujejo dogodke, ker so bili žrtve.
  Še huje je, ker se Možina opira na dokumente Stražarjev. Kot sem že napisal, bi Možina lahko dokazal, če bi se opiral na dokumente Himmlerja, da smo vsi Slovani in še posebej Slovenci lahko samo mrtvi ali v najboljšem primeru sužnji. Če bi se Možina opiral na dokumente Goebbelsa, bi z lahkoto dokazal, da je nacizem najboljši družbeni red. Če bi se opiral na Hitlerjevo knjigo Mein kampf, bi z lahkoto dokazal, da je področje Rusije in pravzaprav cela Evropa Življenjski prostor (lebens raum) Nemcev.
  Razkol je knjiga, katere edini namen je Slovence in slovensko enotnost še naprej razbijati in rušiti. Lahko bi
  uporabili izjavo dr Dimitrij Rupla, le da bi Janšo nadomestili s Možino.
  Izjava je sledeča: ”Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov.”
  Pa lep večer ljubljana je bulana, pravi Pero Lovšin.

  • Zivo: “… Stražarji so bili (citiram Wikipedijo) radikalna desnica, ki so se večinoma že kmalu po začetku okupacije usmerili proti OF in NOB.”
   ====================
   Težko, da bi se kmalu po okupaciji usmerili proti nekomu, ki ga sploh ni bilo!

  • Če bi se potrudili, bi v Možinovih izjavah našli podatek, da so v gradivu Stražarjev, ki se je, stlačeno v (mislim, da dveh) sodih in zakopano v zemljo po naključju našlo, dobili številne PARTIZANSKE dokumente, ki zelo nazorno opisujejo (= razgaljajo) način razmišljanja in dela partizanskega (natančneje: komunističnega) vodstva.
   (Toliko – ne v pričakovanju kilometrov nepotrebnih besed, ampak zaradi tistih, ki morebiti še vztrajajo pod tem člankom: za objektivnejšo sliko tega, kar se želi za vsako ceno razvrednotiti.)

 7. marta: »[…] za objektivnejšo sliko tega, kar se želi za vsako ceno razvrednotiti).«

  Spoštovana,

  Odločno vztrajanje g. Ziva v svojih prokomunistično indoktriniranih mnenjskih pozicijah je odraz širšega neugodnega stanja tega naroda in države.

  Stanja, ki se mu večina političnih skupin izogiba. Tudi večina tistih političnih skupin, ki se rade všečno, a brezvsebinsko nepoglobljeno poimenujejo kot »demokrati« (ob levem prilastku). Ali pa kot nekakšna »sredina«, »vseglih« in pa »mi se že ne bomo ukvarjali s preteklostjo«.

  Temeljni problem globoke slovenske krize je bil in ostaja: Veliki razkol slovenskega naroda in države.

  Temeljni problem je:
  – Veliki razkol slovenskega naroda in države zaradi mnogo-desetletno nepretrgane rdeče niti totalnega sistemsko-strukturnega udara slovenskih (!) prokomunistov v ta narod, ter
  – drugič: hkratni vsem na očeh odražajoči se elementi obstoja Vzporedne države slednjih.

  Brezvsebinsko nepoglobljeno izogibanje neugodni stvarnosti temeljnega problema tega naroda in države je, kakopak, znamenje nedoraslosti vodstvenih kadrov političnih strank.

  Gledano po vsebini pa je ena od jedrnih točk tega, da temeljni problem še danes (2020) persistira, naša globoka indoktriniranost s podtaknjeno sintagmo »IZDAJALCI«. Slednje je razlog, da se ob odzivih na razkritja še danes v glavo globoko prokomunistično indoktriniranega Slovenca/ke vriva neutemeljena, a indoktrinacijsko nujno učinkovita, sintagma »narodni izdajalci«.

  In kako naprej? Slovenski narod je treba de-indoktrinirati, podtaknjeno sintagmo »narodni izdajalci« pa ekstrahirati. Sintagma je podtaknjena, saj:
  – prvič: se v jedru zamegljuje dne 6. 4. 1941 obstoj tedanje ene in edine veljavne države slovenskega naroda, to je kraljevine.
  – drugič: so prikriva, da so slovenski prokomunisti že pred aprilom 1941 (!) začeli s totalnim oboroženim udarom zoper slovensko legitimno izvoljeno oblast in uveljavili totalno obsodbo ostalih Slovencev z »IZDAJALCI«.

Comments are closed.