Janko Premrl Vojko padel od partizanske krogle

2

Pričevalci Marjan Premrl in Jože Pižent

Jože Možina, Pričevalci, TV Slo: Marjan Premrl in Jože Pižent

V tokratnem Pričevanju smo prisluhnili (TUKAJ) vaščanoma in prijateljema Marjanu Premrlu in Jožetu Pižentu, ki ju druži pesem, kar smo v oddaji tudi slišali. Doma sta iz Šembida, zdaj Podnanosa, slikovite primorske vasi ob vstopu v Vipavsko dolino.
Marjan Premrl izhaja iz zavedne slovenske družine, ki ji vojni čas ni prizanašal. Njegov brat je bil poznejši narodni heroj Janko Premrl Vojko in naj bi padel v spopadu z italijanskim okupatorjem. Marjan bo v svoji pripovedi razkril, kaj meni o Vojkovi smrti njegova družina, ki pravi, da ni bil pokončan od sovražne, ampak od partizanske krogle. Delovanje med ljudmi priljubljenega Janka Premrla je temeljilo na primorskem antifašizmu brez ideoloških primesi, to pa komunističnim komisarjem, ki so prišli na Primorsko iz Ljubljane, ni bilo po godu. Na Janka Premrla so Italijani razpisali visoko nagrado, požgali so njihovo domačo hišo, starše pa zaprli in tudi Marjan je kot dijak izkusil tepež in zasliševanje italijanske policije v Gorici. Ob koncu vojne je žrtev umikajočih se četnikov postala tudi Marjanova sestra. Marjan Premrl bo v pričevanju obudil tudi spomin na svojega strica, duhovnika in skladatelja Stanka Premrla, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za slovensko himno.
Pričevanju Marjana Premrla se je pridružil izredno zanimiv sogovornik Jože Pižent, ki je bil rojen na Nanoški planoti nad Vipavsko dolino. Po pojavu partizanov so Italijani tudi njihovo hišo požgali, in morali so se zateči v Šembid, kjer Jože živi še danes. Oba z Marjanom sta še vedno odlična pevca, za nas sta se sprehodila po »gasah« starodavne vasi do cerkve Sv. Vida, kjer še vedno pojeta v cerkvenem zboru.
 Ponovitve na TV Maribor v soboto, 26. 5. 2018 okoli 14.00 ure, v ponedeljek, 28. 5. 2018 ob 20.00 in v torek, 29. 5. 2018 okoli 13.50 ure.

2 KOMENTARJI

 1. Narod svoje spomine hrani¸!
  Narod ve, kaj so mu rdeči pasjeglavci storili.
  Da so Janka premrla ustrelili od zadaj med bitko, se govori in zadnja leta tudi piše že v letih trdega komunizma.
  AMPAK.
  Ljudstvo leži kot pobožna klada in ne zbojkotira niti ene same rdeče procesije, ene same rdeče orgije na Primorskem.
  Tak narod ne zasluži naziva, ampak ostaja ljudstvo in en velik njegov del je navadna topumna in mentalno ter materialno, celo duhovno skorumpirana drhal.
  Seveda pa je treba rdeči boljševiški morilski drhali čestitati za odlične izpeljane prevare in posilstva tega tumpastega ljudstva.

  • Ma tista bitka sploh ni bila bitka! Šlo naj bi za partizanski napad na oskrbovalni kamion, pri čemer je bil glavni namen likvidacija ‘heroja’ (in napad na ‘sovražnika’ predvsem zvočna kulisa, ki bi zamaskirala zahrbtno kroglo). Ker pa je italijanska posadka brez boja zbežala in je bil Vojko s prvim strelom samo (težko) ranjen, rezervni strelec ni mogel z novim strelom popraviti, kar je prvi strelec slabo opravil, saj bi se točno slišalo, iz katere smeri bi prišel strel, namenjen Vojku. To mi je pravil domačin iz krajev, kjer je Vojko (mislim da nekaj dni po tem) umrl.

Comments are closed.