Jani Möderndorfer, ljubljanski podžupan, in demokracija večine – Res, kje živimo!?

5

Odločba ustavnega sodišča (glede poimenovanja nove mestne vpadnice po Titu) ne pomeni, da so mestni svetniki, ki so glasovali za, med njimi tudi jaz, naredili kaj narobe, je v sinočnjih Odmevih začel Jani Möderndorfer, ljubljanski podžupan. Obetavno, a kar je sledilo, je bilo še veliko več: prava mala lekcija iz pojmovanja demokracije, v kakršni živimo, smo živeli in jo smemo z največjim veseljem v njeni destilirani obliki pričakovati po novem letu.

Predno je mestni svet glasoval o tem in predno je komisija predlagala takšen predlog mestnemu svetu, je nadaljeval ljubljanski podžupan, je opravila tudi raziskavo.

In v tej raziskavi je bilo zelo jasno povedano sledeče: 60 procentov, skoraj 60 procentov občanov mestne občine Ljubljana je podpiralo takšno odločitev in če bi se držali prvotne želje, to pa je, da bi preimenovali v Titovo cesto Slovensko cesto, pa je bilo celo 71 procentov prebivalcev Ljubljane. Torej, če je narobe mislil mestni svet, potem je narobe mislilo in se motilo 71 odstotkov prebivalstva. Jaz v to ne verjamem, je pa dejstvo, da je sama odločba naredila svoje in mi bomo šli po postopku, da to stvar uredimo.

Imenitna logika z bleščečo poanto.

……

Komentar 6.Bogdan Biščak je rekel/rekla:

sreda, 5. oktober 2011 ob 10:51

Sodba ustavnega sodišča predvsem dokazuje, da se je v njem znašlo dovolj veliko število ustavnih amaterjev, ki ne razume, kaj je njihova vloga in pristojnost. Da tega ne razumejo so dokazali, ko so ustanovili občino Ankaran (ne glede na sicer pravilno stališče, da je državni zbor ravnal arbitrarno, ko je ni ustanovil), nadaljujejo pa s tem, ko zavzemajo stališče v nekem povsem etičnem in politično-ideološkem sporu. Če bodo v naslednjem koraku preimenovali kakega posameznika, ki je po l.91 dobil ime Tito, ne bomo smeli biti presenečeni. Res je, da za kaj takega niso pristojni, a saj tudi za ustanavljanje občin niso.

Več: Razgledi

MOL: Ponosni, ker je Peter Božič predlagal Titovo cesto

“Vodstvo Mestne občine Ljubljana je kljub temu ponosno, da je žal že pokojni mestni svetnik in predsednik komisije za poimenovanje naselij in ulic Peter Božič predlagal poimenovanje ene od ljubljanskih vpadnic Titova cesta. Potem ko smo predlog dodatno preverili v javnomnenjski raziskavi – podprlo ga je 60 odstotkov vprašanih Ljubljančank in Ljubljančanov -, je končno odločitev dne 25. 5. 2009 sprejel Mestni svet MOL,” so še zapisali.

Več: MMC RTV SLO

5 KOMENTARJI

 1. Očitno je v raziskavi na vprašanje o Titovi cesti odgovarjlo 100 odstotkov meščanov!Res lepa hvala za to pojasnilo!-cepci-

 2. Odločba ustavnega sodišča o poimenovanju Titove ceste v Ljubljani je akt, ki ga je potrebno postaviti v pravilni kontekst in ga pravilno razumeti.
  Evropski parlament je sprejel Resolucijo o obsodbi totalitarizmov: fašizma, nacizma in komunizma. Pomembno je, da so sprejem resolucije potrdili VSI slovenski evropski poslanci ( SDS2x, SD2X, Zares1X in NSi1X).
  Ta resolucija obsoja vse tri totalitarizme in jih označuje kot zločinske. V Jugoslaviji in zlasti v Sloveniji je po drugi svetovni vojni prišlo do množičnih pobojev, preganjanj, zaplembe premožena, onemogočanja ljudem izražanja vere, političnega prepričanja in še marsikaterih hudobij.
  Nesporno je takrat vodi Jugoslavijo maršal Tito in je zato odgovoren za stanje v državi. Takratni režim so jugoslovanski komunisti sami poimenovali Titoizem, kar je enako komunizmu in je prav tako na seznamu zločinskih režimov.
  Po sprejetju Resolucije so države EU dolžne zavračati vse poiskuse oživljanja ali propagiranja teh zločinskih režimov. To velja tudi za Slovenijo!!
  Poimenovanje ceste po diktatorju, ki ga na podlagi resolucije ocenimo kot zločinca je torej nedopustno propagiranje zločinskega režima. Torej je takšno dejanje nedopustno in protiustvano.
  Ali je potem še dilema, kdo ima prav? Ali ustavno sodišče, ki ščiti ustavo in Evropski pravni red, ali posamezniki, ki dobro vedo, daje Titoizem v Jugoslaviji zapustil tudi dobre sledi in ima še vedno privržence, na kater ciljao politične elite, kot na potencialne volilce?
  Prav gotovo ima prav US, ker ščiti vrednote Evropske resolucije, kateri so nas zevezali naši poslanci v Evropskem pralamentu!!

 3. Berem o dilemi: “daje Titoizem v Jugoslaviji zapustil tudi dobre sledi”. V zahodnem svetu niso imeli te dileme: Hitler je bil zločinec, čeprav je zgradil kar nekaj cest.

 4. Bili sta dve Jugoslaviji. Ena, po komunistih imenovana gnila Jugoslavija, ki je bila kraljevina in diktatura, ter druga , prav tako po komunistih imenovana Titova. Še danes živi mnogo slovenskih državljanov, ki so bili hkrati tudi državljani Titove Jugoslavije. Kljub vsemu jim je tam bilo lepo. Bili so mladi in vzgojeni tako, da so verjeli, da živijo v raju. In ti nostalgiki ne bod zlepa spremenili svojega mišljenja. Tudi ne morejo verjeti, da je bil Tito dejansko zločinec in diktator, ki je pustil za seboj števina grobišča. Za seboj je zapustil armado opranoglavcev, ki si sedaj ne znajo organizirati svoje države. Ta revica vse bolj propada, ker njeni državljani ne zanjo skreniti iz Titove poti, druge učinkovitejše pa ne zmorejo ubrati.
  Živel Tito, živel Kučan, živela KP.

 5. Tale podžupan, pa bivši minister GABER , bi še kar mahala z rdečimi rutkami ! GABER je celo dejal, da bi se USTAVNO SODIŠČE moralo baviti s pomenbnejšimi zadevami , kot pa odgovoriti, državljanu VRTOVCU in TITOVI žrtvi g. DROBNIČEVI , na njuni pobudi !
  V CELJU SMO VEČINA ULIC POČISTILI, KAR KMALU PO OSAMOSVOJITVI, če bi bil tedanji župan ROJEC še malo bolj odločen in poslušal MEFISTA , bi se še te nesnage znebili ! (gre za pet ali šest ulic )
  TITOV TRG se imenuje danes KREKOV, TRG OKTOBERSKE REVOLUCIJE , je sedaj podaljšek KOCBEKOVE ulice, KIDRIČEVA CESTA PA JE HVALABOGU OSTALA, SAJ SE PO NJEJ PRIPELJETE NARAVNOST NA TEHARSKO MORIŠČE !

Comments are closed.