Janez Žakelj: Da se ob Alpini ne bo spet pokazalo, da živimo v ugrabljeni državi

6

zakelj janezPred dnevi so se pred žirovsko Alpino zbrali protestniki, ki so opozarjali pred krizno situacijo v podjetji, ki izdeluje ene najboljših čevljev za smučarski tek na svetu. Protestniki so protestirali proti ravnanju direktorice podjetja Barbari Vtič Vraničar, DUTB-ju kot lastniku in predlaganemu načrtu prestrukturiranja. Zahtevali so tudi prekinitev svetovalne pogodbe s podjetjem Admetam, ki Alpino stanejo več kot 67.000 evrov na mesec. O stanju v podjetju in nadaljnih korakih pri prestrukturiranju Alpine smo za mnenje povprašali žirovskega župana Janeza Žaklja.

Janez Žakelj:

Žirovska Alpina je še ena od žalostnih zgodb slovenske tranzicije. Le veliki optimisti vidimo v sprejetju četrtkovega sklepa Vlade, ki zahteva odgovore od DUTB glede programa prestrukturiranja Alpine in še posebej glede pogodbe s svetovalnim podjetjem Admetam, žarek upanja. Priznati je treba, da je omenjena odločitev Vlade premik v smer izpolnjevanja zahtev zaposlenih. Te so:

– da se nemudoma prekine svetovalna pogodba z družbo Admetam;
– da se razreši sedanjo direktorico;
– da se ne določi vršilca dolžnosti direktorja iz vrst zdajšnjega vodstva Alpine;
– da se v šestih mesecih poišče rešitev, sprejemljivo za DUTB in delavce Alpine ter izvede tender za prodajo Alpine.

Alpina je bila pred začetkom privatizacijske zgodbe trdno podjetje, v katerem so si delavci skupaj z vodstvom, za sicer skromne plače, uspeli v neizprosni tekmi na svetovnem trgu izboriti svoj prostor. Tretjina svetovnega tržnega deleža v tekaški obutvi in zveneča imena v svetu športa so dokaz za to. Vse to so dosegli s trdim in dobrim delom, s stalnim prilagajanjem, z inovacijami in tudi z nižanjem stroškov. Še leta 2000 je bilo v Alpini zaposlenih preko 1000 ljudi, danes jih je še 355. Podjetje je v veliki meri stroškovno racionalizirano, tako da je za dodatno nižanje stroškov malo prostora. Vsak si lahko izračuna, kaj pomeni pol milijona evrov stroškov, v pol leta, za “dvornega” svetovalca Admetam ob štirih milijonih evrov letne mase za plače celotne Alpine! Če dodamo še okrog pol milijona nagrade za ‘dobre uspehe’, lahko upravičeno govorimo o kraji.

Je realno upati, da bo prav Alpina dokaz, da tudi v Sloveniji še velja: kjer je volja je pot? Vse politične stranke namreč, pozicijske in opozicijske, in ne nazadnje Vlada, ki je pristojna, da preko DUTB upravlja z državnim premoženjem, so na ‘naši strani’. Srčno upam, da se ne bo spet pokazalo, da živimo v ugrabljeni državi, kjer imajo moč predvsem tisti, ki jim je mar samo to, da ne glede na ceno počrpajo (lepši izraz za pokradejo) še zadnji sok iz podjetja, ki ima poleg znanja, trga in vrhunskih izdelkov tudi v kritičnih zadnjih letih pozitivne rezultate iz tekočega poslovanja.

Alpina potrebuje odgovornega lastnika in pametno vodstvo z vizijo, ki se bo brez velikih besed lotilo dela.

6 KOMENTARJI

 1. Alpina lahko postane tudi simbol nečesa drugega. Zakaj je Alpina sploh postala to kar je, svetovna špica?! Kako to da neko državno podjetje, še včeraj del vladnega planskega gospodarstva postane svetovna špica? Za čigavo veselje? Če bo sedaj uničena se ne bom čudil. Komu na čast naj bo Alpina svetovna špica?! Kot bi sam Bog potreboval tekaške čevlje.

 2. Podpiram aktiviranje župana in prijatelja. Se pa sprašujem zakaj bi bila Alpina v mafijsko ugrabljeni Sloveniji izjema.

  Dobro je, da se vsaj delavci zavedajo na kakšne načine jim mafija izsesava in krade podjetje s pomočjo Države in birokracije.

  Zgleda je Alpina prvi primer podjetja in sindikatov v 71 letih, ko večina zahteva:
  1.Nočemo več biti državno podjetje
  2.Prodajte firmo dobremu Gospodarju (odgovornemu privatnemu, delničarskemu) lastniku.

  Koliko časa rabi trdobučen kolektiv: 100 let posiljevanja v Fritzlovi kleti. Preden spoznajo ljudje, da se morajo vsak sami individualno in podjetno okrepiti. Postati Gospodarji iz kolektiva socialističnih hlapcev.

  In nehati poslušati socialistične politkomisarje in socialistične vrače (ki so sami razvrednotili svoje duhovništvo in delajo hudičevo škodo Cerkvi).

 3. Ideologija gor ali dol, ampak je že treba priznat, da so bile nekaj časa v socializmu Elanove smučke in Alpinini tekaški smučarski čevlji, predvsem v poznih 70. in 80. letih, v svetovni špici. Komaj kakšen končni izdelek slovenske industrije je v svetovni špici in s solidno dodano vrednostjo. Se pravi, so v Begunjah in Žireh se dokazali, po delavnosti in po ustvarjalnosti. Zdaj pa tole sesuvanje in plenjenje. Ki ga je težko gledati.

 4. Berem: Propadli lastniki Alpine za seboj pustili 25 milijonov dolgov

  Sebastjan Morozov
  9. maj 2015 9. maj 2015 0:04
  Vedno več podatkov potrjuje, da je lastnik Alpine Branko Podpečan, sin nekdanjega predsednika upravnega odbora Soda v času Janševe vlade. Lastniki so se skrivali za Alpino Holdingom, ki je za seboj pustila 25 milijonov dolgov.

 5. Tole ZS mi je poslal prijatelj, ki je specialist
  okoli Alpine. to je še ena socialistična in pa seveda tudi poosamosvojitvena zametačina, isto kot Peko. Nihče noče videt pravih problemov. Po mojih izračunih je najmanj 60 ljudi preveč, zaloge imajo za skoraj 100 dni, kar bremeni denarni tok, stroškov materiala v prodaji 85 %…hvalit se z deležem športne obutve, ki predstavlja manjši del celotne prodaje je malo tako pesek v oči…in veseli so lahko, da jih vsaj nekdo hoče reševat, saj jim je DUTB odpustil toliko finančnih obveznosti, da bi jih to lahko že lani pokopalo..in lastnik ma zmeraj prav, ma pravico celo likvidirat podjetje,. vse ostalo je le politikantstvo..se pa strinjam , da ti svetovalci niso odkrili tople vode…tko čist na hitro lp

Comments are closed.