Janez Turinek, duhovnik: Suša

7
274

Avtor: Janez Turinek. Vir: Reporter.  …. Vsi tiskani dnevni časopisi, televizijske in radijske postaje bi morale našemu dosedanjemu predsedniku Türku že zdavnaj pokazati vrata. Pet let je imel čas, da bi se zavedel, da je on zaradi državljanov in ne državljani zaradi njega. Če je on res tista naša najboljša izbira, ki jo imamo za letošnje predsedniške volitve, potem se spet vedemo samomorilsko.

Glede varstva osnovne celice družbe ima dosedanji predsednik Türk eno kontroverzno lastnost, ki jo kaže skupaj s svojim najboljšim prijateljem Jankovićem: ni homoseksualec, podpira pa istospolne poroke za svoje otroke. Kandidat za predsednika republike mora vendarle zadostiti nekaterim osnovnim civilizacijskim pogojem. Prvi pogoj je: državljani pričakujejo od kandidata za predsednika republike stabilno družino. Kandidat mora predstaviti državljanom svojo ženo oz. kandidatka svojega moža. Drugi pogoj pa je, da je oseba pri zdravi pameti. Brezdomka in suspendirani duhovnik se očitno šalita s kandidaturo. Nemci, po katerih se tako radi zgledujemo, so že pogruntali, da je dobro imeti predsednika, ki ima prečiščene pojme glede preteklosti, tak Joachim Gauck zagotovo je.

Mi še nismo imeli predsednika, ki bi rekel, da je naravno okolje za rdečo zvezdo morsko dno; ki bi ne bil povezan z nekdanjo tajno službo Udbo; predsednika, ki bi ga ne vodili strici iz ozadja. Nikoli še nismo imeli predsednika, ki bi združeval vse ljudi dobre volje, ljubil in spoštoval vse, kar je temu narodu sveto. Moj kandidat za predsednika Slovenije bi bil gospod Valentin Inzko, koroški Slovenec. Toda ali je sploh mogoče, da postane predsednik države nekdo, ki biva zunaj njenih meja, npr. v Trstu ali Celovcu. Najbrž bi tudi njega pustili čakati tri četrt ure pred karavanškim predorom. Morda le uspe nekdanjemu šolskemu ministru, ki prihaja iz Bruslja Slovenkam in Slovencem dopovedat, da meje ni več na Karavankah, da je konec II. svetovne vojne, da ni več prvorazrednih in drugorazrednih državljanov.

…..

Več: Reporter


 

7 KOMENTARJI

 1. Fajmošter Turinek bi lahko tudi napisal, zakaj mu je Inzko tako pri srcu – ker je slednji zagrizen klerikalec, ki je diplomatsko kariero naredil po zaslugi članstva v Opus dei.

  Očitno misli, da smo vsi Slovenci take nepoučene ovčke, da nekritično nasedamo farški indoktrinaciji …

 2. Nič nimam proti gospodu Inzku. Toda, kaj je narobe z dr. Milanom Zverom? Nek član SDS (saj nisem verjel svojim ušesom) me je prepričeval, naj za predsednika volimo Pahorja, če nočemo da bo zmagal Danilo Turk. Menda, tako je zatrdil, javnomnenjske raziskave kažejo, da Zver nima najmanjših šans. Seveda se nisem strinjal z njegovim predlogom. Rekel sem mu: “To je navsezadnje tekma. A si že kdaj slišal, da se je npr. Mura že vnaprej predala Laziu? Če bi kak funkcionar, trener ali igralec Mure to izjavil, bi se kar kadilo od kritik. Grozil bi v bistvu propad kluba, saj v klubu ne smejo tako razmišljat.” Sam seveda ne vidim Zvera v vlogi majhne Mure proti velikemu Laziu, verjamem v njegovo zmago. Zakaj? Težko je to opisati iz enega samega razloga. Slovenski javni (medijski) prostor je tako zasmrajen z manipulacijami in kontra-manipulacijami, tako poln protislovij, da se mora človek res skoncentrirati, če hoče videti bistvo. Jaz vem, da se bodo besede npr. Janše ali Zvera šele čez 20 let, ko bo naš prostor (upam) končno očiščen komunistične nesnage, brale kot tisto, kar so. Seveda pa nimamo časa dve desetletji. Že danes je treba biti dejaven, da bi bili svobodni že čez dve desetletji in ne šele čez tri. To, da ste v vaš razmislek vkomponirali g. Inzka, lahko razumem tudi kot paradoks. Toda, poglejte, že prvi komentator vas je razumel tako kot kak golob po obilnem kosilu … Zato se mi zdi takšno pisanje v predvolilnem času čisto žongliranje. Sam, žal, nimam nekega posebnega smisla za humor, vem pa, da je za takšne komentarje in takšne komentatorje edino zdravilo črni (angleški) humor. Eden od junakov nadaljevanke Only fools and Horses je Trigger (v prevodo Hitri). Mi, gledalci smo dolgo časa ugibali, zakaj ga kličejo Hitri. Zdelo se nam je, da gre za prenesen štos, saj je Trigger bolj počasne pameta in ga zato kličejo Hitri. Ni bilo drugega vidnega raloga za tak vzdevek. No, nekoč je naivni Rodney vprašal starejšega brata: “Zakaj ima Hitri pravzaprav vzdevek Hitri.” “Ker je podoben konju,” mu je zaupal Del.

 3. Branko za nasega Valentina Inzka, ki je pomemben avstrijski in UNO diplomat, se slisal ni. Za Bernardo Fink, znano operno pevko, njegovo zeno, verjetno tudi ne. Oba sta ponos slovenske zemlje. Nekaj cveka tudi proti “Opus Dei”, ki s tem nima nobene zveze. Branko ve samo to kaj Opus Dei ni in to po levicarsko skodozeljno napihuje. Za levicarje je vazno, da so proti, pa ceprav ne vedo kaj blebecejo. Ce bi imeli vec taksnih “klerikalcev in fajmostrov” kot sta Inzko in Turinek, bi imela Slovenija vec ugleda v svetu.

 4. Lepo.
  Jasno.
  Jedro.
  Kleno.

  In še veliko bi se dodalo, gospod Turinek.
  Fajmošer z nasmehom.
  Hvala Vam.

  ——————–
  O Turku pa ne bi veliko.
  Da ga ni prav nič sram?

  Pa kaj pa lahko koristnega, plodovitega, razsvetljenskega, pogumnega, samostojnega, klenega ,pomirjevalnega, združevalnega in korajžnega lahko pokaže v svoji predsednikovalni aferi?

  Nič, prav nič od tega.

  Samo nasprotovanje, zamegljevanje, razdvajanje, nestrpnost, razsipništvo, nesramnost zapravljanja našega skupnega denarja, povzpetništvo, pristranskost
  in aparthaidovsko razdvajanje in kategoriziranje.
  Da, to so kompetence tega sprijenega in zatohlega sveta, ki še preveva dolino solzno Sodogomorjansko.
  Hudo.Žaltavo in zdraharsko nagravžno.

 5. DUHOVNIK TURINEK ima pravico povedati , kaj si misli o predsedniku , kot vsak drugi državljan. TUDI jaz sem mišljenja , da se TV prenosi iz “DRAŽGOŠ ” nebi smeli prenašati , ker samo podžigajo razdor med ljudstvom.
  TOVRSTNE MAŠKARADE , KOT JE DRAŽGOŠKA , NISO V INTRERESU GLEDALCEV , TO JE SAMO NEKA PROMOCIJA OKOSTENELEGA , PREŽIVETEGA , ZLOČINSKEGA SISTEMA ! Kje je varuhinja gledalcev MIŠA MOLK , si zasluži pettisoč evrov na mesec , za gnezdenje na nacionalni TV ?

 6. Zakon tega Božjega Stvarstva piše in govori, da se sproti delajo obračuni in, da na koncu pride končni obračun.

  Hvala,g.Turinek, da nas spominjate na to.Oglašajte se še bolj.Hvala.

  Narod si piše sodbo sam.

  Vsak si jo, seveda, piše, najprej, sebi sam.

  Vsi, ki še podpirajo tatove, lažnivce, bleferje, napuhnjence in razpihovalce zla imajo še čas, da spregledajo in ,da sestopijo s svojih navideznih osebnih
  tronov in naj prenehajo z indentificiranjem s Sodogomorjansko kliko.

  Zakaj?

  Pri končni razsodbi ne bo indentificiranja z maso povzpetnikov.
  Vsak zase bo sam odgovarjal.

  In takrat bo grozno prepozno.
  Bo grozovito dokončno.
  In ne bo ne časa, ne možnosti za popravek.

  S čigavo glavo razmišlja toliko ljudi, ki podpirajo toliko slabega in toliko zla v tej deželi?

  Kam so šli pokončni in pošteni?
  Kam so šli napori in stremljenja in hrepenenja in prošnje naših prednikov?

  Katarze ta narod ni bil sposoben opraviti sam!
  Govorijo in blefirajo o spravi in ne pridejo nikamor.
  Kako naj potem šele pride do katarze?

  Žal jo bo moral sprožiti sam Gospod. Tako to gre.Žal se bliža neustavljivo
  in hitro.Neizprosno hudo bo.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite