Janez Janša: Nevidni novi obrazi SMC

65
janez-jansa-1024x576
Foto: Jože Bartolj

Pogovarjali smo se s predsednikom Slovenske demokratske stranke Janezom Janšo, ki trenutno prestaja kazen zapora zaradi razvpite obsodbe v primeru Patria.

Na srečanju Civilne iniciative Prebudimo Slovenijo pred nekaj dnevi sta gostji Ljudmila Novak in Alenka Jeraj govorili o preseganju ideoloških delitev na leve in desne, o nujnem konstruktivnem sodelovanju opozicijskih in pozicijskih parlamentarnih strank, saj je Slovenija po močnem stagniranju v zadnjih 6 letih v izredno kritični situaciji, ko je na politiki v prihodnjem mandatu velika odgovornost pri izvedbi številnih reform in povrnitvi zaupanja ljudi v državo in njeno boljšo prihodnost. V tej povezavi vas sprašujemo, pod katerimi pogoji bi sodelovali v vladni koaliciji skupaj s SMC (program, drugi partnerji)?

SDS se je že desetletje in več zavzemala za sodelovanje vseh parlamentarnih strank na osnovi programa. Nikoli nismo nikogar vnaprej izključevali. Dvakrat smo oblikovali vladno koalicijo in vedno smo ob sestavljanju k pogovorom povabili vse stranke, koalicijo pa smo sestavili s tistimi, ki so želeli sodelovati. Tranzicijska levica pa je vedno delovala ravno obratno, odkrito in neposredno izključevalno. Ko je vlado oblikovala LDS, SD ali v neuspelem poskusu PS, vse od leta 1993 naprej naše stranke niso vabili niti na resne pogovore. Volilno telo je, predvsem po zaslugi enotnega nastopa režima (političnega podzemlja, kapitalskih, medijskih in javnomnenjskih monopolov), prej nagrajevalo izključevanje kot povezovanje. Tudi koalicije, ki smo jih vedno lahko sestavili šele z vključitvijo vsaj ene levičarske stranke, so bile zaradi tega deloma blokirane pri reformah. SDS je tako vedno prevzela največ odgovornosti, medtem ko so največ moči imele male stranke, predvsem Desus, v drugem mandatu tudi DL in SLS, ki so stalno izsiljevale z rešitvami mimo koalicijske pogodbe.

Vse našteto je prvi veliki razlog za to, da se v naslednjem mandatu ne vidimo v koaliciji s SMC. Drugi razlog pa je v dejstvu, da gre pri SMC za derivat režima, v katerem prepoznavam znane obraze izpred 25 let, ki so me kot mladi agentje ali sodelavci Udbe zasledovali in pisali poročila o meni in ostalih disidentih, sodelovali pri terorističnih akcijah v tujini in doma, po zmagi Demosa spomladi 1990 pa so jih počasi porazporedili na manj opazna, a vplivna mesta v diplomaciji, policiji, sodstvu, ministrstvih in državnih podjetjih. Ni slučaj, da Cerar njihovih obrazov ne kaže na plakatih.

Ali menite, da bi lahko premostili razlike s SMC na npr. področjih ekonomije (konkretno odnosa do državnih podjetij), pogledov na polpreteklo zgodovino, odnosa do javne uprave in pravosodja?

V primeru, da bi SDS sklenila koalicijo z SMC, bi naša stranka vanjo vložila znanje in izkušnje iz vodenja dveh vlad in EU ter učinkovit protikrizni program, SMC pa zgolj všečno in prazno retoriko, ki bi se v praksi potem odrazila v blokadi privatizacije in obrambi monopolov, ki stojijo za SMC, pa tudi spolitiziranega sodstva. Seveda bi govorili o tem, da niso za ideološke spore in podobno, s tem pa bi de facto branili obstoječe, pa tudi ideologijo režima, na koncu pa koalicijo razmajali in pripravili teren za kak nov obraz istega gospodarja pred naslednjimi izrednimi volitvami. SDS v to past ne bo stopila, to bi bila škoda tako za Slovenijo kot za stranko. Svet SDS je junija sprejel trdna stališča o morebitnih povolilnih povezavah na osnovi programa ELS in od tega ne bomo odstopali. Nenazadnje se s SMC močno razlikujemo tudi glede vprašanja legitimnosti teh volitev.

Ob tehtanju ne/sodelovanja z SMC seveda ne moremo mimo tega, da je po že šesta stranka v zadnjih nekaj letih, ki vznika na levem političnem prizorišču. Vse pretekle nove stranke so se izkazale za nestabilne, podoben je strah pri SMC. Kakšne so možnosti za vstop v koalicijo s SMC, če pogledate na to stranko s tega zornega kota?

Ne gre samo za strah. Razpolovna doba SMC bo še krajša kot je bila pri PS.

Glede na vse strokovne ocene številnih domačih (Krivic, Testen, ustavni sodniki, Jaklič in drugi) in tujih pravnih strokovnjakov bo sodba v vašem primeru padla. Tako se poleg gospodarskega in medijskega sistema tudi pravosodni sistem kaže v vsej svoji neuspešni transformaciji iz starega v novo družbeno okolje. Kakšni konkretni ukrepi so po vašem mnenju nujni na področjih pravosodja, da bi se stvari temeljito spremenile?

Vzpostavitev neodvisnega sodstva je nujna prioriteta in eden od najpomembnejših protikriznih ukrepov. Če ne bo šlo drugače, tudi s pomočjo izkušenih sodnikov iz stabilnih EU držav in večjega nadzora Evropske komisije. Ta je predvsem na podlagi alarmnih zvoncev zaradi procesa Patria in nekaterih podobnih postopkov v Romuniji in Bolgariji že predlagala sprejem paketa zakonodaje, ki bo Evropska komisija dala formalne pristojnosti nadzora nad sodstvom v državah članicah EU.

Temeljni problem Slovenije so mediji. Tako pomladna politika kot demokratična civilna družba v vsem poosamosvojitvenem obdobju, na tem področju nista uspeli narediti veliko. Kakšne konkretne rešitve vidite za jedrni problem slovenske tranzicije?

Medijski monopol režima je v veliki meri posledica kapitalskega monopola, konkretno napajanja zgubaških, neverodostojnih občil z denarjem iz državnih podjetij in proračunov. Najhitrejša pot k normalizaciji bi vodila preko privatizacije nasploh ter prenosa lastništva medijev na novinarje in uredniki, ki bi morali preživeti na trgu. V letu dni bi medijski prostor, če bi bil bolj odvisen od bralcev, postal bolj normalen. Delo, Dnevnik in Večer pa bi tako prenehali izhajati tisti hip, ko bi se ukinila socialistična praksa delitve po uradih in javnem sektorju na račun davkoplačevalskega denarja.

Odnosi z NSi in SLS so bili na trenutke v zadnjih mesecih zelo napeti. Včasih k temu pripomorejo tudi mediji, ki opazno podpirajo politiko vaše stranke, kritizirajo pa politiko drugih dveh pomladnih strank. Posebej pa izstopa portal, ki ga vodi kandidat za poslanca na vaši listi, ki z nekaterimi populističnimi objavami, vsake toliko časa povzroča burne reakcije v javnosti. Npr. v teh dneh z zgražanjem nad objavo zapisa Lojzeta Peterleta ali glede sodelovanja omenjenih dveh pomladnih strank na okrogli mizi z Mirom Cerarjem. Kako gledate na slog objav in nasploh na delovanje tega portala?

Vaše vprašanje je zelo podobno vprašanju, ki mi ga je med vojno leta 1991 zastavil novinar italijanskega časopisa Il Piccolo, ki je navijal za enotno Jugoslavijo. Vprašal me je, zakaj ne obsodim streljanja s strani pripadnikov TO na kolono JLA nekje na Primorskem, češ da so s tem kršili premirje. Ni ga motilo, da so v istem času letala JLA bombardirala RTV oddajnike in avtomobilske kolone s civilisti, iz Hrvaške pa so v Slovenijo prodirale nove tankovske kolone.

Na dan začetka prestajanja zaporne kazni ste slovenski javnosti v nagovoru na Dobu izrekli tudi vzpodbudo, da moramo “poveličevati ljubezen in ne sovraštva. In še, da moramo v slovenskem javnem prostoru biti strpni”. Ta del nagovora je izredno bogat in morebiti ste z njim na nek način presenetili ogromno število Slovencev, veliko tudi takih, ki vaše včasih izredno ironične in ostre izjave zavračajo do te mere, da na noben način ne želijo sprejeti sicer številnih kvalitetnih in pozitivnih potez vaše stranke, ki jo vodite. Nam lahko ta del nagovora bolj pojasnite, je to napoved spremembe v vašem nastopanju?

Ne gre za nobeno spremembo, ampak za držo, ki jo zastopam od nekdaj. V zadnjem letu sta izšli dve moji knjigi (Za kulturo življenja in Druga republika), v katerih je objavljeno blizu 500 mojih zapisov, komentarjev in javnih nastopov treh desetletij časovnega razpona in vsak se lahko neposredno prepriča o tem, kar sem dejal. Pozabljate pa, da živimo v času, ki sta ga že pred desetletji napovedala Winston Churchill, ko je dejal, da se bo fašizem nove dobe imenoval antifašizem ter George Orwell, ki je dejal, da se v poškodovani družbi resnica razglaša za sovražni govor. Slovenija je danes vsaj z eno nogo v prostoru, ki sta ga oba napovedovala.

Vaša stranka zelo aktivno nagovarja katoliško volilno bazo v zadnjem letu dni. So za to kakšni posebni razlogi? S tem se odmikate od sredinskih volivcev, hkrati pa tudi drugi dve pomladni stranki težko nagovarjata sredinsko volilno telo. Predvsem NSi to v zadnjih mesecih poizkuša, kar pa je za krščansko stranko v specifičnem slovenskem prostoru zelo težka naloga. Kako naj pomlad nagovori sredinsko volilno telo?

Govorite na podlagi posplošenih vzorcev in predsodkov, na podlagi stalnega propagandnega nabijanja skozi celotno poosamosvojitveno obdobje, ko se je skušalo kristjane spraviti v geto. SDS je na vseh volitvah v zadnjih 20 letih volilo vsaj nekajkrat več kristjanov kot npr. N.Si. Tudi, če predpostavljamo, da so vsi volivci N.Si izključno kristjani. Poleg tega je zelo netočno kristjane kar na počez omejiti na nek politični pol in še manj na eno stranko, ki naj bi imela te volivce kar avtomatsko rezervirane, prisvojene. Zakaj tudi po vašem tako imenovani sredinski volivec, ki glasuje za SDS, ne bi mogel biti kristjan? Pristajanje na tezo, da morajo vsi kristjani avtomatično voliti stranko, ki se imenuje krščanska, je popolnoma zgrešeno. To je podobno zatrjevanju Erjavca, da so vsi upokojenci za Desus. Vsi pa vemo, da je na zadnjih volitvah vsaj 75% upokojencev glasovalo za druge stranke in ne za Desus, sicer bi ta na volitvah gladko zmagal. Marsikje v Evropski uniji npr. sploh nimajo stranke, ki bi imela v pridevniku krščanska, pa so verni ljudje tam v večini.

Glede poročila KPK o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank je podobno kot s stanjem v pravosodju. Poročilo, ki vas bremeni vsak mesec bolj in bolj izgublja na svoji sporočilnosti (Virant je zgodovina, sodba Vrhovnega sodišča, neetična zaposlitev Praprotnika na NLB). Če se trenutno sicer zdi, da se je prerokba Gorazda Klemenčiča o tem, da “ali bodo zaprli vas, ali pa njega” obrnila njemu v prid, se vseeno jutri lahko zgodi, da bo tudi on dokončno odšel po poti Viranta in Praprotnika med odslužene politike/politikante.
Vaš komentar?

Med odslužene, a z denarjem bogato nagrajene, da si lahko privošči celo nakup graščine, je že odšel, da se mu ni treba soočati z neposrednimi posledicami svojega politikantskega, nezakonitega ravnanja. Vsi pravniki so v času, ko je poročilo KPK izšlo, vedeli, da v bistvenih ugotovitvah ni točno, da nima nobene podlage v zakonu in da gre za zlorabo, pa je kljub temu večina molčala ali trobila v isti rog s propagando. Enako, kot v primeru Patria. Vsi so vedeli, da obtožni predlog ne stoji, a je trajalo štiri leta, da so se nekateri oglasili, mnogi pa tudi danes molčijo in s tem molkom dodatno rušijo vladavino prava.

V predvolilnih nastopih v zadnjih dneh, po svoji kontroverznosti izstopa odstopljena predsednica vlade Alenka Bratušek. Nenadno nasprotovanje prodaji Mercatorja, zamrznitev privatizacije, stalno ponavljanje njihovega predloga zakona, po katerem Vi ne bi smeli kandidirati na volitvah oziroma biti s strani predsednika predlagani kot mandatar. Gospa ima družino in dva otroka, lahko bi razumela težek položaj vaše žene in vaše družine, a kot ste rekli na vašem zadnjem soočenju na POP TV pred odhodom v zapor, da se bojite, da boste na Dobu deležni več časti, kot pa ste je bili deležni s strani vaših kolego predsednikov strank. Mar se s tako agresivnim nastopanjem Alenke Bratušek do vas, ne potrjuje vaša napoved, da se s tako imenovano politiko antijanšizma za dosego ciljev ne izbira sredstev?

Ne vem, zakaj omenjate samo Alenko Bratušek, ki je pravzaprav nesrečna figura, kot vsak, ki je prežet s sovraštvom in zato lahka tarča tistih, ki so ji namenili vlogo kolateralne škode. Tudi Ljudmila Novak in Franc Bogovič imata otroke in družino. Glede časti pa nisem ravno prepričan. Če bi se bili v okviru slovenskih članic EPP sposobni vsi častno opredeliti med resnico in lažjo ter proti laži vzpostaviti enotno fronto, danes ne bi trepetali pred tem, ali lahko opcije, utemeljene na laži, dosežejo celo dvotretjinsko večino na volitvah, ampak bi skupaj gladko zmagali.

Na našem portalu imamo vzpostavljeno samostojno rubriko Resnica in sočutje 1945 – 2015, ki je promocija isto imenske pobude, ki skuša v obravnavanje žal še vedno travmatične polpretekle zgodovine slovenskega naroda vnesti drugačen način obravnavanja te občutljive vsebine, kot pa je to morebiti še posebej politika in del leve civilne družbe počel v zadnjih letih. Ali poznate pobudo in kakšno je vaše mnenje o dosedanjem načinu iskanja rešitve te naše zgodovinske travme ob načinu, ki ga skuša ponujati pobuda?

Podpiram pobudo, saj sta resnica in sočutje osnovni pogoj za spravo. Škof Glavan je na letošnji žalni slovesnosti ob Roških breznih dejal, da so tisoči na obeh straneh državljanskega spopada umirali z domovino na ustih. To je resnica. Začetki sprave bodo mogoči, ko bo tudi predsednik države zmogel izreči in živeti takšno misel, ko bodo vsi zločini sojeni in obsojeni na podlagi istih vatlov, veteranski organizaciji obeh strani pa bosta dobili v družbi enak status. V tistem trenutku bomo lahko začeli vsem našim mrtvim vračati domovino. To pa je osnovni pogoj, da bo ta enakopravno pripadla tudi živim in še nerojenim. Sprava, utemeljena na resnici in sočutju je torej osnovni pogoj za dobro prihodnost naroda.

Gospod Janez Janša, hvala za pogovor.

65 KOMENTARJI

 1. Zanimalo bi me, na kakšen način se je uredništvo Časnika odločilo za intervju z Janšo prav za konec predvolilne kampanje.

  • Na pošten in demokratičen način – tako da so dali glas krivično obsojenemu človeku in predsedniku največje politične stranke v državi, stranke SDS!

   To je čisto drugačen način od početja dominantnih medijev, ki z umetno vsiljevanim, bržkone tudi dobro plačanim, nedemokratičnim ustoličevanjem in poveličevanjem pravnika Cerarja, hkratno zmanjšujejo in le manipulatorsko selektivno obveščajo o množičnem vpitju po pravičnosti, svobodi in demokraciji, ki odmeva z zborovanj v podporo junakom osamosvojitve!

   • Človek
    11.7.2014
    12:57

    Hvala za vaš kratek in jedrnat odgovor. Popolnoma soglašam z vami in, če dovolite, podpišem vsako vašo besedo!

 2. Kako je levica doslej stalno izključevala desnico, desnica pa ne levico, bi morali stalno ponavljati.

 3. Če bi bil Janša v svojih nastopih in prispevkih spoštljiv (da ne govorim o tem, kakšen naj ne bi bil), bi mu morda verjel. Resnica ne potrebuje omaloževanja drugih.

  • Mene je pa ta intervju samo potrdil v odločitvi,da dam svoj glas Nsi.Hvala,ker ste ga objavili.Mi pa ni jasno,kaj delajo kristjani v Sds?Kako morejo podpirati pisanje Reporterja ali Politikisa ? S Sprevrženimi sredstvi se po mojem ne da priti do resnice.

   • “Kaj delajo kristjani v SDS”? 🙁

    Iz vprašanja veje izjemna “strpnost”. V nadaljevanju mogoče sledi, da bo potrebno ( v skladu s pritožbo Alenke Bratušek v Vatikan) razrešit škofe Glavana, Štumpfa in Jamnika, ker so pokazali preveliko naklonjenost do Janše, Štuheca pa menda kar ekskomunicirat? 🙂

    Meta, oprosti, da te vprašam po letih ( kot se žensko sicer ne spodobi, ampak nemara si deklica), oziroma če imaš kakšno šolo za sabo? Sicer takšnega duha skoraj ne bi pričakoval med volilkami N.Si, ker je to duh Vide Tomšič, Zdenke Kidrič ali Lidije Šentjurc.

   • Torej, hodim v cerkev in podpiram SDS. Vest mi ne očita prav ničesar glede tega. Če bi podpiral tvoje stališče in bil član NSi, pa mi stvari ne bi šle skupaj. Lahko se zgodi, da zaradi diletantizma in zelo kosmate vesti nekaterih prepustimo tako imenovani “levici” dvotretjinsko moč v parlamentu. To bi bila tragedija za Slovenijo, ki bi jo delno omilila le skoraj nikakršna legitimnost teh volitev.

    Če greva nekoliko nazaj: Tisti trenutek, ko sta si Novakova in Bogovič zaželela hoditi v Janezovih čevljih, se je vse začelo. Stopnjo neumnosti te želje, pa bodo pokazale te volitve. Trenutno kaže strašno slabo.

    Le voli NSi, da bodo vsaj priplezali v palament. SLS-ju pa je možno svetovati, naj volijo vas ali SDS, da ne bodo šli njihovi glasovi v velikem delu levici.

    • Hodim v cerkev in vest mi ne očita prav nič, ker bom volil NSi!
     Bog ne daj, da bi Novakova in Bogovič želela hoditi v Janševih čevljih! Za razliko od njega, se zavedata, da stranki nista njuni, da sta zamenljiva in, da stranka z njuno zamenjavo ne bo propadla. To po mojem mnenju skoraj gotovo čaka SDS po odhodu Janeza Janše. Nikoli nisem maral Tita in tudi “tita po titu” ne. Če bi se se SDS več ukvarjala z dobrobitjo države in malo manj s krivično (ali pa tudi ne?) obsodbo njihovega predsednika, bi zagotovo prepričala precej več volivcev.

   • Kristjani niso nek zelo pozitiven faktor v slovenski politiki (Začenši z veleizdajalcem Edvardom Kocbekom).
    Če bi bili ne bi imeli toliko časa na oblasti tistih (levico), ki že 68 let načrtno uničuje Slovenijo.
    Ali pa jih ni toliko (kristjanov) kot se govori (cca 57%).

   • Meta,podtaknjena lažnivka,dobro vem,da boš volila levičarsko stranko,
    sicer je stvar taka,da je NSi-krščanska demokracija z eno nogo že med levičarji,isto velja za SLS,saj njen vodja Bogovič,ne prodaja,ampak poklanja buče in palico s korenčkom!Uspel mu je”veliki met”,odhaja v EU parlament,kjer bo prejemal na obroke nagrado za izdajo lastne stranke in Slovencev,članov stranke,ki so mu nasedli!Ne pomisli pa na to,da se mu lahko kaj hitro zgodi kaj neprijetnega (odsluženi konj),ni več okras hleva,kjer se zbirajo njemu podobni konjiči,isto z lahkoto in brez očitka vesti,trdim tudi za stranko,ki jo TRENUTNO vodi Ljudmila Novak,ki ne zna ločiti ljulke in zdravega semena!Naj ne izrablja imena stranke za svojo osebno prosperiteto,temu se sicer pravi tudi judeževo delo,biti kristjan ni težko za ljudi,ki dajo nekaj nase in se znajo odreči skušnjavam,ki jih ponuja življenje!Kdo je delil pravico in utemeljeval resnicov zloglasni aferi Patria,ljudje,ki so se nasljali ob pobijanu ubežnikov,ki so iz obupa
    bežali v svet,ki naj bi jim omogočil življenje brez političnih pritiskov in uklanjanja po diktatu!Ljudje,ki so jasno in glasno podpirali okupacijo osamosvojene Slovenije,katere osamosvojitev ni bila njihova intimna opcija,so danes sodniki in porotniki v hiši Pravice!Tem ljudem so nasedli tudi ljudje,ki razglašajo svojo naklonjenost krščanskim vrednotam,hkrati pa se ne zavedajo svojega farizejskega obnašanja,
    ali celo značaja!
    Prav nič me ne zanima Meta,koga in zakaj ga boš volila,me pa preseneča tvoj utemeljitev!Voli po svoji pameti in opredelitvi!

    • NSi ni prav nič levičarska stranka (ne v negativnem in ne v pozitivnem smislu). Je v resnici povsem prava konzervativna stranka, ki se zaveda, da v demokraciji brez dialoga in sodelovanja ni napredka. Z izključevanjem kogarkoli pa nihče ne more pridobiti simpatij in tudi narediti ne more nič! Natanko to pa se dogaja SDS.

   • Enako se lahko vprašamo,kaj počno kristjani v NSi-krščanski demokraciji,
    pri takem vodstvu,ki ga imajo in se hkrati čudim,da sicer pošteni in
    častni ljudje,ki jih kar nekaj poznam v tej stranki,dopuščajo novakovi,da
    ruši temelje demokracije in brez dokazov,pogojno obsoja ljudi,ki so storili
    ogromno za odcepitev Slovenije iz rokovnjaške balkanske druščine,ki nas
    je celo stoletje izkoriščala in nas okarakterizirala z dunajskimi konjušarji!
    Glede na veliko zagnanost oblastnikov in njihovih botrov,ki izvirajo iz dna
    humane družbe in odkrito izvajajo diskreditacijo nad kristjani in ljudmi,ki
    želijo narediti iz Slovenije demokratično državo,ki spoštuje versko opredelitev prebivalcev,je kristjanov vedno manj,kajti podredili so se na žalost večini,ki zagovarja boljševiški dogmatizem in vlado kaosa,hedonizma in partijskega elitizma,ki ga indoktrinirani mladi rod zajema z veliko žlico,ne da bi se historično prepričal o zgodovinskih dejstvih,ki so zamolčana že celo stoletje in so skrbno varovani tabu!

  • Luka, če bi bil ti gangster in bi bila to potemtakem resnica, na kak način bi ti jo lahko povedal?
   Se ti ne zdi, da trobezljaš?

 4. Luka, v čem je bil JJ nespoštljiv? Da slišimo.

  Kot vidim, mnoge moti, če nekdo pove resnico. Najlepše in najlažje je poslušati leporečje, tako kot to počne Cerar. In očitno bo na ta način prišel na konja.

   • Roman,kdo pa so še tisti ostali na desni ? Napadi SDS-a praviš,postopki
    posameznikov v hipotetično desnih strankah , so pljunek v obraz stranke
    SDS in slovenski demokraciji , ki je že petindvajset let v parlamentu in je bila , pogojno rečeno mentor nastajajočih desnih strank,ki so v obdobju samostojne države
    imele kar nekaj spodrsljajev , NSi je celo izpadel iz parlamenta !
    Razlog za dokaj ostre odnose med strankami desnice , je nekritičen pristop
    NSi-krščanske demokracije,ob dogodkih v zvezi z afero Patria , Novakova se je
    “ogorčeno” odločila , da s stranko , ki jo vodi pravnomočno obtožen vodja SDS-a
    nikakor ne more sodelovati in praktično prekinila odnose z njo , nezanemarljivo je tudi
    obnašanje Tonina , ki je podprl povišanje pokojnine Kučanu , ki je pravzaprav režiser in motivator vsega zla v slovenski politiki in medsebojnih odnosih desno usmerjenih strank, kako ji je zrastel greben po pravnomočni obsodbi Janeza , ne bi govoril, da je Novakova zabredla predaleč , pove tudi dogodek v parlamentu , ko je Bratuškova ob sporih med SDS in NSi-dem.stranko , dala pripombo : “Ali ste slišali,kaj delajo
    z “našo Milko! ” Podobno kot novakova , je po obsodbi Janše po njem polival
    gnojnico tudi Bogovič in kasneje napadel tudi škofa g.Glavana in g. Štumpfa , ki sta
    stopila sovenski demokracij in J.Janši v bran . Bratuškova si je celo dovolila ovaditi omenjena gospoda papežu , ki je zadevo po mojem mnenju pospravil v poseben predal in si mislil svoje , saj je imel dovolj opraviti s podobnimi ljudmi še preden je postal papež, v svoji domovini ! Novakova in nagrajenec za zasluge Bogovič, sta zasadila nož v hrbet desnice , tako je to Roman , kdo je vse navedeno zakuhal , sam dobro veš , ki kriviš , desne medije za nastalo situacijo , zelo žalostno in umazano , poglobi se vase in razmisli kateri mediji (lista 571) sistematično uničujejo odnose med strankami na desnici poleg novakove in “nagrajenca” Bogoviča , ki je izgral člane svoje stranke in bo po končanem mandatu v parlamentu EU , pristal na živilskem trgu , kot zelenjavni branjavec . Da je postal “spoštovan “EU politik s pomočjo rdečih paradižnikov in bučk, je bila njegova enkratna priložnost , kajti volilci niso priplavali v kartonastih škatlah po njegovi zelenjavni ” župi “!

 5. Problem je, da so pasti, o katerih govori gospod Janša, pogubne za civilizacijski in gospodarski razvoj Slovenije.

  To je levica zadnja leta preočitno dokazovala, da bi lahko bilo do tega brezbrižni.

 6. Luka, in česa mu ne verjameš? Kaj pa je takega obljubil? Razen teh 50€ in tablic. To mu ne bo ratalo, pa nič zato. Bo pa kar nekaj razočaranih, brez potrebe.

 7. Žalostno je bilo gledati parlamentarne seje po televiziji, ko je levica vse koristne predloge desnice, dosledno zavračala.

  Pri tem pa ni bilo pomembno, da se na takšen način povzroča ogromna škoda Slovencem in Sloveniji.

  Kdo bo odgovarjal za to škodo?

 8. Problem je levica, ne desnica. Zakaj?

  Zato, ker levica noče sodelovati pri izgradnji civilizacijskih vrednot in zdravega domoljubja v Sloveniji, kar je tudi civilizacijska vrednota.

 9. Gospod Janša ima od vseh politikov najlepši nasmeh.

  Zanima me, kdaj bo njegov nasmeh odsev olajšanja, da je vseh krivic konec.

 10. Bravo Janez Janša,hvala za odličen intervju!

  Tako kot vedno,”bobu bob”.Brez nakladanja,jasna beseda.

  Ga ni,ki mu bi segal do kolen!Voditelj,državnik!!

  Zato ga držijo v zaporu.Pa kje mi to živimo?A zagotovo bo

  prišel dan zmage Resnice nad lažjo!!Slovenija zbudi se!!

 11. Boljševiki natančno vedo,kdo jih najbolj ogroža na oblasti.

  Za preganjanje svojih političnih nasprotnikov uporabljajo vedno prav vse metode, ki jim jih dopuščata čas in razmere. Zanje sta laž in prevara vedno uporabni, ostalo nasilje pa glede na okoliščine in po potrebi.
  Ker so jim resnica, poštenje in pravičnost vedno v napoto, je cilj njihove sovražnosti vedno uperjen tja, kjer te vrednote obstajajo.
  Povedano drugače, zaletavajo se vedno v tistega, ki te vrednote spoštuje in jih želi uveljaviti.

  Ker se že dve desetletji ubadajo skoraj izključno s stranko SDS in njenim predsednikom, je to hkrati najboljši dokaz, da so tam tudi prej naštete vrednote.
  Bolj preprostega namiga volivcem, ki te vrednote cenijo, skoraj ne more biti.

  • Se strinjam s tabo. Samo dvomim, da je na tak gandijevski način, pri naših medijih in ljudeh z opranimi glavami možno dobiti prepričljivo večino na volitvah. Pri komunistih skoraj vsak volilec dela volilno kampanijo z širjenjem laži in če je potrebno tudi grožnjami. Pa ne samo pred volitvami, ampak kar kontinuirano. Taki primeri so, da se dva komunista pogovarjata v ambulanti, a že veste, da Janša tepe ženo in druge take umazane laži. Potem razna zastraševanja starejših, da ne bo pokojnin, če ne boste prav volili, pošiljanje razne črne propaganede po e-mailu, facebooku (npr. pisma raznih neznanih Janševih sošolcev z najbolj umazano črno propagando. So čisto brezobzirni in glede tega ni bistveno drugače, kot v komunizmu. Po osamosvojitvi se jim ni nič zgodilo in se še vedno obnašajo pač v skladu s komunistično doktrino, da so prvorazredni in večvredni ljudje. Problem je tudi v nas “drugorazrednih” ker smo navajeni biti tiho in ko se dogaja kaj takega, se velika večina ljudi temu ne upa zoperstaviti. Nekateri so v strahu za službo, drugi se preprosto bojijo agresivnih komunistov. To opažam tudi pri moji generaciji (malo nad 30), kaj šele pri starejših. Mogoče bi bil pravi način, da bi se mi opogumili in uporabili njihove metode. Obstoječi način pa po mojem mnenju uspeha ne bo prinesel, saj smo vedno bolj pomikali nazaj in ne naprej. Po moje je danes stanje glede demokracije veliko slabše kot leta 1990. Veliko ljudi je že popolnoma apatičnih.

   • Dodajam še, da to širjenje komunistične propagande opažam tudi v službi in sicer tisti sodelavci, ki so komunistično opredeljeni svojo opredelitev vsi jasno razglašajo. Nenehno žalijo stanko SDS, Janšo, Cerkev, sedaj po novem Černača in to s tako umazano propagando, da ni besed. Pri nobenem desno opredeljenem nisem nikoli videl take agresije in sovražnosti. Težko je živeti v takih razmerah.

   • ludvik: “Mogoče bi bil pravi način, da bi se mi opogumili in uporabili njihove metode. ”

    Se pravi zagovarjate oborožen ilegalen boj?

 12. Vsi totalitarni režimi imajo tendenco, da bi v popolnosti nadzorovali človeka.
  To pomeni tudi nadzor njegove duše, mišljenja, vesti.

  Mislim sicer, da so prihajajoči časi težki a po drugi strani me opogumlja, ko kdaj preberem v Družini ali Ognjišču kako so ljudje v obdobju 1945-1989 obdržali pristno, globoko vero in vrednote ter krščanske običaje.

  Ker sem mlajši in tega nisem doživel, si ne predstavljam, kako je bilo živeti takrat kot katolik v socializmu ko so bile partijske proslave, rutke, mahanje z zastavicami, razne akcije itd.

  Mogoče lahko kdo opiše?
  Kako so ljudje obdržali trdno in pravo (!!!) vero?

  • Kot vidiš jim je to uspelo v manjšini. Še najbolj tistim, ki so zbežali prek meje, v Argenitno in Avstralijo. Tam se je to še obdržalo in tam naše skupnosti še vedno funkcionirajo.
   Mi, ki smo ostali tu pa tolčemo tlako. Trenutno se Slovenija malo prebuja. Vendar se aroganca teh ateistov tudi sorazmerno povečuje. Če ne celo eksponentno, če pogledamo sodnike. A naj. Kar naj. Boga tajijo, čeprav vedo kdo jih je poklical.

 13. Odnosi z NSi in SLS so bili na trenutke v zadnjih mesecih zelo napeti. Včasih k temu pripomorejo tudi mediji, ki opazno podpirajo politiko vaše stranke, kritizirajo pa politiko drugih dveh pomladnih strank. Posebej pa izstopa portal, ki ga vodi kandidat za poslanca na vaši listi, ki z nekaterimi populističnimi objavami, vsake toliko časa povzroča burne reakcije v javnosti. Npr. v teh dneh z zgražanjem nad objavo zapisa Lojzeta Peterleta ali glede sodelovanja omenjenih dveh pomladnih strank na okrogli mizi z Mirom Cerarjem. Kako gledate na slog objav in nasploh na delovanje tega portala?

  Vaše vprašanje je zelo podobno vprašanju, ki mi ga je med vojno leta 1991 zastavil novinar italijanskega časopisa Il Piccolo, ki je navijal za enotno Jugoslavijo. Vprašal me je, zakaj ne obsodim streljanja s strani pripadnikov TO na kolono JLA nekje na Primorskem, češ da so s tem kršili premirje. Ni ga motilo, da so v istem času letala JLA bombardirala RTV oddajnike in avtomobilske kolone s civilisti, iz Hrvaške pa so v Slovenijo prodirale nove tankovske kolone.

  TO JE PA PODEN ODGOVOR !!!!! ZATO NSI,NSI,NSI,NSI…….

  • Niti ne! Intevju Ljudmile Novak za Mladino je v politični prispodobi podoben napadu JLA na Slovenijo leta 1991.

 14. Če je človek v dvomih (zaradi pokvarjenih medijev je ogromno šibkih ljudi v dvomih), no, če je kdo v dvomih, kako potekajo in stoji stvari, je potrebno uporabiti le logiko. Je logično to, četudi bi bilo res to s sprejeto obljubo(čeprav seveda ni), da je v Sloveniji narejen tako mogočen obroč okrog Janše, ki ga sestavljajo vedno bolj živi protagosti propadlega režima in njihovi potomci (politika, sodstvo, mediji, naropan kapital …)? Sprašujem, je to logično? Je morda logično, ker gre za prvaka opozicije? Od kdaj pa je prvak opozicije sam po sebi tako pomembna figura, da ga je potrebno uničiti praktično z vsemi sredstvi, kar izdatno podpira moderna drhal (komentatorji na forumih, diskutanti po lokalih, navadni ljudje po trgovinah, na ulicah in trgih … in povsod drugod …), skratka, na koncu koncev velik del volilnega telesa. Kaj je tu pravzaprav logičnega? Ni potrebno biti Sokrat, da bi ugotovil, da bolj ko se trudiš biti logičen, bolj ti logika razkriva drugo plat medalje. Razkrije ti, da so vse afere okrog Janše zarota škandaloznih globinskih razsežnosti. Patria je zgolj dobro pripravljen zaključni performamns, preko katerega bodo še zadnjič oropali Slovenijo. Tudi bebec lahko zazna, kako se je vse skupaj stopnjevalo. Začelo se je z neverjetnim bojem proti korupciji (kaj je bilo na tem podriočju tako skrb vzbujajočega, torej drugačnega kot vse doslej, da se je bilo treba tega problema z neodložljivo ihto? Zgodil se je škandalozni KPK, za kamuflažo so preiskovali in pripirali celo svoje ljudi, na koncu pa je po 6 letih tik pred volitvami prišlo do obsodbe in zapora. Grozljivo, strašljivo, pošastno, sprevrženo …

  Zgoraj se je en komentator odločno uprl uporabi sile, ki jo je bolj kot namig predlagal drug komentator, češ, ne smemo biti kot oni.

  Seveda sem tudi sam proti nasilju. Toda lagal bi, če bi rekel, da še nisem pomislil na to.

  • Vzemimo za primer slovenske gnile medije. V vsakem intervjuju so Janši naši “vrhunski” novinarji vprašanja(o vsakokratni podtaknjeni aferi), ki bi v normalnem intervjuju morala biti prihranjena za konec (in še to bolj za “začimbo” intervjuja), so bila vselej postavljena na začetku. Tri četrt intervjuja je bilo porabljenega za to, da se je Janša branil in opravičeval, tako da je pozneje tudi verodostojni del intervjuja zbledel v zaigrani farsi. Skratka, to niso bili intervjuji, ampak policijska zaslišanja.
   Se še spomnimo tega?

 15. Uh, kakšen problem, ker je Janša intervjuvan oz. objavljen 2 dni kasneje kot Tonin? Zdaj bojo pa vsi bralci časnik.si, ki so prej hoteli volit N.Si presedlali na SDS. 🙂

 16. V intervjuju je nekaj bistvenih razlik v mnenjih med izpraševalcem in intervjuvancem Janšo ( kar je sicer povsem OK). Moje mnenje je, da je analiza Janše, ki jo na splošno ocenjujem kot zelo prodorno ( in je v njej superioren med voditelji slovenskih strank)pri teh razlikah prepričljivejša od tez, postavljenih v vprašanjih.

  Tudi jaz enako kot JJ ne vidim večjega upravičenja v logiki a la Strgar, da naj bi bili kristjani vnaprej vezani na lojalnost neki stranki, ki si nalima pridevnik krščanski in še celo vezani, ne glede na to, kaj ta stranka počenja.

  Enako ne vidim upravičenja v predpostavki, da kristjani politično sodimo na desni pol. Evropska empirična izkušnja je recimo taka, da se večina glasov kristjanov koncentrira bližje politični sredini kot obema ekstremoma. Ne le, da ni logike, da kristjan ne bi mogel voliti druge stranke znotraj EPP kot je prav N.Si. Niti ni logike, da se ne bi mogel kristjan opredeljevati socialdemokratsko ali liberalno ali zeleno.

  Relativno je tudi, če se je N.Si v zadnjem letu prestavila proti sredini. Če se je pokazala priljudna do vodilnih komunistov in udbašev je to priklon skrajni levici, ne sredini. Če so ekonomski program pisali pod očesom Pezdirja in Šušteršiča, so se v tem pogledu pomaknili od sredinskega socialnotržnega modela solidarnosti in subsidiarnosti na prostotržno-liberalno desnico. Saj ne trdim, da nekaj več liberalizma, predvsem privatizacije, ne bi bilo danes koristno za SLO; a to ni premik na sredino.

  • Imaš seveda prav: mainstream krščanske stranke v normalnih demokracijah so sredinske. Nalepko skrajnega desničarstva v podalpski vukojebini so jim podelili boljševiki in se je prijela. Večina mojih znancev zato meni, da mogoče levica res ni čisto brez napak, ampak JJ je pa vseeno fašist, SDS so kvizlingi, NSi so nagnusni klerikalci, SLS pa zarukani rednecki. Mostograditeljstvo Toninov in Bogovičev teh stereotipov niti slučajno ne bo spremenilo.

 17. Ne vem zakaj je v se v tej intervjujih SDS-a ali NSi stalno odvija diskusija, koga naj volijo katoliki. Tako kot je dve vrsti katolikov: vsebinski in formalni tako so lahko tudi dve stranki, ki nagovarjata različen del katolikov.
  Danes sem poslušal Štuheca, ki je potrdil, da tema pravosodje sploh ni bila obdelana, kjer bi si človek lahko ustvaril jasno sliko, kako politiki vidijo problem pravosodja. Vsi razen SDS-sa so se tej temi izmikali, je pa ključna, kot je ključen sodnik pri nogometu. Država ne funkcionira , če sodišče ne funkcionira.

  • Mislim, da tisti vplivni člani stranke NSi, ki se proklamirajo za vsebinske katolike, in ki zagovarjajo zapiranje udbovskih arhivov, ne verjamejo v Boga. Mar še komu ni jasno, da je razkrivanje resnice prva naloga kristjanov? Malo je smešno, da krščanska stranka pokriva “površinski” del vernikov, vendar je res.

 18. Koliko napak mora še Janša napraviti, da bodo njegovi privrženci spregledali, da je on grobar slovenske desnice? Sodeč po komentarjih jih tudi debakl SDS na bližnjih volitvah ne bo streznil

  • Dobro bi bilo, če bi tudi pri NSi in SLS naredili toliko napak kot Janša in dobili vsaj približno toliko glasov na volitvah kot SDS, ne pa da ti dve stranki že dolga leta životarita na robu vstopa v parlament.

   • Peter, kaj ti res po tolikih zarotah ni jasno, da če ne bi bilo Janše, bi moral biti nek drugi Janša? Janša je glas slovenske resnice. Kakšna resnico bi govorila Novakova ali Bogovič, če bi po neuresničljivem naključju postala liderja slovenskega demokratičnega bloka? Tista resnica, ki je všeč Kučanu, ni prava resnica. Če ne bi bilo Janše oziroma “Janše”, bi se Slovenija lahko preimenovala v Travmatološki oddelek EU. Prav grozljivo je, Peter, kako je tvoje srce trdo in brez milosti za stotisoče žrtev (samo v Sloveniji) najgrozlivejšega političnega sistema vseh časov.

    • Zmanipuliranci, ki jih je v Sloveniji na kupe, se šizofreno in paranoidno pogovarjajo o Janševih napakah in pomagajo pri večanju števila hodnikov v labirintu slovenske resnice. Ti ljudje, ne da jih je tega orgiastičnega obrekovanja sram, še ponosni so na svoj prispevek k “stvari”.

     “Udbovska centtrala”, ki stoji v ozadju, s to manipulacijo točno ve, kaj dela. Sloveniji preprečuje začetek diskusije o Kučanu in njegovih napakah. To zagotovo ne bo več smešno.

 19. Danes je dan miru in MOLITVE !
  Človek lahko veliko naredi, z Božjo pomočjo pa VSE!

  ZATO Z ZAUPANJEM ČAKAJMO JUTRIŠNJEGA VEČERA !!!

 20. Pričakujem pa (kot njegov zvest privrženec..), da se bo Janša nekje negativno opredelil do izjave tistega duhovnika, ki je med pridigo dejal, da je greh ne voliti za SDS… Upam, da tudi Janša razume, kako s(mo) se ob tem počutili na primer volivci NSi…

  • A tudi ti si bil ( se opravičujem za tikanje, a to je standard spletnega forumskega razpravljanja) zraven na znameniti pridigi v tej mali cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom? Mejduš, je bila gužva tam. Gotovo tudi poročevalske ekipe CNN, NYT in FAZ 🙂

   Pater je šel preko standarda, ki se katoliškemu duhovniku šika. So pa razmere v Sloveniji izvenstandardne. Mislim, da bi jaz kar nekako razumel sporne besede p. Bernardina, četudi bi nameraval voliti N.Si. Pa jih tokrat ne bom, čeprav sem jih velikokrat.

   Mislim, da je v SLO majhno zavedanje, kaj se nam dogaja. Majhno zavedanje, kaj pomeni poslati v zapor vodjo opozicije, brez dokazov, tik pred volitvami. Kaj pomeni eliminacija in diskreditiranje celotne ekipe tistih, ki so Slovenijo osamosvajali in jo obranili in prevlada tistih, ki so bili na strani prejšnjega jugorežima v visokih strukturah partije, udbe, kosa.

   Gospod je pač prišel iz Amerike. Ne more verjeti, da se to dogaja. Mi smo na to skoraj navajeni. Večini se očitno zdi normalno, kar se dogaja. Gospod Bernardin si je dovolil zaklicat v smislu: “Zbudite se Slovenci! Kar se vam dogaja, ni normalno. To niso normalne volitve. To so volitve, na katerih je moralni imperativ normalnega človeka, da podpre tistega, ki so ga strpali v zapor ne zato, ker bi bil kriminalec, ampak zato, ker se ga bojijo in ga sovražijo.”

   Evo, tako kot pater na obisku iz ZDA čutim tudi jaz. Tudi Angleži, se upam oceniti, bi tako čutili, če bi jim povojna angleška laburistična oblast iz kakršnegakoli razloga v arest strpala nekega Winstona Churchilla, opozicijskega voditelja!

  • Ali ne bi bilo primerneje neposredno vprašati govorca, kaj je mislil, ne pa vnaprej pričakovati od – vse bolj očitno! – krivično obsojenega in zaprtega predsednika omenjene stranke, da se bo negativno opredelil do tuje izjave?

   Zakaj bi krivično obsojen človek moral razumeti počutje določene skupine volivcev? Kaj pa ti volivci, ali razumejo njegovo počutje, oziroma točneje, ali razumejo dogajanje v državi, ali razumejo, zakaj je vodja največje opozicijske stranke v zaporu? Kakšni pa so kristjani, ki niso sposobni vživljanja v druge in sočutja?

   Morda je pater hotel izpostaviti razlikovanje med krivico in pravico ter sposobnost prepoznave prelomnosti časa, česar se mnogo slovenskih državljanov, ob ekscesnih dogodkih, ki spremljajo, ne samo letošnjih, temveč že tretje državnozborske volitve zapovrstjo, zelo dobro zaveda.

   Mimogrede: nek katoliški duhovnik se je ob volitvah leta 1992 med pridigo pred župnijskim občestvom glasno opredelil za kasneje izvoljenega prvega predsednika samostojne države, češ da je ta na nek način veren.
   Najbrž ni bil edini duhovnik, ki se je tako opredelil. Pa je slovenska javnost izvedela za te dogodke? Ne, ker mediji o njih niso poročali, ljudski glas pa to še vedno pomni.
   Zato se zdi zgražanje nekaterih vidnih politikov in kristjanov nad izjavo patra zlatomašnika predvsem svetohlinsko sprenevedanje.

   Lepo, da ima letos neka stranka tako čudovit gospodarski program, da ga občudujejo in hvalijo spin doktorji, ki so še do nedavna promovirali nasprotni pol.
   Vendar pa je samo urejena pravna država tisti temelj pravične, svobodne in demokratične družbe, brez katerega demokracija ne bo obstala, brez tega pa tudi iz lepih načrtov v gospodarstvu ne bo nič…

 21. ZA BLAGOR OČETNJAVE

  Prelili kri za nas so mučeniki,
  Za samostojnost naše očetnjave.
  Zdaj razlegajo med nas lažni se kriki,
  Hočejo nas napravit budale.

  Zapirajo osamosvojitelje države,
  Taisti, ki so ji nasprotovali.
  Ni jim mar za resnice prave,
  V Rogu bi ponovno brate klali.

  To je realnost jugokomunizma,
  Izpod katerega se še nismo osvobodili.
  Kdaj bo konec tega kretenizma?
  Kdaj v svobodo bomo se zbudili?

  Ali so se za to borili
  Očetje naši, narodni heroji?
  Stali bomo za svobodo očetnjave,
  Za dostojanstvo, za vse državljane.
  Na modrem nebu naj rumeno sonce sije,
  V slavo osvobojene domovine.

  Pri tem sam Bog naj nam pomaga
  In presveta ljuba Božja mati
  Z vero trdno zagotovljena nam je zmaga,
  Narod slovenski mora stati inu obstati.

  BOG NAM VSEM POMAGAJ!

 22. A.T.-ju:Za tisto.kar je rekel p.B.S. za Bežigradom zadeva odgovornost njega osebno,njegovo pravico do svobode in njegovo vest-za tisto pač ni odgovoren J.J- patrove svobode tudi on nima pravice soditi-vsi drugi pa prav tako ne.

 23. Pravkar na twiterju berem Ferlinčevo pravnomočno ugotovitev dejanskega stanja: da je Janša dal navodila Zagožnu, da naj v neposrednem stiku s premierjem po telefonu sledi premierjevim navodilom …. češ da se premier ne bo srečeval z nikomer…
  Premier je namreč Janša sam.
  Temu pa res ne moreš ugovarjati.

 24. Tokrat najprej nič o vsebini, ampak IZKLJUČNO o rabi pravilne slovenščine. Spoštovani avtor pogovora, gospod Jani Drnovšek, spoštovano uredništvo časopisa ČAsnik, prosim, mar si zares ne morete privoščiti lektoriranja vaših prispevkov? Če se ustavimo samo pri pomanjkanju vejic, moramo, žal, ugotoviti, da je stanje katastrofalno. Kako si naj, recimo, razlagamo stavek, kakršnega ste objavili (govorimo samo o vejicah): “Poročilo, ki vas bremeni vsak mesec bolj in bolj izgublja na svoji sporočilnosti.” Naj razumemo, da bremeni poročilo gospoda Janšo vsak mesec? Morda moramo trditev razumeti celo tako, da gospoda Janšo bremeni poročilo KPK bolj in bolj iz meseca v mesec? Ali naj si morda sami – po želji – vstavimo vejice in razumemo, kakor nam drago? Vsekakor je tako razumet! Kajti ko bi bili nameravali povedati, da poročilo vsak dan bolj in bolj IZGUBLJA svojo sporočilnost, bi bili MORALI postaviti vejice tako: ‘Poročilo, ki vas bremeni, vsak mesec bolj in bolj izgublja na svoji sporočilnosti.’ Takih, z ločili pomanjkljivo opremeljenih povedi, v vašem prispevku mrgoli (da o drugih jezikovnih ‘spodrsljajih’ sploh ne govorimo!). Mar je to ZARES potrebno? Pomanjkljivo obvladanje najosnovnejših pravil slovnice slovenskega jezika nujno potegne za seboj tudi pomanjkljivo upoštevanje vaših besedil, vsaj kar zadeva določeno plast bralcev. In ta ni zanemarljiva, verjemite mi!

 25. Hvala g. Janša za jasno besedo in osvetlitev naše resnice, ki vsakogar vključuje skladno z njegovimi besedami in dejanji. Vesel bi bil, ko bi vsaj NSi zmogel kaj podobnega.

Comments are closed.