Antijanšizem je voda, v kateri na koncu najbolje plava Janez Janša

46

Pater Branko Cestnik pravi, da apatičnost ni dobra tudi iz biološkega in psihološkega vidika. Foto: Youtube

Na povolilni ponedeljek leta 2014 je Branko Cestnik v petih točkah napisal komentar, ki mu je dal pomenljiv naslov »Preprosti kot golobje, previdni kot kače«. Izpostavil je vlogo sredinskega volivca kot ene »izmed legitimnih in spoštovanja vrednih političnih drž«. Katoliške volivce je slikovito opisal, da so razmazani »po strankarski paleti kot margarina na kosu kruha«, ter posvaril pred skušnjavo vse, ki bi želeli prižnice »uporabljali v škodo velikega in raznolikega cerkvenega občestva«. Po Cestniku so bile volitve 2014 »prikaz nepopolne demokracije«, saj so sodna veja oblasti in mediji »naredili zmagovalca veliko močnejšega, kot bi bil sicer (če bi sploh bil)«. Opozoril je tudi na »hijene v poltemi, ki čakajo, da preko Cerarjeve stranke obvarujejo svoje stare posle in spravijo v pogon nove«. Glede Janše, ki je bi takrat v zaporu, je zapisal, da je potrebno storiti vse, da se zaključi krivično obračunavanje z opozicijskim voditeljem. Zapisal je, da le Janšev odhod iz politike lahko zagotovi prazen prostor, ki Sloveniji zagotovi »močnega novega liderja ter prepričljivega novega sloga delanja politike«. Branko Cestnik je komentar volitev 2014 zaključil s svarilom  pred apetiti levih po spremembi ustave, pred oddaljevanjem od Evrope, omejevanjem verske svobode, večjo podreditvijo družine državi, pohodom gender teorije v šole, … Vse to smo tudi zares doživeli med pravkar končanim obdobjem Cerarjeve Vlade.

Branko Cestnik je teolog, filozof, pater klaretinec, skavt in pisec bloga, kjer je bil najprej objavljen prispevek Pet točk o volitvah 2018.

 1. Katastrofa nizke volilne udeležbe. Volilna udeležba se je pri Štajercih in Prekmurcih od zadnjih parlamentarnih volitev malenkost popravila (celo v Lendavi, ki pa je še vedno na zadnjem mestu po volilnih okrajih), padla pa je na Dolenjskem in Primorskem. Še vedno smo vsi skupaj pri katastrofalnih 52 %, medtem ko so sosednje demokracije pri 70 % in več. Prav neverjetno je, kako malo se etablirana politika ukvarja s pojavom nizke volilne udeležbe. V igri je upad demokratične participacije in s tem kakovost same demokracije, oni pa takoj le o tem, kako in s kom sestaviti vlado – in vladati. Daj, »lublanska gospoda«, odpelji se že enkrat v Lendavo, povprašaj, razčleni, zakaj tam narod ne hodi na volitve! »Kinder Surpriiiiise!«
 2. Janez Janša je zmagal in pika. Veliko je motoviljenja, da bi ublažili dejstvo Janševe zmage. Razumljivo. Delalo se je na tem, da ne zmaga; na volitve se je štartalo z motorjem na antijanšistični pogon; zganjalo se je mitologijo o »velikem hudobcu«; spektakularno se je »najelo« gledališčnika, da je v Grosuplju kot kandidat igral JJ,… v ponedeljek, 4. junija 2018, pa se kljub vsemu zbudimo pod »rumenim soncem na modrem nebu«! Levičarji naj opravijo analizo (s psihoanalizo samega sebe vred – psihoanalitikov imajo v svojih krogih dovolj) ter sestavijo seznam tistih, ki so znova »nabildali« Janeza Janšo, potem ko je ta že plahnel. Začudeni bodo, ko se bodo znašli v družbi z Viktorjem Orbanom. Antijanšizem je voda, v kateri na koncu najbolje plava riba z imenom Janez Janša.
 3. Cerkve in vere se tokrat ni potunkalo. Hvala vam, politiki, da niste noreli okrog Cerkve. V kleriških krogih smo pričakovali kakšno za pred volitve tempirano cerkveno afero. Ni je bilo. Bilo je opaziti kakšno srhljivo leninistično geslo s strani skrajnih levičarjev (npr. »splavimo Cerkev« na onem hecnem četrtkovem shodu »proti sovraštvu«), drugače pa dokajšen mir. To je lahko znak dvojega: 1. zrelosti politike, ki spoznava, da ni zato tu, da bi se spopadala z religijo ali da jo uporablja; 2. upada družbene moči Cerkve, ki zato ne temu ne onemu ni več politično zanimiva. Ne vem, kaj naj si o tem drugem mislim. A za Cerkev dobra novica je gotova naslednja: antiklerikalci nimajo (več) dvotretjinske večine in ne bodo mogli spreminjati ustave v škodo svobode veroizpovedi (ter katoliškega šolstva). Aleluja!
 4. Je Ljubljana oporišče »rdeče buržoazije«? Naša prestolnica je izobražena, spozna se na jazz in suši hrano, ima višji standard od ostalih mest, dražjo kavo, ima koncentrat najboljši služb v javnem sektorju, tam je bančništvo, tam so najboljši zdravniki in odvetniki,… in je rdeča. Rezultat Levice v mestu ob Ljubljanici je izjemen. Ko sem v prvi polovici osemdesetih hodil na marksistična izobraževanja in bil tudi član centra marksističnih krožkov občin Ptuj in Ormož, nam je nek učitelj marksizma dejal, da »revolucionarnim procesom« poseben problem predstavlja »rdeča buržoazija«. To so bili ljudje na višjih položajih, nadpovprečno izobraženi, z dobrimi plačami, lepimi hišami, ki pa so se imeli za komuniste, so celo bili vodilni med komunisti, a hkrati so bili od delavstva in kmetstva oddaljeni. Asociacija se vklopi sama. Ne sprašujem, če se v Ljubljani leta 2018 dogaja socializem. Ker se ne. Sprašujem tole: Ljubljančani, se vam morebiti dogaja rdeča buržoazija? Pač ni videti, da bi srp (kmetje) in kladivo (delavci) ustoličila Levico kot prvo stranko v vašem mestu.

5. Migracije – preizkus za naslednjo vlado. Morda nove vlade ne bo vodil Janša, morda pa jo vendarle bo. Kakor koli, Slovenija bo morala v naslednjih letih dokončno izbrati jasno in učinkovito strategijo glede migracij. Anti-migrantski nacionalizem je najprej zavržen, nato še neumen – saj so migracije del življenja, delovna sila iskana; no-border politika je najprej neumna, nato še zavržena – saj se začne obračati proti domačinom in njihovi primarni potrebi po varnosti. Najti bo potrebno pot, ki bo zagotovila varnost in bo obenem zelo solidarna; razmišljati bo potrebno lokalno in globalno; imeti bo potrebno pogumno vizijo jutrišnjega sveta, ne da bi izgubili prvine današnjega sveta; vztrajati bo potrebno tako na lastni identiteti kot se plemenititi v dialogu s prišleki. Srednja pot, ki se zdi nemogoča. Toda politika je umetnost nemogočega. Naj se pri migrantski krizi kot taka izkaže!

46 KOMENTARJI

 1. Je Janša zmagal? Je. A zmaga je pirova. Koliko volivcev ima za seboj? Nekih 10% slovenskih državljanov je volilo SDS. Že Čefurjev nas je več. Torej naj si prebere, kar je sam zapisal. Brez nas ne gre sestaviti ne te ne katerekoli prejšnje demokratične vlade Slovenije.

  • A niste tisti tip, ki se je pred časom hvalil, da je profesor matematike. Namreč, ko sem navedel učitelj ste me popravili: “Ne učitelj pač pa profesor”. No če ste, potem boste razumeli tudi tole (analogno vaši trditvi):

   Je bil Šarec drugi? Je. A njegovo drugo mesto je pirovo. Koliko volivcev ima za seboj? Nekih 5% slovenskih državljanov je volilo LMŠ. …
   Že Čefurjev vas je več, skupaj z učitelji in profesorji matematike vred.

   • Riki pozabili ste na elito s katero nam grozi šef slovenskih “trenirkarjev” tov . Janković ! Po njegovih stopinjah dokaj drzno korači tudi “mariborski matematičar ” ! Ne želim in nočem , da bi nam brali levite , tako kot to počenjata mariborski “matematičar” in njegov “šef” iz Ljubljane , ki si dovoli vse , tudi v zgodovino in lastnino našega naroda se vtika in Slovencem
    veleva kakšne spomenike si lahko postavljamo , oziroma kakšne lahko postavlja on sredi Slovenije,
    čeprav so namenjeni slavljenju zločincev , tistih ki
    so po vojni morili svoj narod in dokazano tudi svojega ! Odkar je Slovenija samostojna država bi
    morali vendarle njeni voditelji trezno presoditi , kdo je tisti , ki ne sodi med nas in ob tem seje
    sovraštvo in mržnjo in si lasti moč oblasti na perverzen način s pomočjo razuzdane slovenske mladine , ki pojma nima kaj se je v resnici dogajalo z nami Slovenci v stoletni zgodovini ! Dokler nam bodo slovenski rdeči baroni utirali
    pot v Evropo z rdečo zvezdo , cvičkom , kranjsko klobaso in teranom pot v svet , se nam ne piše dobro !Ni daleč čas , ko se bo med naštetimi atributi razpoznavnosti Slovenije v svetu pojavil tudi šumandijski čaj !

    Andrej Briški

    • popravek :… tistih , ki so po vojni morili slovenski narod in dokazano tudi svojega…

     Andrej Briški

   • Riki pozabili ste na elito s katero nam grozi šef slovenskih “trenirkarjev” tov . Janković ! Po njegovih stopinjah dokaj drzno korači tudi “mariborski matematičar ” ! Ne želim in nočem , da bi nam brali levite , tako kot to počenjata mariborski “matematičar” in njegov “šef” iz Ljubljane , ki si dovoli vse , tudi v zgodovino in lastnino našega naroda se vtika in Slovencem veleva kakšne spomenike si lahko postavljamo , oziroma kakšne lahko postavlja on sredi Slovenije, čeprav so namenjeni slavljenju zločincev , tistih ki so po vojni morili slovenski narod in dokazano tudi svojega ! Odkar je Slovenija samostojna država bi
    morali vendarle njeni voditelji trezno presoditi , kdo je tisti , ki ne sodi med nas in ob tem seje sovraštvo in mržnjo in si lasti moč oblasti na perverzen način s pomočjo razuzdane slovenske mladine , ki pojma nima kaj se je v resnici dogajalo z nami Slovenci v stoletni zgodovini ! Dokler nam bodo slovenski rdeči baroni utirali pot v Evropo in Svet z rdečo zvezdo , cvičkom , kranjsko klobaso in teranom , se nam ne piše dobro ! Ni daleč čas , ko se bo med naštetimi atributi razpoznavnosti Slovenije v svetu pojavil tudi šumandijski čaj !

    Andrej Briški

   • No, nekoga ki ni prepričal niti polovice volilcev, pač ne moreš razglasiti za velikega zmagovalca. Desnica je dobila zgolj 36 % glasov, pa če še tako računate in obračate 😀

    • Živijo, Kolturček,
     kam torej vi prištevate katoličana Cerarja in katoličana Šarca (slednji je ravno na volilno nedeljo praznoval prvo obhajilo ene od svojih hčera)?
     Ali onadva po vaše nista “katolibana” (kakor redno zmerjate tukajšnje sokomentatorje), torej predstavnika desnice?
     Glede na izračune v vašem komentarju, ju očitno prištevate med levičarje, čeprav se sama prištevata med katoličane, torej po vašem defaultu – med desničarje 🤔😁

     • Obstaja velika razlika med desničarji in katolibani. Cerar sicer rad poudari, da je veren, da dobi tudi kakšnega katolibana na svojo stran. Ni pa katolibanski fanatik. Takisto Šarec. Cerar in Šarec sta pač predstavnika kapitalistov in s tem klasična liberalca (desničarja), ki se bosta trudila, da ti dobijo čim večjo moč nad narodom – z nižanjem davkov in posledičnim uničenjem solidarnostne socialne države, ki temelji na javnem šolstvu, zdravstvu in medgeneracijskem solidarnostnem pokojninskem sistemu.

     • Koltur,
      spet ste zapisali kup neumnosti 😁

      Med drugim ste napisali, da sta Cerar in Šarec predstavnika kapitalistov in klasična liberalca (desničarja).

      Za Šarca lahko le slutimo, ne moremo pa vedeti, koga ali kaj bo predstavljal. Ne vemo kakšno politiko na državni ravni bo zagovarjal, saj v tem oziru nima kaj pokazati. Teoretizirati in flancati kot on, pa zna vsak komedijant.

      Cerar je med svojo vladavino dokazal, da je zagovornik državne lastnine podjetij in s tem ohranjanja in nadaljevanja socializma, ne pa zagovornik ali celo predstavnik kapitalistov.
      Cerar se je namreč silno upiral prodaji največje državne banke, čeprav se je slovenska politika pred EU komisijo, v zameno za odobritev državne pomoči NLB, zavezala k prodaji te banke.

      Cerar ni znižal nobenega davka gospodarstvu, s čimer bi finančno razbremenil predvsem zasebna podjetja, jim omogočil več investiranja v razvoj ter ustvarjanje novih delovnih mest in pogojev za izplačevanje višjih plač zaposlenim.

      Cerar je skrajni zagovornik javnega šolstva, ki se kot pravnik s floskulami zavzema za spoštovanje sodstva, v praksi pa ni upošteval odločitve Ustavnega sodišča in tistim nekaj zasebnim šolam ni odobril financiranja obveznih učnih vsebin v celoti, kaj šele, da bi podpiral nadaljni razvoj konkurenčnega zasebnega šolstva!

      Če pogledamo področje zdravstva pod Cerarjem, spet naletimo na isto socialistično mantro. Ministrica, ki jo je branil z vsemi štirimi, ni rešila nobenega problema v zdravstvu (čakalne vrste, korupcija), razmere so se v njenem mandatu še poslabšale, je pa hotela vsa zdravstvena zavarovanja prepustiti monopolu ene same državne zavarovalnice!
      V zdravstvu konkurenca, ki bi vzpostavljala višjo raven zdravstvenih storitev, praktično ne obstaja, Cerarjeva ministrica pa je hotela ukiniti še tisto malo tekmovalnosti med različnimi ponudniki zdravstvenih zavarovanj.

      Skratka, Cerar se na nobenem področju ni trudil vzpostaviti konkurenčnosti in tržne svobode, ki kupcem zagotavljata kvalitetnejše produkte in storitve.
      Kakšen Cerarjev liberalizem neki!

      Pa še o tem premislite, če vam ne bo pretežko: v svojem nakladanju ste zašli v protislovje s samim seboj.

      Namreč, v prvem komentarju ste zapisali, da je desnica prejela zgolj 36% glasov in pri tem mislili na skupno število poslanskih sedežev strank SDS (25), NSi (7) in SNS (4), saj drugače do številke 36 niste mogli priti.

      V naslednjem vašem komentarju pa že piše, da sta Cerar in Šarec desničarja!

      Potemtakem bi po vaših kriterijih desnica prejela ne le 36, temveč kar 36 + 13 + 10 = 59 poslanskih sedežev v parlamentu.

      Čimprej zmanjšajte dnevno dozo tiste reči, ki vam povzroča mišljenjske motnje, da ne vam ne bo še poslabšalo 🤔

    • Nekaj dejstev za poduk. V Sloveniji desnice ni. V rdeči revoluciji je bila potolčena, nekaj pa ji je uspelo pobegniti v boljši svet. Še najbližje bi ji bili po definiciji rdeči buržuji, ampak so rdeči in se imajo za levičarje (sic!). Imamo torej samo demokrate in antidemokrate (totalitariste, radikalne levičarje). Slovenija kapitalizma žal še povohala ni. Tudi levičarjev po pojmovanju zahodnih demokracij je pri nas bolj malo. Predvsem gre za prebarvane komuniste (ki so zlorabili pojem socialdemokratov in ukradli njihovo imenovanje), javni sektor (ki misli, da se mora za svoj nedotakljivi položaj zahvaliti socializmu in mu večno služiti) in ostale priviligirance (katerih status se vzdržuje s pokradenim denarjem in bančno luknjo, ki jo bodo polnili še naši pravnuki).
     Med fanatike lahko štejemo le radikalne levičarje, ki so celo zmagali v rdeče buržoazni Ljubljani in Kopru-mesto z bogato udbovsko tradicijo in proletariatom z juga (ki se mora resnično zahvaliti socializmu za svoj položaj). Vaše pojmovanje socialne države je ne le zmedeno, ampak povsem zgrešeno. Primer prave socialne države so skandinavske kapitalistične države. Pri nas pa gre z nekaj redkimi izjemami za pitanje lenuhov, prisesanih na državne jasli (če so lojalni režimu). Polovice upokojencev, ki živi pod pragom revščine, se naša sociala ne dotakne.

  • Zdajle bova razčistila tole matematiko,Igor mb:
   Zmaga SDS na letošnjih volitvah ni pirova temveč absolutna.
   Poglejmo kako to:Svojčas so imeli volilno pravico samo plemiči,potem so se jim pridružili svobodnjaki in tako naprej.Danes jo baje imajo vsi polnoletni.A to v resnici ne drži-mnogi namreč to pravico zavrnejo in zavržejo-torej je potem-vsaj do naslednjih volitev nimajo več!
   Tisti,ki iz neopravičljivih razlogov-opravičljiva sta huda bolezen ali druga nujna nepredvidena zadržanost-ni šel na volitve, je sam sebe izločil iz kvote volilnih upravičencev. Samega sebe je napravil tako za sužnja ali vsaj hlapca brez pravice do odločanja.In tak bi zdaj hotel kar vladati?!
   No,zaradi mene se taki lahko poimenujete tudi čefurji. Ampak,kaj zdaj jadikujete? Vaša lastna izbira je to,sami ste si jo takšno izvolili.
   Zmaga lahko samo,kdor se najprej vsaj udeleži tekmovanja in tekmuje brez goljufanja.

   • Baubau, škoda, da nimaš pojma, o čem sploh govoriš. Najprej poglej v slovarju, kaj piše o besedi “absolutna”. Če bi naj bila zmaga SDS absolutna, bi morala zmagati z več kot 50 % glasov, ne pa zgolj s polovico tega, haha.

   • Baubau, drži. Janša je največji. Največji poraženec volitev. (Oziroma “the first loser”.)

     • Saj Janši ne grozim. Opazujem. In vidim, da se “nihče” noče z njim družiti.
      Normalno. Na levici imamo glede tega nekoliko bolj razčiščene pojme. Že na prejšnjih volitvah so volivci sami poslali Jankovića domov. Na teh sploh ni niti poskušal nastopati.
      In, če parafraziram Reporterjevo pisanje o meni (pred desetimi leti), se je Janša očitno odločil kandidirati, zato da se kot poslanec lažje izogne zaporni kazni. Četrtina volivcev v Sloveniji pa takšno hajduštvo podpira.

 2. Igor MB, praviš, da si Čefur, glej, malo matematike zate: SDS je volilo daleč največ volivcev, zmagala je v vseh volilnih okrajih dežele, Janša je dobil največ absolutnih glasov, kot na vseh volitvah, tisoče več od mnogih konkurentov. Zmagal je s skoraj 100% prednostjo pred zasledovalcem. Glede na to, da vsega tega ne vidiš in ne doumevaš, se lahko sprašujemo, kakšen neki demokrat si?

  • Riki, nikoli nisem trdil, da sem profesor. Sem asistent. Resda na delovnem mestu asistenta ne delam z enako habilitacijo, a tudi ta ni profesorska pač pa višji predavatelj. Skratka poševno si si zapomnil.

 3. Glede Levice. Vsaj dva skupini ljudi poznam, ki menita, da smo kot civilizacija v slepi ulici. Eni smo vegani, drugi so levičarji. Levičarji v Sloveniji opažajo, da so nas od ukinitve samoupravljanja, ko je vse bilo naše, pošteno pokradli. Da pravzaprav tudi v tujini ni nič bolje. In sklenejo, da civilizacija gre k vragu. Preverijo, ali znanost potrjuje njihove domneve. In drži. Znanost govori o globalnih klimatskih spremembah. Kaj jih povzroča? Kapitalistična intenzivna industrijska živinoreja, ko ima piščanec nekaj kvadratnih centimetrov prostora, da se zredi do klavne teže. Zaklali ga bodo itak še kot “dojenčka”. V navednicah zato, ker se dojimo samo sesalci. Govorim o relativno enako ne majhnih ampak mladih mladičih. No, in kaj takšen predstavnik Levice sklene? Da bo izstopil vendar in postal vegan. Tako je predsednik Levice vegan in tudi druge spodbuja v isto smer. Zato ne preseneča, da so številni vegani volili prav za Levico. Sem v številnih veganskih skupinah na Facebooku aktiven član, tako da opažam, o čem debatiramo. Nismo vsi v isti stranki, a še največ jih podpira prav Levico. In naj vas presenetim – v Sloveniji je največ veganov prav v Ljubljani.
  Ne bi si upal ocenjevali, ali trditve o rdeči buržoaziji držijo. A tipičen vegan ni bogat. Prav nasprotno. To so ljudje, ki so enkrat v življenju že bili grdo izrinjeni in zdaj pravijo, da se tako ne sme obnašati ni do živali niti do ljudi, kaj šele do njih osebno.

  • Gospod Igor,
   poznate krščansko stališče o veganih? Ne tistih na zdravniški recept, kamor sodim tudi jaz, ampak vaših? Tu je:

   Dejal jim je: »Tako? Tudi vi nimate pameti? Mar ne razumete, da človeka ne more omadeževati nič, kar pride vanj od zunaj, ker ne gre v njegovo srce, ampak v želodec, in se nato izloči v greznico?« S tem je razglasil vse jedi za čiste. In govoril je: »Kar pride iz človeka, to ga omadežuje. Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.« (Mr 7, 18-23)

  • Kolikor vem, je Gospod človeka ustvaril po svoji podobi in mu v rajskem vrtu namenil sadje. Ni mu dal sulice. To je dobil šele, ko je duhovno padel.

   • Ste v raju, gospod Igor? Ja, sedaj vas pa razumem, pač niste v tem svetu. V tem svetu pa sta Dobro in Zlo. In ker ste ustvarjeni po Božji podobi, se svobodno odločate Med Dobrim in Zlim. Upam, da to “ustvarjanje po Božji podobi” ne razumete, kot da ste vi Bog.

   • Hm, če se svobodno odločam med dobrim in zlim, zakaj bi se odločil za zlo?
    Če se svobodno odločam med hrano, ki mi jo je Stvarnik namenil kot nagrado, zakaj bi se prostovoljno kaznoval z alkoholom in mesom?

 4. Poiskus nekega epiloga!

  Citiram iz zelo dobrega teksta g. p.Cestnika zgoraj:
  “Branko Cestnik je komentar volitev 2014 zaključil s svarilom pred apetiti levih po spremembi ustave, pred oddaljevanjem od Evrope, omejevanjem verske svobode, večjo podreditvijo družine državi, pohodom gender teorije v šole, … Vse to smo tudi zares doživeli med pravkar končanim obdobjem Cerarjeve Vlade.”

  Želel bi si, da ves spis g., p. Cestnika že berejo v Trnovskem župnišču.
  ——————————————————————————————————
  Da, to so dejstva. Izvršena in izpričana, Obstajajo de facto in de jure nosijo marsikaj s seboj.
  Cerar je človek, ki ga je na vrh naplavilo kompleksno hudo delo zlobe iz afere z imenom Patria.
  Človek, Miro Cerar je podarjeni status zakulisne kriminalne kamarile z visoko zagnanostjo sprejel in izpeljal ,najbrž, v celoti ter zadostil svojim patronom iz zakulisja v hudem naklepu na škodo veliko pomembnih narodovih zadev v obdobju skoraj 4 let.

  Zdaj pa takole:
  Slišalo se je, takrat, ko so ga na hitro pripravljali in vsiljevali ljudstvu kot voditelja, da prihaja v etiki, kulturi, vrednotah in, da je veren človek, Kristjan.
  Takrat sem preveril naravnost na župniji v Trnovem, če je res, kar “se govori in piše” v zvezi z Cerarjem, torej, da je veren človek, enostavno zato, ker zadeve meni osebno niso šle skupaj. Dobil sem pisan odgovor, češ, da si drznem/upam veliko in, da je odgovor : Da. g.Cerar je častivreden in sploh in oh zaslužen faran trnovske fare!

  Poiskus nekega Epiloga, ki sem ga nekomu obljubil in rečem, izjavljam kot Bobu se reče Bob že skozi stoletja davnih slovenskih rodov .
  Torej: kar zgoraj piše p. Cestnik, počnejo vehementno in v čudni veri tudi nekateri čudni Kristjani slovenske RKC.

  TOLIKO, DA LAHKO ZAKLJUČITE, KAR JE ZA ZAKLJUČITI, ČE HOČETE O VZROKIH IN O POSLEDICAH GLOBOKEGA KRIMINALA GLOBOKE DRŽAVE ZASTRAŠUJOČE KUČANOVE POŠASTI PATRIA, NADALJEVANJE ZA OBDOBJE 2014 -2018!
  Uvod zanjo je bil vpisan v knjigo slovenskih čudes pod “Smrt Ivana Krambergerja-Dobrega za smer Depale vasi”. Pomagal ga je spisati rdeči heretik , kvazi ekobio naturščik ter veliki tihi državnik , pristaš LDS slov. verzije mamila za vse, Drnovškov janez, ki bi bil slovensko zlo lahko takrat ustavil, pa
  ga ni hotel. lahko bi bil hodil k maši k Frančiškanom na glavna vrata, pa ni upal. zato ni bil možakar.
  Polovičar je bil.
  O tem je veliko pisal Cankarjev Ivan, dokler ga niso srboljubi ali srboslavci do smrti potolkli na tistem stopnišču in se še dandanes samo potihoma govoriči o tem – vse to je kruto slovensko prekletstvo, ki prihaja-bo kdo že povedal od kod ?
  Trdim, da ima vse na kratko nanizano v tem spisu eno samo žalostno matrično povezavo.
  Krajni Epilog vsega naprezanja naroda se lahko zelo tragično konča brez prehoda skozi morje in brez egiptovskih loncev polnih mesovja.
  Brat, g.,p. Cestnik, kako se to lahko odpleteniči, prosim, so ideje, projekcije, opcije ?

  Za kaj bomo molili, če bomo še molili v Narodu?

 5. »Antijanšizem je voda, v kateri na koncu najbolje plava riba z imenom Janez Janša«

  »Žlahtni« Branko Cestnik ne more iz svoje kože. Sovraštvo pač pomrači um, to je od nekdaj znano. Kolaborantstvu kocbekovstva ni videti konca, Kučanu se res lahko prisrčno smeje. Kdaj bo konec (ali sploh kdaj) podrepnega prilizovanja zlu prevarantskega komunizma, v resnici mafije, ki se je z zločinom nad slovenskim narodom polastila oblasti v naši ubogi domovini prav s pomočjo takšnih cestnikov iz vrst »kristjanov« (usodna Kocbekova kolaboracija z OF oz partijo).

  Da, saj vemo, kam pes taco moli. Glas siren iz murgeskega podzemlja milo vabi na mrtvaški ples: »samo Janšo odstranimo, pa bo žlahtna desnica Cestnikov, Peterletov, Toninov in Novačk prevladujoča sila na desnici – za narodov blagor«. To so sanje Branka Cestnika in koritarjev, ki se prerivajo v vedno novih poskusih reinkarnacije kocbekovskega modela »pridnega«, »poštenega«, » poslušno sodelujočega« kristjana – za drobtine (ali pomije) za bogatinove mize (beri globoke države oz. udbomafije). Prav malo je tem krščanskim veličinam mar, da je največja žrtev tega revolucionarnega genocida nad slovenskim narodom prav kristjan, tisti, ki naj bi ga oni bili upravičeni voditi in zastopati. Tako. Udari po Janši, po katerem udarjajo vsi in previdno molči ter si zatisni oči pred pravim zlom, ki še četrt stoletja po osamosvojitvi pije kri slovenskemu narodu.

  Kje so kristjani? Ob tem, da se skoraj tri četrtine slovenstva deklarira za kristjane, samozvani voditelji strank s krščanskim kredom niso sposobni motivirati več od 7 % volivcev. Se volivcem morda gnusi neprikrito slinjenje teh »veličin« z zlom murgelskega podzemlja, njihovo brezsramno »penzijsko« pomočjo udbovskemu botru, pomočjo istim pri zapiranju arhivov (in skrivanju zločinov tega podzemlja), da o podpori tihemu in skritemu »pospravljanju kosti« (žrtev partijskega zločina nad narodom) ne govorimo. Ja, seveda spet je kriv Janša, dajte no!

  Beda. Ena sama beseda, primerna tej podrepnosti. Saj to veste gospodje Cestniki, veste, a sovraštvo do tistega, ki mu ljudje zvesto sledijo, kljub temu, da je (kot Kristus) kriv za vse in tudi za lanski sneg, to sovraštvo vam ne dovoljuje odpreti oči, oditi k spovedi, se spokoriti in potem opraviti tisto, kar bi morali. Popeljati kristjane na volišča za jasno obsodbo resničnega zla, ki uničuje slovenski narod – udbokomunističnega podzemlja.

  Težko? Pretežko? Glejte, zgodovina bo stvari postavila na svoje mesto. Kot je Kocbeka.

  • Na podobne spise g.p.Cestnik ni še odgovoril.
   g.p.Cestnika sem vprašal eno enostavno kompleksno vprašanjce na koncu mojega spisa tukaj zgoraj, ki skriva super odgovore.
   Jaz nameravam nekaj dni počakati na odgovor.
   Računam, da se bo razvila dobra debata.
   Bednik Kocbek.
   Kocbeka je zgodovina samo delno postavila na svoje mesto. Na pravo mesto ga je dala le alternativna zgodovina.
   Definitivno ga je obstoječa netranzicijska politika postavila spet na svoj tron s spomenikom sedečega na klopci, kot, da bi bil živ in pričujoč v sedanjosti – niso se mu prklonili, spet so ga izrabili.

   Groza me pa je, da so blizu njega ulili še velikega Slovenca Borisa Pahorja in s tem Kocbeku potrdili certifikat prisotnosti v narodovi biti, ki je kakršna je, prekleta, črnomašna, črnoborzijanska, v znamenju dolgih krvavih rok in vampirskih boljševiških Zombijev …to pa je , ker se Boris Pahor ni uprl, nov slovenski gordijski vozel. Ne gre to meni skupaj.
   Kocbek ni izrabljen politik, je prevarant, eksperimentalni lakaj, potuhnjeni zakriti morilec in zame, zločinec in ne nesrečna figura slovenske zgodovine, ne glede, da se v Tivoliju gledata z častivrednim Pahorjem.
   Sprašujem:
   ZAKAJ NISO NAJPREJ ULILI SPOMENIK BORISU PAHORJU IN ŠELE KASNEJE DODALI ČASTILCA SLOVENSKEGA KAJNA IN NJEGOVIH ZLOČINOV ? -hudo vprašanje.Ima kdo razlago?

   Morda pa g.p. Cestnik in p.Knavs čakata na ulitje še svojega, istotako v Tivoliju, ali kaj?

  • Spoštovani Frančišek, mislim, da ste Cestnikovo sporočilo dojeli napačno in ga tudi napačno interpretirate. Nič kocbekovsko prilizovalnega ni v njem.

    • Hojla, g.Kapodistrias in g.baubau, pokorno javljam in pojasnjujem, da vama ni treba brati vsega mojega še enkrat, ker ravno ni tako, kot sta odreagirala.
     Moj prvi zapis je vsebina zase in govori svojo vsebino. Je izkušenjska, je moja.
     Drugi moj spisek pa je spisan pod tekst g.ajevsenaka in se priklopi na njegovo poudarjanje Kocbeka zaradi še vedno pulzirajoče polariziranosti slovenskega miselnega, zgodovinskega, vrednostnega, socialno družbenega, antropološkega, politikantskega in družbenopolitičnega bivalnega etra.
     Osebno mislim, upam, da je to iz zapiska razumeti, da je Kocbek negativno
     obremenjen za svoje zgodovinsko delo in, po mojem, ga kolega, sopotnik in velik Slovenec, Boris Pahor ne more izvleči iz blata.
     Še manj ga morejo izvleči tudi tisti, ki so njuna spomenika postavili v neki zvezi, kamor so pač jih.

   • Res je, Cestnikovo slinjenje Murglam je še bolj pritlehno in še sramotnejše. Kocbek se je vsaj delno kasneje zavedel svoje napake, a ni zmogel dovolj poguma, da bi se uprl. Res da bi najbrž plačal z življenjem (tega se je zavedal in se je bal), a to ne zmanjšuje njegove katastrofalne krivde za usodo Slovenije.

    Cestniku ne grozi nič podobnega, gospod se pač prodaja za drobtine z bogatinove mize. Bedno. Seveda, v NSi-ju sanjajo o eliminaciji Janše, da bodo lahko postali največja žlahtna stranka na desnici, to je ta vaba na ples – iz Murgel. Za Slovenijo se jim pa j…

    Ob takšnem vodstvu in takšnih suflerjih (Cestnik) lahko nategujejo samo še najbolj zaplankane. Verjamem, da je težko, ko sovražiš nekoga, ki je trn v peti mafije, ti pa bi ga želel izriniti in sesti na njegovo mesto – v sodelovanju s to isto mafijo.

    Jej, jej, Cestnik in tisti ki ga branite. In strumno vodstvo NSi. Kar kamenjajte tistega, ki ga s z vseh strani kamenjajo, kako hrabro. “PO DELIH JIH BOSTE SPOZNALI!”. Saj veste, kdo je to rekel.

 6. 1. 52% volilna udeležba ni niti tako nizka, kot bi si jo zaslužili.
  2. Janez Janša je zmagal.
  3. Cerkev je manj (agresivno) agitirala.
  4. Mislim, da ima levica največji procent mladih volivcev.
  5. Slovenija potrebuje predvsem migracijsko strategijo. Da so bila glavna tema volitev migranti, ko še večina v Sloveniji ni migranta niti videla, pove dovolj.

 7. PAHOR NA PERONU !
  Gornja kreganja in prepričevanja trdih levičarjev z enakimi desničarji niso plodna.
  Treba je proučiti možne ukrepe in strategijo. Janšev povolilni nastop na Nova 24 Tv je bil zelo neprimeren, dokaz, da sploh ne računa na najmanjšo možnost, da bi mu uspelo sestaviti vlado. To ni bil govor kjer bi rahlo spodbujal sodelovanje. To je bil govore na videz prijaznega obraza in sikajočega jezika naslajanja nad relativno zmago.

  Pa NIMA PRAV !

  Slovenija ni osamljen otok v Evropi, Slovenija ne odloča sama.
  Ne o0dlopčajo samo volivci, soodloča tudi mednarodna javnost, ki bo v naslednjem finančnem proračunu dala 3 mrd sredstev za razvoj !¨Zato pritiska in želi določen koncept. Zagotovo s Cerarjem, Erjavcem in finančno ministrico Ermanovo ne morejo biti zadovoljni
  Smo EVROPSKA UNIJA, Imamo sosede, imamo tudi zaveznike, ki jim ni vseeno kaj se dogaja v Sloveniji. Iz tega vidika niso niti aktualni predsednik vlade, niti predsednik države, nit relativni zmagovalec Janša , SAMOSTOJNI. Takšno mišljenje je hudo naivno!Cera
  rezultata slovenskih volitev res ne odloča Erika ali druga četrto razredna ubogljiva novinarka iz fronte foruma.

  Na železniškem peronu postaje čaka vlak. Edini potnik je PAHOR. Na kateri vlak bo stopil je njegova najpomembnejša odločitev v mandatu. Ali na BALKAN EXPRESS, s podaljškom do Moskve ali na BRUSELJSKI VLAK prek Berlina in Pariza.

  zato so Cerar , Janša in Šarec v resnici le strajnski igralci, čeprav se množicam naivnih voililcev predstavljajo kot glavni igralci. Komedijant in komik Šarec v to še verjame, saj nima nobene izkušnje.

  In taki s 6 popravnimi izpiti sploh lahko kadi9dirajo. kje si slovenska inteligenca, da si tudi te vo9ilitve izpeljala tako NEINTELIGENTNO, tako s figami v žepu, tako skregano, tako abstinenčna.
  Ja res nas lahko skrbi, da mesto EVROPSKE SLOVENBIJE zasedajo LEVICA, DESUS, SD IN LMŠ !

  DESRTKRRAT PONEOVLJENO- ZARADI ANTOIKADROVSKE POLITIKE DESNICE, ki od 1991 leta naprej nima mirti enega sodobnega voditelja v nobeni stranki- vsaj ne na vidni funkciji. In zato izgubljamo že desetletje, tonemo !

  ČAS za spremembe vodenja !

 8. PAHOR NA PERONU !
  Gornja kreganja in prepričevanja trdih levičarjev z enakimi desničarji niso plodna.
  Treba je proučiti možne ukrepe in strategijo. Janšev povolilni nastop na Nova 24 Tv je bil zelo neprimeren, dokaz, da sploh ne računa na najmanjšo možnost, da bi mu uspelo sestaviti vlado. To ni bil govor kjer bi rahlo spodbujal sodelovanje. To je bil govore na videz prijaznega obraza in sikajočega jezika naslajanja nad relativno zmago.

  Pa NIMA PRAV !
  Slovenija ni osamljen otok v Evropi, Slovenija ne odloča sama.
  Ne o0dlopčajo samo volivci, soodloča tudi mednarodna javnost, ki bo v naslednjem finančnem proračunu dala 3 mrd sredstev za razvoj !¨Zato pritiska in želi določen koncept. Zagotovo s Cerarjem, Erjavcem in finančno ministrico Ermanovo ne morejo biti zadovoljni
  Smo EVROPSKA UNIJA, Imamo sosede, imamo tudi zaveznike, ki jim ni vseeno kaj se dogaja v Sloveniji. Iz tega vidika niso niti aktualni predsednik vlade, niti predsednik države, nit relativni zmagovalec Janša , SAMOSTOJNI. Takšno mišljenje je hudo naivno!Cera
  rezultata slovenskih volitev res ne odloča Erika ali druga četrto razredna ubogljiva novinarka iz fronte foruma.

  Na železniškem peronu postaje čaka vlak. Edini potnik je PAHOR. Na kateri vlak bo stopil je njegova najpomembnejša odločitev v mandatu. Ali na BALKAN EXPRESS, s podaljškom do Moskve ali na BRUSELJSKI VLAK prek Berlina in Pariza.
  In zato so na srečo ! Cerar , Janša in Šarec v resnici le stranski igralci, čeprav se množicam naivnih voililcev predstavljajo kot glavni igralci. Komedijant in komik Šarec v to še verjame, saj nima nobene izkušnje. In taki, s 6 popravnimi izpit,i sploh lahko kandidirajo? Kje si slovenska inteligenca? da si tudi te volitve izpeljala tako NEINTELIGENTNO, tako s figami v žepu, tako skregano, tako abstinenčno.
  Ja res nas lahko skrbi, da mesto EVROPSKE SLOVENBIJE zasedajo LEVICA, DESUS, SD IN LMŠ !
  DESETKRRAT PONOVLJENO- ZARADI ANTOIKADROVSKE POLITIKE DESNICE, ki od 1991 leta naprej nima miti enega sodobnega voditelja v nobeni stranki- vsaj ne na vidni funkciji. In zato izgubljamo že desetletje, tonemo !
  ČAS za spremembe vodenja ! Za nove voditelje !

  • Da, se strinjam, da je pomembna tudi mednarodna konstelacija. Ampak vsenaokrog nas zmaguje desnica (po zahodnoevropkem, ne našem pojmovanju), edino pri nas pa se krepi levica (po našem, ne zahodnoevropskem pojmovanju). Slovenija je res unikum v Evropi. Primerek prelepe dežele in zahojene, zavožene države. Še dobro, da nas obiskujejo vsaj tuji turisti, če nas že eminentni politiki ne. Pač nimamo prijateljev in zaveznikov ob katastrofalni zunanji politiki. Če smo potrebovali 20 let, da smo se znebili klovna Erjavca, bomo potrebovali najmanj 200 let, da se bomo znebili boljševistične logike.

  • Demokracija:kaj neki je;”ANTOIKADROVSKA politika desnice…ki,da nima niti enega sodobnega voditelja”
   Zapomnite si:Janez Janša je največji Slovenski državnik v zadnjih sedemdesetih letih.
   Razlog,da tonemo pa je samo namerna sabotaža vseh dobrih projektov preko partijskih dedičev in nič drugega-samo slepec tega ne opazi.

 9. … le Janšev odhod iz politike lahko zagotovi prazen prostor, ki Sloveniji zagotovi »močnega novega liderja ter prepričljivega novega sloga delanja politike«.

  To je copy&paste besedila, ki je po mojem mnenju vzrok metanja samostanskega brata Cestnika v Murglje. Sicer pa sploh ni sam v tem razmišljanju, ki pretrese vernike v JJ. Na spletni strani http://gospodovasepetanja.blogspot.com/ je tudi razmišljanje, česa JJ ne more narediti pa ne pride do slovitih 50+ in to je:
  ____________________________________________________________
  Ni zmogel dveh stvari, ki bi lahko prinesle velik preobrat, pa ju zapišimo še enkrat:

  Javno in glasno oznaniti, da tudi v primeru zmage, predsedovanje vladi ne bo prihranil zase, ampak da se bodo zanj med seboj zmenili prvaki Desnice.

  Tega malega darovanja ni zmogel, pa tako malo je to, če res Ljubiš. In potem ni zmogel, ko je ZD odšla z odra, sprejeti njihovega programa 3000 evrov na otročka, in ga glasno razglasiti v zadnjih soočenjih, vsem: levim in desnim in srednjim in krščenim in neobrezanim in tistim z rutami in bradami in tistim s kosami.
  ____________________________________________________________

  Sam sem glas Janezu dal izključno zato, ker je edini omenjal ilegalne prebežnike preko meje. Verjetno bi kaj ukrenil, da se ubranimo te invazije, če bi le lahko sestavil vlado.

  • Torej, ustvarja naj se po sposobnostih, deli pa po apetitih in simpatijah.

   Kapitalizem se je Slovenije res na široko izognil.

Comments are closed.