Janez Cigler Kralj največje pozitivno presenečenje tretje Janševe vlade

6
Janez Cigler Kralj največje pozitivno presenečenje tretje Janševe vlade. Foto: NSi

Vaja Preskok 2020, ki se je pred kratkim končala, nam je kljub težavam, s katerimi se je Slovenska vojska soočala v zadnjem desetletju, dokazala, da je Slovenska vojska živa, odzivna in odločna ter da lahko Slovenija vedno računa nanjo.

V Demokraciji je bil ob dnevu državnosti objavljen intervju z ministrom za obrambo in predsednikom NSi Matejem Toninom; z njim se je pogovarjal Metod Berlec.

Demosovi voditelji so delovali povezovalno in imeli jasen cilj

Pogovor sta začela pri slovenski osamosvojitvi. Berlec je povzel Toninovo misel, da smo imeli na pravih mestih prave ljudi, ki niso imeli politične kilometrine in so si zato upali več, Tonin pa je dodal: »Demosovi voditelji niso preračunavali, kaj se jim splača, niso delovali maščevalno, ampak povezovalno. Imeli so jasen cilj, okrog njega so poenotili narod in ga tudi dosegli. Lahko pa bi se tok zgodovine malo spremenil in bi Demosovi voditelji najbrž stali pred strelskimi vodi. Danes lahko le občudujemo njihov pogum in vztrajnost.«

Janez Cigler Kralj največje pozitivno presenečenje tretje Janševe vlade

Takoj sta prešla na sedanjo situacijo, kjer je Tonin izpostavil dobro delovanje sedanje vlade in dejal, da si ne predstavlja, kaj bi bilo, če v času pandemije ne bi imeli operativne vlade. Kot zelo dobro delujočega je označi ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ki je po njegovem s pravimi ukrepi največje pozitivno presenečenje te vlade. Tudi drugi ukrepi vlade so pripomogli k temu, da je bila Slovenija ena najuspešnejših držav pri spoprijemanju s koronavirusom.

»Nobena vlada se ni soočala s tako besnim nasprotovanjem«

Sogovornika nikakor nista mogla mimo napadov opozicije na vlado, ki so popolnoma ideološki. »Nobena vlada do sedaj se ni soočala s tako besnim in divjim nasprotovanjem, ki včasih presega zdravorazumske okvirje. Ta vlada je v prvih mesecih dosegla pomembne uspehe in zato smo prvi val epidemije prešli na strani zmagovalcev. Lastnost državotvorne in odrasle politike je, da zna priznati uspehe drugi strani. Politične elite v starejših demokracijah znajo v času izrednih razmer stopiti skupaj in vsaj za hip preseči dnevnopolitična preigravanja. Očitno nas v Sloveniji na tem področju čaka še dolga pot.«

Razumljive proteste je ugrabila levičarska politika

Sem spadajo tudi petkovi protesti, katerih edina vsebinska zahteva je odstop vlade, ob tem pa postajajo vse bolj nasilni. Tonin zavrača pozive k nasilju:

»Pozivi k nasilju so popolnoma nesprejemljivi in bi jih morali sodno preganjati. Grožnje s smrtjo nimajo mesta v naši družbi. Morda celo v nekaterih primerih razumljive proteste ljudi, ki se jim je življenje zaradi epidemije močno spremenilo, je očitno ugrabila levičarska politika za doseganje svojih lastnih ciljev. Zamaskirani in nasilni protestniki, ki izzivajo policijo, so slabo sporočilo protestov. V tem oziru je treba pohvaliti strokovno ukrepanje policistov, ki preprečujejo večje in nasilne izgrede, kot smo jim priča v sosednjih državah.«

Slovenska vojska je živa, odzivna in državljani jo imajo radi

Minister Matej Tonin in načelnik GŠSV brigadir Robert Glavaš | Avtor Bruno Toič, MORS

Pomemben del pogovora se tiče neposredno Toninovega ministrskega področja. Povedal je nekaj dejstev o stanju v vojski in načrtih za razvoj do leta 2026, poudaril, da se sedanja vlada zaveda tega, da vojske kmalu ne bo več, če bo še naprej tako slabo financirana. Sprejeta sta bila dva pomembna zakona, posebej z veseljem pa je pripovedoval o vaji Preskok 2020:

»Vaja Preskok 2020, ki se je pred kratkim končala, nam je kljub težavam, s katerimi se je Slovenska vojska soočala v zadnjem desetletju, dokazala, da je Slovenska vojska živa, odzivna in odločna ter da lahko Slovenija vedno računa nanjo. Pri tem bi izpostavil še eno dejstvo: ta vaja je imela izjemo podporo v lokalnem okolju in med našimi ljudmi, ki so pripadnice in pripadnike Slovenske vojske zelo dobro sprejeli. Vajo je podprlo kar 59 občin in dva tisoč lastnikov zemljišč je soglašalo, da vaja lahko poteka na njihovih zemljiščih. Po mojem mnenju je to izjemno. To dokazuje, da je Slovenska vojska med našimi državljani cenjena in zaupanja vredna institucija, ki jo imajo ljudje radi.«

6 KOMENTARJI

 1. Jasno je, da ta ideologija smrti napade ljudi na Slovenskem (ne le v Sloveniji) in celo v izseljeništvu, kadar smo ogroženi od zunaj ali od virusa, kot je ta primer.
  Ne le med in po osamosvojitvi, tudi med drugo svetovno vojno-okupacijo, je bilo enako sprevrženo… milo rečeno.

 2. Prej politično neznani Janez Cigler Kralj predstavlja zelo pozitivno presenečenje v slovenski politiki – enako kot predsednik N.Si Tonin menimo tudi nekateri zunanji opazovalci slovenskega političnega dogajanja.
  Gospod Cigler Kralj v nastopih izgleda iskren, odločen, pošten in očitno deluje učinkovito. 
  (V danih razmerah naj bo pripravljen, ker se bodo zelo verjetno kmalu tudi njega agresivno lotili sesuvat levičarski mediji!)

  Tudi mladi minister Tonin se zelo dobro drži. Po vseh medijsko-političnih napadih, ki jih je osebno doživel kot predsednik KNOVS, ob podivjanem levičarskem medijskem stampedu, ki ga doživljajo predstavniki Janševe vlade zadnjih pet mesecev ter po očitno levičarsko politično motiviranih kriminalističnih preiskavah nad ministri Janševe vlade – vse to z namenom zrušiti vlado, je Matej Tonin zelo verjetno prišel do spoznanja, da predsednik stranke SDS Janez Janša leta 2014 ni bil politik v zaporu, temveč je bil čisto pravi politični zapornik.
  In to v Evropi 21. stoletja, v Sloveniji, ki naj bi bila demokratična republika z urejenim pravnim sistemom in vladavino prava… ki pa je v stvarnosti v veliki meri popolno nasprotje tega, za kar se deklarira!

  • Mislim, da so zmozni, po potrebi, tudi Tonina narediti za politicnega zapornika. Ce bo ustrezalo levici, bojo nacionalka, Poptv, Mladina, Dnevnik, Delo, Vecer Tonina sistematicno iz dneva v dan prikazovali kot kriminalca. V tozilstvu in med kriminalisti imajo dovolj svojih vojscakov ( zacensi z v boju s Kanglerjem preverjenim generalnim Sketo). Za prave sodnike se tudi ni bati, ne le stara garda. Recimo Maja Kocjancic, Marjan Pogacnik. Edino, kar jim manjka, da nimajo prav vseh sodnikov. Skrupul nimajo nobenih, zenirajo se nic, cetudi se grejo nekaj, kar je po vsebini boljsevizem in stalinizem in ne sodi v demokracijo in vladavino prava. Fucka se jim glede tega.

 3. Gospod Cigler je napravil dober vtis , prijetno ga je poslušati in ni karierstični manipulant ! Stoji na realnih tleh
  in tako naj ostane !

  • Vodstva strank predvsem SD , LMŠ , Levice imajo še vedno veliko željo ohraniti status ZK in njeni doktrini , mar ne opazite , da so med njimi posamezniki , ki imajo na svojih računih kar dobro rejene vsote in družinske
   firme , ki nimajo nobene skupne točke s partijsko doktrino in njeno “skromnonostjo in poštenjem !”

Comments are closed.